Ako moze ukratko sta kaze?
Sarajevo Construction
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- thekupus
#22702 Re: Sarajevo Construction
Sa Baščaršije treba skinuti zaštitu da se mogu graditi nove stvari; investitorima ("gazdama") treba pogodovati jer bez njih nema napredovanja; smatra da je on trebao projektovati novi kampus, a ne stranci; kad trojka ode biće opet sve bolje jer će se opet moći graditi u Hastahani, itd.
Uglavnom, vidjeće se kroz ovaj podcast da se trudi promijeniti mišljenje javnosti zbog sopstvenog interesa
- So What!
#22703 Re: Sarajevo Construction
Odlično kao i uvijek, objašnjavanje filozofije u arhitekturi, 'S tobom Sarajevo, niti počinje niti završava'.
Pričalo se najviše o konzervaciji i gdje se povlači linija u konzervaciji, šta je bitno sačuvati, šta nije, kako spajati moderno i staro.
Objasnili su kako funkcionišu nivoi za zaštitu spomenika, Zec je ovom emisijom odlučio Faruka da zaštiti malo, jer se vidi da ga gotivi ko arhitektu i čovjeka, ali ne i kao političara, jer je u par navrata popljuvao stranke, nazivajući ih interesnim skupinama.
Faruk je objasnio kako je došlo do zaštite tog šireg područja grada Sarajeva, te kako ta nacionalna komisija fukcioniše nazivajući ga 'predsjedništvom za kulturu i spomenikež. Ista komisija je definisana Dejtonskim sporazumom i imala je dva strana člana, te je tu proveden eksperiment gdje su izbačeni stranci kako bi se vidjelo mogu li se tri naroda dogovoriti. Naravno, SNSD je poslao ovu Angelinu Ošap i Kapidžić je objasnio na primjerima kako ona glasa protiv nekih banalnih stvari, samo da bi blokirala bilo kakvu restauraciju spomenika.
Za mene je Faruk kao političar i aktivista SDA, ljudska nula, ali ne mogu osporiti njegovo znanje u arhitekturi. Robert Stregar je gospodski objasnio dosta toga o konzervaciji.
Amir Vuk govori jednostavnim riječnikom, pa ga pojedini često smatraju ublehašom, ali čovjek je institucija i stvarno kaže mnogo pametnih stvari.
Svakako tople preporuke da se posluša, podcast se nužno ne mora gledati.
- thekupus
#22704 Re: Sarajevo Construction
Nisu stranci izbačeni da "bi se vidjelo mogu li se tri naroda dogovoriti". U sastavu do 2016. su funkcionirali odlično, sa profesoricom Ljiljanom Ševo, profesorom Dubravkom Lovrenovićem, i profesoricom Amrom Hadžimuhamedović, kao i sa dr Ahunbay iz Turske i Tinom Wikk iz Švedske. Stranci su izbačeni po dogovoru između SDA, HDZ-a i SNSD-a, jer su skupa sa ova tri člana pazili da Komisija ne pogoduje političkim interesima i vjerskim zajednicama nauštrb zaštite naslijeđa. Nakon toga su uvedene interesne zone za svakog od članova, takoreći hrvatsko, srpsko, i bošnjačko naslijeđe, i uvedeni su uredi u Mostaru i Banja Luci za ova dva člana, čime je suštinski podijeljena jedina institucija na nivou države koja je odlično radila.So What! wrote: ↑22/10/2023 14:57Ista komisija je definisana Dejtonskim sporazumom i imala je dva strana člana, te je tu proveden eksperiment gdje su izbačeni stranci kako bi se vidjelo mogu li se tri naroda dogovoriti. Naravno, SNSD je poslao ovu Angelinu Ošap i Kapidžić je objasnio na primjerima kako ona glasa protiv nekih banalnih stvari, samo da bi blokirala bilo kakvu restauraciju spomenika.
- So What!
#22705 Re: Sarajevo Construction
Sve stoji i sva trojica ovdje su se složili da je to užasan potez bio.thekupus wrote: ↑22/10/2023 15:05Nisu stranci izbačeni da "bi se vidjelo mogu li se tri naroda dogovoriti". U sastavu do 2016. su funkcionirali odlično, sa profesoricom Ljiljanom Ševo, profesorom Dubravkom Lovrenovićem, i profesoricom Amrom Hadžimuhamedović, kao i sa dr Ahunbay iz Turske i Tinom Wikk iz Švedske. Stranci su izbačeni po dogovoru između SDA, HDZ-a i SNSD-a, jer su skupa sa ova tri člana pazili da Komisija ne pogoduje političkim interesima i vjerskim zajednicama nauštrb zaštite naslijeđa. Nakon toga su uvedene interesne zone za svakog od članova, takoreći hrvatsko, srpsko, i bošnjačko naslijeđe, i uvedeni su uredi u Mostaru i Banja Luci za ova dva člana, čime je suštinski podijeljena jedina institucija na nivou države koja je odlično radila.So What! wrote: ↑22/10/2023 14:57
Ista komisija je definisana Dejtonskim sporazumom i imala je dva strana člana, te je tu proveden eksperiment gdje su izbačeni stranci kako bi se vidjelo mogu li se tri naroda dogovoriti. Naravno, SNSD je poslao ovu Angelinu Ošap i Kapidžić je objasnio na primjerima kako ona glasa protiv nekih banalnih stvari, samo da bi blokirala bilo kakvu restauraciju spomenika.
-
HelaS
#22706 Re: Sarajevo Construction
Faruk Kapidžić je jedan teški parazit Sarajevathekupus wrote: ↑22/10/2023 14:55Sa Baščaršije treba skinuti zaštitu da se mogu graditi nove stvari; investitorima ("gazdama") treba pogodovati jer bez njih nema napredovanja; smatra da je on trebao projektovati novi kampus, a ne stranci; kad trojka ode biće opet sve bolje jer će se opet moći graditi u Hastahani, itd.
Uglavnom, vidjeće se kroz ovaj podcast da se trudi promijeniti mišljenje javnosti zbog sopstvenog interesa
- dječak sa šibicama
#22707 Re: Sarajevo Construction
Jok brate, neimar sdO tipa.
Opcenito, od kako su se ovi kafanski tipovi i ublehasi poceli pitati za nesto, Sarajevo konstrukcijski sve vise lici na bliskoistocnu kasabu.
Opcenito, od kako su se ovi kafanski tipovi i ublehasi poceli pitati za nesto, Sarajevo konstrukcijski sve vise lici na bliskoistocnu kasabu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22708 Re: Sarajevo Construction
Hehhehe kako dva razlicita odgovora.
Mrsko mi je to gledat, zadovoljit cu se vasim analizama.
- So What!
#22709 Re: Sarajevo Construction
Ja sam čovjek iz ove informatičarske struke, kupus ti je realno školovaniji kada je u pitanju ovo o čemu pričaju._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2023 16:11 Hehhehe kako dva razlicita odgovora.
Ja sam samo pokušao iznijeti svoj objektivan stav iz onog što sam gledao, jer stvarno volim radove Amira Vuka - Zeca.
Kupus ovdje alaudira na Zeca, Kapidžić zagovara ideju konzervacije, ljudi de ohanite malo.HelaS wrote: ↑22/10/2023 15:28Faruk Kapidžić je jedan teški parazit Sarajevathekupus wrote: ↑22/10/2023 14:55
Sa Baščaršije treba skinuti zaštitu da se mogu graditi nove stvari; investitorima ("gazdama") treba pogodovati jer bez njih nema napredovanja; smatra da je on trebao projektovati novi kampus, a ne stranci; kad trojka ode biće opet sve bolje jer će se opet moći graditi u Hastahani, itd.
- vjeshalica
#22710 Re: Sarajevo Construction
Isti taj Zec je projektovao govna po Sarajevu prema tome...
- tramvajtrojka
#22711 Re: Sarajevo Construction
obrazlozi svoj post koji zecov projekat je ocaj u Sarajevu
- vjeshalica
#22712 Re: Sarajevo Construction
Skenderbrick
Drugo,on godinama propusta jedno te istu pricu. Prevrtaner Kapidzic se za mnogo stosta pitao pa je on najvise usrao nego sebe samo trazi
Zanimljivo je da po zavrsetku svega,ide kritika. Nikako prije kad se prezentira projekat. Vjerovatno da se ne zamjere balijskim i SDS tajkunima
- thekupus
#22713 Re: Sarajevo Construction
hahahha skenderbrick loš? doslovno jedan od najboljih projekata u Sarajevu
- Logovan
#22714 Re: Sarajevo Construction
Jedino što je loš raspored prostorija.
-
HelaS
#22715 Re: Sarajevo Construction
Pa znam i svjestan sam šta sam napisao: Faruk Kapidžić je urbanistički parazit Sarajeva.So What! wrote: ↑22/10/2023 17:41Ja sam čovjek iz ove informatičarske struke, kupus ti je realno školovaniji kada je u pitanju ovo o čemu pričaju._BataZiv_0809 wrote: ↑22/10/2023 16:11 Hehhehe kako dva razlicita odgovora.
Ja sam samo pokušao iznijeti svoj objektivan stav iz onog što sam gledao, jer stvarno volim radove Amira Vuka - Zeca.
Kupus ovdje alaudira na Zeca, Kapidžić zagovara ideju konzervacije, ljudi de ohanite malo.
- vjeshalica
- dječak sa šibicama
#22717 Re: Sarajevo Construction
Po vizualnoj formi, skoro pa identicna zgrada kao i ona Malcina pardon SDSova zgrada na Cobaniji.
Sad im zinula guzica da i na Bascarsiji projektuju svoje frankenstajne.
- JavierBosnia
- thekupus
#22719 Re: Sarajevo Construction
Jok, ova ne brani kolonije vrabaca, ova brani radnike GRAS-aJavierBosnia wrote: ↑23/10/2023 00:29HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Al najjaca je, u sve se razumije, mislim da se iza profila krije Vesna Papats![]()
Ali bile bi dobre prijateljice
- So What!
#22720 Re: Sarajevo Construction
Ima na ovom forumu jedno do deset takvih Vesni, koji redom otvaraju teme i seru po svemu. Ned'o Bog da neko napiše da je nešto dobro, odmah ide salva mržnje.thekupus wrote: ↑23/10/2023 00:45Jok, ova ne brani kolonije vrabaca, ova brani radnike GRAS-aJavierBosnia wrote: ↑23/10/2023 00:29HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Al najjaca je, u sve se razumije, mislim da se iza profila krije Vesna Papats![]()
Ali bile bi dobre prijateljice
Samo za razliku od forumskih nehljebara, koji liječe frustracije pišući gluposti, Vesna je stvarno aktivista i prijavljuje okolo, zove inspekcije, izlazi na teren i kroz onu Facebook grupu je okupila solidnu armiju istih pacijenata, koji hladno tvrde da je stara žičara bila ljepša, da je Parkuša bila ljepša, da ne govorimo da je i Sarajka naravno bila ljepša, pa onda se prisjećaju kako su jeli s onog fast-food kioska na mjestu današnjeg SCC-a itd ...
I sve to naravno gradska gospoda, najpismenija i najobrozovanija generacija, a niko živ se haman nije susreo s gramatikom. Isto grupe ravnozemljaša i antivaksera.
- tramvajtrojka
#22721 Re: Sarajevo Construction
vjeshalica wrote: ↑22/10/2023 22:55Po cemu tacno se razlikuje od veoma slicnih drugih "projekata" u gradu? Pa sve su zgrade na isti kalup?

Ti za ovakvu zgradu kazes da je nigdje veze
Zivim za dan kad ce neko sravniti ono komunističko ruglo od dva ribara, i napraviti istu zgradu kao prekoputa
- vjeshalica
#22722 Re: Sarajevo Construction
Nek ima nesto od SDS investitora a da nije rusenje.dječak sa šibicama wrote: ↑22/10/2023 23:32 Po vizualnoj formi, skoro pa identicna zgrada kao i ona Malcina pardon SDSova zgrada na Cobaniji.
- dječak sa šibicama
#22723 Re: Sarajevo Construction
Gradjevinski dzihad novopecenih uhljebara i jebivjetara protivu komunjarske arhitekture.
-
moimoi
#22724 Re: Sarajevo Construction
Meni je ova zgrada odlicna.tramvajtrojka wrote: ↑23/10/2023 10:55vjeshalica wrote: ↑22/10/2023 22:55Po cemu tacno se razlikuje od veoma slicnih drugih "projekata" u gradu? Pa sve su zgrade na isti kalup?
Ti za ovakvu zgradu kazes da je nigdje veze![]()
, koja se savršeno uklopila u ovu mikrololaciju, i daj boze da imamo vise ovakvih zgrada po Sarajevu
Zivim za dan kad ce neko sravniti ono komunističko ruglo od dva ribara, i napraviti istu zgradu kao prekoputa
Znam da se mnogima ne dopada ni ona na M.Dvoru sa “hrdzavo
fasadom” al meni je ono ekstra.
Ovi stambeni objekti po Novom Gradu su katastrofa. Tu arhitektura nije makla ni sek od one prije 50god.
- Qler
#22725 Re: Sarajevo Construction
Ja sam radio u hrdjavoj zgradi. Jeste ono sminka, ali brate, unutra je non stop mrak, katastrofa je, plus ljeti kad upekne, ne mozes prozor otvoriti, kao u rerni bude...