Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#5026 Re: Sarajevo Construction

Post by supercali »

drugi profil wrote:
supercali wrote:A niko ne pominje garazu na otoci koja bi imala prometa ko bbi
Gdje na Otoci?
Moze umjesto sadasnjeg parkinga pored hepoka doduse to je c vila 2
Mogla bi podzemna blizu igralista a da gore ostane trava zavisno kakva je situacija sa zemljom dole ispod moglo bi 2 etaze dole ici zatim ispod kasarne dole da se udje u brdo
drug_profi

#5027 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

kad malo bolje razmislis, ni jedna lokacija nije pogodna iz razloga sto bi bile preskupe za izgradnju.

U prvom slucaju treba kupiti/rusiti postojecu garazu, u drugom slucaju radi se o bivsem koritu rijeke miljacke koje nosi svoje probleme, nestabilno tlo i podzemne vode, u trecem slucaju Sud BiH ni slucajno nemas mogucnosti da dobijes pristup ispod, narocito sto tamo vec postoje u starim JNA zgradama podzemne etaze (ne cijelim tlocrtom). U objektu bivse kasarne cak dva nivoa ispod, za objekat bivseg vojnog zatvora ne znam, mislim samo jedna.
DaffyDuck

#5028 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

thekupus wrote:Koga zanima, video sa sjednice opcinskog vijeca stari grad od jucer

Negdje od 1:41:00 krece prica o projektu ozivljavanja bazena na Bentbasi
Investitor je neki nas covjek iz Austrije
Vrijednost 2.2 miliona KM
Nakon toga ide duga i zanimljiva rasprava. Izmedju ostalog, Zahiragic kaze: "Samo da znate, bez mesdzida tu necete moci nista graditi." Mesdzid na bazenu :-)
Dvoje ljudi zna sastavit prosto-prosirenu recenicu :sad:
A Deljkovic cestita Zahiragicu na zahtjevu za mesdzid :-) :-) :-) :-)
Mesdzid i bazen, jos restoran/ kafana.... Pa znate sta, ide uz ove vjernike na baterije.
Thorgerson

#5029 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Ova garaza na Dobrinji 5 je bacanje novca. Mislim, neka grade, nemam nista protiv, ali ovaj novac se mogao mnogo pametnije iskoristiti. :-)

Na Dobrinji 5 postoje vec 2 garaze kojima upravlja ja RAD i jedna kojom upravlja Dzekos. Ova Dzekosova je koliko znam puna, krcata, ima rampu s karticom, video nadzor i dole u natrkivenom djelu je tesko naci slobodno mjesto, a i na spratu koji nije natkriven mozda ima 2-3 slobodna mjesta. Ove zgrade koje je kanton radio, jedna ima ogroman parking, a druga ima manji parking i podzemnu garazu. Je li stvarno Dobrinji 5 potrebna jos jedna garaza?

Ove koje vodi RAD koliko znam gornja nenatkrivena etaza su prazne u obje garaze. Ova sto je veca tu ja mislim da nikada nisam vidio auto na ovoj gornjoj etazi, na ovoj drugoj ih ima nekoliko. Vidi se i na google map. Sta je tu problem - iskreno ne znam. Ocito na ovoj manjoj da se automobili mogu parkirati, ali ljudi ne zele. Vjerovatno im je skupo. Zasto se ne snizi cijena i privuku ljudi sami bog zna.

Na ovoj drugoj vecoj, gdje nikada nisam vidio nijedno auto, problem je mozda sto neke druge prirode. Cudno je da bas nema nijedno auto parkirano. Kontam da nije neko ostecenje gornje plocei problem, mozda ta etaza nije bas stabilna da izrzi 100-ak automobila.

Image

E sad, dobili su 2 miliona maraka. Za taj novac su se mogle ove dvije garaze postojece urediti da zvizde. Mogle su se renovirati, mogao se uraditi neki krov za ove gornje etaze, postaviti rampe, video nadzor + mogao se ovaj kruzni tok uraditi na mjestu gdje sada planiraju garazu. Sve to izravnati, posaditi travu i tu ostaviti jedan otvoreni prostor koji je Dobrinji 5 prijeko potreban, jer je sve zakrceno garazama i za Dobrinju visokim zgradama. Ubili bi sedam muha jednim udarcem i sredili bi ovo naselje da ga se vise ne mora dotaknuti narednih 10-ak godina.

Ne. To nije uradjeno. Nego su genijalci dosli na ideju da prave potpuno novu garazu. Da uniste jedan prostor koji se mogao lijepo urediti i da tu posade garazu na dvije etaze. Zaklone ljudima pogled, uniste jedan lijep trg.

Moze li mi iko objasniti logiku ovog poteza?

Da stvar bude gora, u toj novoj garazi mjesto nece kostati sigurno ispod 60 KM. I opet ljudi nece placati i gdje ce parkirati? Pa po kruznom, po trotoarima ili kod ove jedne zgrade gdje ima parking. To vam garantujem, a postavit cu i sliku za jedno cca 2 godine ili kada vec zavrse garazu. Ja vam garantujem i kladim se u 1.000 KM da ce se automobili i dalje parkirati ispred zgrada, po trotoraima i gdje god ima slobodnog prostora.

Zasto uvijek moramo izmisljati toplu vodu?
Thorgerson

#5030 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Logovan wrote:Još jedan članak o garaži. :lol:
U posljednje vrijeme konstantno čitamo članke o garažama. Samo još treba da počnu iz pašteta iskakati.
Za ostale ne znam, ali ova se definitno gradi. Mislim pise i u tekstu, a najavljena je jos prosle godine.
DaffyDuck

#5031 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

Thorgerson wrote:Ova garaza na Dobrinji 5 je bacanje novca. Mislim, neka grade, nemam nista protiv, ali ovaj novac se mogao mnogo pametnije iskoristiti. :-)

Na Dobrinji 5 postoje vec 2 garaze kojima upravlja ja RAD i jedna kojom upravlja Dzekos. Ova Dzekosova je koliko znam puna, krcata, ima rampu s karticom, video nadzor i dole u natrkivenom djelu je tesko naci slobodno mjesto, a i na spratu koji nije natkriven mozda ima 2-3 slobodna mjesta. Ove zgrade koje je kanton radio, jedna ima ogroman parking, a druga ima manji parking i podzemnu garazu. Je li stvarno Dobrinji 5 potrebna jos jedna garaza?

Ove koje vodi RAD koliko znam gornja nenatkrivena etaza su prazne u obje garaze. Ova sto je veca tu ja mislim da nikada nisam vidio auto na ovoj gornjoj etazi, na ovoj drugoj ih ima nekoliko. Vidi se i na google map. Sta je tu problem - iskreno ne znam. Ocito na ovoj manjoj da se automobili mogu parkirati, ali ljudi ne zele. Vjerovatno im je skupo. Zasto se ne snizi cijena i privuku ljudi sami bog zna.

Na ovoj drugoj vecoj, gdje nikada nisam vidio nijedno auto, problem je mozda sto neke druge prirode. Cudno je da bas nema nijedno auto parkirano. Kontam da nije neko ostecenje gornje plocei problem, mozda ta etaza nije bas stabilna da izrzi 100-ak automobila.

Image

E sad, dobili su 2 miliona maraka. Za taj novac su se mogle ove dvije garaze postojece urediti da zvizde. Mogle su se renovirati, mogao se uraditi neki krov za ove gornje etaze, postaviti rampe, video nadzor + mogao se ovaj kruzni tok uraditi na mjestu gdje sada planiraju garazu. Sve to izravnati, posaditi travu i tu ostaviti jedan otvoreni prostor koji je Dobrinji 5 prijeko potreban, jer je sve zakrceno garazama i za Dobrinju visokim zgradama. Ubili bi sedam muha jednim udarcem i sredili bi ovo naselje da ga se vise ne mora dotaknuti narednih 10-ak godina.

Ne. To nije uradjeno. Nego su genijalci dosli na ideju da prave potpuno novu garazu. Da uniste jedan prostor koji se mogao lijepo urediti i da tu posade garazu na dvije etaze. Zaklone ljudima pogled, uniste jedan lijep trg.

Moze li mi iko objasniti logiku ovog poteza?

Da stvar bude gora, u toj novoj garazi mjesto nece kostati sigurno ispod 60 KM. I opet ljudi nece placati i gdje ce parkirati? Pa po kruznom, po trotoarima ili kod ove jedne zgrade gdje ima parking. To vam garantujem, a postavit cu i sliku za jedno cca 2 godine ili kada vec zavrse garazu. Ja vam garantujem i kladim se u 1.000 KM da ce se automobili i dalje parkirati ispred zgrada, po trotoraima i gdje god ima slobodnog prostora.

Zasto uvijek moramo izmisljati toplu vodu?
Ta Dzekosova je puna, kosta malo vise od RAD-ove al je propisna. Imaju i vrata pored rampe koja se navece spustaju.
RAD-ove su katastrofa! Gornje ploce su granatirane, pune rupa i prokisnjvaju. Dakle placas natkrivenu garazu, pa pokrivas auto da ne kapa, da zimi ne ledi, cak sam vidjala da ljudi krpe nekim najlonima iznad njihovih parking mjesta. Plus, uz cijenu dolazi da imas cuvara, cisto da te mrsko pogleda sto si tu, a ne iz aspekta sigurnosti. Iz tih garaza je ukradeno auta i auta... Bas kao na otvorenim parkinzima.
I bolje bi bilo da se u njih ulozi, da se sredi ono ruglo. Al valjda se ne mogu sa RAD-om rastalit.
Thorgerson

#5032 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

DaffyDuck wrote: Ta Dzekosova je puna, kosta malo vise od RAD-ove al je propisna. Imaju i vrata pored rampe koja se navece spustaju.
RAD-ove su katastrofa! Gornje ploce su granatirane, pune rupa i prokisnjvaju. Dakle placas natkrivenu garazu, pa pokrivas auto da ne kapa, da zimi ne ledi, cak sam vidjala da ljudi krpe nekim najlonima iznad njihovih parking mjesta. Plus, uz cijenu dolazi da imas cuvara, cisto da te mrsko pogleda sto si tu, a ne iz aspekta sigurnosti. Iz tih garaza je ukradeno auta i auta... Bas kao na otvorenim parkinzima.
I bolje bi bilo da se u njih ulozi, da se sredi ono ruglo. Al valjda se ne mogu sa RAD-om rastalit.
Pa upravo to.

Ovo je jedan obicni tal, gdje hoce da 2 miliona pljunu nekome izvodjacu, da samo potrose te pare. A 10 metara dalje stara garaza u raspadu zjapi prazna.

I za politicare, nije bas atraktivno kada kazes evo renovirali smo vam dvije garaze, puno atraktivnije zvuci, evo napravili smo novu, najnoviju garazu. Jer eto izgledaju nesposobni ako krpe ovo titino.

:-)
supercali

#5033 Re: Sarajevo Construction

Post by supercali »

drugi profil wrote:kad malo bolje razmislis, ni jedna lokacija nije pogodna iz razloga sto bi bile preskupe za izgradnju.

U prvom slucaju treba kupiti/rusiti postojecu garazu, u drugom slucaju radi se o bivsem koritu rijeke miljacke koje nosi svoje probleme, nestabilno tlo i podzemne vode, u trecem slucaju Sud BiH ni slucajno nemas mogucnosti da dobijes pristup ispod, narocito sto tamo vec postoje u starim JNA zgradama podzemne etaze (ne cijelim tlocrtom). U objektu bivse kasarne cak dva nivoa ispod, za objekat bivseg vojnog zatvora ne znam, mislim samo jedna.
eh sad ne znam te detalje i sl
da znam vjerovatno bi bio arhitetka prostorni planer i sl
al vjerujem da bi se mogla naci lokacija da se napravi garaza i za stanare i za one koji dolaze na pijacu jer je sada tu guzva sve do 6 navece do kad otrpilike pijaca radi
znaci imas zaradu od stanara i imas zaradu na dnevnoj bazi od posjetitelja pijace a okolo policiju posaditi da svako nepropisno parkiranje kaznjava a posebno one samo 5 minuta
drug_profi

#5034 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ne mozes ti nikog natjerati da ti daje 100 maraka za parkiranje mjesecno. Plus sto dobar broj ljudi vec placa neku mjesecnu kartu za parkiranje na lokaciji radnog mjesta.
Qler

#5035 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Ja sam zivio cca 5 godina na dobrinji 5, od toga sam 1 godinu placao garazu, dok mi je ono "mlijeko" iz betona sjebalo sajbu i dio laka (sajba se nikad nije uspjela ocistiti)... A Dzekos sam zvao milion puta na broj koji pise na garazi, nikad se niko nije javio, bukvalno...

E sad, ta veca garaza, ovoreni parking se ne koristi vjerovatno zbog ostecenja, a na manjoj je OK, ali nece ljudi da plaćaju tada je bilo 45KM kad imaju isto dzaba...

Bila je tada i neka inicijativa da stanari imaju povlastene cijene parkinga, jer su prije rata svi koji su kupili/dobili stan, uz njega dobili i jedno parking mjesto u garazi, da bi valjda poslije rata to RAD poceo da naplacuje.. I nikad nije marke ulozio u njih. Ja sam krpio rupe iz svog dzepa iznad parking mjesta i mazao silikonom, i stavljao najlone.

Sto neko kaze bolje da su skrsili pare i renovirali postojece garaze, mozda digli i po jedan sprat, nego sto ovo prave, a ono su mogli urediti, i sve OK... ali hajde...
VladaFBiH

#5036 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

drugi profil wrote:Ne mozes ti nikog natjerati da ti daje 100 maraka za parkiranje mjesecno. Plus sto dobar broj ljudi vec placa neku mjesecnu kartu za parkiranje na lokaciji radnog mjesta.
istina, ali ga možeš natjerati da se parkira propisno... samo je pitanje gdje
drug_profi

#5037 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote:
drugi profil wrote:Ne mozes ti nikog natjerati da ti daje 100 maraka za parkiranje mjesecno. Plus sto dobar broj ljudi vec placa neku mjesecnu kartu za parkiranje na lokaciji radnog mjesta.
istina, ali ga možeš natjerati da se parkira propisno... samo je pitanje gdje
Teško sine. Da može lijepo, već bi se uradilo, npr. iscrtala parking mjesta i kažnjavalo duplo parkiranje. A pošto nemože ili neće, ostaće ovako jer džaba ti tal ako izgubiš naklonost birača iz MZ sa 10-15.000 stanovnika.
Sociolog

#5038 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

:-D

Pozz,gdje je tacno planiran ovaj Hifinih ,,Poslovni kompleks,zgrada,o kojem Prasovicka bruji,gdje tacno mikrolokacija? ne shvatam ako ima dalje 1 km, Hifina pumpa u Mojmilu,frisko napravljena.???
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5039 Re: Sarajevo Construction

Post by liaar »

Sociolog wrote::-D

Pozz,gdje je tacno planiran ovaj Hifinih ,,Poslovni kompleks,zgrada,o kojem Prasovicka bruji,gdje tacno mikrolokacija? ne shvatam ako ima dalje 1 km, Hifina pumpa u Mojmilu,frisko napravljena.???
Semafor nakon Suda, u pravcu Dobrinje. Koliko sam skontao po videu, ispod one trolejbuske stanice...
So What!

#5040 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Uknjižen i useljiv stambeni objekat u sarajevskom naselju Breka
Image

Na sunčanoj i mirnoj lokaciji, u naselju Breka, uz neposrednu blizinu autobuske stanice i bolnice Koševo, izgrađen je, uknjižen i useljiv moderan stambeni objekat.
Trospratni objekat, sa 39 izgrađenih stanova različite strukture, te odgovarajućim brojem parking mjesta, liftom i prostranim haustorom, u cijelosti zadovoljava sve tehničke strandarde i pruža stanarima osjećaj sigurnosti i urbane privatnosti.
Blizina odgovarajuće infrastrukture, fakulteti, bolnica, blizina stadiona Koševo, te javni gradski prevoz i drugi elementi čine objekat praktičnim domom za sve dobne skupine.

Više informacija moguće dobiti na 061 130 503 ili na stranici http://www.tehnograd.ba.
Image

Image

Image

Image
Klix
So What!

#5041 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Sarajevo dobija novi moderni stambeni objekat - City Residence
Image

Radovi na stambenom objektu "City Residence" u punom su jeku, a njihov završetak planiran je za juni 2018. godine.

Vrijednost investicije je oko 1.190.000 KM, a glavni izvođač radova je kompanija Famus Gradnja 3 d.o.o..

Elvisa Pilav, iz agencije Metropola nekretnine, koja je ovlašteni posrednik za prodaju jedinica ovog objekta, za Akta.ba je kazala da je riječ savremenom stambenom objektu koji se nalazi u samom centru grada Sarajeva, nedaleko od sarajevske katedrale.

"Izgradnja objekta trenutno ulazi u završnu fazu tako da će i rokovi biti ispoštovani. Objekat se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini sarajevske katedrale. Kombinacija objekata od historijskog značaja i drugih modernih građevina na ovoj lokaciji, te kombinacija mirnog kraja koji omogućava opuštanje i blizine centralnog dijela grada, pružaju mogućnost urbanog načina života za sve ljubitelje istog. Već je krenula i prodaja jedinica, pa tako trenutno imamo tri rezervisne stambene jedinice, jednu garažu i jedno garažno mjesto", kaže Pilav.

Objekat se sastoji od ukupno pet etaža, suterena, visokog prizemlja, dva sprata i potkrovlja, a čini ga ukupno jedanaest stambenih jedinica kvadrature od 41,35m2 do 117,95m2 zatim tri garaže i devet garažnih mjesta.

Cijene stanova u ovom objektu kreću se od 3.100 do 3.900 KM po m2 sa uračunatim PDV-om, dok je cijena garaže 35.000 KM.

Pilav kaže da su u gradnji objekta korišteni najmoderniji materijali vrhunske kvalitete.

"Predviđeno je postavljanje prvoklasne trokomorne PVC vanjske stolarije sa vanjskim roletnama i drvene unutrašnje stolarije, a svaki stan će posjedovati klima uređaj i ugrađena blindo vrata. Objekat će se grijati plinskim etažnim grijanjem preko kondenzacijkih bojlera jednim od najsavremenijim. Ovakav način zagrijavanja stvara velike finansijske uštede ali i smanjuje zagađenost", kaže Pilav.

Dodaje da će cijeli objekat biti pokriven video nadzorom.
Image

Image

Image
Akta
So What!

#5046 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Cossack

#5047 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

So What! wrote:
Dok se nije gradilo svi su bili aktivni s prozivanjem a kada su ljudi krenuli punom parom onda nigdje nikoga... :)
EliasVeskot

#5048 Re: Sarajevo Construction

Post by EliasVeskot »

So What! wrote:Sarajevo dobija novi moderni stambeni objekat - City Residence
Image

Radovi na stambenom objektu "City Residence" u punom su jeku, a njihov završetak planiran je za juni 2018. godine.

Vrijednost investicije je oko 1.190.000 KM, a glavni izvođač radova je kompanija Famus Gradnja 3 d.o.o..

Elvisa Pilav, iz agencije Metropola nekretnine, koja je ovlašteni posrednik za prodaju jedinica ovog objekta, za Akta.ba je kazala da je riječ savremenom stambenom objektu koji se nalazi u samom centru grada Sarajeva, nedaleko od sarajevske katedrale.

"Izgradnja objekta trenutno ulazi u završnu fazu tako da će i rokovi biti ispoštovani. Objekat se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini sarajevske katedrale. Kombinacija objekata od historijskog značaja i drugih modernih građevina na ovoj lokaciji, te kombinacija mirnog kraja koji omogućava opuštanje i blizine centralnog dijela grada, pružaju mogućnost urbanog načina života za sve ljubitelje istog. Već je krenula i prodaja jedinica, pa tako trenutno imamo tri rezervisne stambene jedinice, jednu garažu i jedno garažno mjesto", kaže Pilav.

Objekat se sastoji od ukupno pet etaža, suterena, visokog prizemlja, dva sprata i potkrovlja, a čini ga ukupno jedanaest stambenih jedinica kvadrature od 41,35m2 do 117,95m2 zatim tri garaže i devet garažnih mjesta.

Cijene stanova u ovom objektu kreću se od 3.100 do 3.900 KM po m2 sa uračunatim PDV-om, dok je cijena garaže 35.000 KM.

Pilav kaže da su u gradnji objekta korišteni najmoderniji materijali vrhunske kvalitete.

"Predviđeno je postavljanje prvoklasne trokomorne PVC vanjske stolarije sa vanjskim roletnama i drvene unutrašnje stolarije, a svaki stan će posjedovati klima uređaj i ugrađena blindo vrata. Objekat će se grijati plinskim etažnim grijanjem preko kondenzacijkih bojlera jednim od najsavremenijim. Ovakav način zagrijavanja stvara velike finansijske uštede ali i smanjuje zagađenost", kaže Pilav.

Dodaje da će cijeli objekat biti pokriven video nadzorom.
Image

Image

Image
Akta
Koja glupost. Ne znam po kojoj logici stanovi ovdje kostaju koliko kostaju, elitno naselje nema djecijeg igralista da valja, ulice toliko uske ne mozes hodati dok auta prolaze, kontejnera ni na mapi, prave zgradu na zgradu, al brate neko je to proglasio elitnim naseljem I gradi nekakve "moderne," zgrade.
VladaFBiH

#5049 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Cossack wrote:
So What! wrote:
Dok se nije gradilo svi su bili aktivni s prozivanjem a kada su ljudi krenuli punom parom onda nigdje nikoga... :)
realno, godinu poslije "početka" radova - ovo je ništa
bumerangss

#5050 Re: Sarajevo Construction

Post by bumerangss »

VladaFBiH wrote:
Cossack wrote:
So What! wrote:
realno, godinu poslije "početka" radova - ovo je ništa
I raditi sve ovo u decembru na -10 stepeni, mislim da je velika greška! Nisam strucnjak ali mislim da bi bilo dobro odložiti radove do marta
Post Reply