Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ambrozija

#176 Re: Sarajevo Construction

Post by Ambrozija »

zlo87 wrote:
P308 wrote: U shopping dijelu 110 prodavnica, onda je tu poslovni toranj sa kancelarijama i slicno, i pored najluksuzniji hotel u BiH :)
U prevodu dosta novih radnih mjesta :thumbup:
Odlično. Kad oba objekta budu završena lijepo će izgledati. :thumbup: Kada počinje gradnja tog hotela?
.
Pa izgradjen je vec, samo fasadu da stave :D

Image
Logovan

#177 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ambrozija@ Onda sam ja pogrešno shvatio ono što je napisao P308. :mrgreen: Pošto je napisao "pored" kontao sam da misli na potpuno drugi objekat a ne u sklopu SCC-a. Trčao pred rudu, nisam razmišljao. :-)
drug_profi

#178 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

zlo87 wrote:Ambrozija@ Onda sam ja pogrešno shvatio ono što je napisao P308. :mrgreen: Pošto je napisao "pored" kontao sam da misli na potpuno drugi objekat a ne u sklopu SCC-a. Trčao pred rudu, nisam razmišljao. :-)
Pored ce se praviti poslovni objekat SEIC

http://www.seic.ba/
zipoo

#179 Re: Sarajevo Construction

Post by zipoo »

3 shoping centra i 2 hotela u krugu od 700 m :-)
Ali hajde neka ih barem su lijepi objekti :)

Moguce da se i novi McDonalds otvori. :mrgreen:
Nadam se da ce ovaj projekat privuci svjetske brandove

Nego zna li neko sta je sa onom zgradom na Otoci(gdje je DM, apoteka), šta je tu trebalo biti i hoce li ista biti ? :-)
Ambrozija

#180 Re: Sarajevo Construction

Post by Ambrozija »

zlo87 wrote:Ambrozija@ Onda sam ja pogrešno shvatio ono što je napisao P308. :mrgreen: Pošto je napisao "pored" kontao sam da misli na potpuno drugi objekat a ne u sklopu SCC-a. Trčao pred rudu, nisam razmišljao. :-)
Pa mozda ce u blizini biti i Hilton :D
A mozda je i @P308 mislio na nesto drugo, ne znam :?
maxell_sarajevo

#181 Re: Sarajevo Construction

Post by maxell_sarajevo »

zipoo wrote:3 shoping centra i 2 hotela u krugu od 700 m :-)

Nego zna li neko sta je sa onom zgradom na Otoci(gdje je DM, apoteka), šta je tu trebalo biti i hoce li ista biti ? :-)
Neki 'rvat opr'o pare ;-)
U onoj maloj zgradici je Službeni list BIH
drug_profi

#182 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

zipoo wrote:3 shoping centra i 2 hotela u krugu od 700 m :-)

Koliko sam cuo nije tehnicki prijem zavrsen, a zasto nije, to ne znam.
VjecitiStudent

#183 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

zipoo wrote: ...
...
Ne dolazi brend zbog zgrade, već zbog tržišta.
Cossack

#184 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

hypko_nurko wrote:ja ovog studenta, nema teme na kojoj on ne patetise :lol:
+1 :thumbup:
Skyfox

#185 Re: Sarajevo Construction

Post by Skyfox »

unutrasnji dio

Image

Image
archi_a

#186 Re: Sarajevo Construction

Post by archi_a »

Cossack wrote:
hypko_nurko wrote:ja ovog studenta, nema teme na kojoj on ne patetise :lol:
+1 :thumbup:
Eto da se i ja tuspasim sa odredjenom dozom patetike,ako je patetika u pitanju.
Malo istrazivanje.... Moze se provuci pod construction.
Vlasnici stanova u Importanne centru: Tihi i sin po jedan. Radoncic jedan. (legalno zaradili)
Uveliko se prica da je jedan od suvlasnika City centra sin naseg starog predsjednika a da je dio investicije (kao njegov udio u centru) obezbjedjen od ratnih donacija napacenoj i napadnutoj BiH koje su sklonjene u to vrijeme i nikad nisu utrosene u prvobitnu namjenu. E sad,jebaji ga....ko to moze znati?!? 8-)
Nema veze,vazno je da ces ti,ja,peti,deseti, mozda dobiti posao u novootvorenom centru i raditi za 400 do 700 km, po dvanaest sati. E moj narode.shucur Allahu
I za kraj. Fasada na centru cool.
ins

#187 Re: Sarajevo Construction

Post by ins »

Ambrozija wrote:Meni je jako drago sto objekat napreduje, i ne mogu da vjerujem da neki kao da jedva cekaju da sve propadne da mogu reci da su bili upravu :(
Nadji negdje temu o izgradnji BBI Centra iz 2008 ili 2009, isti ovi su predvidjali krah u roku od godinu dana, bazirajuci svoje teorije na Villi Park :lol: :lol: :lol:
Comrad

#188 Re: Sarajevo Construction

Post by Comrad »

Ko god je upoznat sa ekonomijom, zna koji je glavni recept za uspjeh shoping/biznis centra - da bude sto VECI. Nekome ko nije upucen, ce zvucati suludo, ali je tako. Igra velikih brojeva. I kad malo razmislite vidjet cete da je to i logicno. Zato je propala Vila park, zato je Robot prazan itd... BBI nikad nece propast.

Napravi sto veci centar, sa sto vise sadrzaja i smanjit ces mogucnost neuspjeha. Dakle, lupate bezveze te propast ce, zatvorit ce se radnje, bit ce prazno i slicne budalastine.

Ne znam u kojem vi svijetu zivite, ali Sarajevu nedostaju kvalitetni hoteli, Sarajevu nedostaju kvalitetni poslovni/uredski prostori (raspitajte se malo Unitic popunjen, Avaz twist isto velikim dijelom pun) i doci ovdje baljezgati o neprovjerenim informacijama, ne vidim poentu.

Dakle, itekako ce biti popunjen i poslovni dio, itekako ce biti popunjen hotel (koji hotel osim Evrope u centru grada imamo, da je malo luksuzniji). Ne kontam nase ljude, pa ti hoteli fino posluju, da ne govorim o praznicima kada je nemoguce bukirati sobu.

Al jok, daj da kukamo i da pljujemo po svemu zivome.

Ne sjecam se je li ijedan objekat poslije rata napravljen, obnovljen da nije popljuvano. Ko ce vam ugodit...ccc. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#189 Re: Sarajevo Construction

Post by Truba »

dakle prema nekim teorijama ne treba ništa graditi jer će oni drugi pored izgubiti posao

onda nismo trebali ni silaziti s drveta :mrgreen:
DON_eARL

#190 Re: Sarajevo Construction

Post by DON_eARL »

Avaz strikes back! :D

Code: Select all

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/fantomski-investitor-el-sidi-rasprodaje-sve-i-bjezi-iz-bih
udrch

#191 Re: Sarajevo Construction

Post by udrch »

DON_eARL wrote:Avaz strikes back! :D

Code: Select all

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/fantomski-investitor-el-sidi-rasprodaje-sve-i-bjezi-iz-bih
treba ostaviti tekst kompletan..još juče smo predvidjeli da će havaz danas nešto slično objaviti, ali nismo znali da će biti ovako jadno..
Fantomski investitor El-Šidi rasprodaje sve i bježi iz BiH

Fantomski saudijski investitor Sulejman el-Šidi, koji je putem privatizacije „Magrosa" i kultnog sarajevskog hotela „Bristol", a uz političku podršku poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, oštetio Kanton Sarajevo za desetine miliona maraka, priprema bijeg iz Bosne i Hercegovine, saznaje "Dnevni avaz".

El-Šidi je, kako saznajemo, u najužim krugovima objavio da prodaje imovinu u BiH te je ponudio "Bristol", kako saznajemo, svakome ko mu može isplatiti 20 miliona maraka, samo kako bi se sa što manje posljedica izvukao iz cijele afere.

Minorni iznos

Sama činjenica da traži 20 miliona KM, iako hotel vrijedi daleko više, govori u kakvoj je panici Bakirov, kako se sve više govori, bivši ortak, koji je odnedavno izgubio podršku svojih partnera u Saudijskoj Arabiji. Saradnici u BiH, naime, svjesni da je prilikom privatizacija "Magrosa" i "Bristola" počinjeno niz krivičnih djela, savjetovali su El-Šidiju da bježi i na vrijeme se spašava. Navodno se Saudijac želi distancirati i od Izetbegovića, no njihove su poslovno-finansijske veze suviše isprepletene, iako se pokušavaju sakriti tragovi.

Predistražne radnje koje odavno vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo povodom nezakonite privatizacije preduzeća "Magros Export-Import", "Magros Veletrgovina" i "Bristola", u kojima je država oštećena za milione KM, u završnoj su fazi te je realno očekivati da će uskoro biti otvorena i zvanična istraga o ovim predmetima.

O kako beskrupuloznoj pljački se radi, govori i činjenica da, iako je kupio "Bristol" za šest miliona maraka, a nakon što je Zavod za izgradnju KS ranije u hotel uložio pet miliona KM, čime je Kanton oštećen za desetak miliona KM, čak je i taj minorni iznos El-Šidi nezakonito pribavio.

Naime, saudijska kompanija "Al-Shiddi Trading Est" s ortakom iz BiH, koja je u vlasništvu upravo El-Šidija, bankovnu garanciju za privatizaciju "Bristola" dobila je od "Bosna Bank Internationala" (BBI) Sarajevo 2008. godine, založivši "zalihe robe" u vlasništvu "Magros Veletrgovine", firme koju su nešto ranije privatizirali ne ispunivši sve ugovorne obaveze. Na ovaj način počinjeno je ozbiljno krivično djelo zbog kojeg bi El-Šidi, ako ga ponovo ne spasi, Bakir Izetbegović morao biti procesuiran.

Nastavak radova

Također, iako im je Agencija za privatizaciju KS nedavno aneksirala ugovor, odnosno produžila rok za završetak radova na poslovnom centru na Marindvoru u Sarajevu do sredine 2013. godine, upitan je nastavak radova. To je učinjeno premda je objekt trebao davno biti završen, a El-Šidi do danas nije ispunio ni dio svojih obaveza iz kupoprodajnog ugovora. Tačnije, nije investirao ni blizu 117.360.000 KM, koliko je prema ugovoru morao, niti je osigurao posao za 227 radnika.

Osim što je Kanton Sarajevo i na ovom projektu do sada oštećen za milione maraka, Sarajlije će, sasvim je izvjesno, još dugo gledati betonsko ruglo u srcu grada!

Saudijci "provalili" i Amera Bukvića

Osim El-Šidija, podršku u Saudijskoj Arabiji izgubio je i Amer Bukvić, direktor "Bosna Bank Internationala" (BBI), jednako važne karike u kriminalnoj mreži koju kontrolira Bakir Izetbegović. Ova mreža je, kako smo to već dokumentirali, formirana kako bi se u legalne finansijske tokove ubacivao novac koji su prijateljske zemlje slale BiH tokom agresije u vidu donacija, a koji je završavao na tajnim računima širom svijeta.

Naime, njihovi partneri u Saudijskoj Arabiji shvatili su razmjere kriminala koji je počinjen u posljednjih nekoliko godina te su, kako ne bi i sami bili umiješani u istragu, odlučili pustiti niz vodu El-Šidija, Bukvića, Izetbegovića...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

je li neko zna da li za havaz postoji dno ili je u njihovom slučaju neozbiljno postavljati bilo kakvu granicu..
mali_balon

#192 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_balon »

Eto vidim na ovj temi se centar vec napravio, otvorio, malo radio, zatvorio, propao i prodao. Hajd nema veze makar ce biti hala usput, taman ono od importanea do alte pa do city centra super ako imas proljev.
VjecitiStudent

#193 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

Black swan wrote:dakle prema nekim teorijama ne treba ništa graditi jer će oni drugi pored izgubiti posao

Ne vidjeh da je to iko rekao.
Kupovna moc gradjana je ogranicena.
Nova vrijednost i istinska nova radna mjesta se mogu napraviti samo ukoliko se kupovna moc gradjana poveca.
Ne treba puno mozgati za tu spoznaju, ali evo i primjer:

U mom kraju, nakon sto je otvorena nova samoposluga, cetiri granapa, kojima je do tada vrlo pristojno islo, vrlo
brzo su stavila kljuc u bravu.
Novih radnih mjesta, kad se sve podvuce, uopste nije bilo,moguce da ih je na kraju bilo i manje.

Sto uopste ne znaci da su gradjani sa otvaranjem samoposluge lose prosli. Naprotiv, usluga je bila bolja, izbor robe bolji i cijene nize.
VjecitiStudent

#194 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote: treba ostaviti tekst kompletan..još juče smo predvidjeli da će havaz danas nešto slično objaviti, ali nismo znali da će biti ovako jadno..
Fantomski investitor El-Šidi rasprodaje sve i bježi iz BiH
...
:lol: :lol: :lol:
P308

#195 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Ambrozija wrote:
Pa mozda ce u blizini biti i Hilton :D
A mozda je i @P308 mislio na nesto drugo, ne znam :?
Nisam, mislio sam na isto sto si ti objasnila :)

A ovaj clanak iz Avaza :-) Kako im ne dosadi uvijek isto ponavljati....ovo da su ortaci - to im je glavno u svakom clanku... :-)
dust in the wind

#196 Re: Sarajevo Construction

Post by dust in the wind »

u novoj zgradi na otoci je i pravobranilastvo bih... :) repliciram nekom gore iznad
mali_balon

#197 Re: Sarajevo Construction

Post by mali_balon »

VjecitiStudent wrote:
U mom kraju, nakon sto je otvorena nova samoposluga, cetiri granapa, kojima je do tada vrlo pristojno islo, vrlo
Novih radnih mjesta, kad se sve podvuce, uopste nije bilo,moguce da ih je na kraju bilo i manje.

Sto uopste ne znaci da su gradjani sa otvaranjem samoposluge lose prosli. Naprotiv, usluga je bila bolja, izbor robe bolji i cijene nize.
A sto gazde granapa nisu smanjili cijene nekih proizvoda, konkurencija. Sto maraza mora da bude 10000%, svi bi da budu gazde preko noci. To je inace nas mentalitet svi bi preko noci da budu milijarderi.
P308

#198 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

dust in the wind wrote:u novoj zgradi na otoci je i pravobranilastvo bih... :) repliciram nekom gore iznad
Stvarno? Meni izgleda kao napusteno :-?
eltroxin

#199 Re: Sarajevo Construction

Post by eltroxin »

VjecitiStudent wrote:
Black swan wrote:dakle prema nekim teorijama ne treba ništa graditi jer će oni drugi pored izgubiti posao

Ne vidjeh da je to iko rekao.
Kupovna moc gradjana je ogranicena.
Nova vrijednost i istinska nova radna mjesta se mogu napraviti samo ukoliko se kupovna moc gradjana poveca.
Ne treba puno mozgati za tu spoznaju, ali evo i primjer:

Mozda su trebali zatvoriti ta cetiri granapa i otvoriti osam standova/ trafika i tako uduplati radna mjesta?
Ne ulazim u diskusiju dali si u pravu ili ne, ali fakat nisam nikada procitao da si napisao bilo sta ili o bilo cemo nesto pozitivno. Nije valjda da ti je sve tako crno u zivotu? Pod hitno zavrsi to studiranje i bjezi negdje vani, ili ostani tu i zavrsices ko' neki stari namcor sto s prozora zaljeva djecu vodom.
popić

#200 Re: Sarajevo Construction

Post by popić »

VjecitiStudent wrote:Kupovna moc gradjana je ogranicena.
Ne treba puno mozgati za tu spoznaju...
eltroxin wrote:Ne ulazim u diskusiju dali si u pravu ili ne, ali fakat nisam nikada procitao da si napisao bilo sta ili o bilo cemo nesto pozitivno. Nije valjda da ti je sve tako crno u zivotu? Pod hitno zavrsi to studiranje i bjezi negdje vani, ili ostani tu i zavrsices ko' neki stari namcor sto s prozora zaljeva djecu vodom.
Ne slažem se. Gotovo svaka primjedba i kritika @Vječitog je opravdana i smislena, ne samo na ovoj temi, već i na svim drugim. Treba ih samo razumjeti, objektivno pročitati, ali to je već subjektivni problem.
Post Reply