Sarajevo ce onda imati stanovnika kao Vatikan(cca, 56)kriticarka_nikova wrote:Pa najbolje bi bilo da napravite jedno "etničko čišćenje" i da istrijebite te "došlje", pa da vidimo na šta će onda ličit grad.MUNAFIK wrote:E mene bas interesuje na sta bi licilo Sarajevo da nema tih ''doslja''?
Koliko bi bilo stanovnika, kakav bi to bio centar, ko bi bopunio radna mjesta itd...?
Kakva nam drzava takav nam i glavni grad, to je tako.... a sad koliko stanovnici glavnog grada (građani) daju primjer stanovnicima ostalih manjh/vecih gradova/naselja i sela ove nase lijepe BiH je stvar o kojoj se ima i mora pricati!
Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
-
pita
#151 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
- fantom slobode
#152 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Joj pita@ sto ti imas kompleks Sarajeva i Bosne...Sreca pa ode iz iste
nemoj se nikada ni vracati, muka ti je ocigledno, valjda si sada postao covjek, kako predje tamo gdje si
Ubi te porijeklo, zar ne!
-
suncandan
#153 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Seljaci ( nista negativno), znaju kako je tesko zivjeti seljackim zivotom ( odnosno zivotariti ), pa zato i uce.
Zbog toga im cestitam. Gradjanima je sve na dohvat ruke, i misle mogu, ima vremena.
Ali nisu zbog toga krivi. Nisu birali mjesto rodjenja.
A na kraju krajeva svi smo mi sa sela.
A mozda smo nekada bili MAJMUNI. Mnogi se danas upravo tako ponasaju.
mirCERKA, koji fakultet studiras, pa kazes nema stele, sto je prosto nemoguce?
Zbog toga im cestitam. Gradjanima je sve na dohvat ruke, i misle mogu, ima vremena.
Ali nisu zbog toga krivi. Nisu birali mjesto rodjenja.
A na kraju krajeva svi smo mi sa sela.
A mozda smo nekada bili MAJMUNI. Mnogi se danas upravo tako ponasaju.
mirCERKA, koji fakultet studiras, pa kazes nema stele, sto je prosto nemoguce?
- kriticarka_nikova
#154 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Hahah! Al' ko bi bio glavni? Slijedilo bi samoistrijebljenjepita wrote:Sarajevo ce onda imati stanovnika kao Vatikan(cca, 56)kriticarka_nikova wrote:Pa najbolje bi bilo da napravite jedno "etničko čišćenje" i da istrijebite te "došlje", pa da vidimo na šta će onda ličit grad.MUNAFIK wrote:E mene bas interesuje na sta bi licilo Sarajevo da nema tih ''doslja''?
Koliko bi bilo stanovnika, kakav bi to bio centar, ko bi bopunio radna mjesta itd...?
Kakva nam drzava takav nam i glavni grad, to je tako.... a sad koliko stanovnici glavnog grada (građani) daju primjer stanovnicima ostalih manjh/vecih gradova/naselja i sela ove nase lijepe BiH je stvar o kojoj se ima i mora pricati!.
P.S. A ima li neko da mi kaze sta je to biti pravi Sarajlija? Ozbiljno...
-
pita
#155 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Da pijes sarajevsko i volis Hanku i Sabana...i da te nervira A po zidovima 
- kriticarka_nikova
#156 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Nemoj tako, nije fer...pita wrote:Da pijes sarajevsko i volis Hanku i Sabana...i da te nervira A po zidovima
- fantom slobode
#157 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
jadno, jadno, pita@ Slovenija tvoja dezela, uzivajpita wrote:Da pijes sarajevsko i volis Hanku i Sabana...i da te nervira A po zidovima
-
pita
#158 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Sad me najdefantom slobode wrote:Joj pita@ sto ti imas kompleks Sarajeva i Bosne...Sreca pa ode iz istenemoj se nikada ni vracati, muka ti je ocigledno, valjda si sada postao covjek, kako predje tamo gdje si
- fantom slobode
#159 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Ti si se nasao sampita wrote:Sad me najdefantom slobode wrote:Joj pita@ sto ti imas kompleks Sarajeva i Bosne...Sreca pa ode iz istenemoj se nikada ni vracati, muka ti je ocigledno, valjda si sada postao covjek, kako predje tamo gdje si
- stochar
#160 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
ja odgovorno tvrdim da u papanluku i primitivizmu podjednako učestvuju rođeni Sarajlije. kretenska mi je predodžba prema kojoj su za sve krivi došljaci, nisu! i prije su ljudi dolazili sa strane, ali su se prilagodjavali sredini. i danas se prilagodjavaju sredini: sredini u kojoj je turbo-folk način života.pita wrote:Sandzaklijevo je raj na zemlji....
nemoj tako![]()
....sada ce stici paprike iz novi pazar pa cemo u papucama na bascarsiju
![]()
Sarajevo je nazalost jedno mega selo...center primitivizma, balkanizma, turbo folka, sandzaklija, papaka, kretena....
problem je sto mi imamo mentalitet pravdanja pa je uvijek za sve lakše okriviti nekog drugog, nego pogledati istini u oči i stvari nazvati pravim imenom!
- anais_nin
#161 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
stochar wrote: problem je sto mi imamo mentalitet pravdanja pa je uvijek za sve lakše okriviti nekog drugog, nego pogledati istini u oči i stvari nazvati pravim imenom!
- selena84
#162 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
"Sarajevo, ni selo ni grade, nego od Miljacke smrade... "
Cuh nedavno, od nekoga, iz neke predstave...
Elem, mislim da je ipak najvazniji kucni odgoj, koji svaki doseljenik donosi sa sobom, tj. 'najmjerodavniji' po pitanju 'ruralizacije' glavnog nam grada
Sto opet ne znaci da je svaki rodjeni Sarajlija uzivao primjeran kucni odgoj...ima nas svakakvih i Sarajlija
Cuh nedavno, od nekoga, iz neke predstave...
Elem, mislim da je ipak najvazniji kucni odgoj, koji svaki doseljenik donosi sa sobom, tj. 'najmjerodavniji' po pitanju 'ruralizacije' glavnog nam grada
Sto opet ne znaci da je svaki rodjeni Sarajlija uzivao primjeran kucni odgoj...ima nas svakakvih i Sarajlija
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#163 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
E to je ono o cemu ja pricam, umjesto sto sjedimo kuci i kukakmo kako su ONI TAMO NEKI krivi za sve, te "urbane gradske srla brla" stvari prodju skoro nezapazeno....Jad i bijeda 'urbanog' Sarajeva
Sinoć se na promociji knjige Falco i druge priče i CD-a ljubavnih balada Kornelija Bate Kovača skupilo jedva 100-tinjak posjetilaca. Čovjek koji je, voljeli mi šlagere ili ne, obilježio početke pop-rock scene kako u Jugoslaviji tako i u Sarajevu rođen je u Nišu, a u Sarajevu je završio muzičku akademiju. Prvi veliki hit koji je komponirao bila je pjesma 'Četiri mladića idu s Trebevića' za koju je tekst napisao Žarko Roja.
U Sarajevu je osnovao i svoj jazz kvintet a nakon brojnih uspješnih svirki pozvan je da se priključi Indexima, što je i učinio. Poslije uspješnog perioda provedenog u Indexima Kornelije Kovač osniva Korni grupu kroz koju su prošli Zdravko Čolić, Josip Pejaković, Dalibor Brun, Dado Topić... Kornelije Kovač autor je nekih od najvećih balada ex-yu scene kao što su Čolina Ti si mi u krvi, producirao album 'Ako priđeš bliže' a radio i na albumima Čorbe, Kerbera, Bajage i Instruktora...
U sarajevskom UNITIC-u, na skromnom ali lijepom i toplom druženju, predstavio je svoju knjigu kratkih priča te CD na koji je iz mora nezaboravnih balada brižljivo odabrao 17 njemu dragih kompozicija. Dok je govorio o knjizi i CD-u, u jednom momentu samo je kratko rekao:
- Dosta mi je ove priče, ja moram nešto da vam odsviram.
Potom je sjeo za klavir i umjesto riječi prisutnima se obratio kroz muziku. Prisutni su imali sreću čuti kompoziciju koju je Kornelije izveo prvi i zadnji put jer, kako kaže, sve što odsvira u takvim momentima ne želi, i ne zna ponoviti.
Gost promocije, Zlatan Fazlić Fazla propisno se obrukao kada je izvodeći kompoziciju Četiri mladića idu s Trebevića uz Kornelijevu pratnju zaboravio riječi, a Damir Imamović i njegov trio održali su njemu i ostalima kvalitetnu muzičku lekciju u izvedbi pjesme Četiri mladića, koja predstavlja nastavak prethodnog hita a za koju je svojevremeno tekst napisao Duško Trifunović.
Promociji je, ponavljam, u polumilionskom gradu koji se kune u sarajevsku pop-rock školu čiji je Kornelije neizostavan dio, prisustvovalo jedva 100-tinjak njegovih prijatelja, poznanika i novinara. Lično se ježim tog izraza, ali pitao sam se gdje su svi ti kojima su na svakom TV pojavljivanju puna usta sarajevske škole i izbirljive sarajevske publike. Naravno, ovakva promocija i ne treba da bude masovni događaj, ali mislio sam, kao i organizatori, da će se pojaviti bar 300 ljudi. Valjda su bili morali ostati kući i gledati 'Farmu' kako bi bili IN.
Od 'jet-setera' koje možemo vidjeti na svakoj drugoj promociji koja obiluje džabalukom i jeftinom razonodom nije bilo traga (što je dobro u svemu op.a.), a od mlađih 'zvijezda' na promociji su bili Deen i Dalal iz grupe 'Erato'. Promocija je bila otvorenog tipa i svi su bili pozvani...
Obecavam da cu slijedecem lezihljebovicu koji u mom prisustvu pomene mjesto rodjenja kao neku privilegiju spucat ne cvoku i ne klempu vec samarcinu...
- turban
#164 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Ma znao sam da ce doci do makljaze,naprjed nasi...

-
mIRCerka
#165 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
da napisem, da nacrtam, ne ide...makar cu samarima odjebat od sebe ljude koji vole da sjede i kukaju umjestio da rade,.,,turban wrote:Ma znao sam da ce doci do makljaze,naprjed nasi...![]()
![]()
- sebilj
#166 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
a sta cemo mi koji smo rodjeni u Hondurasu 
- pitt
#167 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
vi ste sandze na cubesebilj wrote:a sta cemo mi koji smo rodjeni u Hondurasu
-
velaxsa
#168 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Meni nikad nije bilo jasno zasto se uvijek sve generalizuje. Kao prvo, niti su sve rodjene Sarajlije gospoda i kulturni, niti su svi ljudi sa strane papci , kako ih se predstavlja. I ko je u sustini mjerodavan da ocjenjuje ko je papak a ko ne? Sarajevo jeste centar i nas glavni grad, ali u tom istom gradu je uvijek bilo i bice ljudi koji su tu rodjeni,odrasli ,ali su papci. U svakom gradu ima razlicite raje. I u manjim gradovima postoji razlika medju rajom.Npr.grad koji ima 20 000 ljudi, a opstina kojoj grad pripada ima 50 000. Svih 50 000 ljudi sa te opstine se predstavljaju kao da su iz tog grada(mada mnogi postanu rodjene Sarajlije
).Vecina te raje pretstavlja papke i u mjestima odakle poticu. I sad na osnovu takvih pojedinaca vec godinama se daje etiketa svima koji su "sa strane", da su papci.Cinjenica je da su mnogi ljudi koji su doselili u grad sa sobom donijeli i mnoge seljacke navike i nisu i nece da se prilagode osnovnim normama ponasanja gradske sredine. Ja te ljude i ne branim i pripadam grupi koja ih osudjuje.Ali, isto tako mi smeta sto se uvijek sve generalizuje i dijeli na Sarajlije i ostale. Ko su u stvari rodjene Sarajlije i koliko ih ima? Ja znam dosta raje koja su iz istog grada kao i ja, ali su oni rodjeni u Sarajevu. Zasto? Zato sto su bili glavati i morali ici na "carski rez".Nisu se mogli roditi bez operacije. Bio sam prisutan par puta kada doticni vade licnu kartu pred curama da bi potvrdili svoju pripadnost "Sarajlijama".Osim toga, Sarajevo ima nekih 400 000 stanovnika. Koliko dijelova Sarajeva se moze nazvati gradom, a ti iz zabacenih dijelova grada su u glavnom najveci kompleksasi i najvise potenciraju to mjesto rodjenja( Vogosca sa okolinom,Hotonj, Kobilja Glava, Sip, Hum,Buca potok, Boljakov potok,Brijesce,Sokolje,Bojnik,....padine Trebevica-Bostarici i ostala mjesta gdje se penjes sat vremena a silazis za 5) - sve same Sarajlije....
- Šeha
#169 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Ovaj medaljon na ovom ti avataru. To je mjesec i zvijezda jel de... Ono razdere odijelo da se bolje vidipitt wrote:vi ste sandze na cubesebilj wrote:a sta cemo mi koji smo rodjeni u Hondurasu:D
- sebilj
#170 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
sta bi tek bilo da sam rodjen tamo prekoooooooooooopitt wrote:vi ste sandze na cubesebilj wrote:a sta cemo mi koji smo rodjeni u Hondurasu:D
- sebilj
#171 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
vidis i avatari postali dosljaciŠeha wrote:Ovaj medaljon na ovom ti avataru. To je mjesec i zvijezda jel de... Ono razdere odijelo da se bolje vidipitt wrote:vi ste sandze na cubesebilj wrote:a sta cemo mi koji smo rodjeni u Hondurasu:D
![]()
![]()
- turban
#172 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Sto se tice ove teme slazem se,ali sta ces ako se neko pali na samarcinu...mIRCerka wrote:da napisem, da nacrtam, ne ide...makar cu samarima odjebat od sebe ljude koji vole da sjede i kukaju umjestio da rade,.,,turban wrote:Ma znao sam da ce doci do makljaze,naprjed nasi...![]()
![]()
- sebilj
#173 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
onda nije dosljakturban wrote:Sto se tice ove teme slazem se,ali sta ces ako se neko pali na samarcinu...mIRCerka wrote:da napisem, da nacrtam, ne ide...makar cu samarima odjebat od sebe ljude koji vole da sjede i kukaju umjestio da rade,.,,turban wrote:Ma znao sam da ce doci do makljaze,naprjed nasi...![]()
![]()
![]()
-
mIRCerka
#174 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Onda sam obrala bostanturban wrote:Sto se tice ove teme slazem se,ali sta ces ako se neko pali na samarcinu...mIRCerka wrote:da napisem, da nacrtam, ne ide...makar cu samarima odjebat od sebe ljude koji vole da sjede i kukaju umjestio da rade,.,,turban wrote:Ma znao sam da ce doci do makljaze,naprjed nasi...![]()
![]()
![]()
- turban
#175 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve
Nisam ni ja nas mene napravio stolar...