geralt wrote: ↑30/10/2020 11:51
drug_profi wrote: ↑30/10/2020 11:37
geralt wrote: ↑30/10/2020 11:02
Ljudi rade u Elektroprenosovim VN podstanicama 8 sati dnevno 40 godina karijere i ne dobivaju rak nista vise od ostatka stanovnistva. U drugim zemljama imas i 765 kV, pa i 1100 kV podstanice (kod nas je maksimum 400) u kojima takodjer ljudi rade, pa gle cuda, ni tamo raka.
Manite se prica Mersihe sa Fejsbuka o tome od cega se dobiva rak.
Jaka EM polja direktno uticu na zdravlje, narocito kod duge izlozenosti. Kod ispitivanja uslova radne sredine između ostalog, mjere se i EM polja oko uređaja i masina. To rade sve zbog Mersihe.
Zabiljezena je povecna incidenca malignih oboljenja u domacinstvima koja su preblizu TS ili visokonaponskim DV u cijelom svijetu.
Evo ti akademski clanci sa neta.
https://scholar.google.com/scholar?q=el ... i=scholart
Drugi put procitaj clanke na koje saljes linkove
No association was found between exposure to time-weighted average exposure to magnetic fields and cancer at all sites, brain tumors, lymphoma, or leukemia.
In all of these cases, the evidence in support of links between the fields and cancer is weak and inconsistent.
No conclusion can be drawn about the role of electromagnetic fields in the origin of cancer on the basis of current data.
Po struci sam elektroenergeticar. Ne znam koja je tvoja struka, ali sam prilicno siguran da sam bio u vise elektrana i podstanica nego sto si ih ti vidio na televiziji, izmedju ostalog i u nuklearci. Povrh toga, prijateljica mi je radila magistarski na temu uticaj EM polja na zdravlje, i iako se trudila (ekolog je), nije nasla nista definitvno da potvrdi ove price.
Tako da ostajem pri tome da je ovo na nivou Mersihinog sujevjernog straha od "zice koja zuji", koji nije podrzana nikakvom naukom.
Ja sam davno nekada negdje pročitao (a zarovit ću se malo kasnije da pokušam pronaći izvor) upravo ovo što si ti naveo, da elektromagnetna zračenja ne izazivaju tumore. Međutim, u USA je primjetan veći broj malignih oboljenja kod ljudi koji žive u neposrednoj blizini dalekovoda. Kad su istraživači malo dublje zarovili, ustanovili su da to nema veze sa EM zračenjem od dalekovoda nego sa nečim drugim: siromaštvom.
Naime, u USA takve lokacije su nepoželjnje za život i na takvim mjestima obično žive ljudi slabijeg imovnog stanja - siromašni. Siromaštvo, pak sa sobom nosi niz drugih problema (lošija prehrana, lošije životne navike, alkohol, pušenje, droge i na kraju slabija zdravstvena njega) koji sve skupa utiču na povećanje incidencije malignih oboljenja.
Ovo sam sve sad iz glave napisao, ako se dobro sjećam, a fakat ću se pokušati zaroviti da pronađem ovo.