Sarajevo Construction
- drug_profi
#6101 Re: Sarajevo Construction
Ne vjerujem da će ići preko Binga, Opela, Jaguara, koji su izgrađeni nedavno i vjerovatno sa dozvolom. Ima mjesta iza ovih objekata da se prođe, a i tako jeste logičnije jer cesta ide iznad novogradnje na Šipu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6102 Re: Sarajevo Construction
zar nije pancirka zgrada u olimpijskom, i to ona obnovljena Katalonsko-separatističkim parama?zateznistub wrote:Počela sanacija (utopljavanje) zgrade na dobrinji. Pancirka
- zateznistub
#6103 Re: Sarajevo Construction
Vala hi koliko ja znam, ovo je pancirka a živim u njoj. Doduše, i onu preko puta gimnazije dobrinja I pete gimnazije zovu isto pancirka...Chmoljo wrote:zar nije pancirka zgrada u olimpijskom, i to ona obnovljena Katalonsko-separatističkim parama?zateznistub wrote:Počela sanacija (utopljavanje) zgrade na dobrinji. Pancirka
#svismomipancirka
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- DaffyDuck
#6105 Re: Sarajevo Construction
thekupus wrote:Maloprije, iz auta slikano, Historijski muzej Bosne i Hercegovine
wooooow
- zateznistub
#6106 Re: Sarajevo Construction
Das ist pancirka, bar na dobrinji

- Hajvan
#6107 Re: Sarajevo Construction
vidis, bez “drveca”, a ukrasnog grmlja (zapravo) je bezveze.Thorgerson wrote:Meni samo nije jasno zasto ovo siblje i drvece ne rijese. Pa ne lici ni na sta. Ovako lijepa zgrada je sakrivena sumom. Ono sve treba sasjeci i urediti i otkriti.
Zgrada je ja mislim 1960. godine izgradjena, ali izgleda kao da je prosle godine projektovana.![]()
![]()
Znaci pusti ovdje drvece da raste, a tamo gdje treba po parkovima i setalistima - ga nema.
odlican odabironog ko je projektovao hortikulturno rijesnje- lovorvisnje, borovica i tisa…stoga, nista ne dirati..samo dodati jos nizeg rasitinja i kakvog malca, te kamenja.
- Ned071
#6108 Re: Sarajevo Construction
izbise zadnji adut suplje fgr-u... krecimo ono sto tito nije napravio
- So What!
#6109 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja SPO Kula - 04. 05. 2018. @ kokosov_orah (SSC)

- So What!
#6110 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja SPO Meandar - 05. 05. 2018. @ SA-C

- So What!
#6111 Re: Sarajevo Construction
Izgradnja SPO Veneto - 05. 05. 2018. @ SA-C

- So What!
#6112 Re: Sarajevo Construction
Skupština KS dala saglasnost: Općina Centar uskoro gradi novi kosi lift na Ciglanama
Faktor
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je saglasnost Zavodu za izgradnju KS za zaključivanje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje kosog lifta na Ciglanama.
![]()
S obzirom na to da pravo raspolaganja zemljištem na kojem se nalazi kosi lift na Ciglanama ima Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina Centar ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, načelnik Nedžad Ajnadžić je ranije uputio Zavodu prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji kosog lifta na Ciglanama. Cilj je da se mještanima konačno omogući redovan prijevoz kosim liftom, što GRAS-u već godinama ne polazi za rukom.
Odlukom Skupštine KS data je saglasnost da Općina Centar i Zavod za izgradnju KS potpišu sporazum, te da se riješe sva imovinsko-pravna pitanja prije izgradnje novog kosog lifta.
Suština ovog ugovora je da Zavod za izgradnju KS u izgradnju objekta uloži zemljište, a da Općina Centar finansira sve druge troškove. To bi značilo da će se novi moderni lift izgraditi novcem iz općinskog budžeta, a da će nakon izgradnje lifta, Općina preuzeti obavezu upravljanja i održavanja lifta.
Općina Centar ukoro bi trebala i raspisati tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta.
Skupština Kantona Sarajevo danas je na sjednici donijela odluku i o davanju imena parku na području općine Centar, na lokalitetu MZ „Park-Višnjik” u "Spomen park Oreda Lasta", u uglu ulica Patriotske lige i Bolnička.
Također je data saglasnosti na Nacrt sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza radi osnivanja prava građenja u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta “Austrijske kuće” između Kantona Sarajevo-Ministarstva pravde i uprave, Općine Centar.
Skupština KS-a je donijela i odluku o davanju naziva novoizgrađenoj ulici, na lokalitetu MZ"Blagovac" na području općine Vogošća, a ulica će se zvati "Rosulje VII". Također je prihvaćen prijedlog da o izmjeni naziva dijela ulice, na području općine Vogošća. Dio ulice "Krivoglavci II" do broja 9, mijenja se u naziv "Krivoglavci III".
Faktor
- So What!
#6113 Re: Sarajevo Construction
Potpisan sporazum za izradu idejnog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo
Klix
Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz Termoelektrane Kakanj do Sarajeva.
Radi se o projektu koji bi riješio pitanje snabdijevanja toplotnom energijom općina do Sarajeva i centralnog dijela Sarajeva, a to bi značilo da ovaj dio BiH više neće ovisiti o, primjera radi, ruskom plinu, istaknuto je danas. Osim toga, izgradnjom toplovoda i zagrijavanjem stambenih jedinica na taj način znatno bi se smanjila emisija CO2 i samim tim zagađenost glavnog grada BiH.
Saglasnost za ovakav projekt potpisali su svi relevantni faktori na koje se projekt odnosi, osim Kantona Sarajevo te su čelnici ove dvije institucije pozvali danas nadležne u Kantonu Sarajevo da to učine zbog velikih benefita koje ovaj projekt osigurava.
Direktor Jašarević pojasnio je da sadašnji kapaciteti Termoelektrane Kakanj mogu odgovoriti ovom zadatku, ali je krajnji cilj izgradnja zamjenskog bloka čime bi se stopostotno osiguralo snabdijevanje ovih gradova za period od 50 do 60 godina.
Pojasnio je da je preostalo da se odredi vlasnik i upravitelj projekta, dodajući da ukoliko to bude Elektroprivreda BiH oni će uraditi sve da osiguraju sredstva za ovaj projekt čija izgradnja bi trebala koštati 230 miliona KM.
Kako je istaknuto, cijena toplinskog megavat sata na pragu toplana u Sarajevu bila bi 55 KM po toplinskom satu za period od devet godina od izgradnje toplovoda, što je period povrata investicije, a potom bi ta cijena bila i snižena, te je danas potvrđeno da bi to značilo smanjenje cijene grijanja za gotovo duplo nego je to sada slučaj.
Uz napomenu da je ovaj sporazum predstavlja dokaz strateškog opredjeljenja Fonda i Elektroprivrede, direktor Čibukčić naglasio je da ovaj projekt može nositi epitet generacijskog te da je potpuno opravdan gledajući to s tri aspekta - socijalnog, ekonomskog i okolišnog.
"Riječ je o partnerstvu koje traje nekoliko godina između Fonda i Elektroprivrede, a imamo istu zadaću. Njima je važno proizvesti što više energije, a nama smanjiti zagađenje što i treba da korespondira", podvukao je Čibukčić.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prisustvovao je potpisivanju ovog dokumenta napomenuvši da Energetska strategija upravo podržava i prati ovakve projekte te je naglasio da je potrebno uključiti nadležne s kantonalnog nivoa zbog prohodnosti i funkcionalnosti projekta.
Džindić je najavio da će se uskoro podržati i gradnja termovalorizatora što je postrojenje za spaljivanje otpada i proizvodnju toplotne i električne energije te je izrazio nadu da će ove dvije institucije naći zajednički motiv i za ovaj projekat.
Za izradu idejnog projekta toplovoda potrebno je između deset i 12 mjeseci i milion KM, a on bi trebao definirati jasnu trasu gdje će ići toplovod i provesti sve geoistražne radove. Toplovod će imati, ukazano je danas, direktne benefite za oko 50.000 korisnika u Sarajevu te korisnike u općinama do Sarajeva.
- So What!
#6114 Re: Sarajevo Construction
Austrijska kuća će biti u vlasništvu Zavoda za izgradnju KS, a upravljanje će vršiti Općina Centar
Klix
Skupština KS prihvatila je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi s rekonstrukcijom Austrijske kuće. Zemlja na kojoj se objekt nalazi pripada Zavodu za izgradnju KS, Općina Centar će graditi objekt i upravljati njime 99 godina, a Ministarstvo pravde KS će dobiti dio objekta za Evropsku kuću nacionalnih manjina.
Sporazumom je regulisano da tokom 99 godina Općina Centar neće plaćati mjesečnu naknadu za zemljište Zavodu za izgradnju, a Općina će Ministarstvu pravde ustupiti dio objekta za potrebe KS bez naknade.
"Površina dijela poslovnog prostora bit će precizirana nakon tehničkog prijema, etažiranja i utvrđene investicione vrijednosti objekta i zemljišta te se strane obavezuju da sačine aneks ugovora o pravu građenja kojim će definirati površinu ili etažni dio koji se ustupa Ministarstvu bez naknade i ujedno dogovoriti održavanje, korištenja i raspodjelu operativnih troškova za objekt", navodi se u sporazumu.
Nakon 99 godina Austrijska kuća prelazi u vlasništvo Zavoda za izgradnju KS, ukoliko ne bude postignut drugačiji dogovor. Zavod za izgradnju će vršiti nadzor nad radovima izgradnje Austrijske kuće.
Zastupnik u Skupštini KS Edin Forto kazao je kako je ovo jedan pozitivan projekt za koji svi jedva čekaju da se izgradi.
"Mi ovaj projekt podržavamo svim srcem, jer je planirano da se u njemu nalazi dom Dnevnog centra u kojem će djeca imati besplatno obrazovanje", rekao je Forto.
Općina Centar je za ovaj projekt izdvojila 50.000 KM iz budžeta za 2017. godinu, a iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 400.000 KM.
Austrijska kuća izgrađena je pred održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na površini od 705 metara kvadratnih.
- Baltazar_khan
#6115 Re: Sarajevo Construction
jel istina da moraju ponovo raditi fasadu na hotelu zagreb? i prozore koje su stavili isto moraju mijenjati?
- So What!
#6116 Re: Sarajevo Construction
đes to čuo, muštuluk da ti dam?Baltazar_khan wrote:jel istina da moraju ponovo raditi fasadu na hotelu zagreb? i prozore koje su stavili isto moraju mijenjati?
- Baltazar_khan
#6117 Re: Sarajevo Construction
Jedan prijatelj koji radi tu u blizini. Pa vidi se da je ona fasada odron pokupila svu prljavštinu. Može bit da je istina razvuklo se otvorenje hotela...So What! wrote:đes to čuo, muštuluk da ti dam?Baltazar_khan wrote:jel istina da moraju ponovo raditi fasadu na hotelu zagreb? i prozore koje su stavili isto moraju mijenjati?
- Haris.ba
#6118 Re: Sarajevo Construction
Prolazi između Binga i Jaguar salona.visocicaguy wrote:
po ovome sto sam uspio vidjeti sa onog nekog videa isla bi tacno preko Binga na Sipu!? evo usporedbe:
- So What!
#6119 Re: Sarajevo Construction
Hotel Zagreb je nacionalni spomenik koji je trebao da se obnovi u istim gabaritima. Što se tiče dimenzija, ostao je isti, ali ljudi od fasade Tibru napraviše i upropastiše, što izgled Marijin Dvora što sam nacionalni spomenik.Baltazar_khan wrote:Jedan prijatelj koji radi tu u blizini. Pa vidi se da je ona fasada odron pokupila svu prljavštinu. Može bit da je istina razvuklo se otvorenje hotela...So What! wrote:đes to čuo, muštuluk da ti dam?Baltazar_khan wrote:jel istina da moraju ponovo raditi fasadu na hotelu zagreb? i prozore koje su stavili isto moraju mijenjati?
S druge strane, nova namjena "Hotela Zagreb" je poslovna zgrada, tako da se tu hotel neće ni otvarati, barem nije najavljeno.
- VladaFBiH
#6120 Re: Sarajevo Construction
hmmm ja sam čuo da je ispred "Binga" tj. između binga i benziske Gasprom odnosno da je onaj parking privremeni do izgradnje prve transferzaleHaris.ba wrote:Prolazi između Binga i Jaguar salona.visocicaguy wrote:
po ovome sto sam uspio vidjeti sa onog nekog videa isla bi tacno preko Binga na Sipu!? evo usporedbe:
-
visocicaguy
#6121 Re: Sarajevo Construction
Izmedju Binga i Jaguar salona nema prostora... a izmedju Binga i benzinske... mozda.. ali sam mislio da ovdje neko ima provjerene informacijeVladaFBiH wrote:hmmm ja sam čuo da je ispred "Binga" tj. između binga i benziske Gasprom odnosno da je onaj parking privremeni do izgradnje prve transferzaleHaris.ba wrote:Prolazi između Binga i Jaguar salona.visocicaguy wrote:
-
BadBoy
#6122 Re: Sarajevo Construction
Evo sam našao neke izmjene i dopune RP Šip
http://zpr.ks.gov.ba/sites/zpr.ks.gov.b ... dopune.pdf
Ne znam u kojoj fazi je ovaj dokument, ali se vidi trasa I transferzale
-
visocicaguy
#6123 Re: Sarajevo Construction
interesantno... po ovome mislim da se uklapa u ovu pricu da bi trebala proci izmedju Binga i benzinske GazpromBadBoy wrote:Evo sam našao neke izmjene i dopune RP Šip
evo usporedba, nek stoji - regulacioni plan:

google maps sat image:

- Haris.ba
#6124 Re: Sarajevo Construction
Zaboravlja se da je prva transferzala ne samo cesta. Narodu jeste izgleda najbitnija cesta. I to jeste najbitniji projekat saobraćajni u Sarajevu, ali mislim da je mnogo bitnija priča o tramvajskoj trasi. Mada se može reći da I transferzala dijelom uključuje i željezničku prugu (jer je planiran novi prsten oko Žuči).visocicaguy wrote:interesantno... po ovome mislim da se uklapa u ovu pricu da bi trebala proci izmedju Binga i benzinske Gazprom
Fazon je što se trenutno lobira, i izgleda da će se uspjeti, da se napusti trasa tramvaja. I priča o Bingu je upravo ta priča. Jer Bingo ondje nije trebao biti. Ima mjesta za cestu. Ali, za tramvaj je nategnuto (željeznička pruga ima udaljeniju trasu). To znači da se zaboravi mogućnost da Vogošća ikada dobije tramvaj. Glavni je razlog u javnosti da je skupo, ali suma sumarum, Bingo je ondje preblizu trasi.
- man_464
#6125 Re: Sarajevo Construction
Tramvaj nikad nije bio ni planiran za Vogošću. Do Bara jeste. Trolejbus je uvijek u opciji kao i prije rata. Ali privatnicki lobi autobuski ne dozvoljava godinama svaki pomak ka rekonstrukciji mreže.
Uostalom teren nije za tramvaja. Iskreno.
Uostalom teren nije za tramvaja. Iskreno.