Sarajevo Construction
- Haris.ba
#26426 Re: Sarajevo Construction
Krov ledene dvorane se srusio 2012. Popravak za 6,5 miliona je potpisan 2022. Ima li iko info sta oko toga?
-
HelaS
#26427 Re: Sarajevo Construction
Davno sam inicirao sličnu idejudječak sa šibicama wrote: ↑22/11/2024 22:51 Skenderija je ruzna, realno, ali nije odrzavana i pitanje je zasto nije. Ako je neces odrzavati, zasto je ne rusis i ne gradis novu sportsku dvoranu. Modernu sportsku Arenu kakvu imaju svi glavni gradovi u regiji, dakle nesto cime bi se ponosio i gdje mozes nabaciti i poslovne prostore pa i zaraditi usput.
I jel jedini odgovor na ovo pitanje, nemaju namjeru graditi sportsku dovranu, niti je gradjevinskoj mafiji u interesu graditi objekte od opce koristi za drustvo. Vec samo stambene zgrade, stambene zgrade, stambene zgrade, pranje novca, IT strucnjaci i ta suplja prica.
sarajevo-f125/treba-li-sarajevu-arena-t163869.html
-
talijan97
#26428 Re: Sarajevo Construction
Izgubljeno smo drustvo. Gotovo jedječak sa šibicama wrote: ↑22/11/2024 22:51 Skenderija je ruzna, realno, ali nije odrzavana i pitanje je zasto nije. Ako je neces odrzavati, zasto je ne rusis i ne gradis novu sportsku dvoranu. Modernu sportsku Arenu kakvu imaju svi glavni gradovi u regiji, dakle nesto cime bi se ponosio i gdje mozes nabaciti i poslovne prostore pa i zaraditi usput.
I jel jedini odgovor na ovo pitanje, nemaju namjeru graditi sportsku dovranu, niti je gradjevinskoj mafiji u interesu graditi objekte od opce koristi za drustvo. Vec samo stambene zgrade, stambene zgrade, stambene zgrade, pranje novca, IT strucnjaci i ta suplja prica.
Ta moderna arena ne bi ni na sta licila i bila bi fuseraj.
Ljudi se ibrete Bulevaru, a sranje slicno kao i tibre. Ja ne znam neki gradjevinski poduhvat a da to lici na nesto i da od toga drustvo, grad ima korist.
-
mistek
#26429 Re: Sarajevo Construction
Pa ne treba biti preveliki genije. Arena u Zenici je sasvim korektna. Ili, ako se ne vjeruje tome, može se otići bilo gdje dalje. Ne moramo gledati Split, Beograd, Ljubljanu ili Zagreb, može i nešto manje. Ali, vjerovatno bi kod nas bilo bezveze, jer bismo nešto ispametovali. Uspjeli smo pametovati i za bazen, pa će evo i tu Zenica dobiti bolju varijantu.
A poenta u vezi s rušenjem ili gradnjom je da se nema para za takvo nešto i da nije isplativo. Kanton je eno napravio master plan za izgradnju kampusa, nečega što je nasušna potreba u odnosu na dvoranu i nečega što svaki dan koristi desetine hiljada ljudi. Svaki dan. Međutim, stvar je takva da će najranije biti završen 2045. godine. Najranije. Ako sve bude idealno.
Najlakše je napraviti plan za bilo šta, ali pitanje je koliko je realno? Za srušiti Skenderiju i napraviti nešto tu, trebaju stotine miliona KM. Ne isplati se tek tako, prosto. I u tom smislu, sasvim je normalno dati dio zemljišta (dio gdje je ledena dvorana ili dio ispred, iznad Coloseuma) da neko pravi hotel. Ograničiš regulacionim planom, dogovoriš da to bude kako treba. S tim sredstvima možeš pokriti ogroman dio troškova za taj projekat. A onaj prostor je ogroman. Na onom kompleksu može biti i hotel, i tržni centar, i dvorana, i najveći parking u državi, i bazen još da uklopiš. I sve to da ti ostane plato i cijeli trg ispred. I dom mladih. Bezveze se bježi od takvih rješenja. Odnosno, možda i s vezom, jer to ne bi bilo baš ovako, nego bi se ugradio ko stigne.
A poenta u vezi s rušenjem ili gradnjom je da se nema para za takvo nešto i da nije isplativo. Kanton je eno napravio master plan za izgradnju kampusa, nečega što je nasušna potreba u odnosu na dvoranu i nečega što svaki dan koristi desetine hiljada ljudi. Svaki dan. Međutim, stvar je takva da će najranije biti završen 2045. godine. Najranije. Ako sve bude idealno.
Najlakše je napraviti plan za bilo šta, ali pitanje je koliko je realno? Za srušiti Skenderiju i napraviti nešto tu, trebaju stotine miliona KM. Ne isplati se tek tako, prosto. I u tom smislu, sasvim je normalno dati dio zemljišta (dio gdje je ledena dvorana ili dio ispred, iznad Coloseuma) da neko pravi hotel. Ograničiš regulacionim planom, dogovoriš da to bude kako treba. S tim sredstvima možeš pokriti ogroman dio troškova za taj projekat. A onaj prostor je ogroman. Na onom kompleksu može biti i hotel, i tržni centar, i dvorana, i najveći parking u državi, i bazen još da uklopiš. I sve to da ti ostane plato i cijeli trg ispred. I dom mladih. Bezveze se bježi od takvih rješenja. Odnosno, možda i s vezom, jer to ne bi bilo baš ovako, nego bi se ugradio ko stigne.
- Thorgerson
#26430 Re: Sarajevo Construction
Eh, nije to samo napravi dvoranu/arenu i eto, rijesen problem.dječak sa šibicama wrote: ↑22/11/2024 22:51 Skenderija je ruzna, realno, ali nije odrzavana i pitanje je zasto nije. Ako je neces odrzavati, zasto je ne rusis i ne gradis novu sportsku dvoranu. Modernu sportsku Arenu kakvu imaju svi glavni gradovi u regiji, dakle nesto cime bi se ponosio i gdje mozes nabaciti i poslovne prostore pa i zaraditi usput.
Ko ce to odrzavati? Cime?
Pa Zetra je.napravljena nova. I? Na sta lici? I cemu sluzi?
Dakle, ko ce puniti tu dvoranu.
Kosarka? Bosna nema vise tu publiku.
Rukomet?
Odbojka?
Ko?
Koncerti? Koji? Na prste ruku mozes nabrojati vece koncerte.
Dakle, dvorana bi zjapila prazna. Ne bi se mogla odrzavati i da se napravi jer nema love za to. I onda bi opet imao polu raspadnutu dvoranu kroz 10 do 15 godina.
Pogledaj Arenu u Zagrebu. Iscitaj malo o njihovim problemima. Arena je gubitas. A pricamo o Zagrebu. Pogkedaj kakvi klubovi gostuju. Kakve grupe, pjevaci tu dolaze...
Mislim, lijepo je mastati. Ali moramo.biti realni.
- dječak sa šibicama
#26431 Re: Sarajevo Construction
Nisu mi oni neki dobar primjer, iako Arena Zagreb i posluje kako tako, splitski Spaladium je u raspadnom stanju. Kako rekoh, ne najbolji primjer, kako Stozice posluju to mene zanima.
Neka se drzava pobrine za finansije cemu postoji ministarstvo sporta, uostalom ne isplati se Arena, ok napravi manju novu sportsku dvoranu sa pratecim sadrzajima, ulozi u sport. Privuci investitore, ako imas koga, mada sumnjam da iko normalan zeli ulagati u ovu jazbinu bar sto se sporta tice.
Napravice zgradu za IT strucnjake na kraju, i to je to. Kad se Skenderija konacno srusi sama od sebe.
Neka se drzava pobrine za finansije cemu postoji ministarstvo sporta, uostalom ne isplati se Arena, ok napravi manju novu sportsku dvoranu sa pratecim sadrzajima, ulozi u sport. Privuci investitore, ako imas koga, mada sumnjam da iko normalan zeli ulagati u ovu jazbinu bar sto se sporta tice.
Napravice zgradu za IT strucnjake na kraju, i to je to. Kad se Skenderija konacno srusi sama od sebe.
-
John Cleese
#26432 Re: Sarajevo Construction
Krovna konstrukcija Ledene dvorane na Skenderiji se srusila zato sto idioti nisu cistili krov i tako su dopustili da se gore do tog dana nakupi preko 500 tona snijega i opterecenje postane doslovno duplo vece od propisima dozvoljenog - dakle nije se srusila zbog dotrajalosti ili lose gradnje, pogotovo ne zbog loseg projektovanjadječak sa šibicama wrote: ↑22/11/2024 22:51 Skenderija je ruzna, realno, ali nije odrzavana i pitanje je zasto nije. Ako je neces odrzavati, zasto je ne rusis i ne gradis novu sportsku dvoranu. Modernu sportsku Arenu kakvu imaju svi glavni gradovi u regiji, dakle nesto cime bi se ponosio i gdje mozes nabaciti i poslovne prostore pa i zaraditi usput.
Sve sto je trebalo da urade je da redovno ciste snijeg s krova, a nisu to uradili ili zato sto su mentalno retardirani ili namjerno.
Ne bih rekao da je neki treci razlog vjerojatan
- Thorgerson
#26433 Re: Sarajevo Construction
Pa sta je sa Zetrom?dječak sa šibicama wrote: ↑23/11/2024 00:07 Nisu mi oni neki dobar primjer, iako Arena Zagreb i posluje kako tako, splitski Spaladium je u raspadnom stanju. Kako rekoh, ne najbolji primjer, kako Stozice posluju to mene zanima.
Meni nekako djeluje totalno neiskoristeno. Ne kontam u cemu je fazon? Sta je problem s tom dvoranom.
A 10x mi izgleda bolje od Skenderije. Prvo novija je. Pristup je relativno ok. Parkinga ima dosta.
I u iole je ok stanju. Skenderija se bukvalno raspada. Ona garaza strava i uzas. Voda curi. Razlupano sve.
Iskreno nakoj onog u Novom Sadu, nadam se da ovi u Skenderiji prate stanje.
-
John Cleese
- dječak sa šibicama
#26435 Re: Sarajevo Construction
Radio sam u firmi koja je jos `99 imala poslovne prostore dole uz podzemnu garazu Skenderije, ona je jos i tada bila u ocajnom stanju.
Na Zetri takodje nema adekvatnog odrzavanja, ja ne znam ko je nadlezan, ZOI pretpostavljam, a oni vec 25 godina redaju aferu za aferom.
Da Barcelona nije obnovila Zetru, ko zna bi li ovi ikada.
Na Zetri takodje nema adekvatnog odrzavanja, ja ne znam ko je nadlezan, ZOI pretpostavljam, a oni vec 25 godina redaju aferu za aferom.
Da Barcelona nije obnovila Zetru, ko zna bi li ovi ikada.
-
kio01
#26436 Re: Sarajevo Construction
Ne razumijem zašto se tako izolovano analizira isplativost arene. Eto ta arena u Zagrebu npr. Čitao sam prije da su u minusima, ali je pitanje koliko ukupno ta arena doprinosi ekonomiji grada. Ja sam prošle godine proveo 3-4 dana u Zagrebu, a od svih mogućih destinacija odabrao sam Zagreb radi koncerta u Areni. Isto tako i pretprošle godine. Vjerujem da sam daleko od jedinog koji je posjetio Zagreb maksuz radi događaja u areni.
Kada se neki festivali, adventi, kulturni događaji i slično organizuju, rijetko ko se pita jel firma koja to finansira/vodi u lošem finansijskom stanju. U takvim slučajevima je jasno da je sveukupan doprinos gradu značajan i pozitivan, pa se često i ti organizatori subvencioniraju od strane lokalne vlasti. Mislim da se i arene trebaju shvatati u tom kontekstu. Ako napraviš modernu arenu koja bi privukla sportske događaje i koncerte, dolazit će ljudi iz drugih gradova i država, potrošit para u gradu, možda i provesti nekoliko dana ovdje. Znači čak i da je arena sama od sebe u minusu, ne mora značiti da nije vrijedna ulaganja i održavanja.
Kada se neki festivali, adventi, kulturni događaji i slično organizuju, rijetko ko se pita jel firma koja to finansira/vodi u lošem finansijskom stanju. U takvim slučajevima je jasno da je sveukupan doprinos gradu značajan i pozitivan, pa se često i ti organizatori subvencioniraju od strane lokalne vlasti. Mislim da se i arene trebaju shvatati u tom kontekstu. Ako napraviš modernu arenu koja bi privukla sportske događaje i koncerte, dolazit će ljudi iz drugih gradova i država, potrošit para u gradu, možda i provesti nekoliko dana ovdje. Znači čak i da je arena sama od sebe u minusu, ne mora značiti da nije vrijedna ulaganja i održavanja.
-
HelaS
#26437 Re: Sarajevo Construction
Bravokio01 wrote: ↑23/11/2024 01:12 Ne razumijem zašto se tako izolovano analizira isplativost arene. Eto ta arena u Zagrebu npr. Čitao sam prije da su u minusima, ali je pitanje koliko ukupno ta arena doprinosi ekonomiji grada. Ja sam prošle godine proveo 3-4 dana u Zagrebu, a od svih mogućih destinacija odabrao sam Zagreb radi koncerta u Areni. Isto tako i pretprošle godine. Vjerujem da sam daleko od jedinog koji je posjetio Zagreb maksuz radi događaja u areni.
-
BadBoy
#26438 Re: Sarajevo Construction
Ima jedna neugodna istina: mene je stid ovog grada na šta se srozao i ne znam šta turisti vide u njemu osim jeftinog alkohola.
-
mistek
#26439 Re: Sarajevo Construction
Ne znam razloge za rušenje i koliko je fakat dotrajalost ili nešto drugo, ali ako se srušila zbog 500 tona snijega, onda ima odgovornosti arhitekte i onog ko je gradio. Bezveze je amnestirati sve iz tog vakta. Ponavljam, ne znam je li to bio razlog ili jer je neko ukrao neke grede s krova (što me ne bi čudilo) i nekako ga oštetio, ali ako se samo zbog težine urušila, onda je vala to ogroman propust prilikom izgradnje. Znali su i tad da se ne pravi dvorana u Mostaru, nego u Sarajevu. Helem, to je još jedan od razloga da se sruši, rađena na starim proračunima i nedovoljno dobra za ovo doba.John Cleese wrote: ↑23/11/2024 00:08 Krovna konstrukcija Ledene dvorane na Skenderiji se srusila zato sto idioti nisu cistili krov i tako su dopustili da se gore do tog dana nakupi preko 500 tona snijega i opterecenje postane doslovno duplo vece od propisima dozvoljenog - dakle nije se srusila zbog dotrajalosti ili lose gradnje, pogotovo ne zbog loseg projektovanja
Sve sto je trebalo da urade je da redovno ciste snijeg s krova, a nisu to uradili ili zato sto su mentalno retardirani ili namjerno.
Ne bih rekao da je neki treci razlog vjerojatan![]()
Evo bezveze na internet uđem da vidim nosivost krova današnjih dvorana i to je značajno iznad toga. Gustina snijega je preko 500kg po metru kubnom (čak i 50% iznad toga). Površina ledene dvorane je 3200 kvadrata. Eto, sad malo računati koliko je trebala izdržati i na koju procjenu snijega se to trebalo raditi, ali cijenim da je nosivost trebala biti barem blizu 1000 tona
-
made_in_sarajevo
#26440 Re: Sarajevo Construction
Zetra ko i kosevo nije na ruku radi prevoza i onda bruku raje odustane kad se prekonta da si bez auta najebo. Skenderija za 10-20 hiljada onako na prvu se moze srediti da zvizdi naspram trenutnog stanja. Samo valjda niko muda i pameti nema da to uradi
- tramvajtrojka
#26441 Re: Sarajevo Construction
Krov na ledenoj dvorani je bio napravljen da izdrži tu nosivost snijega, ali je u ratu ta konstrukcija primila nekoliko granata koji su sjebali statiku i od 95-12e nikada to nije popravljeno po pravilima nego je samo skrpljeno, znam trenirao sam kosarku u njoj uvijek je bilo neko sranje s krovom u njoj i jbg tako oslabljena konstrukcija nije mogla izdržati visemistek wrote: ↑23/11/2024 01:44Ne znam razloge za rušenje i koliko je fakat dotrajalost ili nešto drugo, ali ako se srušila zbog 500 tona snijega, onda ima odgovornosti arhitekte i onog ko je gradio. Bezveze je amnestirati sve iz tog vakta. Ponavljam, ne znam je li to bio razlog ili jer je neko ukrao neke grede s krova (što me ne bi čudilo) i nekako ga oštetio, ali ako se samo zbog težine urušila, onda je vala to ogroman propust prilikom izgradnje. Znali su i tad da se ne pravi dvorana u Mostaru, nego u Sarajevu. Helem, to je još jedan od razloga da se sruši, rađena na starim proračunima i nedovoljno dobra za ovo doba.John Cleese wrote: ↑23/11/2024 00:08 Krovna konstrukcija Ledene dvorane na Skenderiji se srusila zato sto idioti nisu cistili krov i tako su dopustili da se gore do tog dana nakupi preko 500 tona snijega i opterecenje postane doslovno duplo vece od propisima dozvoljenog - dakle nije se srusila zbog dotrajalosti ili lose gradnje, pogotovo ne zbog loseg projektovanja
Evo bezveze na internet uđem da vidim nosivost krova današnjih dvorana i to je značajno iznad toga. Gustina snijega je preko 500kg po metru kubnom (čak i 50% iznad toga). Površina ledene dvorane je 3200 kvadrata. Eto, sad malo računati koliko je trebala izdržati i na koju procjenu snijega se to trebalo raditi, ali cijenim da je nosivost trebala biti barem blizu 1000 tona![]()
-
John Cleese
#26442 Re: Sarajevo Construction
Meni je potpuno jasno da ti ne znas, a reci cu ti i da to sto sam prethodno napisao nije temeljeno na mojim odokativnim pretpostavkama i improviziranoj racunici nakon ulaska "bezveze na internet" - dakle, za razliku od tebe, ne pricam "napamet"mistek wrote: ↑23/11/2024 01:44Ne znam razloge za rušenje i koliko je fakat dotrajalost ili nešto drugo, ali ako se srušila zbog 500 tona snijega, onda ima odgovornosti arhitekte i onog ko je gradio. Bezveze je amnestirati sve iz tog vakta. Ponavljam, ne znam je li to bio razlog ili jer je neko ukrao neke grede s krova (što me ne bi čudilo) i nekako ga oštetio, ali ako se samo zbog težine urušila, onda je vala to ogroman propust prilikom izgradnje. Znali su i tad da se ne pravi dvorana u Mostaru, nego u Sarajevu. Helem, to je još jedan od razloga da se sruši, rađena na starim proračunima i nedovoljno dobra za ovo doba.John Cleese wrote: ↑23/11/2024 00:08 Krovna konstrukcija Ledene dvorane na Skenderiji se srusila zato sto idioti nisu cistili krov i tako su dopustili da se gore do tog dana nakupi preko 500 tona snijega i opterecenje postane doslovno duplo vece od propisima dozvoljenog - dakle nije se srusila zbog dotrajalosti ili lose gradnje, pogotovo ne zbog loseg projektovanja
Evo bezveze na internet uđem da vidim nosivost krova današnjih dvorana i to je značajno iznad toga. Gustina snijega je preko 500kg po metru kubnom (čak i 50% iznad toga). Površina ledene dvorane je 3200 kvadrata. Eto, sad malo računati koliko je trebala izdržati i na koju procjenu snijega se to trebalo raditi, ali cijenim da je nosivost trebala biti barem blizu 1000 tona![]()
To ti je, po izvjestaju medija, sadrzano u optuznici kantonalnog tuzilastva protiv odgovornih lica i temeljeno je na ekspertizi vjestaka kojima je tuzilastvo povjerilo uvidjaj:
Spoiler
Show
Prema navodima optužnice, Bećirović i Isović nisu odlučili da rasporede radnike ili na drugi način organizuju čišćenje snježnog nanosa sa Centra „Skenderija”, te su zanemarili činjenicu da je Odlukom Vlade FBiH od 04. februara 2012. godine proglašeno stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovane velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama, te da je Vlada Kantona Sarajevo za područje cijelog Kantona Sarajevo proglasila stanje prirodne nesreće, a Kantonalna uprava civilne zaštite je po preporuci Štaba civilne zaštite dana 04.02.2012. godine objavila putem elektronskih i printanih medija, Upozorenje pravnim licima i građanima da preventivno odmah pristupe uklanjanju snijega sa krovova.
Optužnica navodi da nisu poduzeli ništa pored činjenice da je opterećenje snijega 4. februara 2012. godine iznosilo 0,92 kN/m2 kad se urgentno moralo organizovati čišćenje krova već su nastavili sa redovnim radom i iznajmljivanjem KJP Centra Skenderija za kulturne i sportske događaje.
Kantonalno tužilaštvo KS tvrdi da su ovakvim potezima izazvali opasnost za život ljudi i djece koji su boravili u Centru i izazvali opasnost za imovinu većeg obima, te su usljed nepreduzimanja potrebnih mjera po Privremenim tehničkim propisima za opterećenje zgrada koji su propisivali da maksimalno opterećenje krovova iznosi 75 kg/m2, dana 12. februara 2012. godine u 15.02 sati, čelične krovne konstrukcije na Ledenoj dvorani popustile jer nisu mogle izdržati opterećenje od snijega koje je dostiglo opterećenje od 1,26 kN/m2 što iznosi 516.420,00 kg tj. 151 kg po m2, te je došlo do urušavanja krova na Ledenoj dvorani Skenderija, površine 3.340 m2, kojom prilikom je nastala šteta za KJP Centar Skenderija i to na Ledenoj dvorani u iznosu od 9.352.000,00 KM, Sajamskoj dvorani, površine 3.340 m2 u iznosu od 2.672.000,00 KM i aneksu –poslovni objekti “Tabriz” d.o.o.Sarajevo, gardarobe i ostali sadržaji, površine 290 m2 u iznosu od 43.500,00 KM, što ukupno iznosi 12.067.500,00 KM.
Dakle, odgovorne osobe koje uopće ne postupaju o propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, iz nehata, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu većeg obima, a izvršenjem krivičnog djela je prouzrokovana imovinska šteta velikih razmjera, navodi se u optužnici.
Optužnica navodi da nisu poduzeli ništa pored činjenice da je opterećenje snijega 4. februara 2012. godine iznosilo 0,92 kN/m2 kad se urgentno moralo organizovati čišćenje krova već su nastavili sa redovnim radom i iznajmljivanjem KJP Centra Skenderija za kulturne i sportske događaje.
Kantonalno tužilaštvo KS tvrdi da su ovakvim potezima izazvali opasnost za život ljudi i djece koji su boravili u Centru i izazvali opasnost za imovinu većeg obima, te su usljed nepreduzimanja potrebnih mjera po Privremenim tehničkim propisima za opterećenje zgrada koji su propisivali da maksimalno opterećenje krovova iznosi 75 kg/m2, dana 12. februara 2012. godine u 15.02 sati, čelične krovne konstrukcije na Ledenoj dvorani popustile jer nisu mogle izdržati opterećenje od snijega koje je dostiglo opterećenje od 1,26 kN/m2 što iznosi 516.420,00 kg tj. 151 kg po m2, te je došlo do urušavanja krova na Ledenoj dvorani Skenderija, površine 3.340 m2, kojom prilikom je nastala šteta za KJP Centar Skenderija i to na Ledenoj dvorani u iznosu od 9.352.000,00 KM, Sajamskoj dvorani, površine 3.340 m2 u iznosu od 2.672.000,00 KM i aneksu –poslovni objekti “Tabriz” d.o.o.Sarajevo, gardarobe i ostali sadržaji, površine 290 m2 u iznosu od 43.500,00 KM, što ukupno iznosi 12.067.500,00 KM.
Dakle, odgovorne osobe koje uopće ne postupaju o propisima ili tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, iz nehata, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu većeg obima, a izvršenjem krivičnog djela je prouzrokovana imovinska šteta velikih razmjera, navodi se u optužnici.
Iz izvjestaja je jasno da je opterecenje krova bilo duplo vece od opterecenja koje dozvoljavaju vazeci propisi o opterecenju zgrada. (Toliko o "starim proracunima".)
Takodje je jasno da su idioti ignorirali upozorenje Kantonalne uprave civilne zastite (po preporuci Staba civilne zastite) upuceno svim pravnim licima i gradjanima da preventivno odmah pristupe uklanjanju snijega sa krovova - upozorenje je upuceno putem elektronskih i stampanih medija osam dana prije nego se krov srusio, a po nalazu vjestaka vec tad je bio preopterecen.
Shvatam tvoje razocaranje izrazeno rijecima "ali ako se samo zbog težine urušila, onda je vala to ogroman propust prilikom izgradnje" - pokusaj ti shvatiti da to nije AB bunker nego sportska dvorana koja je kreirana u skladu sa tehnickim zahtjevima primjenjivim na takve gradjevine
I uvjeravam te da sve ovo tipkanje iznad ove, zadnje, recenice nije motivirano potrebom za "amnestiranjem svega iz tog vakta" nego potrebom da se okonca supljiranje i nagadjanje barem tamo gdje je posve izlisno
-
mistek
#26443 Re: Sarajevo Construction
Pošteno fakatJohn Cleese wrote: ↑23/11/2024 09:25Meni je potpuno jasno da ti ne znas, a reci cu ti i da to sto sam prethodno napisao nije temeljeno na mojim odokativnim pretpostavkama i improviziranoj racunici nakon ulaska "bezveze na internet" - dakle, za razliku od tebe, ne pricam "napamet"mistek wrote: ↑23/11/2024 01:44Ne znam razloge za rušenje i koliko je fakat dotrajalost ili nešto drugo, ali ako se srušila zbog 500 tona snijega, onda ima odgovornosti arhitekte i onog ko je gradio. Bezveze je amnestirati sve iz tog vakta. Ponavljam, ne znam je li to bio razlog ili jer je neko ukrao neke grede s krova (što me ne bi čudilo) i nekako ga oštetio, ali ako se samo zbog težine urušila, onda je vala to ogroman propust prilikom izgradnje. Znali su i tad da se ne pravi dvorana u Mostaru, nego u Sarajevu. Helem, to je još jedan od razloga da se sruši, rađena na starim proračunima i nedovoljno dobra za ovo doba.John Cleese wrote: ↑23/11/2024 00:08 Krovna konstrukcija Ledene dvorane na Skenderiji se srusila zato sto idioti nisu cistili krov i tako su dopustili da se gore do tog dana nakupi preko 500 tona snijega i opterecenje postane doslovno duplo vece od propisima dozvoljenog - dakle nije se srusila zbog dotrajalosti ili lose gradnje, pogotovo ne zbog loseg projektovanja
To ti je, po izvjestaju medija, sadrzano u optuznici kantonalnog tuzilastva protiv odgovornih lica i temeljeno je na ekspertizi vjestaka kojima je tuzilastvo povjerilo uvidjaj:
https://n1info.ba/vijesti/a127875-zbog- ... kenderije/SpoilerShowPrema navodima optužnice, Bećirović i Isović nisu odlučili da rasporede radnike ili na drugi način organizuju čišćenje snježnog nanosa sa Centra „Skenderija”, te su zanemarili činjenicu da je Odlukom Vlade FBiH od 04. februara 2012. godine proglašeno stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovane velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama, te da je Vlada Kantona Sarajevo za područje cijelog Kantona Sarajevo proglasila stanje prirodne nesreće, a Kantonalna uprava civilne zaštite je po preporuci Štaba civilne zaštite dana 04.02.2012. godine objavila putem elektronskih i printanih medija, Upozorenje pravnim licima i građanima da preventivno odmah pristupe uklanjanju snijega sa krovova.
Iz izvjestaja je jasno da je opterecenje krova bilo duplo vece od opterecenja koje dozvoljavaju vazeci propisi o opterecenju zgrada. (Toliko o "starim proracunima".)
Takodje je jasno da su idioti ignorirali upozorenje Kantonalne uprave civilne zastite (po preporuci Staba civilne zastite) upuceno svim pravnim licima i gradjanima da preventivno odmah pristupe uklanjanju snijega sa krovova - upozorenje je upuceno putem elektronskih i stampanih medija osam dana prije nego se krov srusio, a po nalazu vjestaka vec tad je bio preopterecen.
Shvatam tvoje razocaranje izrazeno rijecima "ali ako se samo zbog težine urušila, onda je vala to ogroman propust prilikom izgradnje" - pokusaj ti shvatiti da to nije AB bunker nego sportska dvorana koja je kreirana u skladu sa tehnickim zahtjevima primjenjivim na takve gradjevine
I uvjeravam te da sve ovo tipkanje iznad ove, zadnje, recenice nije motivirano potrebom za "amnestiranjem svega iz tog vakta" nego potrebom da se okonca supljiranje i nagadjanje barem tamo gdje je posve izlisno![]()
-
breuer
#26444 Re: Sarajevo Construction
sa čim mi nešto asociramo uopšte nema veze sa onim šta zaista predstavlja...zato valjda postoje knjige, studije i sl...više od pola zgrada na tim i takvim stranicama ne pripadaju stilu kojem se pripisuju, to i svjedoči o nivou eskpertize koje takve stranice imaju...kio01 wrote: ↑22/11/2024 16:27Cilj arhitekata je bio da naprave nesto sto je u tom momentu bilo savremeno, a oblik i fasada veoma glasno sugeriraju da im je glavna inspiracija bila brutalizam koji je u tom momentu bio jedan od dominantnih stilova u arhitekturi koji je oblikovao i definisao izgled s kojim mi danas najcesce asociramo taj period 50-ih, 60-ih. To sto arhitekta nije smatrao da projektuje u stilu brutalizma ne mora znaciti da ta zgrada automatski nije brutalisticka zgrada.breuer wrote: ↑22/11/2024 16:04 pa na takav tip stranica i mislim, pročitajte makar jednu knjigu od Jencksa, koji se ozbiljno bavi teorijom moderne arhitekture...
da ne spominjem da sam vodio razgovor sa jednim od arhitekata Skenderije, rahmetli Muhasilovićem, čovjek uz smiješak reče da nije ni znao šta je brutalizam tada...
Sto bi rekli "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck."
al et, ako će biti lakše, sve je to brutalizam...
usotalom, ko da je i bitno kojem stilu pripada kad je se dofate primitivci sa vlasti, sudbina joj je svakako zapečaćena...
- Haris.ba
#26445 Re: Sarajevo Construction
Treba klix cesce citati forum. Mnoge zanimljive price bi mogli istraziti.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/od- ... /241122067
Od olimpijskog sjaja do krova koji 12 godina čeka sanaciju: Zašto Ledena dvorana još nikada nije obnovljena?
- tramvajtrojka
#26446 Re: Sarajevo Construction
ono o cemu smo pričali stavljanjem skenderije na listu drzavnih spomenika pravi se pravna zavrzlama da zauvijek ostane ovaj ocaj u centru grada, plus na to sve poznata komunistička pri gradnji javnih objekata da nisu rjesavali IPOHaris.ba wrote: ↑24/11/2024 16:45Treba klix cesce citati forum. Mnoge zanimljive price bi mogli istraziti.![]()
https://www.klix.ba/biznis/privreda/od- ... /241122067
Od olimpijskog sjaja do krova koji 12 godina čeka sanaciju: Zašto Ledena dvorana još nikada nije obnovljena?
I narednih tridesetak godina ce ostati ovako stanje
- Haris.ba
#26447 Re: Sarajevo Construction
E cuj zabranili da sklone trgovke. Sto?tramvajtrojka wrote: ↑24/11/2024 16:46 ono o cemu smo pričali stavljanjem skenderije na listu drzavnih spomenika pravi se pravna zavrzlama da zauvijek ostane ovaj ocaj u centru grada, plus na to sve poznata komunistička pri gradnji javnih objekata da nisu rjesavali IPO , jos kantonalna odluka da se zabrani uklanjanje trgovki sa platoa ostavlja cigabluk i raspad sistema zauvijek
I nece ostati onakvo stanje 30 godina. Urusice se nesta. Samo da niko ne nastrada.
- tramvajtrojka
#26448 Re: Sarajevo Construction
https://www.klix.ba/vijesti/bih/poniste ... /231127045Haris.ba wrote: ↑24/11/2024 16:48E cuj zabranili da sklone trgovke. Sto?tramvajtrojka wrote: ↑24/11/2024 16:46 ono o cemu smo pričali stavljanjem skenderije na listu drzavnih spomenika pravi se pravna zavrzlama da zauvijek ostane ovaj ocaj u centru grada, plus na to sve poznata komunistička pri gradnji javnih objekata da nisu rjesavali IPO , jos kantonalna odluka da se zabrani uklanjanje trgovki sa platoa ostavlja cigabluk i raspad sistema zauvijek
I nece ostati onakvo stanje 30 godina. Urusice se nesta. Samo da niko ne nastrada.
uvazena zalba osoba koja iznajmljuju tu, i povucena odluka iako je ugrozena statika tog dijela objekta zbog njih i prijeti obrusavanje tog dijela al koga briga za to bitno je da pet radnji radi gore a da ostalih 50 sluzi kao okupljalište narkomana i smeca
-
neki
#26449 Re: Sarajevo Construction
Nostalgiju na stranu ali, realno, najveća glupost bi bila sad skršiti milione u obnovu ledene dvorane.
Potpuno nerentabilan i bespotreban objekat
Potpuno nerentabilan i bespotreban objekat
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#26450 Re: Sarajevo Construction
I sta dalje?tramvajtrojka wrote: ↑24/11/2024 16:51https://www.klix.ba/vijesti/bih/poniste ... /231127045Haris.ba wrote: ↑24/11/2024 16:48E cuj zabranili da sklone trgovke. Sto?tramvajtrojka wrote: ↑24/11/2024 16:46 ono o cemu smo pričali stavljanjem skenderije na listu drzavnih spomenika pravi se pravna zavrzlama da zauvijek ostane ovaj ocaj u centru grada, plus na to sve poznata komunistička pri gradnji javnih objekata da nisu rjesavali IPO , jos kantonalna odluka da se zabrani uklanjanje trgovki sa platoa ostavlja cigabluk i raspad sistema zauvijek
uvazena zalba osoba koja iznajmljuju tu, i povucena odluka iako je ugrozena statika tog dijela objekta zbog njih i prijeti obrusavanje tog dijela al koga briga za to bitno je da pet radnji radi gore a da ostalih 50 sluzi kao okupljalište narkomana i smeca![]()