Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kabal1337

#27976 Re: Sarajevo Construction

Post by kabal1337 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/07/2025 09:51
kabal1337 wrote: 16/07/2025 09:38
Mate_Miso_Kovac wrote: 16/07/2025 09:36 Koliko garaza ima da se kupi? Evo na trgu heroja, imaju tri niskospratnice oko naselja sa p dvije-tri garaze po ulazu (8 ili 10 stanova, ovisno jesu li nadogradjene zgrade). U samom naselju imas 5 nebodera od po 160 stanova plus resto zgrade oko naselja... Gdje kupiti garazu?
Imas da izmajmis garazu kod hitne. Maksuzije napravljeno, imas na grbavici kod pijace itd.
Znaci rjesenje je "Kupi garazu <kilometar>, bukvalno, od kuce :D Rjesenje je da za naselje od cirka 1000 stanova, postoji garaza od 165 mjesta udaljena kilometar - u drugom naselju sa jos toliko stanova?
Braco, jesi realan ti ili samo sabaile volis trolati. Slobodno reci ako je ovo drugo, cijenim i poštujem trud i kvalitet u tom slučaju :D
Kupio si auto, nisi obezbijedio sebi parking mjesto? Sirotinjo sitnog zuba, zivot u gradu kosta!
Rezerviso si parking mjesto, ovaj mjesec 150 KM, za 4 mjeseca 350 KM, sve dok mozemo. ( objasnio vam je covjek principe ekonomije).
Bravo kraljevi, to vi meni pisete a sada vam ne odgovara.

To samo pokazuje kakva su vasa rjesenja problema.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27977 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

gidra wrote: 16/07/2025 09:32
kabal1337 wrote: 16/07/2025 09:22
Chmoljo wrote: 16/07/2025 09:19

ne vidim ništa loše u rezervaciji mjesta. živim u NS, svakodnevno imam problem sa parkingom i uz neke normalne cijene podržao bih tu naplatu.

korist za opštinski budžet, stanari smanje stres oko parkinga, uredi se saobraćaj u mirovanju, a potiče se veće korištenje JGS.

Kupi garazu, iznajmi garazu, kada zelis da te ceka. Nije to nikakvo uredjenje vec stvaranje novog problema.
Slažem se i ja sa Čmoljom oko naplate/rezervacije, ja već 2 godine pokušavam da nađem parking mjesto da rentam u svojoj mahali, ali nema.
NS ima ogroman problem sa migracijom stanovništa koji dolaze privatnim autima i okupiraju javne parkinge, a to se najbolje vidi ujutro do pola 8 ili navečer iza 23h koliki su "teret" ljudi koji dolaze zbog radnih obaveza ili kafana.
Sad nam je takva situacija, šuti i trpi jbg javno je i dostupno svima, a i sam X puta ispadam parking papak kao i ostale moje komšije, jer jednostavno u određenim trenucima dana ne možemo parkirati, niti uz zgradu, a haman ni kilometar oko zgrade, a auto na zgradu ne mogu parkirati, čak i policija toleriše maksimalno po Novom Sarajevu i rijetko kada pišu kazne.

Ako već toliko ulažemo u javnu infrastrukturu, novi kilometri pruge, novi tramvaj, trolejbusi, onda treba maksimalno demotivirati ljude da dolaze autima na posao.
:thumbup:

JGS ima sad dobre temelje. ostalo je da se nabave i održavaju vozila, i onda ta dnevna migracija neće biti problem.

meni je najgori period za parkirati od 8 ujutro do 16:30 poslijepodne. i nedjelja iza 18:00. trčiš kući ko idiot da imaš gdje auto ostaviti.
Chmoljo

#27978 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

kabal1337 wrote: 16/07/2025 09:54
Mate_Miso_Kovac wrote: 16/07/2025 09:51
kabal1337 wrote: 16/07/2025 09:38

Imas da izmajmis garazu kod hitne. Maksuzije napravljeno, imas na grbavici kod pijace itd.
Znaci rjesenje je "Kupi garazu <kilometar>, bukvalno, od kuce :D Rjesenje je da za naselje od cirka 1000 stanova, postoji garaza od 165 mjesta udaljena kilometar - u drugom naselju sa jos toliko stanova?
Braco, jesi realan ti ili samo sabaile volis trolati. Slobodno reci ako je ovo drugo, cijenim i poštujem trud i kvalitet u tom slučaju :D
Kupio si auto, nisi obezbijedio sebi parking mjesto? Sirotinjo sitnog zuba, zivot u gradu kosta!
Rezerviso si parking mjesto, ovaj mjesec 150 KM, za 4 mjeseca 350 KM, sve dok mozemo. ( objasnio vam je covjek principe ekonomije).
Bravo kraljevi, to vi meni pisete a sada vam ne odgovara.

To samo pokazuje kakva su vasa rjesenja problema.
meni to samo pokazuje da ti je guja u novčaniku.
kabal1337

#27979 Re: Sarajevo Construction

Post by kabal1337 »

tebi kada je buja kupi garazu, ili je jednostavno rentaj nije da nema na podrucju opcine :kiss:
VladaFBiH

#27980 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

In most of Japan, to register a car, you generally need to prove you have a designated parking space, often referred to as a "garage certificate" or "parking space certificate". This requirement helps prevent illegal street parking. The proof of parking is usually a certificate obtained from the police, demonstrating you have a legal parking spot within a certain radius of your residence.

Samo uvesti japanski model kod nas :)
Chmoljo

#27981 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

kabal1337 wrote: 16/07/2025 11:49 tebi kada je buja kupi garazu, ili je jednostavno rentaj nije da nema na podrucju opcine :kiss:
pa što ću onda rentati kada mi je posao bliži od garaže.

ti. -->

<--- logika.
Chmoljo

#27982 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

VladaFBiH wrote: 16/07/2025 12:25 In most of Japan, to register a car, you generally need to prove you have a designated parking space, often referred to as a "garage certificate" or "parking space certificate". This requirement helps prevent illegal street parking. The proof of parking is usually a certificate obtained from the police, demonstrating you have a legal parking spot within a certain radius of your residence.

:D

a šta ako te zbodu prije nego što stigneš uvesti taj model? ili te neko složi, štajaznam, kablom preko leđa.
VladaFBiH

#27983 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Chmoljo wrote: 16/07/2025 12:30
VladaFBiH wrote: 16/07/2025 12:25 In most of Japan, to register a car, you generally need to prove you have a designated parking space, often referred to as a "garage certificate" or "parking space certificate". This requirement helps prevent illegal street parking. The proof of parking is usually a certificate obtained from the police, demonstrating you have a legal parking spot within a certain radius of your residence.

a šta ako te zbodu prije nego što stigneš uvesti taj model? ili te neko složi, štajaznam, kablom preko leđa.
to se zove rizik poslovanja hahahhahahha :D :D :D :D :D
dječak sa šibicama

#27984 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

tokio25 wrote: 16/07/2025 00:36 ne znam detalje al mi je logicno ako organizuje neko neki koncert gdje mora biti i policija onda je po zakonu i ovi su im dopustili da bude ta buka
kao sto rekoh ne znam detalje pa da znam kolika smije biti buka navece na koncertu i sl
evo pitanje kad neko pjeva na kosevu koliko decibela smije da bude najglasnija muzika u toku noci?
Ja sam samo vidio, u kucnom redu, da se vanjske aktivnosti poput proslave ili koncerta, moraju najaviti 24 sata ranije na oglasnoj ploci.

Tu se vjv misli na neke lokalne svadbe ispred zgrade ili kocerte tipa "za djecu u Bosnalijeku" kad dovedu Kiketa Budaliketa sto je nekad ta firma organizovala. A taj clan zakona niko ne postuje, uostalom kao ni ostale, recimo zabrana susenja vesa na balkonima. Sve je to precizirano kolike su kazne, ali niko to ne postuje.
kabal1337

#27985 Re: Sarajevo Construction

Post by kabal1337 »

Chmoljo wrote: 16/07/2025 12:28
kabal1337 wrote: 16/07/2025 11:49 tebi kada je buja kupi garazu, ili je jednostavno rentaj nije da nema na podrucju opcine :kiss:

ti. -->

<--- logika.
Pa da ne bi " svakodnevno imam problem sa parkingom".
Kakve veze opste ima koliko ti je daleko posao.
Smijesno koliko izvrces izjave
Haris.ba

#27986 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 16/07/2025 12:36 Sve je to precizirano kolike su kazne, ali niko to ne postuje.
Zato sto je taj kucni red nezakonit.

Po zakonu svaki ulaz bi trebao donijeti taj kucni red. Nista ne vrijedi da to gradsko ili opcinsko vijece donese.
Ali, ostaje problem - ko ce ga sprovoditi, ko ce pisati kaznu, i ima li smisla da svaki ulaz za sebe donosi propise sa kaznama?

Za susenje vesa na balkonima postoji neka odluka, donesena prije kucur 20 godina. Na osnovu cega se ne sjecam. Ali, tice se susenja vesa uz ggm. Moze se susiti ves na balkonu, ali samo u visini ograde balkona. Tj.da se ne vidi sa ulice ves.
Ko bi to trebao sprovoditi nije se znalo ni kada je donesena odluka.

Ja sam se nadao da ce to trojka srediti. Gdje opcina donosi osnovni kucni red, kazne pise kantonalna ili opcinska inspekcija, a svaki ulaz za sebe moze dodatno urediti neke detalje koji mu trebaju.

Ali, negdje zapelo.
Ne znam je li greska sto je taj stambeni referat ubacen u ministarstvo prostornog. Ali, ocito nakon najave novog zakona o odrzavanju zgrada - ostalo na najavi.
tokio25

#27987 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 16/07/2025 12:36
tokio25 wrote: 16/07/2025 00:36 ne znam detalje al mi je logicno ako organizuje neko neki koncert gdje mora biti i policija onda je po zakonu i ovi su im dopustili da bude ta buka
kao sto rekoh ne znam detalje pa da znam kolika smije biti buka navece na koncertu i sl
evo pitanje kad neko pjeva na kosevu koliko decibela smije da bude najglasnija muzika u toku noci?
Ja sam samo vidio, u kucnom redu, da se vanjske aktivnosti poput proslave ili koncerta, moraju najaviti 24 sata ranije na oglasnoj ploci.

Tu se vjv misli na neke lokalne svadbe ispred zgrade ili kocerte tipa "za djecu u Bosnalijeku" kad dovedu Kiketa Budaliketa sto je nekad ta firma organizovala. A taj clan zakona niko ne postuje, uostalom kao ni ostale, recimo zabrana susenja vesa na balkonima. Sve je to precizirano kolike su kazne, ali niko to ne postuje.
pa to nema veze sa koncertom na setalistu i sl
to je srkoz druga prica jer za tog kiketa ne treba najava policiji i da oni odobre i da bude prisutna jedinica i vatrogasci i sta sve uz to ide
Chmoljo

#27988 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

kabal1337 wrote: 16/07/2025 12:43
Chmoljo wrote: 16/07/2025 12:28

ti. -->

<--- logika.
Pa da ne bi " svakodnevno imam problem sa parkingom".
Kakve veze opste ima koliko ti je daleko posao.
Smijesno koliko izvrces izjave
Jedino što je smiješno sto svoju nenaviknutost na normalne izdatke pokušavaš sakriti sabanskim poimanjem javnog dobra.
1Dante1

#27989 Re: Sarajevo Construction

Post by 1Dante1 »

kabal1337 wrote: 16/07/2025 08:45 Ali posto ste vi papcine koje su šljegle sa sela u odijelo.
Malo si ti pretjerao sa ovim epitetima. No ako su te papcine nadglasale tebe gospodina, to vise govori o tvojoj nesposobnosti da promijenis bilo sta, ili da utices na nesto.

Da, oni su papcine, no ti si nesposoban.
dječak sa šibicama

#27990 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam zasto se to veze za papcine sljegle u grad, dosta starijih zena rodjenih odraslih u gradu negoduje zbog buke.

Ja licno ne volim buku ali znam da zivim u gradu gdje buke mora biti. Kako sprijeciti buku, NYC central park je kazu uzasno bucan veci dio sezone, stalno neka dreka koncerti ulicna muzika dogadjanja guzva prenapucenost, a tamo je kvadrat stana valjda milion dolara. I sta ti ostaje nego kupuj stan na vrhu zgrade ako imas para.

Meni licno je veca tragikomedija sto se ovdje zna i misli graditi samo SPO narkokartelaskim parama i parkinzi. Zna li ovaj narod za ista drugo, neki park, zelenilo, nesto. E tu je dosljo prevladao, on se boji zelenog ko djavo krsta jer je pobjegao od trave i drveta i samo priznaje beton beton.
tokio25

#27991 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

i na ovoj temi dolazimo do onog naseg samo neka je meni potaman ostale ko jebe bez obzira sta to bilo
i parking i koncerti i sta je sve nabrojano ranije

parking bi se trebao itekako placati
simbolicno al da placas i nepropisno parkirane kaznjavati drasticno vise nego sada
HelaS

#27992 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 16/07/2025 12:44
dječak sa šibicama wrote: 16/07/2025 12:36 Sve je to precizirano kolike su kazne, ali niko to ne postuje.
Zato sto je taj kucni red nezakonit.

Po zakonu svaki ulaz bi trebao donijeti taj kucni red. Nista ne vrijedi da to gradsko ili opcinsko vijece donese.
Ali, ostaje problem - ko ce ga sprovoditi, ko ce pisati kaznu, i ima li smisla da svaki ulaz za sebe donosi propise sa kaznama?

Za susenje vesa na balkonima postoji neka odluka, donesena prije kucur 20 godina. Na osnovu cega se ne sjecam. Ali, tice se susenja vesa uz ggm. Moze se susiti ves na balkonu, ali samo u visini ograde balkona. Tj.da se ne vidi sa ulice ves.
Ko bi to trebao sprovoditi nije se znalo ni kada je donesena odluka.

Ja sam se nadao da ce to trojka srediti. Gdje opcina donosi osnovni kucni red, kazne pise kantonalna ili opcinska inspekcija, a svaki ulaz za sebe moze dodatno urediti neke detalje koji mu trebaju.

Ali, negdje zapelo.
Ne znam je li greska sto je taj stambeni referat ubacen u ministarstvo prostornog. Ali, ocito nakon najave novog zakona o odrzavanju zgrada - ostalo na najavi.
:thumbup:

RS ima normirana pravila ponašanja u stambenim zgradama, mislim da je uređeno opštinskim odlukama, i propisane su sankcije koje nadzire Komunalna policija. Federacija nema, Kanton Sarajevo je to pravilo prestao prije 15-tak godina donošenjem zakona o upraviteljima... normirao ga Grad. Treba napraviti okvirni zakon o ponašanju ili prihvatiti ili modificirati zakon o javnom redu i miru i precizirati ga za svaki objekat, ali zadržati sankcije i nadzor.,
nepass1

#27993 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

Fazon je sto u sg to kosta 250km, da je 50-60 rado bih ja platio. Ali 250 ne mogu i ne zelim izdvojiti mjesecno za parking
tokio25

#27994 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

nepass1 wrote: 18/07/2025 09:25

Fazon je sto u sg to kosta 250km, da je 50-60 rado bih ja platio. Ali 250 ne mogu i ne zelim izdvojiti mjesecno za parking
onda ili selis ili nemas auto ili ga parkiras na marijin dvoru ili gdje je vec 50 60 maraka
cisto sumnjam da mozes naci danas bilo gdje u gradu parking mjesto za 50-60 da je iole u centru da kazem
Tvrtko II Kotromanić

#27995 Re: Sarajevo Construction

Post by Tvrtko II Kotromanić »

mozes li 150? :D
smanjili su cijene
za rezidente naravno
Chmoljo

#27996 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

Ma potrebno je da opština reguliše na način da ljudima koji tu žive ponude povoljniju cijenu, al za jedno vozilo. Tu opština profitira, pare idu u budžet sto mi je draže, nego u privatni džep.
tokio25

#27997 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

nasi ljudi bi da noce u hiltonu al da nekako to plate kao sobu iznad magistrale
onda kaze pa ja tu zivim 100 godina
pa zivis al to vise nije 1920-a
i na c vili prije 100 godina bilo zgrada pa sad ima itd
u dubaiju prije 40 bila pustinja mogao si stati srati gdje zelis a sad ne smijes itd itd

zivot u gradu kosta samo je do nas da li mozemo platiti to
kao sto neko rece treba to opstina urediti za stanare i tu se slazem u potpunosti
drug_profi

#27998 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Za ova da kažem radnička naselja ni cijene parkinga ne bi smjele odudarati od prihvatljivih za prosječnu platu.
Recimo u rangu jedne dnevnice mjesečno, cca. 70-80 maraka.
neki

#27999 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Za početak ukloniti neregistrovana vozila, mislim da bi se oslobodilo bar 5-6 % parking mjesta oko zgrada
tokio25

#28000 Re: Sarajevo Construction

Post by tokio25 »

bravo to mi je jutros palo na pamet kad sam prolazio parkingom
konkretno na ovom parkingu ima 3 neregistovana
a siguran sam da na svakom postoji bar jedan bez registracija
Post Reply