What about…?!?drug_profi wrote: ↑31/08/2021 12:12Pa znaci protegao si se duze od jorgana. Trebao si nesto uloziti i u neki penzioni fond, dionice, osiguranje, a ne sve u beton i kamen.Hajvan wrote: ↑31/08/2021 12:07 I tako, radis lomatas se cijeli zivotni vijek. Izgradis kucu, djeca odu, odes u penziju, smanje ti se prihodi a povecaju rashodi jer moras placati porez na kvadrate
I umjesto da napokon uzivas, moras prodat kucu i odselit s u kakv stancic bez pogleda na sunce, baste , iceg
Dodje lokalni tajkun i ucjenjuje te da prodas kucu budzasto
Dobar zakon
Sarajevo Construction
- Hajvan
#16951 Re: Sarajevo Construction
- Hajvan
#16952 Re: Sarajevo Construction
Nema od tih zakona nista
Ovdje ne smiju nametnuti zakon ovim lozacima lignita koji ugrozavaju zivote trujuci zrak…
praznu slamu mlatite
Ovdje ne smiju nametnuti zakon ovim lozacima lignita koji ugrozavaju zivote trujuci zrak…
praznu slamu mlatite
- drug_profi
#16953 Re: Sarajevo Construction
Ne razumijem pitanje.Hajvan wrote: ↑31/08/2021 12:16What about…?!?drug_profi wrote: ↑31/08/2021 12:12
Pa znaci protegao si se duze od jorgana. Trebao si nesto uloziti i u neki penzioni fond, dionice, osiguranje, a ne sve u beton i kamen.
Gradio si dvorce i djeca ti otisla. Sto si ih gradio? Kome?
I taj porez svakako ne bi bio takav da ti krv popije. Evo nek je 5 maraka po visku kvadrata godisnje, nek imas 50 kvadrata viska, to je 250 maraka.
Nek ti djeca plate jer ce svakako biti njihovo kad ti odes. Ili prodaj pa kupi lijepu suncanu vikendicu.
- Hajvan
#16954 Re: Sarajevo Construction
U pravu ste
Hajd sad
Hop
Hop
Hop
Hajd sad
Hop
Hop
Hop
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16955 Re: Sarajevo Construction
ma i pdv je bilo isto tako... neće nikad
i akcize
poskupljenje svega pogotovo cigara
doće i ovo na red kad zafali para državi
polako
za 10 za 10
-
foxlife
#16956 Re: Sarajevo Construction
vrlo lako je provjerljivo je li tetka brat sestra stanuju tuRizvan wrote: ↑31/08/2021 11:53 Sto se tice poreza, treba uvesti porez na kvadrate iliti dodatni prostor, a ne na prazan prostor jer svako ima neku tetku, brata, sestru koje moze prijaviti da stanuju u praznom stanu.
Porez na dodatni prostor bi obuhvatao sve gradane BiH, s tim sto bi naravno postojala osnovica koja se ne oporezuje. Za samca bi to recimo bilo 30 kvadrata, za dvoje 45, troje 60, a svakog sljedeceg clana domacinstva, oslobadalo bi se dodatnih 10 kvadrata. Tako da recimo cetveroclana porodica u stanu od 70 kvadrata ne bi placala nista, kao ni penzioneri u stanu do 45 kvadrata.
Isto tako iznos poreza bio bi podjeljen po zonama unutar jedne opstine i bio bi vezan za iznos prosjecne plate te opstine u protekloj godini. Tako npr urbani dio opstine sa razvijenom infrastrukturom placao bi 100% iznosa, prigradski i urbani dio sa slabijom infrastrukturom, kao i ruralna mjesta sa razvijenijom infrastruktorom i turizmom, nekih 70% iznosa. A ruralni i zabaceniji krajevi sa slabijom i nikakvom infrastrukturom recimo 50%.
Ovakav zakon bio bi donekle napravedniji . Dakle ne bi bio udar na prosjecnog gradanina kao ni na socijalu. Ali zato bi ovima koji drze po nekoliko stanova puno teze bilo da izbjegnu barem neko placanje, jer ako prijavis sebe na jedan, suprugu na drugi, opet (ako nisu oba od 30 kvadrati) morati ce platiti nesto, kao i oni samci sto zive u kucerinama od 200 kvadrati i stanovima od 60+ kvadrati.
Ovo bi moglo dovesti do povecanog broja stanova za prodaju na trzistu. Mada sad vidim, na kraju balade, da bi vjerovatno dovelo i do povecanja cijene manjih stanova. Ali sve u svemu ipak bi bilo vise pozitivnih aspekata. Usporilo bi priliv starijeg stanovnistva u Sarajevo, sta vise zbog pristupacnijih cijena i manjeg poreza okolina Sarajeva bi bila primamljivija. Veci stanovi kao i kuce bili bi pristupacniji. Sto nije lose s demografskog gledista. Sigurno da bi usporilo i ove sto kulaju prazne stanove. Jos kad kad bi drzava taj ekstra novac koji bi dobila ulozila npr u fond za obnovu fasada i krovova ne bi bilo lose.
i time sto ti predlazes bi mene kao samca koji npr zivi u 200 kvadrata derao a onaj koji ima stan viska bi bolje prosao
-
Rizvan
#16957 Re: Sarajevo Construction
@foxlife, kako je lako provjerljivo, kad se tetka prijavi na tu adresu i izvadi licne dokumente. Sta ce drzava spijunirati da li ona zaista stanuje tu i tu
I treba te derati, 200 je vise od 100. Od ti 200 mozes napraviti 3 komforna stana.
I treba te derati, 200 je vise od 100. Od ti 200 mozes napraviti 3 komforna stana.
Last edited by Rizvan on 31/08/2021 12:51, edited 1 time in total.
- drug_profi
#16958 Re: Sarajevo Construction
Pa realno jeste luksuz zivjeti u 200 kvadrata i treba neki porez na to da bude.
Dva stana ako su 170 kvadrata ukupno, dođe vam isto, ako je manje, platice manje, sta je problem. Jedinica mjere kvadrat.
A sta bih ja rekao sto nas troje zivi u 40 kvadrata? Hoce li neko meni dati pare sto mi fale kvadrati? Naravno da nece.
Kupio si vise nego sto ti treba, plati luksuz, kao sto ja nisam kupio dovoljno i niko mi nije kriv za to. Ali nema luksuza i nema poreza.
Dva stana ako su 170 kvadrata ukupno, dođe vam isto, ako je manje, platice manje, sta je problem. Jedinica mjere kvadrat.
A sta bih ja rekao sto nas troje zivi u 40 kvadrata? Hoce li neko meni dati pare sto mi fale kvadrati? Naravno da nece.
Kupio si vise nego sto ti treba, plati luksuz, kao sto ja nisam kupio dovoljno i niko mi nije kriv za to. Ali nema luksuza i nema poreza.
-
foxlife
#16959 Re: Sarajevo Construction
ja koji zivim tu ti je isto kao i onaj koji ima 2 stana ?
naravno da je lako provjerljivo
jednom neka ode na staru adresu i nadju je zna se da zivi na staroj adresi
tih 200 kvadrata sam zaradio i koristim ih za razliku od nekoga ko ne koristi drugi stan
a za to placam dadzbine vec sada i porez
-
BadBoy
#16960 Re: Sarajevo Construction
Nisam znao za ovaj propis (a ignorantia iuris nocet). Znam da opština Trnovo naplaćuje godišnje rentu za objekte po Bjelašnici.Haris.ba wrote: ↑31/08/2021 11:33Ja ne znam za federalni zakon. Postoji samo kantonalni koji obradjuje tu materiju.drug_profi wrote: ↑31/08/2021 11:16 To je porez na kuće za odmor. Kantonalna porezna uprava.
Zapravo Federalni je zakon, ali opština propisuje visinu tarife i u plaćaš ga u opštinskoj poreznoj ispostavi kantonalne PU.
Po zakonu može biti između 0,75 i 4 KM
http://www.pufbih.ba/v1/zakon/lista/kp2/zakoni
Evo KS.
Član 6.
(Paušalno plaćanje poreza)
(1) Porez na imovinu plaća se u godišnjem
paušalnom iznosu koji ne može biti manji od:
a) za zgradu ili stan za odmor i rekreaciju, i to:
1) do 150 m2 korisne površine 3 KM po 1 m2
korisne površine;
2) preko 150 m2 korisne površine 5 KM po 1 m2
korisne površine;
b) za poslovnu prostoriju, stambenu zgradu ili
stan koji se izdaju pod zakup 4 KM po 1 m2
korisne površine;
c) za garažu koja se izdaje pod zakup 3 KM po 1
m2 korisne površine;
d) za izdavanje parking prostora 3 KM po 1m2
korisne površine;
e) za putnička motorna vozila do 7 godina
starosti, i to:
....
(2) Visina poreza utvrđuje se općinskim propisom
koje će općine donijeti u roku od 30 dana od dana
stupanja na snagu ovog zakona.
-
foxlife
#16961 Re: Sarajevo Construction
nije problem platiti luksuz ionako ga placam kroz dadzbine na standrug_profi wrote: ↑31/08/2021 12:50 Pa realno jeste luksuz zivjeti u 200 kvadrata i treba neki porez na to da bude.
govorim o stanju nekoristenog i koristenog stana
meni za 200 kvadrata su dadzbine oko 600 maraka a tebi za 40 kvadrata su mozda 150
- drug_profi
#16962 Re: Sarajevo Construction
Nisu nego 300 i jos mi tijesno.foxlife wrote: ↑31/08/2021 13:00nije problem platiti luksuz ionako ga placam kroz dadzbine na standrug_profi wrote: ↑31/08/2021 12:50 Pa realno jeste luksuz zivjeti u 200 kvadrata i treba neki porez na to da bude.
govorim o stanju nekoristenog i koristenog stana
meni za 200 kvadrata su dadzbine oko 600 maraka a tebi za 40 kvadrata su mozda 150
Ti si sebi zbavio dodatne kvadrate da ti bude siroko i to vise nego treba. To se zove luksuz. A u drzavama socijalne pravde luksuz se porezuje.
-
foxlife
#16963 Re: Sarajevo Construction
Ne govorim ja da ne trebam nikako placatu taj luksuz nego da ne mozes isto gledati taj visak u kojem zivis i ono sto je neiskoristenodrug_profi wrote: ↑31/08/2021 13:05Nisu nego 300 i jos mi tijesno.
Ti si sebi zbavio dodatne kvadrate da ti bude siroko i to vise nego treba. To se zove luksuz. A u drzavama socijalne pravde luksuz se porezuje.
-
Rizvan
#16964 Re: Sarajevo Construction
naravno da je lako provjerljivo
jednom neka ode na staru adresu i nadju je zna se da zivi na staroj adresi
tih 200 kvadrata sam zaradio i koristim ih za razliku od nekoga ko ne koristi drugi stan
a za to placam dadzbine vec sada i porez
[/quote]
Ko da ode, policija neka inspekcija, stvarno vjerujes u to?
Do prije nekoliko godina pola budzetskog aparata iz ZDK je pokupovalo stanove u Sarajevu, na konto drzave.
Kupe stan, prijave se na adresu u Sa, i automatski im legne 300, 400 KM placenog prevoza, sto ide na otplatu rate za stambeni kredit. A oni svo vrijeme zive i rade u Zenici, Kaknju
I nisu znali kako da im stanu u kraj, dok na kraju nisu ogranicili iznos naknade za prevoz na 120KM.
I ti mislis da bi neko isao povjeravati neke tetke i bracu da li stvarno zive na prijavljenim adresama
Plus koja bi uopste bila procedura i koliko bi se ona kosila sa pravom na privatnost.
Uglavnom to je nemoguce.
- nepass1
#16965 Re: Sarajevo Construction
Zajedno jace od 10k mjesecno, marakalast mohicans wrote: ↑31/08/2021 10:38Da je beskamatni, 200 milja na 60 mjeseci, rata izađe 3333. Vjerovatno su dobili dobru kamatnu stopu, jer je velika rata i kratak period. Neka izađe 4000,pa i vise, ako oboje imaju dobru platu. Jedna im moze biti da dobro žive.
- drug_profi
#16966 Re: Sarajevo Construction
Pa cekaj mozda je i on to kupio za djecu kad zasnuju svoje porodice. A ti neces sigurno sebi dovesti nekog da zivite u zajednici. To je tvoje iskljucivo luskuz, a njegovo je investicija, koju moze i rentati, ali bi i na to trebao placati 10% poreza na prihod. Druga je stvar sto drzava nece da poveze svoje sluzbe pa da porezna uprava zna na kojim stanovima nema prijavljenih stanara i da dobija informacije da li se pojavljuje potrosnja vode, struje, plina u takvim jedinicama.foxlife wrote: ↑31/08/2021 13:17Ne govorim ja da ne trebam nikako placatu taj luksuz nego da ne mozes isto gledati taj visak u kojem zivis i ono sto je neiskoristenodrug_profi wrote: ↑31/08/2021 13:05
Nisu nego 300 i jos mi tijesno.
Znas izreku u americi, smrti i porezniku ne mozes pobijeci. I to je tamo istina. Ovdje se ni ocigledno ne oporezuje jer evo pomenuo sam vikendicu.
Jedino ja i komsija placamo porez (po rijecima sluzbenika iz PU) iako ima 30 vikendica okolo i znamo da niko ne zivi u njima vec iskljucivo sluze kao kuce za odmor. Drzava lako moze poslati radnim danom uvece ili ujutro svoje inspektore, tri dana zaredom. Neka ocitaju struju npr i pozvone, pokucaju, ako tri puta ne nađu nikog na adresi i brojilo miruje ili jedva radi, ide poziv za dostavu CIPS prijavnice ili dokaza da neko stanuje tu sa rokom od 7 dana. Nema papira ide razrez poreza za tekuću godinu, sa kaznom za neprijavljivanje. naravno sa pravom na prigovor i zahtjev za odlučivanje više instance.
Ali ne.
Sad kad bih ja odjavio kuću za odmor i prijavio ženu ili kćer da tu stanuje, meni bi dolazili da utvrde da li lažem.
- Haris.ba
#16967 Re: Sarajevo Construction
Ko god je izvadio poreznu karticu donio je cips u poreznu. Ko god je predao poreznu prijavu ima prijavljenu adresu u poreznoj. Zna porezna gdje zivis.drug_profi wrote: ↑31/08/2021 13:38 Neka ocitaju struju npr i pozvone, pokucaju, ako tri puta ne nađu nikog na adresi i brojilo miruje ili jedva radi, ide poziv za dostavu CIPS prijavnice ili dokaza da neko stanuje tu sa rokom od 7 dana. Nema papira ide razrez poreza za tekuću godinu, sa kaznom za neprijavljivanje. naravno sa pravom na prigovor i zahtjev za odlučivanje više instance.
Ali ne.
Sad kad bih ja odjavio kuću za odmor i prijavio ženu ili kćer da tu stanuje, meni bi dolazili da utvrde da li lažem
- drug_profi
#16968 Re: Sarajevo Construction
Zna. Ali eto moglo je biti promjene u međuvremenu, pa da ti daju priliku da se prijavis. Tehnikalije.Haris.ba wrote: ↑31/08/2021 13:52Ko god je izvadio poreznu karticu donio je cips u poreznu. Ko god je predao poreznu prijavu ima prijavljenu adresu u poreznoj. Zna porezna gdje zivis.drug_profi wrote: ↑31/08/2021 13:38 Neka ocitaju struju npr i pozvone, pokucaju, ako tri puta ne nađu nikog na adresi i brojilo miruje ili jedva radi, ide poziv za dostavu CIPS prijavnice ili dokaza da neko stanuje tu sa rokom od 7 dana. Nema papira ide razrez poreza za tekuću godinu, sa kaznom za neprijavljivanje. naravno sa pravom na prigovor i zahtjev za odlučivanje više instance.
Ali ne.
Sad kad bih ja odjavio kuću za odmor i prijavio ženu ili kćer da tu stanuje, meni bi dolazili da utvrde da li lažem![]()
Poenta je da drzava moze i sad, da hoće, udariti poreze prema posotjećem zakonu. Jer šta je drugi stan koji imaš nego stan za odmor? Ako nije, onda je za izdavanje. Treće ne može i ne smije biti.
- Haris.ba
#16969 Re: Sarajevo Construction
Eto, samo ti napisa sto se vidi iz zakona.drug_profi wrote: ↑31/08/2021 14:01 Zna. Ali eto moglo je biti promjene u međuvremenu, pa da ti daju priliku da se prijavis. Tehnikalije.
Poenta je da drzava moze i sad, da hoće, udariti poreze prema posotjećem zakonu. Jer šta je drugi stan koji imaš nego stan za odmor? Ako nije, onda je za izdavanje. Treće ne može i ne smije biti.
Nemoj rusiti postojeci sistem.
Ljudi se slomise pisuci sta i kako treba, a zakon stoji 10 godina i ne primjenjuje se.
-
foxlife
#16970 Re: Sarajevo Construction
Ko da ode, policija neka inspekcija, stvarno vjerujes u to?
Do prije nekoliko godina pola budzetskog aparata iz ZDK je pokupovalo stanove u Sarajevu, na konto drzave.
Kupe stan, prijave se na adresu u Sa, i automatski im legne 300, 400 KM placenog prevoza, sto ide na otplatu rate za stambeni kredit. A oni svo vrijeme zive i rade u Zenici, Kaknju
I nisu znali kako da im stanu u kraj, dok na kraju nisu ogranicili iznos naknade za prevoz na 120KM.
I ti mislis da bi neko isao povjeravati neke tetke i bracu da li stvarno zive na prijavljenim adresama
Plus koja bi uopste bila procedura i koliko bi se ona kosila sa pravom na privatnost.
Uglavnom to je nemoguce.
[/quote]
To je sada druga prica sto "drzavi" ne odgovara da se to uredi jer najvise ti koji i jesu na vlasti imaju stanova praznih
-
foxlife
#16971 Re: Sarajevo Construction
Neka je on kupio nije problemdrug_profi wrote: ↑31/08/2021 13:38Pa cekaj mozda je i on to kupio za djecu kad zasnuju svoje porodice. A ti neces sigurno sebi dovesti nekog da zivite u zajednici. To je tvoje iskljucivo luskuz, a njegovo je investicija, koju moze i rentati, ali bi i na to trebao placati 10% poreza na prihod. Druga je stvar sto drzava nece da poveze svoje sluzbe pa da porezna uprava zna na kojim stanovima nema prijavljenih stanara i da dobija informacije da li se pojavljuje potrosnja vode, struje, plina u takvim jedinicama.
Znas izreku u americi, smrti i porezniku ne mozes pobijeci. I to je tamo istina. Ovdje se ni ocigledno ne oporezuje jer evo pomenuo sam vikendicu.
Jedino ja i komsija placamo porez (po rijecima sluzbenika iz PU) iako ima 30 vikendica okolo i znamo da niko ne zivi u njima vec iskljucivo sluze kao kuce za odmor. Drzava lako moze poslati radnim danom uvece ili ujutro svoje inspektore, tri dana zaredom. Neka ocitaju struju npr i pozvone, pokucaju, ako tri puta ne nađu nikog na adresi i brojilo miruje ili jedva radi, ide poziv za dostavu CIPS prijavnice ili dokaza da neko stanuje tu sa rokom od 7 dana. Nema papira ide razrez poreza za tekuću godinu, sa kaznom za neprijavljivanje. naravno sa pravom na prigovor i zahtjev za odlučivanje više instance.
Ali ne.
Sad kad bih ja odjavio kuću za odmor i prijavio ženu ili kćer da tu stanuje, meni bi dolazili da utvrde da li lažem.
I ja da sam kupio pored tih 200 kvadrata jos stan od 40 neka me deru za taj od 40 kad ga ne koristim i cuvam za dijete ili sta vec
Nigdje ja ne govorim da ja sa 200 placam isto kao ti sa 40
U biti mi se razumijemo samo se ne slazemo oko ove velicine stana u kojoj trenutno stanuje neko u vezi poreza
- drug_profi
#16972 Re: Sarajevo Construction
Pa ima rješenje i za to. Porez na višak kavadrata je isti za sve, ali ako je višak u drugoj jedinici onda se plaća i porez na kuću/stan za odmor ili porez na prihod od iznajmljivanja nekretnine. Šta se već utvrdi da je.
-
last mohicans
#16973 Re: Sarajevo Construction
Zaboli ih, nek uzivaju u plodovima svoga rada. Da su bogdom i u drugim sektorima plate makar i u pola, ljudi bi lakse podnosili rate. To im je najpametnija stvar, veliki kredit na kraci period kada prihode ne trpe.nepass1 wrote: ↑31/08/2021 13:32Zajedno jace od 10k mjesecno, marakalast mohicans wrote: ↑31/08/2021 10:38
Da je beskamatni, 200 milja na 60 mjeseci, rata izađe 3333. Vjerovatno su dobili dobru kamatnu stopu, jer je velika rata i kratak period. Neka izađe 4000,pa i vise, ako oboje imaju dobru platu. Jedna im moze biti da dobro žive.
- drug_profi
#16974 Re: Sarajevo Construction
Upravo. Otplati za manje od 10 godina i na konju si, da ne kazem za 5 ili 3. Kamate minimalno platis. Vise ces rezija platiti za to vrijeme.last mohicans wrote: ↑31/08/2021 14:32Zaboli ih, nek uzivaju u plodovima svoga rada. Da su bogdom i u drugim sektorima plate makar i u pola, ljudi bi lakse podnosili rate. To im je najpametnija stvar, veliki kredit na kraci period kada prihode ne trpe.
Ali je to mladima drugih struka problem. A nisu to struke ni bezveze fakulteti. Djeca ucila, zavrsila, stekal i iskustvo, ali plata ne dozvoljava vise od 500 maraka rate. I onda robujes cijeli zivot da kupis stan. Strepis od gubitka posla. ne mozes ni porodicu kako treba osnovati jer ce djete trpiti to sto nece otici na more kao druga djeca, sto ce se voziti u krsu od auta, sto ce biti zeljno tehnickih uredjaja koji su standard, itd.
Interes je drzave da to regulira, ali drzavu boli neka stvar. jer drzava nismo mi koji placamo te poreze, vec oni koji trose te poreze. A oni su najveci posjednici tih nekretnina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16975 Re: Sarajevo Construction
dok su kamate bile visoke cijene su bile niže
sad kad su snizili kamate cijene su otišle u nebo
znam 5 mladih obitelji koje su KUPILE stan... ili RENOVIRALE naslijeđen stan ono full za 50 000 renoviranje
i nakon dvije tri godine zdušile za njemačku
sad kad su snizili kamate cijene su otišle u nebo
znam 5 mladih obitelji koje su KUPILE stan... ili RENOVIRALE naslijeđen stan ono full za 50 000 renoviranje
i nakon dvije tri godine zdušile za njemačku