Mislim da je to Komisija za nacionalne spomenike ili neka druga blokirala i zato se ne može Hastahana urediti.Logovan wrote: ↑28/07/2026 14:28Ekolozi i građani koji tamo žive se izborili ako ne griješim. Ok, hajde nisu bili za gradnju, hoće da imaju komplet Hastahanu otvorenu, igrališta, dječiji mobilijar, svašta nešto, super, ali daj je sad uređuj.dječak sa šibicama wrote: ↑28/07/2026 11:11 Nisam bas u toku ali zar se nisu ekolozi izborili za Hastahanu park, i sta je danas tamo, ko uziva u parku ako se ono parkom moze zvati.
Ja sam uvijek za zelenilo, obozavam ga i nuzno je za grad, i protiv stambene mafije koju prezirem. Ali ta prica mi je odavno smijesna, tu najmanje ekologije ima.
Zadali se ekolozi za park Betaniju, kladim se da nijedan nije sat vremena proveo tamo u setnji.
A mislim da Sarajeva ima zelenila generalno jako puno, mozda ne u gradu ali bliza okolina grada je zelena bemliga sta su Trebevic Crepoljsko Zuc itd itd nego priroda. Malo koji grad ima takvo nesto tako blizu, bar glavni gradovi drzava. Kod nas je veci problem, od zelenila i ekologije, urbicid kojem je grad izlozen. A WTC sigurno nije dio urbicida, lijepo bi izgledao, na lijepom mjestu, zanimljivo da se niko od ekologa nikada nije osvrnuo na sve te ruzne nove zgradurine koje se grade na sve strane.![]()
A za Betaniju, pa ono uopšte nije Betanija. Bore se za privatnu parcelu.![]()
Sarajevo Construction
- Better Man
#30601 Re: Sarajevo Construction
- Thorgerson
#30602 Re: Sarajevo Construction
Kako li nijednu pumpu ne sprijecise.
A ima ih usred naselja. Najnovija na A trans gdje su cak i posjecena mlada stabla da bi se napravio ulaz i izlaz sa pumpe.
To ovim uhljupima iz eko akcije ne smeta. Sto li...hm.
-
Naslovnica
#30603 Re: Sarajevo Construction
Pa daj ime, koga da slušamo od struke?!Škobo Habu wrote: ↑28/07/2026 15:26Naravno da postoji: struka.Naslovnica wrote: ↑28/07/2026 15:03
Sve se slažem sa tobom vezano za dekane, a i napomenuo sam u prethodnim postovima da je dio priče najvjerovatnije istinit, ali da to zasigurno nije kompletna istina zbog čega se javlja otpor.
Uz sve koje si nabrojao i rekao da veze sa vezom nemaju, preostaje li iko relevantan ko bi mogao biti stručan i objektivan i čije bi rješenje zadovoljilo sve zainteresirane strane.
Urbanisti i arhitekti.
Problem je što se kod nas pod strukom podrazumjevaju likovi poput Kapidžića i gomile besposličara okupljenih oko ublehaške grupe Eko Akcija.
To bi od Mirijinog Dvora nspravilo Peručicu.
-
Škobo Habu
#30604 Re: Sarajevo Construction
Zašto licitirati imenima?
Pitanje centralnog dijela glavnog grada i njegove namjene je prioritetno. Sve danas što možemo vidjeti u užem dijelu grada jeste urbanistički haos.
Prijedlozi i sugestije većine onih koji su protiv izgradnje WTC-a su na nivou osnovnoškolaca. Čitaš li komentare ovih famoznih "aktivista" čiji se stavovi podudaraju sa Kapidžićem i sličnim? Ti glupani bi u centru grada park veličine Cental parka u New Yorku, metropoli u kojoj kompletno Sarajevu stane u jedan kvart. Malo im drveća u gradu iako je Sarajevo, po rangiranju, jedan od zelenijih gradova u Evropi.
- Haris.ba
#30605 Re: Sarajevo Construction
Komisija blokirala da ce ocisti i uljudi? Drvo posadi?Better Man wrote: ↑28/07/2026 15:32
Mislim da je to Komisija za nacionalne spomenike ili neka druga blokirala i zato se ne može Hastahana urediti.
- Better Man
#30606 Re: Sarajevo Construction
Znam da se tu trebao napraviti jedan moderan park sa zadržajima za sve generacije i da je to blokirano. Pisalo se o tome u medijima.Haris.ba wrote: ↑28/07/2026 22:33Komisija blokirala da ce ocisti i uljudi? Drvo posadi?Better Man wrote: ↑28/07/2026 15:32
Mislim da je to Komisija za nacionalne spomenike ili neka druga blokirala i zato se ne može Hastahana urediti.
-
Naslovnica
#30607 Re: Sarajevo Construction
Iskreno, ne čitam komentare "aktivista" i sličnih, zaista.Škobo Habu wrote: ↑28/07/2026 20:42Zašto licitirati imenima?
Pitanje centralnog dijela glavnog grada i njegove namjene je prioritetno. Sve danas što možemo vidjeti u užem dijelu grada jeste urbanistički haos.
Prijedlozi i sugestije većine onih koji su protiv izgradnje WTC-a su na nivou osnovnoškolaca. Čitaš li komentare ovih famoznih "aktivista" čiji se stavovi podudaraju sa Kapidžićem i sličnim? Ti glupani bi u centru grada park veličine Cental parka u New Yorku, metropoli u kojoj kompletno Sarajevu stane u jedan kvart. Malo im drveća u gradu iako je Sarajevo, po rangiranju, jedan od zelenijih gradova u Evropi.
Ne licitiram imenima, samo pitam koga da slušam.
Ja samo čujem nekakve negativne komentare, želio bih da čujem pozitivne komentare u javnosti, koji ne dolaze od investitora&co i sa foruma, nego direktno od stručnih ljudi, zato te pitam koga da slušam. Daj nekog arhitektu/urbanista i slično koji su pozitivni spram ovog projekta u kontekstu onako kako je zamislio investitor.
- Cossack
#30608 Re: Sarajevo Construction
Nisu meni krive te reketaške organizacije već bezmudi političari koje se strah da proguraju projekte od kojih bi svi imali korist. Zamisli da je Centralna banka BiH napravila onu svoju zgradu i da je ovaj Kvadrant C završen. To bi bio svemirski brod u odnosu na onaj propali park i šikaru koju sada imamo.
Ali nažalost nema ni vizije ni muda...
-
Naslovnica
#30609 Re: Sarajevo Construction
Kakve veze ima "proguravanje projekata" sa bezmudim političarima?Cossack wrote: ↑29/07/2026 09:56Nisu meni krive te reketaške organizacije već bezmudi političari koje se strah da proguraju projekte od kojih bi svi imali korist. Zamisli da je Centralna banka BiH napravila onu svoju zgradu i da je ovaj Kvadrant C završen. To bi bio svemirski brod u odnosu na onaj propali park i šikaru koju sada imamo.
Zna se valjda kako ide procedura izgradnje objekta, taman da je kokošinjac.
I interesuje me zašto bi se Centralna banka BiH trebala seliti sa sadašnje lokacije u Hastahanu? Ne kontam u čemu je potreba da se to uradi?
Ustvari, oni žele tamo nekakav poslovni objekat, a CB ostaje gdje jeste?
- black
#30610 Re: Sarajevo Construction
Cossack wrote: ↑29/07/2026 09:56
Nisu meni krive te reketaške organizacije već bezmudi političari koje se strah da proguraju projekte od kojih bi svi imali korist. Zamisli da je Centralna banka BiH napravila onu svoju zgradu i da je ovaj Kvadrant C završen. To bi bio svemirski brod u odnosu na onaj propali park i šikaru koju sada imamo.
Komisija, čiji stručni dio predstavljaju doc. dr. Pavle Krstić, dipl. ing. arhitekture, profesor emeritus Ognjenka Finci i Zijo Krvavac, dipl. ing. arhitekture, zaključila je da prvonagrađeno rješenje zadovoljava kriterije za idejno arhitektonsko rješenje objekta i "prema prijedlogu je njen integralni dio i dobro akcentira ovaj lokalitet".
"Rad je inovativan i atraktivan s doziranom i prisutnom transparentnošću i otvorenošću prema parku Hastahana na jugu i Kranjčevićevoj ulici na sjeveru. Ovaj objekt je koncipiran na najboljem tragu onog što se naziva "zelena arhitektura", koja nije uobičajena za objekte ove namjene, ali ovo je vrijeme rušenja stereotipa dobrom argumentacijom", navodi se između ostalog u zaključku komisije, poručuju iz CBBiH.
da je upola kao na renderu bilo bi fantasticno, a CB ipak nije neki gramzivi privatnik vec ozbiljna institucija tako da ne sumnjam da bi ovo bilo izvedeno kako treba...
slicna sudbina moze biti i sa ovim kvadrantom c ako dopuste besposlenim 'konzervatorima' Sarajeva da se nesto pitaju
- Cossack
#30611 Re: Sarajevo Construction
Kako nema? Progurati nema lošu konotaciju već sposobnost da nešto realizuješ uprkos opstrukcijama različitih lobija. Ako od općeg dobra odustaneš iz straha da izgubiš određeni broj glasova nisi ništa drugo nego bezmud.Naslovnica wrote: ↑29/07/2026 10:04Kakve veze ima "proguravanje projekata" sa bezmudim političarima?Cossack wrote: ↑29/07/2026 09:56Nisu meni krive te reketaške organizacije već bezmudi političari koje se strah da proguraju projekte od kojih bi svi imali korist. Zamisli da je Centralna banka BiH napravila onu svoju zgradu i da je ovaj Kvadrant C završen. To bi bio svemirski brod u odnosu na onaj propali park i šikaru koju sada imamo.
I interesuje me zašto bi se Centralna banka BiH trebala seliti sa sadašnje lokacije u Hastahanu? Ne kontam u čemu je potreba da se to uradi?
- kabal1337
#30612 Re: Sarajevo Construction
Zamisli da se lijepo uredi i renovira Hastahana.
Sve ovo smrdi kao privatizacija drzavnih firmi, srozas namjerno, neces da ulazes da lici na ruglo da dobijes ove sto opravdavaju mijenjanje regulacionih planova.
U fazonu bolje ista nego nista, a to sto napravis zgradurinu a ne ulozis u infrastrukturu
, operes brdo para usput a inkasiras malo jer jeftino supak prodas.
Najlakse naslijedit, ne ulagat godinama i reci eh propalo i ruglo
Sve ovo smrdi kao privatizacija drzavnih firmi, srozas namjerno, neces da ulazes da lici na ruglo da dobijes ove sto opravdavaju mijenjanje regulacionih planova.
U fazonu bolje ista nego nista, a to sto napravis zgradurinu a ne ulozis u infrastrukturu
Najlakse naslijedit, ne ulagat godinama i reci eh propalo i ruglo
- Haris.ba
#30613 Re: Sarajevo Construction
Ne seli se CB. Prave drugi objekat. Ima ta neka podjela. Jedan je vec u Banja Luci, sada ide drugi u Sarajevu.Naslovnica wrote: ↑29/07/2026 10:04 c.
-
last mohicans
#30614 Re: Sarajevo Construction
Mali objekat imaju kod Brazila, centralni ured se zove, trezori u zemlji, prilaz glup, Srbende su napravili fantazija objekat sebi u BL gdje auta ulaze skoro do trezora. Bivsi guverner je to zaganjo u SA, Manda slušo babuskare i ekologe. Meni je onaj projekt bas lijepo izgledao. Ne bi uzeli cijeli park, koji je i sad sve samo ne park. Nikad tamo ne uđem, skupljaliste klosara i narkića i mjesto gdje pjane mogu pis baciti. Mislim da je CB i tuzila općinu, ne znam dokle taj epilog.Haris.ba wrote: ↑29/07/2026 10:50Ne seli se CB. Prave drugi objekat. Ima ta neka podjela. Jedan je vec u Banja Luci, sada ide drugi u Sarajevu.Naslovnica wrote: ↑29/07/2026 10:04 c.
- Haris.ba
#30615 Re: Sarajevo Construction
Rocista se odrzavaju, ali se javnost ne obavjestava.
Komisija ne blokira da se ocisti, popravi postojece, posadi koje drvo, i odrzava postojece.Better Man wrote: ↑29/07/2026 08:37
Znam da se tu trebao napraviti jedan moderan park sa zadržajima za sve generacije i da je to blokirano. Pisalo se o tome u medijima.
-
last mohicans
#30616 Re: Sarajevo Construction
Ekologe samo treba pitati koje stablo su oni zasadili ili barem zalili mlade stabiljke koje se suše. Pa na Darivi ambasadorske lipe se neke osušile. Samo lupe, ajjj, zelene površine. Ko da ih odrzava, za sta, da imaju cuke gdje obaviti nuzdu? Park nema kapaciteta da cijeli grad odrazava. Općine bi trebale barem u sezoni organizirati dodatne ljude.Cossack wrote: ↑29/07/2026 09:56Nisu meni krive te reketaške organizacije već bezmudi političari koje se strah da proguraju projekte od kojih bi svi imali korist. Zamisli da je Centralna banka BiH napravila onu svoju zgradu i da je ovaj Kvadrant C završen. To bi bio svemirski brod u odnosu na onaj propali park i šikaru koju sada imamo.
-
Škobo Habu
#30617 Re: Sarajevo Construction
Moj generalni zaključak jeste da si ti potpuno neupućen u prostorno planiranje, nego što pokušavaš da održiš neki neutralan stav.Naslovnica wrote: ↑29/07/2026 10:04
Kakve veze ima "proguravanje projekata" sa bezmudim političarima?
Prvo se čudiš mall-u u WTC, iako su mallovi, u većini slučajeva, standard.
Evo, sad se čudiš lokaciji CB? I zašto?
Zato što je trenutna zgrada postala neuslovna, a transferi novca se bukvalno rade sa ulice. O tome je govorila i guvernerka CB BiH.
Da nema potrebe za novim sjedištem CB ono se sigurno ne bi ni gradilo.
Slučaj "Hastahana", odnosno sam odnos Mandića, a kroz njega odnos politike NS, kao i Trojke, prema jednom takvom projektu, koji je, u suštini, simbol monetarnog suvereniteta u arhitektonskom smislu, na najbolji mogući način govori o njihovom odnosu prema institucijama države.
Puna su im usta države i njenog integriteta, a onda, bezlični stranački likovi poput Mandića, ustuknu pred urbanim Šošonima iz čisto populističkih razloga u famoznoj borbi za park njihove mladosti i sličnim sentimentalnim glupostima.
Djelovi Sarajeva su prolazili daleko radikalnije transformacije od projekta Hastahane, Na kraju, ako je Marijin Dvor zamišljen kao administrativni i ekomonski centar kantona i države, onda je projekat CB posve na mjestu. Gdje bi je ti izmjestio? U Rajlovac?
U slučaju MD-a, stvar je potpuno jasna. Ili razvoj modernog centra ili njegova kasabizacija kojoj teže kako prvi safovi SDA, tako i vremešni proleteri okupljeni oko kvazi-liberalnih parola.
- Better Man
#30618 Re: Sarajevo Construction
Nudio je navodno Mandić drugu Lokaciju CB, pa su ovi izgleda bili i pristali na to, ali on ništa više po tom pitanju nije uradio i sad je to sve na sudu. Mandić kao i načelnici ostale 3 gradske općine su teškie ublehe, ne znalice i neradnici. Znam da je za mandata Ajnadžića naklnadno mjenjan regulacioni plan, a sve kako bi se dio Hastahane dao CB i da je isti za tu stvar uzeo finu lovu.Škobo Habu wrote: ↑29/07/2026 11:19Moj generalni zaključak jeste da si ti potpuno neupućen u prostorno planiranje, nego što pokušavaš da održiš neki neutralan stav.Naslovnica wrote: ↑29/07/2026 10:04
Zato što je trenutna zgrada postala neuslovna, a transferi novca se bukvalno rade sa ulice. O tome je govorila i guvernerka CB BiH.
Slučaj "Hastahana", odnosno sam odnos Mandića, a kroz njega odnos politike NS, kao i Trojke, prema jednom takvom projektu, koji je, u suštini, simbol monetarnog suvereniteta u arhitektonskom smislu, na najbolji mogući način govori o njihovom odnosu prema institucijama države.
Puna su im usta države i njenog integriteta, a onda, bezlični stranački likovi poput Mandića, ustuknu pred urbanim Šošonima iz čisto populističkih razloga u famoznoj borbi za park njihove mladosti i sličnim sentimentalnim glupostima.
Djelovi Sarajeva su prolazili daleko radikalnije transformacije od projekta Hastahane, Na kraju, ako je Marijin Dvor zamišljen kao administrativni i ekomonski centar kantona i države, onda je projekat CB posve na mjestu. Gdje bi je ti izmjestio? U Rajlovac?
U slučaju MD-a, stvar je potpuno jasna. Ili razvoj modernog centra ili njegova kasabizacija kojoj teže kako prvi safovi SDA, tako i vremešni proleteri okupljeni oko kvazi-liberalnih parola.
- Better Man
#30619 Re: Sarajevo Construction
Obične ublehe od ekologa, koji nemaju veze niti znaju šta je ekologija. Oni znaju samo protestovati i glumiti kao neku gradsku urbanu elitu, a da lično nešto predlože i urade, to ni pod tačkom razno. Mi ćemo zaustaviti sve što nam neodgovara, a neka drugi rade za nas i rješavaju probleme šta će i kako biti.last mohicans wrote: ↑29/07/2026 11:10Ekologe samo treba pitati koje stablo su oni zasadili ili barem zalili mlade stabiljke koje se suše. Pa na Darivi ambasadorske lipe se neke osušile. Samo lupe, ajjj, zelene površine. Ko da ih odrzava, za sta, da imaju cuke gdje obaviti nuzdu? Park nema kapaciteta da cijeli grad odrazava. Općine bi trebale barem u sezoni organizirati dodatne ljude.Cossack wrote: ↑29/07/2026 09:56Nisu meni krive te reketaške organizacije već bezmudi političari koje se strah da proguraju projekte od kojih bi svi imali korist. Zamisli da je Centralna banka BiH napravila onu svoju zgradu i da je ovaj Kvadrant C završen. To bi bio svemirski brod u odnosu na onaj propali park i šikaru koju sada imamo.
- Better Man
#30620 Re: Sarajevo Construction
Održavanje čistoće je drugo, ali mislim da ne smiju ništa drugo da rade kaso npr. sadnju novog drveća. Barem je tako se pisalo o toj zabrani.Haris.ba wrote: ↑29/07/2026 11:00Rocista se odrzavaju, ali se javnost ne obavjestava.
Komisija ne blokira da se ocisti, popravi postojece, posadi koje drvo, i odrzava postojece.Better Man wrote: ↑29/07/2026 08:37
Znam da se tu trebao napraviti jedan moderan park sa zadržajima za sve generacije i da je to blokirano. Pisalo se o tome u medijima.
Last edited by Better Man on 29/07/2026 13:05, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#30621 Re: Sarajevo Construction
Tvoj generalni zaključak je potpuno pogrešan.Škobo Habu wrote: ↑29/07/2026 11:19Moj generalni zaključak jeste da si ti potpuno neupućen u prostorno planiranje, nego što pokušavaš da održiš neki neutralan stav.Naslovnica wrote: ↑29/07/2026 10:04
I opet licitiraš imenima, a meni kažeš "zašto licitirati imenima". "Prvi safovi SDA, Mandić, šošoni, NS, Trojka, proleteri, kvazi-liberali...ne znam jesi li/jesam li koga izostavio.
Ima li iko da valja?
Znači, trenutna zgrada CB je nakon, što je služila svrsi od 1932, postala neuslovna? I gradi se nova zgrada CB? Je li to plan, ili je plan izmještanja dijela administracije/trezora ili već čega? Ja sa jedne strane čitam jedno, pa onda sa druge strane nešto drugo. Mnogo je laži, namjernih ili nenamjernih. Zna li neko koja je sudbina trenutne zgrade CB BiH ako se izgradi nova zgrada?
Što se tiče Rajlovca, mani se šuplje priče.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#30622 Re: Sarajevo Construction
bilo bi dobro da se oblozi staklom i naprave neki luksuzni stanovi unutra,bayenćič...dyakuyi i slNaslovnica wrote: ↑29/07/2026 13:02 Zna li neko koja je sudbina trenutne zgrade CB BiH ako se izgradi nova zgrada?
a u treyoru muyej sobu baketovu
-
last mohicans
#30623 Re: Sarajevo Construction
Ma treba tu hrabrosti izvođača, lokalne vlasti, ala Šteta, da je slušao Zahu i Kapidzića još bi se klackali onim ruglom od pruge. Vidim i Čengić se ne boji promjena, ukinut će se onaj parking ispred Doma armije, ima još kvalitetnih projekata, ali sve koči komisija za nacionalne spomenike. Čuo sam da je vlada Katara donirala 4 miliona za obnovu one vakufske zgrade pored GHB biblioteka, ruina obična, IZ htio vratiti pare, pritiskali su komisiju, sad ide obnova zgrade, faktički izgradnja onakve kakve je bila. Sralo se na Malčinu zgradu na Ćumuriji, meni jedno od najljepših arhitektonskih djela. Zadražala autentičnost, a ima moderni look. Kad je završena, oklempili ušima. Tako treba i onu postinu zgradu preko puta pozorista, Estradu, onakva lokacija. Kaze nacionalni spomenik, ono da ubije nekoga, ruglo u strogom centru grada.Better Man wrote: ↑29/07/2026 12:59Obične ublehe od ekologa, koji nemaju veze niti znaju šta je ekologija. Oni znaju samo protestovati i glumiti kao neku gradsku urbanu elitu, a da lično nešto predlože i urade, to ni pod tačkom razno. Mi ćemo zaustaviti sve što nam neodgovara, a neka drugi rade za nas i rješavaju probleme šta će i kako biti.last mohicans wrote: ↑29/07/2026 11:10Ekologe samo treba pitati koje stablo su oni zasadili ili barem zalili mlade stabiljke koje se suše. Pa na Darivi ambasadorske lipe se neke osušile. Samo lupe, ajjj, zelene površine. Ko da ih odrzava, za sta, da imaju cuke gdje obaviti nuzdu? Park nema kapaciteta da cijeli grad odrazava. Općine bi trebale barem u sezoni organizirati dodatne ljude.Cossack wrote: ↑29/07/2026 09:56
-
last mohicans
#30624 Re: Sarajevo Construction
@Naslovnica
Ne izmjesta se CB, stara zgrada iz doba AU. Mozda ce preci neke sluzbe i guverneri, zamjenici, tamo ti je sve sveto trojstvo, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, vjerujem da ima i ostalih. Zgrada koju zovu centralni ured, na ćošku Mehmeda Spahe bi kompletna išla. Ona je neuslovna, tu se novac faktički s ulice prima iz blindo auta koja istina mogu djelimično ući. Vjerovatno si vidio one momke s dugim cijevima kada cijeli saobraćaj blokiraju da se lova ubaci.
Ne izmjesta se CB, stara zgrada iz doba AU. Mozda ce preci neke sluzbe i guverneri, zamjenici, tamo ti je sve sveto trojstvo, Bošnjaci, Srbi, Hrvati, vjerujem da ima i ostalih. Zgrada koju zovu centralni ured, na ćošku Mehmeda Spahe bi kompletna išla. Ona je neuslovna, tu se novac faktički s ulice prima iz blindo auta koja istina mogu djelimično ući. Vjerovatno si vidio one momke s dugim cijevima kada cijeli saobraćaj blokiraju da se lova ubaci.
-
neki
#30625 Re: Sarajevo Construction
Stara zgrada Narodne banke je iz doba Kraljevine..nema ništa iz A-U.
A CB je smještena i u zgradi bivšeg GP Bosna
A CB je smještena i u zgradi bivšeg GP Bosna