Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nepass1

#6729 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Dope_Man wrote:
Haris.ba wrote:Jedina utjeha je da ljudi sami placaju stanove u Tibri.

A jesam li ja ovo dobro skontao? Bunili se iz postojece Tibre da zgrade koje se prave ne smiju biti visocije od postojecih?

Kakvi nadrealisti...
Arane ljudi posteno platili stanove i sad treba neko da dodje u visu zgrad pa da ih gleda s visine.. nemre brte moi, ljudi su gospoda, imaju dignitet, samo nize zgrade ma mogu pisat po njima sa vrha svojih koje proklinju :lol:
Da li ste upuceni vi, ovaj render tibrinih zgrasa od 6 spratova. E sad ako je neko kupio stan prije izgradnje na drugom spratu npr i dodje da useli i vidi gromadu od 13 a ne 6 spratova. Je li mogao vratiti pare? Sta se tu konkretno moglo uraditi.
Ja sam kupio stan u novogradnji od 6 spratova, da je bilo 10+ ne bih ni pomisljao da uzmem.
last mohicans

#6730 Re: Sarajevo Construction

Post by last mohicans »

Dope_Man wrote:
last mohicans wrote:Nek se stanovi prave, ali sa infrastrukturom, skolama, ambulantama i svim ostalim pratecim sadrazajima, normalnim za zivot jedne mlade porodice. A ne ovim nakaradnim urbicidom.
Valjda si svjestan da stanovi na lokaciji koja ima sve nabrojano, posebno sve novo, ce automatski kostati mnogo vise nego ovo sad u Tibri i slicnim lokacijama gdje se relativno jeftino prodaju stanovi (naravno i tu obican covjek treba imati koju desetinu milja u steku + uvalit se u kredit na 15-20 god).
Jesam ja rekao sa trebaju biti jeftiniji? Prve Tibrine zgrade su bile baš za socijale, zato i jesu bile takve cijene. Sami vlasnici zgrada su to potvrdili i kazali. Svaki stan ima svog kupca i mušteriju, sto svjedočimo svaki dan. Nove Tibrine zgrade su puno bolje urađene, prostor oko istih, prateci sadrzaj, itd i to u potpunosti odobravama. Ja sam kazao da mi tad od KS Fonda nije odgovaralo, iz više razloga, kao ni mnogim drugim. Vidimo danas kakav je bio kvalitet izgradnje. Za svoj novac kupujem sta i gdje zelim. Uzeo sam starogradnju i u potpunosti renovirao po svom ceifu na 10 puta boljoj lokaciji i opet me doslo jeftinije. Ove cijene koje je drugi kolega forumaš spomenuo također smatram nerealnim, bile su skuplje.
amar1994

#6731 Re: Sarajevo Construction

Post by amar1994 »

.
Haris.ba

#6732 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Nije spratnost problem famozne Tibre 2. Problem je koeficijent izgradje parcele. Da je ostalo 6 spratova, opet ne bi valjalo. Nema zelenih povrsina, stanovi nemaju sunca, nema djecijih igralista za onoliko naselje...

A spratnost nije problem stanara Tibre. Vec okolnih vlasnika kuca.

Mada ima kuca koje jesu nastradale sa osuncanosti, najveci fazon kod mnogih samo je da se i njima poveca spratnost. Ne traze ljudi 11 spratova, vec samo po sprat, te evenutalno na to jos dodatni uvuceni.

Neki imaju i ogromne parcele, i ne zele da prodaju po cijeni p+2; ako ce se praviti p+10.

Kako god, veliku promasaj je ono naselje.
neki

#6733 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Jos jedan neboder kojem prave fasadu od EPS-a, gorivog materijala koji je strogo zabranjen u cijeloj Evropi, pa čak i u rs-u :-)
Thorgerson

#6734 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Nije spratnost problem famozne Tibre 2. Problem je koeficijent izgradje parcele. Da je ostalo 6 spratova, opet ne bi valjalo. Nema zelenih povrsina, stanovi nemaju sunca, nema djecijih igralista za onoliko naselje...

A spratnost nije problem stanara Tibre. Vec okolnih vlasnika kuca.

Mada ima kuca koje jesu nastradale sa osuncanosti, najveci fazon kod mnogih samo je da se i njima poveca spratnost. Ne traze ljudi 11 spratova, vec samo po sprat, te evenutalno na to jos dodatni uvuceni.

Neki imaju i ogromne parcele, i ne zele da prodaju po cijeni p+2; ako ce se praviti p+10.

Kako god, veliku promasaj je ono naselje.
Veliki promasaj je sto se tako vazne odluke, koje su prakticno nepovratne, daju kabadahijama sa Ilidze da ih donose.

I ako se vec oni donijeli takvu odluku, zar se nije moglo sa visih instanci to zaustaviti.

I nije to slucaj samo sa Stupom. Tibra je sa ubricidom krenula u Nedzaricima, gdje je situacija jos gora, samo se to zaboravilo.

Image

Ruglo nad ruglima.
BadBoy

#6735 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Jao katastrofe :zoka:

A nisu mogle više instance ništa kad je gradnja ovog tipa u isključivoj nadležnosti Općine.
Dope_Man

#6736 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

Thorgerson wrote: Veliki promasaj je sto se tako vazne odluke, koje su prakticno nepovratne, daju kabadahijama sa Ilidze da ih donose.

I ako se vec oni donijeli takvu odluku, zar se nije moglo sa visih instanci to zaustaviti.
Upravo to, po meni Grad bi trebao davati konacnu saglasnost a ne opcine, bar u Sarajevu koje je podijeljeno na opcine. Ali kako je trenutno svaka opcina svoju politiku vodi i nema nikakve globalne slike grada kojom bi se svi vodili.
Cossack

#6737 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

So What!

#6738 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Kada se administracija Sarajva dijelila, vjerovatno niko nije razmišljao kakvi će balvani upravljati Ilidžom, pa je ona administrativno ostala io te opštine dok recimo Dobroševići i Bojnik su u sastavu opštine Novi Grad.

Upravo zahvaljujući činjenici da je Ilidža administrativno uvučena do Nedžarića, neimari iz Tibre su iskoristili i u saradnji sa kabadahijom Memićem su podigli ono ruglo, a na svu sreću da je starački dom na teritorije opštine Novi Grad, jer i tu bi dobili istu katastrofu.

Postoji Tibra i na području opštine Novi Grad i to u Buća Potoku, naselju koje baš nije poznato po svojoj blještavoj arhitekturi, ali znatno efikasnija administracija u ovoj opštini nije dozvolila urbanističku katastrofu koja je zadesila Stup, pa to daleko humanije izgleda.

Image
BadBoy

#6739 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Dope_Man wrote:
Thorgerson wrote: Veliki promasaj je sto se tako vazne odluke, koje su prakticno nepovratne, daju kabadahijama sa Ilidze da ih donose.

Upravo to, po meni Grad bi trebao davati konacnu saglasnost a ne opcine, bar u Sarajevu koje je podijeljeno na opcine. Ali kako je trenutno svaka opcina svoju politiku vodi i nema nikakve globalne slike grada kojom bi se svi vodili.
Ne znam kolike si u i kakve su ovlasti Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Generalno ta institucija i onaj Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo su meni totalno dvije mitske institucije za koje uopšte ne znam šta rade i čime se bave.

Uhljebljenje u debeloj hladovini, bit će.
Dope_Man

#6740 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

So What! wrote: Postoji Tibra i na području opštine Novi Grad i to u Buća Potoku, naselju koje baš nije poznato po svojoj blještavoj arhitekturi, ali znatno efikasnija administracija u ovoj opštini nije dozvolila urbanističku katastrofu koja je zadesila Stup, pa to daleko humanije izgleda.
Da budemo realni nije ni ta hrpa zgrada neka sreca. Malo, ali samo malo, kulturnije to izgleda nego ovo sto rade po zemljistu koje pripada Ilidzi gdje sve moze ako podmazes Memu.
Thorgerson

#6741 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Nova Otoka lijepo izgleda, istina mislim da se moglo ici sa nizom spratnosti, malo su pretjerali. Ali generalno, naselje i zgrade su lijepe.

Tibra u Buca Potoku je isto tako ok, ako se gleda u odnosu na ruglo koje su napravili na Stupu.

Tako da, istina sto pise @So What! prsostru se oni koliko im dozvole. A Ilidza je poznata po "velikodusnosti" i mijenjanju RP kako god z€li$ :D
Haris.ba

#6742 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

I stari Dom penzica je na Ilidzi. :mrgreen:

I Tibra je poluzvanicno isla preko pio da to kupi kad je zavrsila Tibru 1

Ali, gledaj ironije. Memic im nije dao. :mrgreen:
Jer kroz papire je zemljiste na opcini.

Nije sve crnobijelo.
So What!

#6743 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Haris.ba wrote:I stari Dom penzica je na Ilidzi. :mrgreen:

Nije sve crnobijelo.
Opa, nisam to znao. A ima logike, XI transverzala je granica, ja smetnuo, dakle Rainbow Hotel je ipak Ilidža.

Uglavnom, Memić je uspio reketirati federalne institucije, a da ne može kantonalne.

Skalamerije poput Tibre 1 i Tibre 2, na svu sreću nisu se proširile po ostatku grada. Ona u Buća Potoku sa originalnim dijeli jedino boju i relativno dosadan izgled, ali spratnost i raspored su uglavnom kako treba.

Nova Otoka je previsoka, a da se ne lažemo i to naselje neće obilavati nekim zelenilom i popratnim sadržajima, ali je milost u poređenju sa Stupom.
Haris.ba

#6744 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Ne prati granica u tom dijelu pravolinijski transferzale. Krivuda dosta. Ima to veze sa nastankom opcina.

Uglavnom, u tom dijelu je granica bi trebala biti ograda izmedju Oslobodjenja ( na Ilidzi) i privatne bolnice koja se gradi(NG). Pa onda prati GGM pa skrece prema 11 transferzali.

Radon plaza i Mekdonalds su na Ilidzi, a Studentski domovi NG.
nepass1

#6745 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Haris.ba wrote:Ne prati granica u tom dijelu pravolinijski transferzale. Krivuda dosta. Ima to veze sa nastankom opcina.

Uglavnom, u tom dijelu je granica bi trebala biti ograda izmedju Oslobodjenja ( na Ilidzi) i privatne bolnice koja se gradi(NG). Pa onda prati GGM pa skrece prema 11 transferzali.

Radon plaza i Mekdonalds su na Ilidzi, a Studentski domovi NG.
Mislim da je i staracki dom u abs novi grad, preko puta je ilidza?
BadBoy

#6746 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

A koji je razlog što Općina Ilidža zalazi tako "duboko" u Sarajevo?
VladaFBiH

#6747 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

So What! wrote:
Haris.ba wrote:I stari Dom penzica je na Ilidzi. :mrgreen:

Nije sve crnobijelo.
Opa, nisam to znao. A ima logike, XI transverzala je granica, ja smetnuo, dakle Rainbow Hotel je ipak Ilidža.

Uglavnom, Memić je uspio reketirati federalne institucije, a da ne može kantonalne.

Skalamerije poput Tibre 1 i Tibre 2, na svu sreću nisu se proširile po ostatku grada. Ona u Buća Potoku sa originalnim dijeli jedino boju i relativno dosadan izgled, ali spratnost i raspored su uglavnom kako treba.

Nova Otoka je previsoka, a da se ne lažemo i to naselje neće obilavati nekim zelenilom i popratnim sadržajima, ali je milost u poređenju sa Stupom.
najgore je što se sada zadovoljavamo sa malim poboljšanjem a treba biti realan niti jedno od ova dva naselja nije humano i zgrade su nagurane - prvu tibru malo vadi spratnost ali ako si bio u stanovima vidjet ćeš da možeš gledati u tanjir komšiji iz druge zgrade jer je udaljenost nikakva dok kod ove na Alipašinom mostu će belaj biti kada se izgradi cijelo naselje...
Haris.ba

#6748 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote:A koji je razlog što Općina Ilidža zalazi tako "duboko" u Sarajevo?
Pa ne zalazi. :mrgreen:

Stvar je sto je prije rata bila dio Sarajeva. I administrativno i prostornoplanski i razvojno i...

Sada je samo to prakticno. Dio je vododovodnog sistema, javnog prevoza, grijanja, struje, saobracaja, zdravstva....

1996.je tek usla u sastav kantona. A prije toga se definisao grad kao administrativna jedinica sa cetiri opcine. Mislim 1994. I onda bilo precih stvari, nije se znalo hoce li se Srbi vratiti, pa je vjerovatno i to igralo ulogu.
Thorgerson

#6750 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Idealna prilika bila za poplocavanje ovog dijela, da se napravi jedan fin bulevar...al ode u nepovrat.

Ok asfaltirati trotoare u ovim unutrasnjim ulicama, ali na glavnom bulevaru ovo raditi...

I sto je najgore, proci ce mozda 1 mjesec, doci ce ViK nesto ce roviti, onda ce to zakrpiti, doce Telemach, pa Telekom i oni ce roviti, pa zakrpiti i u roku od jedne godine imat cemo isto stanje kakvo je i bilo ranije.

Koldžo zna.

:run:
Post Reply