Odlično!
Sarajevo Construction
- So What!
#3702 Re: Sarajevo Construction
Sad ti navodim primjere koji govore da ti objekti nisu prazni i da postoji izniman interes za njih, ti u kontru.DaysleepeR wrote:nažalost to ništa ne mijenja činjenicu da su objekti prazni
i ako tebe ne interesuje ko je vlasnik to je tvoje pravo, ali mene interesuje, i državu mora da interesuje
Država zna ko je vlasnik, ako ništa na papirima ga mora imat.
Zaboravljate da se svaka kupovina i oporezuje.
Obični građanin od te informacije nikakve posebne koristi nema. Nije loše biti upućen, ali ne igra nikakvu značajnu ulogu.
- Logovan
#3703 Re: Sarajevo Construction
Konačno.
- So What!
#3704 Re: Sarajevo Construction
Porezna uprava FBiH: Obveznici u periodu januar - maj uplatili 2.001.472.593 KM prihodaJThomas wrote:dok isto ili manje ljudi ima isto ili manje para za potrošiti, potpuno je svejedno koliko će se centara otvoriti. ovo bi trebalo biti jednostavno i zdrav razum, ali očito nije. kolač se jedino malo povećava zbog više turista. ali realna kupovna moć običnog stanovnika pada, a realno, mimo papira, pada i broj tih stanovnika. i to kola iz šupljeg u prazno pa makar šiknuo još ovoliko tržnih centara. jer ljudi moraju jesti i obući se, sa ili bez scc.
nešto uđe u izgradnji u sistem i to je to. a koliko je to što uđe u izgradnji, kad vidiš današnji članak da je federalna porezna dosad u ovoj godini naplatila dvije milijarde direktnih poreza, a UIO 2,6 milijardi indirektnih. što ni blizu nije dovoljno da bez zaduživanja pokrije i namiri isti aparat koji nam sve ovo servira...
OslobođenjeUkupna naplata direktnih poreza povećana je za 119.984.042 KM ili za 20,14 posto
Ukupno naplaćeni prihodi u Federaciji Bosne i Hercegovine za period januar-maj 2017. godine za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH iznose 2.001.472.593 KM, što je za 208.850.141 KM više u odnosu na isti period 2016. godine ili iskazano u procentu više za 11,65 posto, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.
U periodu januar-maj 2017. u odnosu na januar-maj 2016. godine, ukupna naplata direktnih poreza povećana je za 119.984.042 KM ili iskazano u procentu za 20,14 posto, i to: porez na dobit naplaćen je u iznosu 175.374.057 KM, što je više za 65,7 posto ili 69.537.763 KM, od čega je zabilježen rast naplate poreza na dobit preduzeća za 77,28 posto ili za 63.192.168 KM, dok je naplata poreza na dobit banaka i drugih finansijskih institucija povećana za 26,37 posto ili za 6.345.595 KM.
Porez na imovinu naplaćen je u iznosu od 74.777.192 KM, što je više za 1,91 posto ili za 1.401.291 KM, ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 650.073 KM, što je više za 11,46 posto ili za 66.823 KM. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu 164.924.831 KM, što je povećanje za 11,84 posto ili za 17.459.255 KM, a naknade i takse naplaćene su u iznosu 183.744.391 KM, što je više za 14,95 posto ili za 23.900.075 KM.
U periodu januar-maj 2017. naplaćeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za nezaposlenost u ukupnom iznosu od 1.284.526.864 KM, što u odnosu na isti period 2016. predstavlja povećanje za 105.001.217 KM ili iskazano u procentu za 8,9 posto.
Naplaćeni doprinosi iznose: doprinosi za PIO/MIO - 712.183.318 KM, doprinosi za zdravstveno osiguranje - 513.658.656 KM i doprinosi za osiguranje za slučaj nezaposlenosti - 58.684.890 KM.
U maju 2017. naplaćeni su javni prihodi u iznosu 395.274.735 KM, što je više za 35.062.595 KM u odnosu na maj 2016. ili iskazano u procentu više za za 9,73 posto.
Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.
Porezna uprava poziva obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.
- DaysleepeR
#3705 Re: Sarajevo Construction
ništa mi nisi naveo, ja sam radio u Bosmalu i prazan je skroz. jesi li ikad bio unutra?So What! wrote:Sad ti navodim primjere koji govore da ti objekti nisu prazni i da postoji izniman interes za njih, ti u kontru.DaysleepeR wrote:nažalost to ništa ne mijenja činjenicu da su objekti prazni
i ako tebe ne interesuje ko je vlasnik to je tvoje pravo, ali mene interesuje, i državu mora da interesuje
Država zna ko je vlasnik, ako ništa na papirima ga mora imat.
Zaboravljate da se svaka kupovina i oporezuje.
Obični građanin od te informacije nikakve posebne koristi nema. Nije loše biti upućen, ali ne igra nikakvu značajnu ulogu.
prijatelj mi je u upravnom odboru central osiguranja. prazna zgrada skroz.
prenosiš informacije stranačkih propagandi o navodnom prosperitetu, činjenice to ne potkrepljuju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3706 Re: Sarajevo Construction
Fakat sta je sa staklenim Kumrovcem?
-
Innovation
#3707 Re: Sarajevo Construction
DaysleepeR wrote:ja sam radio u Bosmalu i prazan je skroz.
- ultima_palabra
#3708 Re: Sarajevo Construction
Malo, ali malo je živnuo sa onim IT hubom. Ali pričamo o povećanju sa 10% na 15% kapaciteta.
- ultima_palabra
#3709 Re: Sarajevo Construction
Ono je HDZ pranje para. Htjeli ga uvaliti za državne agencije, ali nije prošao tal valjda._BataZiv_0809 wrote:Fakat sta je sa staklenim Kumrovcem?
- So What!
#3710 Re: Sarajevo Construction
Činjenice potkrepljuju da te zgrade nisu prazne, svaku tvrdnju sam linkovao. Sada si očigledno ostao bez argumenata pa se vraćaš na priču da sam neki stranački poltron. Ali evo da ponovimo jer se praviš da ne primjećuješ.DaysleepeR wrote:
ništa mi nisi naveo, ja sam radio u Bosmalu i prazan je skroz. jesi li ikad bio unutra?
prenosiš informacije stranačkih propagandi o navodnom prosperitetu, činjenice to ne potkrepljuju.
Dakle, Bosmal je nakon velikog interesa nakon propale licitacije (140 osoba se pojavilo, a neke poznate ličnosti su negodovale), kupio katarski državljanin Al Thani.
Swissotel je preuzeo SCC-ov prostor koji je trenutno u fazi adaptacije, a otvorenje je najvaljeno za 2018. godinu.
Na službenoj stranici Central Osiguranja stoji da im je sjedište upravo u SPO Kumrovec. Na istoj zgradi je postavljen veliki natipis "Central osiguranje", a evo ponovo link na vijest da se Central Osiguranje uselilo u tu zgradu.
Ti možeš nastaviti živjeti u nekoj svojoj viziji, niko ti to ne brani, ali činjenice govore drukčije.
-
__Phoenix__
- So What!
#3712 Re: Sarajevo Construction
I to je pokušaj bio, svega je bilo vezano za tu zgradu. Donji dio je uredno radio čitavo vrijeme, dok je toranj čekao na mušterije sa budžeta.ultima_palabra wrote:Ono je HDZ pranje para. Htjeli ga uvaliti za državne agencije, ali nije prošao tal valjda._BataZiv_0809 wrote:Fakat sta je sa staklenim Kumrovcem?
Kada se to izjalovilo, promijenjen je plan.
- ultima_palabra
#3713 Re: Sarajevo Construction
"Renomirano" Central osiguranje 
- DaysleepeR
#3714 Re: Sarajevo Construction
te su zgrade trenutno prazne. i nema nikakve veze ko je šta kupio i ko gdje useljava u novinskim članicima, to tek treba da se vidi.So What! wrote:Činjenice potkrepljuju da te zgrade nisu prazne, svaku tvrdnju sam linkovao. Sada si očigledno ostao bez argumenata pa se vraćaš na priču da sam neki stranački poltron. Ali evo da ponovimo jer se praviš da ne primjećuješ.DaysleepeR wrote:
ništa mi nisi naveo, ja sam radio u Bosmalu i prazan je skroz. jesi li ikad bio unutra?
Dakle, Bosmal je nakon velikog interesa nakon propale licitacije (140 osoba se pojavilo, a neke poznate ličnosti su negodovale), kupio katarski državljanin Al Thani.
Swissotel je preuzeo SCC-ov prostor koji je trenutno u fazi adaptacije, a otvorenje je najvaljeno za 2018. godinu.
Na službenoj stranici Central Osiguranja stoji da im je sjedište upravo u SPO Kumrovec. Na istoj zgradi je postavljen veliki natipis "Central osiguranje", a evo ponovo link na vijest da se Central Osiguranje uselilo u tu zgradu.
Ti možeš nastaviti živjeti u nekoj svojoj viziji, niko ti to ne brani, ali činjenice govore drukčije.
hotel neće popuniti ni 30% one zgradurine SCC-a. central osiguranje je prazno do daljnjeg, a Bosmal je vjerovatno kupljen da se familija gdje ima premjestiti dok ne rprođe njesra sa Katarom. Bosmal i ako se napuni, to je uspjeh ravan nuli nakon 15 godina i hipoteke.
- DaysleepeR
#3715 Re: Sarajevo Construction
ako griješim, uđi u onaj dio gdje je slobodan ulaz i snimi mobitelom popunjene poslovne prostore baš da vidimo.Innovation wrote:DaysleepeR wrote:ja sam radio u Bosmalu i prazan je skroz.
- Cossack
#3716 Re: Sarajevo Construction
Ne kontam šta si se toliko napeo. Sve i da je tako Bosmal će ubrzo oživiti maksimalno.DaysleepeR wrote:ako griješim, uđi u onaj dio gdje je slobodan ulaz i snimi mobitelom popunjene poslovne prostore baš da vidimo.Innovation wrote:DaysleepeR wrote:ja sam radio u Bosmalu i prazan je skroz.
- So What!
#3717 Re: Sarajevo Construction
Jooooj .... bjež, neću višeDaysleepeR wrote:
te su zgrade trenutno prazne. i nema nikakve veze ko je šta kupio i ko gdje useljava u novinskim članicima, to tek treba da se vidi.
hotel neće popuniti ni 30% one zgradurine SCC-a. central osiguranje je prazno do daljnjeg, a Bosmal je vjerovatno kupljen da se familija gdje ima premjestiti dok ne rprođe njesra sa Katarom. Bosmal i ako se napuni, to je uspjeh ravan nuli nakon 15 godina i hipoteke.
- So What!
#3718 Re: Sarajevo Construction
Pa evo čitavi sudski sporovi, javna negodovanja, jer je Arap uletio. Interes je nevjerovatan i dalje, Bosmal se napokon spustio blizu nekog limita, neke iznadprosječne kupovne moći i Arap dođe i sve pokupiCossack wrote:Ne kontam šta si se toliko napeo. Sve i da je tako Bosmal će ubrzo oživiti maksimalno.
- DaysleepeR
#3719 Re: Sarajevo Construction
po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH
ne mogu prelaziti šutke preko ignorisanja gore napisanog
sve što se sada kupuje, investira, sve će jako brzo biti rušeno ili prodavano u bescijenje ili što je najgore zjapiti prazno kao ruglo na aktraktivnim gradskim lokacijama
urbicid za koji nema opravdanja osim lične koristi, mita i korupcije
to nije nikakvo razvijanje grada, nikakav napredak, u pitanju je lov u najmutnijoj mogućoj vodi na štetu grada i to dugoročnu
i neću trpiti da mi balavci ko papagaji ovdje ponavljaju stranačke predizborne
sve što se sada kupuje, investira, sve će jako brzo biti rušeno ili prodavano u bescijenje ili što je najgore zjapiti prazno kao ruglo na aktraktivnim gradskim lokacijama
to nije nikakvo razvijanje grada, nikakav napredak, u pitanju je lov u najmutnijoj mogućoj vodi na štetu grada i to dugoročnu
- Cossack
#3720 Re: Sarajevo Construction
Ne mogu kao fizička lica ali mogu preko kompanija. Ostatak će se relativno brzo prodati neposrednom pogodbom i kraj priče.DaysleepeR wrote:po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH
- DaysleepeR
#3721 Re: Sarajevo Construction
to preko kompanija može ali ne tek tako. ako kompanija nema prometa, ne može ni preko kompanija. za koju godinu sve to kao lavina pada...Cossack wrote:Ne mogu kao fizička lica ali mogu preko kompanija. Ostatak će se relativno brzo prodati neposrednom pogodbom i kraj priče.DaysleepeR wrote:po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH
ne pričam bezveze, fiktivna firma ne može biti vlasnik ničega. to država oduzme sad pa sad. taj je koncept već na početku propadanja.
umijte se malo, dozovite se.
- So What!
#3722 Re: Sarajevo Construction
Da, dodam i ovoCossack wrote:Ne mogu kao fizička lica ali mogu preko kompanija. Ostatak će se relativno brzo prodati neposrednom pogodbom i kraj priče.
Građani sljedećih država mogu postati vlasnici nekretnina u FBiH zbog postojanja reciprociteta: Andora, Belgija, Crna Gora, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Makedonija, Monako, Norveška, Novi Zeland, Njemačka, Srbija, Španija, Velika Britanija i Uzbekistan.
BiH sa nizom zemalja ostvaruje reciprocitet, ali uz posebne uvjete, na osnovu čega je ograničen obim i vremensko trajanja vlasništva nad nekretninama kako državljana BiH u tim zemljama tako i stranaca iz tih država u FBiH. U ovu grupu zemalja spadaju sljedeće: Alžir, Austrija, Australija, Bjelorusija, Bugarska, Republika Češka, Danska, Gruzija, Hrvatska, Iran, Island, Izrael, Jodan, Kazahstan, Kipar, Mađarska, Malezija, Rumunija, Rusija, Saudijska Arabija, SAD, Sirija, Slovačka, Švedska, Švicarska, Turska, Turkmenistan i Tadžikistan.
U konačnici, građanima sljedećih država nije uopće omogućeno da pod bilo kojim uvjetima steknu vlasništva nad nekretninama u FBiH u svojstvu fizičkih lica zbog nepostojanja reciprociteta: Afganistan, Armenija, Bahrein, Egipat, Indija, Indonezija, Irak, Katar, Kuvajt, Liban, Slovenija i Ujedinjeni Arapski Emirati.
- holowey
#3723 Re: Sarajevo Construction
ja osnujem jednu firmu, ti osnujes drugu... nadjemo pogodnog lokalca sa vlastitom firmom... ja kupim od njega, prodam tebi, ti prodas njemu... vrtimo se malo tako u krug i eto godisnjeg prometa od milion... platimo porez da budemo cisti, a (pre)prodajom nekretnine ce se to svakako pokriti...DaysleepeR wrote:to preko kompanija može ali ne tek tako. ako kompanija nema prometa, ne može ni preko kompanija. za koju godinu sve to kao lavina pada...Cossack wrote:Ne mogu kao fizička lica ali mogu preko kompanija. Ostatak će se relativno brzo prodati neposrednom pogodbom i kraj priče.DaysleepeR wrote:po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH
ne pričam bezveze, fiktivna firma ne može biti vlasnik ničega. to država oduzme sad pa sad. taj je koncept već na početku propadanja.
- DaysleepeR
#3724 Re: Sarajevo Construction
da ali ima ime za to:
utaja poreza i pranje novca
oboje protuzakonito
upravo me to nervira od mladog N.H., to ignorisanje zakona i zdravog razuma
utaja poreza i pranje novca
oboje protuzakonito
upravo me to nervira od mladog N.H., to ignorisanje zakona i zdravog razuma
- Cossack
#3725 Re: Sarajevo Construction
je li naša država krenula tako da oduzima?DaysleepeR wrote:to preko kompanija može ali ne tek tako. ako kompanija nema prometa, ne može ni preko kompanija. za koju godinu sve to kao lavina pada...Cossack wrote:Ne mogu kao fizička lica ali mogu preko kompanija. Ostatak će se relativno brzo prodati neposrednom pogodbom i kraj priče.DaysleepeR wrote:po zakonima ove zemlje strani državljanin ne može biti vlasnik nekretnine u BiH