Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mIRCerka »

Godinama čitam kako su došljaci krivi za sve i kako su oni upropastili multi-kulti-i slično Sarajevo. Pa ne mogu da vjerujem. Pa ne znam odakle da krenem. Krenimo od fakulteta.

Došljaci sve pozavršavaše prije nas

Da li neko ko živi u studentskom domu sa minimalnim uslovima ili, još gore, u nekom jeftinom podstanarstvu, pa jadan polaže ispite da se što prije riješi takvog života, zaista predstavlja jedini razlog zašto mi, koji smo «Bogom dani» pa živimo na 10 minuta pješke od fakulteta još nismo diplomirali? Ja samo smatram da su oni mnogo bolje inspirisani od nas koji ne plaćamo krov nad glavom, a možda smo se i snašli za kakav fin poslić.

Da, smatram da ima dosta onih koji ispite završavaju preko štele, ali na mom faksu je potrebno IZAĆI na ispit SPREMAN i onda položiti, imao štelu ili ne.

Došljaci pootimaše poslove sve

Vezano za prvu tačku, ko prije diplomira, njemu i posao u državnoj službi. Ima štela. Ali ima i konkursa. Ko se ne bori, neće ni dobiti posao. Najlakše je reći «Mora da je štela».


Došljaci donijeli i furaju Turbofolk

Još uvijek se sjećam Folk Filigrana i gostovanja sitne mršave minivalom nagrđene djevojčice koja pjeva CVETAK ZANOVETAK. Folk Filigran, Zoran Kapetanović ga vodio, NAŠA GRADSKA EMISIJA a pušta TF. U sred «mira i mračnog socijalizma i komunizma». I dan danas, prođeš «mahalom sa stogodišnjim i tristogodišnjim sarajevskim familijama» a tamo drma Dragana. Mnogo više nego Ceca. Tip muzike – TF. Bijesna auta mladića sa sunčane i memli strane, sve familije sežu od prije Eugena Savojskog, a drma Dara Bubamara i «Polje jagoda». A onaj došljo, jad i čemer iz neke provincije, sanja još jedan koncert Deep Purple. I već sad štedi pare za 10 avgust, da ode u Split na koncert Maidena. Ali ne, mora da su oni sa mjestom rođenja van 033 donijeli Draganu i Cecu. I Daru. I Selmu Bajrami.

Seljaci i fudbal

Svi koji nisu imali tu «sreću» da su rođeni u Sarajevu su defaultno papci i primitivci. Kad navijači Čelika psuju Markale, to je primitivizam. Kad navijači Želje ili Sarajeva psuju Kapiju, to je patriotizam. Kad navijači Slobode kamenuju autobus, to je seljakluk i primitivizam, kad navijači Sarajeva ili Želje kamenuju autobus ili otmu suparničkim navijačima, uz batine najčešće, šalove i transove, to je «ljubav prema klubu i patriotizam».

Došlje, seljaci i politika

Mislim čak da je viška pomenuti da se većini političara prvo pominje mjesto rođenja a tek onda nešto što nisu ili jesu uradili... Još uvijek se nije savladalo da mjesto rođenja predstavlja samo mjesto rođenja i da ne nosi nikakve privilegije, osim ako nisi rođen u CRO pa si oslobođen viznog režima.

Ima toga sigurno još, ali znajući da ja prva ne čitam kilometarske postove, ovdje ću da stanem i da pitam: Da li je ovo fakat Sarajevo centrar svemira, ili smo se mi samo malo previše digli?
User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#2 Re: Sarajevo-centar svemira

Post by uvjek dobar gost »

Sarajevo nije centar ničega, a ponajmanje svjetske i europske kulture kako nam to Ibro S govori..
Mirci dijelom se slažem sa tobom, ali postavljam kontra pitanje.... koliko predratnih sarajlija ima danas u gradu na Miljacki?....
samo gost
Posts: 397
Joined: 07/02/2008 15:04
Location: Sarajevo, BiH

#3 Re: Sarajevo-centar svemira

Post by samo gost »

:thumbup:
Citajuci ovaj post sjetih se kako mi je poznanik objasnio zasto 'dosljaci' uspiju vise i bolje od 'domacih'. Kaze on, parafraziram naravno, da dok se 'oni' trude sto prije zavrsiti skolu i fakultet jer nisu u udobnosti doma svoga i jer ih niko ne tetosi, dotle 'mi' tefericimo po Trebevicu, seirimo uz rostilje i mislimo da ce uvijek tako biti. Onda nam 'oni' budu krivi što su dok smo mi roštiljali i teferičili, oni završili što se završiti moglo, dobili dobre poslove i sl.

Klasična izvlakuša!Neka je neko drugi kriv zato što se neki 'domaći' ne trudi previše i misli da je dovoljno biti rođen u velikom gradu.
User avatar
pitt
Posts: 27093
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#4 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by pitt »

izgovor za svaki uspijeh nekog sa strane koji sam ja cuo je bio da je taj i taj imao stelu neku (familija, komsija, dajdza, amidza, itd). po misljenju mnogo sarajlija, iko sa strane nikada nije zavrsio fakultet regularno vec su svi na gotovo isli dok su oni jadni morali ispijati kafe po cijeli dan u centralu :D
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#5 Re: Sarajevo-centar svemira

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:Sarajevo nije centar ničega, a ponajmanje svjetske i europske kulture kako nam to Ibro S govori..
Mirci dijelom se slažem sa tobom, ali postavljam kontra pitanje.... koliko predratnih sarajlija ima danas u gradu na Miljacki?....
Niti znam niti me interesuje koliko predratnih Sarajlija ima. Moj tata je jedan od njih, sto ga ne cini boljim covjekom od onog iz sela Gracanica kod Breze koji recimo radi u KJKP Rad, obzirom da nema odgovarajucu spremu za nesto bolje.

Upravo te podjele, na prave, predratne, ratne, poratne, rodjene, asimilirane i kakve sve ne, jebu ovaj grad i dok se mi (pod mi smatram SVI ONI KOJI ZIVE TRENUTNO U OVOME GRADU) glodjemo oko toga ko ima veca prava i ciji su korijeni u Sarajevu dublji, dotle nas mogu jebati kako i koliko hoce, skjuz maj french.

Vladimir Peric Valter - covjek koji je odbranio Sarajevo, je rodjen i odrastao u Prijepolju, a zivot dao za ovaj grad. Ivo Andric nije rodjen na SUNCANOJ STRANI, pa je dobio Nobelovu Nagradu...Tesla nije rodjen na dzidzikovcu, pa vidi dokle je stigao. A mi stizemo do Carsije. Eventualno do Sedrenika i Barica, kome nije mrzak cist, rezak zrak. I do Ilidze i Vrela Bosne. Radnim danima, da se ne bi slučajno sreli sa "dosljacima"....
:x
samo gost
Posts: 397
Joined: 07/02/2008 15:04
Location: Sarajevo, BiH

#6 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by samo gost »

Moj otac nije rođen u SA, davno davno je došao iz daleka, svojim radom i trudom sve stekao, bio uspješan u onome što je radio i uvijek se osjećao sarajlijom više od nekih koji se hvale svojim 'dubokim korijenima'. I tačno je da ta priča ko je odakle ničemu ne vodi osim stalnim podjelama. I nekako mi se uvijek zbog te priče činilo da je ona 'tolerancija' koju smo sebi ovdje pripisivali kao vrijednost koju njegujemo, bila više mit nego istina.
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#7 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Lesli Eldridž »

Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava, opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja? Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi. 60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno deplasirana i nepotrebna.
User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#8 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by uvjek dobar gost »

... Pošto vidim da me se napada... će se branim...
Sarajevo i prije bilo je tranzitni centar za ljude sa strane, međutim nekad u prošlosti ti ljudi koji su došli u grad, prihvatali su njegove norme ponašanja, prihvatali su donekle običaje života u gradu.. na neki način su se uklapali...
Sarajevo je oduvjek bilo grad otvoren za sviju, grad ugodnog života i finog komšiluka... sve te ublehe su nam se odbile od leđa tokom opsade i agresije, da nas se zbiva neka druga agresija, pogledaj malo divlja naselja koja niču u okolici grada, toliki pritisak na infrastrukturu grada, na vodovod, na druge energente.. ovaj grad izdržati neće.... ja ne krivim ljude koji su došli.. sa strane, krivim sistem koji ih nije natjerao da se uklope i naviknu na grad... London recimo ima čak 60% populacije koja je došla sa strane... ... krivim sistem koji sebi stvara glasačku mašinu na obroncima sarajevskih brda i planina....

ja ne stavljam akcenat na mjesto rođenja... već na način ophođenja prema gradu... po mojoj skromnoj memoriji... grad nije nikad bio puniji lažnog sjaja i lažnog morala....

Ne fakat ja sam recimo završio fakultet... i istina je nisam imao štelu za Vijeće Ministara il zajedničke institucije.... :skoljka:
mamatajo1965
Posts: 224
Joined: 19/03/2008 14:55

#9 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mamatajo1965 »

Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava, opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja? Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi. 60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno deplasirana i nepotrebna.
Potpisujem.
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#10 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:... Pošto vidim da me se napada... će se branim...
Sarajevo i prije bilo je tranzitni centar za ljude sa strane, međutim nekad u prošlosti ti ljudi koji su došli u grad, prihvatali su njegove norme ponašanja, prihvatali su donekle običaje života u gradu.. na neki način su se uklapali...
Sarajevo je oduvjek bilo grad otvoren za sviju, grad ugodnog života i finog komšiluka... sve te ublehe su nam se odbile od leđa tokom opsade i agresije, da nas se zbiva neka druga agresija, pogledaj malo divlja naselja koja niču u okolici grada, toliki pritisak na infrastrukturu grada, na vodovod, na druge energente.. ovaj grad izdržati neće.... ja ne krivim ljude koji su došli.. sa strane, krivim sistem koji ih nije natjerao da se uklope i naviknu na grad... London recimo ima čak 60% populacije koja je došla sa strane... ... krivim sistem koji sebi stvara glasačku mašinu na obroncima sarajevskih brda i planina....

ja ne stavljam akcenat na mjesto rođenja... već na način ophođenja prema gradu... po mojoj skromnoj memoriji... grad nije nikad bio puniji lažnog sjaja i lažnog morala....

Ne fakat ja sam recimo završio fakultet... i istina je nisam imao štelu za Vijeće Ministara il zajedničke institucije.... :skoljka:
Niko te ne napada, vec me te podjele iritiraju, znas i sam. Do kada ce nam svi mimo 033 biti krivi za sve?
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#11 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mIRCerka »

Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava, opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja? Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi. 60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno deplasirana i nepotrebna.
Toliko o tome...
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#12 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by ladyblue18 »

Sto se tice "doslja" zaista se moram slozit da su dosta uporniji od nas koji imamo sve ovdje.
Al zato mi sutra kukamo kako nam oni komanduju.
U sustini niko nama ne brani da sjednes i ucis i trudis se i boris za sebe, ali...
Iako doduse nije mi jasno zasto npr evo konkretno na moj fax pravni dodje toliko mladih iz nekih drugih gradova kad svaki grad ima pravni fax i to dosta laksi od ovog u Sa :-?
Ali oni dodju,zavrse, i sutra nas zajebaju.
Sto rece jednom moja rodica "On/a mora zavrsit to u roku jer je dosla sa sela, a babo je mor'o kravu prodat da bi on/a mogao/la da studira"
A sve mi se cini da je u pravu...
Iako stvarno nekada i pretjeruju,toliko se trude i toliko su ambiciozni da jednostavno mislim da nije zdravo forsirati toliko, pa covjece sta ako ti se omakne jedna 9ka na faxu :o :shock: :shock: :roll:
User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#13 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by nebojeplavo »

Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava, opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja? Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi. 60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno deplasirana i nepotrebna.
A jel za tebe samo Sarajevo grad, a sve okolo do granica sela i beskrajne ravnice sa seoskim gazdinstvima :? mozda cu te shokirati, al ima gradova i van Sarajeva, kao i radnicke klase i gradske raje :oops:
User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#14 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by uvjek dobar gost »

Ma krivi smo svi mi što smo dopustili da nam se od grada napravi provincijetina jedna obična....
Meni su lično gori oni gradski zadrti papani.. nego ljudi čestiti sa sela ...

Nije bit mislim u tome ko je došao ,a ko nije, već ko se prilagodio a ko nije????

Raja koja recimo iz bilo kojeg mjesta iz BiH ode u Pariz... nastojati će valjda da se ponaša u skladu sa uzusima Pariza, neće svoje selo valjda ponijeti sa sobom...
User avatar
savrseni krug
Posts: 576
Joined: 17/03/2008 17:12
Location: tamo gdje vise nema razuma

#15 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by savrseni krug »

mirci a sta se tebi dogodilo
nekad smo se glodali glede tvojih stavova da sve sto je nesarajevsko manje vrijedno,dok mi zoom nije urucio ban na jedno duze vrijeme zbog jedne moje trenutne frustracije opet glede istog
naravno da ti grad u kojem zivis ne daje za pravo da na sve ostalo gledas kao manje vrijedno,jer je primitivizam primitivizam makar bio i pariski
u mom gradu kazu "seljak ostaje seljak bez obzira na predjeni put" i vjeruj da je tako kako god da ti se loza zvala
mamatajo1965
Posts: 224
Joined: 19/03/2008 14:55

#16 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mamatajo1965 »

uvjek dobar gost wrote:Ma krivi smo svi mi što smo dopustili da nam se od grada napravi provincijetina jedna obična....
Meni su lično gori oni gradski zadrti papani.. nego ljudi čestiti sa sela ...

Nije bit mislim u tome ko je došao ,a ko nije, već ko se prilagodio a ko nije????

Raja koja recimo iz bilo kojeg mjesta iz BiH ode u Pariz... nastojati će valjda da se ponaša u skladu sa uzusima Pariza, neće svoje selo valjda ponijeti sa sobom...


Naravno,ali papci koji dodju u Sa generalno se ne znaju ponasati,pogledajte samo kako s merakom gaze travu ,da je uniste,jer ih podsjeca na rodnu grudu,a to zele zaboraviti,najbolje je moj mali sin rekao,jednom kad smo bili na Cavljaku: "Mama,zasto se seljaci trude da dodju u grad kad je ovdje tako lijepo"...toliko od mene.
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#17 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mIRCerka »

uvjek dobar gost wrote:Ma krivi smo svi mi što smo dopustili da nam se od grada napravi provincijetina jedna obična....
Meni su lično gori oni gradski zadrti papani.. nego ljudi čestiti sa sela ...

Nije bit mislim u tome ko je došao ,a ko nije, već ko se prilagodio a ko nije????

Raja koja recimo iz bilo kojeg mjesta iz BiH ode u Pariz... nastojati će valjda da se ponaša u skladu sa uzusima Pariza, neće svoje selo valjda ponijeti sa sobom...
Laka mi nije bio vala nesto sve do jedne izjave....
RODJENI SAM SARAJLIJA EVO VEC 6 GODINA...
:thumbup:

Savrseni krug, sto se mene tice jedno je glodjanje dijaspora i lokalni, drugo je glodjanje jel bolje sarajevsko il zenicko mlijeko, a trece je biti supak pa nekome reci nesto tipa JEBEMO VAM KAPIJU a istovremeno pozivat na masovnu tucu kad Robijasi psuju Markale.
Kontas sad? Znaci ne radi se o nekom konkretnom primjeru, vec danima fakat pun forum takvih komentara, jos malo pa ce biti "dosljaci" krivi za rat.
PS Krug, zar nije posteno iznijeti svoje misljenje cak i ako se tebi nista licno desilo nije?
samo gost
Posts: 397
Joined: 07/02/2008 15:04
Location: Sarajevo, BiH

#18 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by samo gost »

Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa
strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao
kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži
nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo
selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava,
opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz
matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u
gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom
se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati
dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama
puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim
ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek
imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako
profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja?
Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah
tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i
gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog
smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a
to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi.
60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE
JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno
deplasirana i nepotrebna.
Da bismo mogli diskutovati na ovu temu moramo se složiti da istina ne može biti samo jedna, zar ne? Iskustva su nam različita što vodi tome da i 'istinu' drugačije doživljavamo. Ja sam rođena ovdje, nisam završila fakultet preko štele, jer mi roditelji nisu bili ni na kakvoj poziciji s koje su mi mogli našteliti ispit ili posao, ali nisam se nikad osjećala ugroženom od nekog 'došljaka' samo zato što je možda u startu dobio negdje više poena jer dolazi 'sa strane'. Ovo o štelama, kravama i sl. je, po mom mišljenju, samo (neuspješno) traženje opravdanja za nedovoljno ulaganje truda. Nisam ja pala s Marsa, naravno, i znam da 'para vrti gdje burgija neće'. Međutim, u vrijeme kad sam ja studirala mogao je studirati ko je htio i koliko god je htio. To što su se 'rođeni' Sarajlije zezali i što im je trebalo duplo više vremena da završe fakultet sigurno nije krivica nekog 'došlje'.
User avatar
bosan
Posts: 1581
Joined: 15/05/2005 21:34

#19 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by bosan »

Bogami Mirchi trazi azil u Olovu ili Kladnju :D :D
Tesko ces ovo prezivjeti :D
User avatar
SinjaD
Posts: 681
Joined: 19/03/2008 18:48

#20 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by SinjaD »

Mrske su mi podjele svake vrste!
Ipak moram reči da mjesto rođenja, odrastanja, stasavanja ( ne mora to uopšte biti isto mjesto, naravno ) - nas ne određuje generalno kao ljude ali ipak ima uticaja na nas.
Ko zna da sam odrastala negdje drugdje da li bih bila drugačija? Esencija je ista, normalno, ali tu su one nijanse...

Za ono loše u Sarajevu ne krivim ljude koji su tu došli od ko zna kud, iz ko zna kojih razloga. Od dobrog nisu pobjegli, to je sigurno... Ne može se to tako generalno posmatrati.

S druge strane mislim da je red i osnovna kultura prilagoditi se sredini u koju dođeš. Jednostavno se ne možeš svugdje ponašati isto.
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#21 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by mIRCerka »

bosan wrote:Bogami Mirchi trazi azil u Olovu ili Kladnju :D :D
Tesko ces ovo prezivjeti :D
ubice me ovi roDJeni...
User avatar
savrseni krug
Posts: 576
Joined: 17/03/2008 17:12
Location: tamo gdje vise nema razuma

#22 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by savrseni krug »

Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava, opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja? Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi. 60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno deplasirana i nepotrebna.
a koliko je takvih prije 70 godina doslo u sa prodalo kravu zavrsilo fakultet kako ti to kazes(jer se bez stele ne moze ni u gimnaziju kako ti to opet kazes)pa sad obitava u glavnom nam gradu diceci se svojom lozom uglednih sarajlija od prije eugena savojskog.Ti i takvi danas i jesu glavni propagatori sarajevskog snobizma jerbo kako oni kazu mi smo glavni grad i to znaci da smo glavni i imamo najvece glave i nase glave su jedino mjerodavne u jebiga pa skoro svemu...
centar si svijeta onoliko koliko pametnih glava posjedujes pametna glava nikad ne prica o superiornosti jedne carsije nad ostatkom drzave i svijeta
User avatar
shana_majka
Posts: 2349
Joined: 25/10/2006 03:34

#23 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by shana_majka »

@mirci u sushtini se slazem sa tobom ali ima i drugih razloga.
Ja sam malo stariji :D Prilikom upisa na fak. svi 'sa strane" su imali prednost prilikom upisa u odnosu na nas (sistem bodovanja).
Koji su bili razlozi, bash me interesuje :D
I shta mislish kako se u drugim sredinama ponashaju prema doshljacima, "siguran sam" drugacije nego u Sa.
Evo prilike da se iznesu utisci iz drugih sredina.
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#24 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Lesli Eldridž »

nebojeplavo wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava, opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja? Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi. 60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno deplasirana i nepotrebna.
A jel za tebe samo Sarajevo grad, a sve okolo do granica sela i beskrajne ravnice sa seoskim gazdinstvima :? mozda cu te shokirati, al ima gradova i van Sarajeva, kao i radnicke klase i gradske raje :oops:
Ne mislim ja tako kako ti misliš da mislim.(VALJA LI OVA JEZIČKO-LOGIČKA KONSTRUKCIJA?) Prije par godina sam na moru morao intervenisati, jer je jedan jako kulturan i fin bračni par srednjih godina iz srednje Bosne stalno insistirao na priči kod vas u Sarajevu je bolje, vi ste metropola i kulturni ste. E ja sam im rekao da je Sarajevo veće selo od njihovog Maglaja koji je krasan gradić, ali se kod nas šljeglo svakakvih primitivaca i Sarajevo je gore po tom pitanju od nazovi provincije. Provincijalci su došli u grad i manje grdove su ostavili sretnijim. Ne prihvatam da su ljudi iz manjih mjesta primitivci, ali u grad Sarajevo je šljeglo previše papaka da bi se više moglo nazvati gradom. Gradski svijet iz manjih mjesta u Bosni je sto puta kulturniji i pošteniji od papaka koji su ščjegli u grad. I po tome se taj fini grdski vijet iz npr. Tuzle, Maglaja, Zavidovića,... ne razlikuje ni za jotu od noralnog kulturnog gradskog svijeta koji su Sarajlije.
Lesli Eldridž
Posts: 3544
Joined: 10/01/2008 15:23
Location: Ko će to znati

#25 Re: Sarajevo-centar svemira ili Došljaci su krivi za sve

Post by Lesli Eldridž »

samo gost wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ma šta vam je ljudi? Istina je samo jedna-niste u pravu. Učenik sa
strane dođe u gimnaziju ili na fakultet sa super ocjenama. Babo dao
kravu učitelju i mali ima sve petice. Kriteriji su tamo 100 puta niži
nego u Sarajevu. Onda dođe seljo-beljo i ima štelu jer mu je cijelo
selo u Sarajevu. Tetke, amidže, dajđe i ostali. Dođe ovdje tuta glava,
opšte obrazovanje nula, a sve petice. Išao papak na takmičenjima iz
matematike SH, Titovih staza revolucije dobio odmah bodove koje ovdje u
gradu sa velikom konkurencijom je malo ko mogai imati i na priijemnom
se čak i sa puno boljim rezultatima Sarajlija nije moga plasirati
dalje-razlog: opšti uspjeh zasnovan na kravama i vočnjacima je došlama
puno bolji i ne može ih se lako stići ni sa super urađenim prijemnim
ispitom. Onda velika je navala na Sarajevo bila, seljaci su uvijek
imali više para, proda komad zemlje, korumpira i potplati lako
profesira ili dekana. A šta može gradska radnička klasa i sirotinja?
Nema para. I zato nisu mnogi ni mogli studirati, jer su morali odmah
tražiti posao da prežive. Seljak je često primitivac i beskrupulozan i
gazi preko mrtvih. E sada da dam odgovor na slušanje ceca i ostalog
smetlja od gradskie raje. S kim si takav si. Ima seljaka i u glavu, a
to je najgore. Ko kaže da nema primitivizma u glavama gradskih ljudi.
60 GODINA SE SELO MIJEŠA SA GRADOM I NEMA NIŠTA GORE NEGO DA SE DOBIJE
JEDAN GROZAN MIX. E to se dešav decenijama i tema je kao takva potpuno
deplasirana i nepotrebna.
Da bismo mogli diskutovati na ovu temu moramo se složiti da istina ne može biti samo jedna, zar ne? Iskustva su nam različita što vodi tome da i 'istinu' drugačije doživljavamo. Ja sam rođena ovdje, nisam završila fakultet preko štele, jer mi roditelji nisu bili ni na kakvoj poziciji s koje su mi mogli našteliti ispit ili posao, ali nisam se nikad osjećala ugroženom od nekog 'došljaka' samo zato što je možda u startu dobio negdje više poena jer dolazi 'sa strane'. Ovo o štelama, kravama i sl. je, po mom mišljenju, samo (neuspješno) traženje opravdanja za nedovoljno ulaganje truda. Nisam ja pala s Marsa, naravno, i znam da 'para vrti gdje burgija neće'. Međutim, u vrijeme kad sam ja studirala mogao je studirati ko je htio i koliko god je htio. To što su se 'rođeni' Sarajlije zezali i što im je trebalo duplo više vremena da završe fakultet sigurno nije krivica nekog 'došlje'.
Da , ja nisam imao problema, ali mnogi jesu. Ne pišem samo u svoje ime.
Locked