Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#25576 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

_BataZiv_0809 wrote: 09/10/2024 11:36 Mocna je hrdjava zgrada unutra
Isto u americkim filmovima
jes, https://www.netflix.com/si/title/81287562
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25577 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 09/10/2024 12:00
_BataZiv_0809 wrote: 09/10/2024 11:36 Mocna je hrdjava zgrada unutra
Isto u americkim filmovima
jes, https://www.netflix.com/si/title/81287562
Moze nesto i od Vixen produkcije :mrgreen:
Logovan

#25578 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

drug_profi wrote: 09/10/2024 11:33
Haris.ba wrote: 09/10/2024 11:30 Ljudi ja ne pricam o izgledu. Ja pricam o funkcionalnosti. Koji je smisao ovog zeljeza na zgradi.
A baška to. Arhitekta nije razmišljao o tom elementu.
Ma samo neka je završe više da ne gledamo poluzavršeno, sramota jebo te.
So What!

#25579 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Gospodjicina kuca @thekupus

Image

Image

Image
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25580 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

Haris.ba wrote: 09/10/2024 11:30 Ljudi ja ne pricam o izgledu. Ja pricam o funkcionalnosti. Koji je smisao ovog zeljeza na zgradi.
Koji je smisao ornamenata na fasadi? Koji je smisao panela neki na fasadi? Koji je smisao raznih boja na fasadi? Vjerujem da se i pitas, koji je smisao onog na festina lentr mostu?
Postoji nesto sto se zove, pazi sad: estetika!

Jel treba sve da budu bijele kocke, jer jbg ispunjava funkciju, koji je smisao u bilo cemu drugo?

A neki tvoj pra pra pra rodjak je sigurno pitap, koji je smisao ajfelovog tornja
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#25581 Re: Sarajevo Construction

Post by izvrsni direktor »

drug_profi wrote: 09/10/2024 10:58 Ovo je samo prolazna moda.
Za 40-50 godina će se djeca pitati šta je ovo ovako grdno..
Nemoj pricati :lol:

Ali bijele bezlicne stambene kocke su zato vjecne i djeca nece pitati sta je ovo tako grdno 8-)
Haris.ba

#25582 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

izvrsni direktor wrote: 09/10/2024 16:26
Koji je smisao ornamenata na fasadi? Koji je smisao panela neki na fasadi? Koji je smisao raznih boja na fasadi? Vjerujem da se i pitas, koji je smisao onog na festina lentr mostu?

Jel treba sve da budu bijele kocke, jer jbg ispunjava funkciju, koji je smisao u bilo cemu drugo?

A neki tvoj pra pra pra rodjak je sigurno pitap, koji je smisao ajfelovog tornja
Ja pricam o funkcionalnosti. Za mnogo sto si naveo nema funkcije. Znaci, isto je sa ovom hrdjavinom.

Ali, ornamenti na fasadi ne vise na prozorima i onemogucavaju dnevnu svjetlost.
Boje na fasadi, su na fasadi - ne na prozoru (osim ako nije staklena fasada), je li festina lente okruzen panelima - napravili cijev da u sred bijela dana moras svjetlo imati ko da je tunel kada prelazis most?

Nije problem estetika. Vec, sto estetika na prozore. Je li se radi o trafo stanici? Da li ima neka prostorija koja zahtjeva mrakacu?

Na kraju, mogla se onda vrhunska i najbolja estetika odraditi u smislu da se napravi atomsko skloniste 5 spratova u zemlju, a na vrhu park. Kada vec postoji tolika mrznja prema dnevnoj svjetlosti.
kio01

#25583 Re: Sarajevo Construction

Post by kio01 »

Haris.ba wrote: 09/10/2024 16:31
izvrsni direktor wrote: 09/10/2024 16:26

Ja pricam o funkcionalnosti. Za mnogo sto si naveo nema funkcije. Znaci, isto je sa ovom hrdjavinom.

Ali, ornamenti na fasadi ne vise na prozorima i onemogucavaju dnevnu svjetlost.
Boje na fasadi, su na fasadi - ne na prozoru (osim ako nije staklena fasada), je li festina lente okruzen panelima - napravili cijev da u sred bijela dana moras svjetlo imati ko da je tunel kada prelazis most?

Nije problem estetika. Vec, sto estetika na prozore. Je li se radi o trafo stanici? Da li ima neka prostorija koja zahtjeva mrakacu?

Na kraju, mogla se onda vrhunska i najbolja estetika odraditi u smislu da se napravi atomsko skloniste 5 spratova u zemlju, a na vrhu park. Kada vec postoji tolika mrznja prema dnevnoj svjetlosti.
Nisam toliko upoznat sa funkcijama zgrade u pitanju niti koliko svjetlosti fasada oduzima, ali ima vise od trafo stanica i atomskih sklonista koji izbjegavaju sunce, mozda najcesci primjer su izlozbene prostorije/muzeji. Moguce da u tim dijelovima ima nekakva galerija npr, ili neki prostor za projekcije.

Evo nakon kratkog guglanja nadjoh ovaj clanak iz 2009.: https://www.klix.ba/vijesti/bih/nova-zg ... /090416055

Po ovim renderima izgleda da je zgrada malo pojednostavljena u odnosu na prvobitni plan, a prostor unutra se cini da je daleko od nepromisljenog po ovom sto vidim. E sad da li su se funkcije ili planovi u medjuvremenu mijenjali, nemam blage. Ali ako ne znas koja je funkcija prostora koji ima manje svjetlosti radi fasade, ne vidim kako mozes zakljuciti da je fasada besmislena.
drug_profi

#25584 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

izvrsni direktor wrote: 09/10/2024 16:28
drug_profi wrote: 09/10/2024 10:58 Ovo je samo prolazna moda.
Za 40-50 godina će se djeca pitati šta je ovo ovako grdno..
Nemoj pricati :lol:

Ali bijele bezlicne stambene kocke su zato vjecne i djeca nece pitati sta je ovo tako grdno 8-)
Ovo ti pises samo da bi nesto reko.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#25585 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

Postavlja se skela na skolu na drveniji, ne mogu se sjetiti koja je ono tacno. :bih:
Da hoce i "Bicakcic" doci na red...
Logovan

#25586 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

F&N wrote: 09/10/2024 23:01 Postavlja se skela na skolu na drveniji, ne mogu se sjetiti koja je ono tacno. :bih:
Počeli su u septembru
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /240905155
thekupus

#25587 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

F&N wrote: 09/10/2024 23:01 Postavlja se skela na skolu na drveniji, ne mogu se sjetiti koja je ono tacno. :bih:
isto je skela i na prvoj od dvije fasade u zelenih beretki, uz štrosmajerovu, kao i na ekonomskom fakultetu
radovi na gospođicinoj kući i sa strane prema rijeci su skoro gotovi

Koliko znam, urađeni su projekti za fasade na obali od atentata prema vijećnici, i iza vječne vatre, kao i za vakufski neboder. Nadam se da će idući gradonačelnik nastaviti s radovima na tim zgradama.
mistek

#25588 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Logovan wrote: 09/10/2024 23:33
Počeli su u septembru
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /240905155
Ma samo da obilježe početak predizborne kampanje :D Nije skela postavljena sve do oktobra, čak su bili sklonili to što su kao donijeli početkom septembra. Šta je stvarni razlog, ne znam, ali tek prije koji dan su fakat počeli raditi.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#25589 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

Moje misljenje je da se treba naci neko sistemsko rjesenje za ove fasade. Obzirom da se radi o zasticenoj jezgri grada, i da je zaista ono ogledalo grada ono ne smije propadati i biti sigurnosna prijetnja prolaznicima.
Treba definisati koje sve ulice i zgrade su odredjene kao "ogledalo grada" i da stanari moraju placati porez za odrzavanje fasada. S druge strane grad da se obaveze da redovno odrzava i servisira fasade ali i samu okolicu tih zgrada.
Sad imamo situaciju da se renoviraju fasade fizickim licima i pravnim subjektima samo zato jer imaju pare i srecu da imaju stan ili poslovni prostor u centru ili starom gradu.
Usput npr imate ulicu Bolnicku i Kosevo (bivsa Kralja Tomislava), gdje isto tako ima predivnih zdanja iz perioda Austro-Ugarske monarhije ili onaj dio oko Olimpijskog muzeja, a te zgrade i fasade propadaju i otpadaju, te na taj nacin ugrozavaju prolaznike, a ostale su takve samo zato jer nisu na ocima turistima u toj mjeri kao Ferhadija ili Obala...

Fino ko hoce da zivi u tim dijelovima grada neka i placa vece takse. To je svugdje u svijetu tako.

Iz ove perspektive, ja kao pojedinac apsolutno imam pravo da se zalim zasto u mojoj zgradu Zaima Sarca nije uradjena fasada kao sto je ovima dole i zasto se mi stanari moramo taliti za fasadu a ovi dole u centru ne moraju.

Sto bi re reklo plati pa se klati, tako je najpostenije. A s druge strane dobio bi se budzet da se finansira i onda bi svako ko placa taj porez a nije mu uredjena fasada i okolica imao pravo tuziti grad.

U suprotnom ovo ad hoc rjesavanje fasada osim sto je nepravedno opet ce dovesti da se fasade nece odrzavati 30 godina pa cemo opet imati istu situaciju kao sad.
drug_profi

#25590 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Hajde ba digla bi se kuka i motika što se sirotilja oporezuje...
VladaFBiH

#25591 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

F&N wrote: 10/10/2024 12:26 Moje misljenje je da se treba naci neko sistemsko rjesenje za ove fasade. Obzirom da se radi o zasticenoj jezgri grada, i da je zaista ono ogledalo grada ono ne smije propadati i biti sigurnosna prijetnja prolaznicima.
Treba definisati koje sve ulice i zgrade su odredjene kao "ogledalo grada" i da stanari moraju placati porez za odrzavanje fasada. S druge strane grad da se obaveze da redovno odrzava i servisira fasade ali i samu okolicu tih zgrada.
Sad imamo situaciju da se renoviraju fasade fizickim licima i pravnim subjektima samo zato jer imaju pare i srecu da imaju stan ili poslovni prostor u centru ili starom gradu.
Usput npr imate ulicu Bolnicku i Kosevo (bivsa Kralja Tomislava), gdje isto tako ima predivnih zdanja iz perioda Austro-Ugarske monarhije ili onaj dio oko Olimpijskog muzeja, a te zgrade i fasade propadaju i otpadaju, te na taj nacin ugrozavaju prolaznike, a ostale su takve samo zato jer nisu na ocima turistima u toj mjeri kao Ferhadija ili Obala...

Fino ko hoce da zivi u tim dijelovima grada neka i placa vece takse. To je svugdje u svijetu tako.

Iz ove perspektive, ja kao pojedinac apsolutno imam pravo da se zalim zasto u mojoj zgradu Zaima Sarca nije uradjena fasada kao sto je ovima dole i zasto se mi stanari moramo taliti za fasadu a ovi dole u centru ne moraju.

Sto bi re reklo plati pa se klati, tako je najpostenije. A s druge strane dobio bi se budzet da se finansira i onda bi svako ko placa taj porez a nije mu uredjena fasada i okolica imao pravo tuziti grad.

U suprotnom ovo ad hoc rjesavanje fasada osim sto je nepravedno opet ce dovesti da se fasade nece odrzavati 30 godina pa cemo opet imati istu situaciju kao sad.
ti bi našu gradonačelinu da oporezuješ cccccc

i da, aposlutno se slažem - cijena života u strogom centru ima svoju cijenu i ako je ne možeš platiti fino prodaš i živiš negdje drugo i još ti ostane para
Last edited by VladaFBiH on 10/10/2024 14:20, edited 1 time in total.
BadBoy

#25592 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Jeste li vi normalni, pa znate koje bi se dešavanje naroda desilo da se uvede tako nešto
DaysleepeR

#25593 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Ulice Koševo, Bolnička, Čekaluša, sve to plače za obnovom fasada...
Logovan

#25594 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Mogli bi se stanari malo potruditi pa da obnove idu brže.
VladaFBiH

#25595 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

BadBoy wrote: 10/10/2024 14:13 Jeste li vi normalni, pa znate koje bi se dešavanje naroda desilo da se uvede tako nešto
koje dešavanje naroda? onih što žive u austrougarskim stanovima od 100-150m2?

vjeruj, samo se fino upakuje i obasni da su to zapravo milioneri koji neće da plaćaju (što i jesu) pa ćeš vidjeti
tramvajtrojka

#25596 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Logovan wrote: 10/10/2024 14:21 Mogli bi se stanari malo potruditi pa da obnove idu brže.
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ovo su haustori i unutrasnja dvorista u najelitnijem dijelu Sarajeva gdje se busaju u prsa da su najveca gospoda i sarajlije a najveci uhljupi u citavom gradu tu zive, zadnji put ovi haustori okreceni dok se Tito krio po pecinama i igrao sa rexom po bosanskim vrletima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#25597 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Ta unutrasnja dvorista su horor ovog grada
tuitamo

#25598 Re: Sarajevo Construction

Post by tuitamo »

Ljudi ne kontaju da su vlasnici ovih zgrada i da u nju moraju ulagati kao što ljudi ulažu u svoju kuću. Bez izgovora.
Dosadno mii

#25599 Re: Sarajevo Construction

Post by Dosadno mii »

Neku bolest dobit
tomhagen

#25600 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

tuitamo wrote: 10/10/2024 14:43 Ljudi ne kontaju da su vlasnici ovih zgrada i da u nju moraju ulagati kao što ljudi ulažu u svoju kuću. Bez izgovora.
Ma joooook, on plaća deset marki za odrzavanje i ima stambeno da mu riješi i okreči haustor i popravi krov. Ma to su lopovi u stambenom, ništa neće da oprave i održavaju (nema veze što na računu ima para jedva za čistačicu). A i oni lopovi u opštini neće fasadu da mu srede. A onda ce on za stan iz vremena franje josipa na pik za 5milja kvadrat stavit
Post Reply