emmir1 wrote:
Jedino mjesto gdje ja kupujem jeste Bingo , ako kupim nekad nešto u drugom marketu onda gledam da je domaći proizvod.
Nadam se da će sada ovi novi vlasnici nešto od Klasa da naprave da bude kako treba.
Znači ovo nisu gluposti i nemoj da gledaš šta drugi rade , nego počni od sebe.
Gledaj da ti podržiš domaću privredu pa bar jednom markom dnevno i to je nešto.
A to naklapanje kako su tamo neki posao dobili je šuplja Bakirova priča , Sarajevo nije veliko tržište i refleksije će da budu preko nečijih leđa.
Nemoj da misliš da mnogi neće da dobiju otkaz zbog Zare i njezinih 4-5 radnji.
Oni će da uzmu najveći dio tržišta jer su globalno veliki igrač , a popadat će ove manje domaće firme koje upošljavaju po 4-5 radnika te egzistiraju sa svojom porodicom od tog posla.
prvo da naglasim da i ja kupujem što je više moguce domacih proizvoda u domacim prodavnicama i trg lancima.
dakle, na pijaci gledam da kupujem od 'malih' prodavaca koji ocigledno prodaju vlastito povrce i voce; proizvode široke potrošnje kupujem u Bingu (velika nabavka) i u Amku (svakodnevno) iako mi je isti Amko 300 m više udaljen od blizeg Konzma. Prilikom kupovine prvo gledam da kupujem lokalno, dakle da je proizvod ako nist ono barem upakovan što blize mojem mjestu boravka (zašto? zato!)…
eh, eto,
a sad ovo boldirano!!!!!
stoji da nismo veliko tržište (više zbog male kupovne moci), te da ce širenje jednih ici preko leđa drugih (no to je uvijek tako i svugdje tako).
No, evo uzmimo za primjer ovaj najeveci a i najstariji tržni centar u gradu i državi. Zove se Baščaršija. Ne mogu da se sjetimkad sam tamo nešto kupio (iskljucujuci placanje usluga u baščaršijskom 'food courtu').
evo prebiruci po memoriji, zadnje što sam kupio na Čaršiji bila je jedna majca dugih rukava tamo nekad 2003., a prije toga LP ploču Kings'x-a "Faith, Hope, Love" daleke 1991.
Toliko o konkurentnosti najvećeg i najstarijeg tržnog nam centra cije radnje vode domaci vlasnici da '
domaćiji' ne mogu biti.
Ponuda u TC 'Baščaršija' osim ugostiteljstva je katstrofalna. Mene baš zanima ko kupuje u onim buticima robu koja je prošvercana iz Turske ili dovucena s Arizone..
Stoga, drago mi je da ulaze veliki igraci koji ce da potope ove uhljebnike koji vec odavno jedino sto znaju je samo da kukaju kako nemaju posla i propadaju…
nadam se da ce onda neka nova generacija poceti da gradi neke nove robne markice (poput Revolta ili BKC-a za mladu raju) s primaljivim cijenama i malim serijama…
ako Zara i slicni samo potope gore navedene i ne iznjedre se u toj borbi neki novi klinci koji su gladni za stvaranjem i radom - pišaj nas onda- nismo niti zaslužili bolje…
kuknjave više pun kufer.