Sarajevo 10 godina u buducnost?
- exliberal
#1 Sarajevo 10 godina u buducnost?
Izvinjavam se ako vec postoji slicna tema ali ......
Pade mi jutros na pamet kako je Sarajevo izgledalo pred rat, odmah poslije i kako je sad....sta mislite sta ce se desavat sa gradom u slijedecih 10-20 godina? Dali ce grad uspjet da se otrgne od malogradjanstine u koju sve vise upada ili ce da tone sve vise....
kontao sam postavit anketu ali neznam dali su ostali za....u svakom slucaju vasa predvidjanja....
ps
da nesipadne da pitam a nedajem svoje misljenje....ja licno mislim da je Sarajevo izgubilo bitku....pravit ce se neke dobre stvari ali u globalu ce grad da sve vise propada.....nazalost
Pade mi jutros na pamet kako je Sarajevo izgledalo pred rat, odmah poslije i kako je sad....sta mislite sta ce se desavat sa gradom u slijedecih 10-20 godina? Dali ce grad uspjet da se otrgne od malogradjanstine u koju sve vise upada ili ce da tone sve vise....
kontao sam postavit anketu ali neznam dali su ostali za....u svakom slucaju vasa predvidjanja....
ps
da nesipadne da pitam a nedajem svoje misljenje....ja licno mislim da je Sarajevo izgubilo bitku....pravit ce se neke dobre stvari ali u globalu ce grad da sve vise propada.....nazalost
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#2 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
mislim da ce nas primitivci pojesti do tad
ako ovako nastavimo nema nam spasa
horde papaka ce preuzeti sve
- cappy_tempo
#3 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
upravo,sad kad se okrenes neki seljaci sve oko tebe a za 10 godina ma ne smijem ni pomisliti,prvo sto ce pola grada propast jer nam je vlada jako sposobna drugo sto ce u sred ferhadije narodnjaci i turbo folk sviratFaruk wrote:mislim da ce nas primitivci pojesti do tad
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#4 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Za 10 godina 90% ljudi u Sarajevu nece znati sta je bilo 1984 godine

- Sunrise00
#5 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
imat cemo mi vecih problema od narodnjaka usred ferhadijecappy_tempo wrote:
upravo,sad kad se okrenes neki seljaci sve oko tebe a za 10 godina ma ne smijem ni pomisliti,prvo sto ce pola grada propast jer nam je vlada jako sposobna drugo sto ce u sred ferhadije narodnjaci i turbo folk svirat
- Drina Light
#6 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Sad smo na nekih po slobodnoj procjeni 40% takvih ljudi. I jos negdje sam vidio da je Sarajevo izgubilo bitku, mozda zivim negdje tamo ali ovaj grad nije izgubio ni jednu bitku do sada...samo malo volje i dobicemo jos jednu bitku. Za 10 godina moze biti svasta, mozda se svi iznenadimo (nadam se) ali ne vjerujem da ce se nesto previse promjeniti. Nadam se da ce "primitivci" shvatiti definiciju grada, ako za to treba 10 godina evo im 10 godina. Nadam se da ce biti bolje, bar cu dati sve od sebe da bude bolje, krenem od sebe pa ako uspijem jos nekoga nagovoriti da se trudi za bolje dobro i jeste.Admir_1984 wrote:Za 10 godina 90% ljudi u Sarajevu nece znati sta je bilo 1984 godine![]()
-
BaileyS
#7 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Ovako su govorili i nakon drugog svjetskog rata kad su pravili Grbavicu i dovlacili tadasnje papke, oceve i majke danasnje F.G.R. Mene vise brine urbanizam i oblakoderi koji podsjecaju na oblajhane plavuse, nego ljudi. Taj dio se ne da ispraviti ni korigovati vremenom.
- Lauryn Hill
#8 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Iskreno, buducnost u Sarajevu... u meni prosto izaziva strah.Admir_1984 wrote:Za 10 godina 90% ljudi u Sarajevu nece znati sta je bilo 1984 godine![]()
- Djidjimilovich
#9 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Lauryn Hill wrote:Iskreno, buducnost u Sarajevu... u meni prosto izaziva strah.Admir_1984 wrote:Za 10 godina 90% ljudi u Sarajevu nece znati sta je bilo 1984 godine![]()
upravo tako !!! ode sve u tri ...
- zecko_kupuz
#10 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Za deset godina Sarajevo će predstavljati idealan teren za snimanje Mad Max-a 4.
- johnnykola
#11 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
potpis.zecko_kupuz wrote:Za deset godina Sarajevo će predstavljati idealan teren za snimanje Mad Max-a 4.
- mark II
#12 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Ma dajte, molim vas, dosta više crnjaka. Svi gradovi imaju uspone i padove ovisno o okolnostima u kojima se nalaze. Na kraju krajeva svi oni koji malodušno kukaju, ne čineći ništa i stalno kriveći druge za stanje u gradu, također su dio onoga lošeg u gradu što ga više ne čini istim sa prijeratnim Sarajevom. Zamislite Sarajevu se desila opsada i rat, i dalje je Sarajevo meta svojih dušmana, međutim, ja ne sumnjam da će se grad regenerirati; e, sad, hoćemo li mi biti dede tada - to je drugo pitanje.
-
Richard Peti
- johnnykola
#14 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
i ja se tome nadam...
no, uvijek me zanimalo, sta je to sto bi moglo pomoci regeneriranju.
po mom misljenju, to mogu biti samo i jedino zakoni.
banalan primjer: krenuli su sa onim stanglama
na plocnicima, pa klocevi vise ne mogu na njim parkirat (trotoarima:).
opet, to je u kontri s sirenjem podrucja borbe za slobodom
sto piso uelbek.
treba naci ravnotezu medju ovim dvjema kontrama.
jer sto djuro reko: ne moze somun bez tri kifle da balansira.
bude bolje, nadam se.
sto piso uelbek.
bude bolje, nadam se.
- mark II
#15 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Najveći problem je fukarluk, malodušnost, lagano usvajanje luzerskog mentaliteta od "gradske raje" i posljedice nepravednog rata, koji nikad nije kako treba završen. Nema tu neke pretjerane mudrosti. Da bi se grad regenerirao onako kako ga mi znamo od prije rata svako bi od nas morao ulagati 1000 puta više truda da u generalnom smislu doprinese promjeni današnje slike, koja nije ni izbliza kao nekadašnja. Najveći problem grada je upravo ta nekakva malodušnost i luzeraj - ja znam da je nekad u raji, a i danas je kod prave raje, bilo in slušati Floyd, Zeppeline i Purple, ali, jarane, danas je i u Londonu šund in; to je valjda zato što je sav svijet poprilično bezličan i negativno globaliziran po uzusima najnižih kulturološko-moralnih vrijednosti. Sarajevo će isplivati, siguran sam, kad prava sarajevska raja opet počne ignorirati papke i nametne svoje norme. I ranije je bilo seljaka u gradu, ali su se prilagođavali zbog sarajevskog duha, danas međutim malodušnost vlada svugdje - e, uzrok tome je besparica, politički problemi itd. Prave Sarajlije bi trebalo da prednjače u pozitivnim promjenama, a ne da kukaju u besvijest i o svom gradu govore stvari, koje ne treba govoriti ni kada je najteže.
- mark II
#16 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Tako se to radi, jarane, treba mijenjati stvari, treba stalno govoriti šta treba promijeniti - treba u raji da se stalno priča o tome, da postoji onaj unwritten law, što bi kolege s BBC-a rekle... Treba da se u raji stvori odlučnost da grad nikada neće nikome dati, po bilo koju cijenu... Ali, ako smo spremni da se odreknemo unaprijed svega, ako smo spremni da kukamo i malodušno plačemo; onda upravo to predstavlja pravi problem i to je ono što se krucijalno izmijenilo u gradu i što grad više ne čini istim - ne problemi i nedostaci, ne kriza i belaji, nego upravo ta malodušnost. To bi trebalo u Sarajevu zakonom zabraniti, uz opravdanje da se time narušava sarajevska esencija i duh.johnnykola wrote:i ja se tome nadam...
sto piso uelbek.treba naci ravnotezu medju ovim dvjema kontrama.
bude bolje, nadam se.
- mark II
#17 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Postoji jedan jako jednostavan izbor:
- Sa problemima (čitaj životom) se možemo suočiti sa optimizmom i iz svake situacije izvući nešto dobro i stalno i iznova se dizati nakon padanja na guzicu (recept svih uspješnih ljudi, gradova i institucija);
- Sa problemima se možemo suočiti sa pesimizmom, i bolje odmah, da ne gubimo vrijeme, počiniti kolektivno samoubistvo.
Saraj'vu nikada nije manjkalo samopouzdanja, marifetluka i optimizma; pa ne treba ni u ovim teškim momentima. Samo se moramo malo više internacionalizirati i ne gubiti ni sekundu svog originalnog šarma - pa ljudi, prave Sarajlije su tražena roba svugdje, to je fakat.
- Sa problemima (čitaj životom) se možemo suočiti sa optimizmom i iz svake situacije izvući nešto dobro i stalno i iznova se dizati nakon padanja na guzicu (recept svih uspješnih ljudi, gradova i institucija);
- Sa problemima se možemo suočiti sa pesimizmom, i bolje odmah, da ne gubimo vrijeme, počiniti kolektivno samoubistvo.
Saraj'vu nikada nije manjkalo samopouzdanja, marifetluka i optimizma; pa ne treba ni u ovim teškim momentima. Samo se moramo malo više internacionalizirati i ne gubiti ni sekundu svog originalnog šarma - pa ljudi, prave Sarajlije su tražena roba svugdje, to je fakat.
- johnnykola
#18 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
mark II wrote:Tako se to radi, jarane, treba mijenjati stvari, treba stalno govoriti šta treba promijeniti - treba u raji da se stalno priča o tome, da postoji onaj unwritten law, što bi kolege s BBC-a rekle... Treba da se u raji stvori odlučnost da grad nikada neće nikome dati, po bilo koju cijenu... Ali, ako smo spremni da se odreknemo unaprijed svega, ako smo spremni da kukamo i malodušno plačemo; onda upravo to predstavlja pravi problem i to je ono što se krucijalno izmijenilo u gradu i što grad više ne čini istim - ne problemi i nedostaci, ne kriza i belaji, nego upravo ta malodušnost. To bi trebalo u Sarajevu zakonom zabraniti, uz opravdanje da se time narušava sarajevska esencija i duh.johnnykola wrote:i ja se tome nadam...
sto piso uelbek.treba naci ravnotezu medju ovim dvjema kontrama.
bude bolje, nadam se.
na istom smo fonu, markane.mark II wrote:Postoji jedan jako jednostavan izbor:
http://www.bbc.co.uk/bbcfour/documentar ... chel.shtml
samo nema ga na net-u. pa to budem posto tamo nedje u popdforum film zahtev za linkom. radili ga kolege s bbc-ja.
kad krene provedba zakona, bude sve ok.
jer
if something has to change than it always does.
- mark II
#19 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Ma to ti je Adižes odavno rekao, govoreći o firmama, ali se stvar odnosi na bilo šta/koga u životu: "Svaka promjena izaziva problem, koji je onda potrebno riješiti, mijenjajući ono što se mora promijeniti, te tako izazivajući novi "problem", koji opet...." itd. E, sad, imati utopističko društvo koje se neće suočavati sa promjenama je - UTOPIJA. Kukati zato što su se desile određene promjene i problemi nakon belaja, jeste apsolutno kontraproduktivno i samo po sebi dio problema, zapravo suština pravog problema, odnosno baš belaja - jer problem ne mora nužno biti negativna stvar, jednostavno se suočiš sa njim i riješiš ga; ako treba odrati dupe, pa šta da se radi, stavljat ćemo zavoje i neku mast
Ali, ono, cmizdr cmizdr - e to je lice današnjeg sarajevskog problema; ekonomski i politički problemi su okolnosti i katalizatori, ali ih se treba rješavati, a nikako plakati nad njima.
- mark II
#20 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Najgore je što dobar dio sarajevske raje misli da ostatak svijeta živi u 80-im godinama prošlog stoljeća, te da je samo Sarajevo izuzetak u suočavanju sa problemima, itd. Naprotiv, situacija svugdje u svijetu je k'o tregrer; čak i na "savršenom Zapadu" situacija više nije nimalo savršena... Odatle, najbolje je da mi sebi izgradimo život po starim dobrim kulturološkim sarajevskim principima - treba svi svjesni u tome da učestvuju kroz te nepisane zakone, bunu protiv seljakizacije itd., ali nikako kroz malodušnost - a istovremeno biti svjesni klime u današnjem svijetu, koja nije baš najsjajnija.
- kockica_kockica
#21 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
faith no more 
- Karabaja
- mark II
#23 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Pa ti sad zaniječi njegov "identitet".Karabaja wrote:
-
Amko80
#24 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
Mark extra napisano, 100% se slažem. Ljudi misle da samo kod nas ne valja, a svugdje drugo je med i mlijeko. U centru Rima crnac hoda kilometar za tobom da ti uvali cvike ili parfem. U Čikagu, na autoputu u izgradnji, buvlja pijaca dokle ti pogled seže, naše su za nju galeria lafayette. Lako je na zapadu napucavati centre gradova, pošto su izvdojili crnce u jedan kvart, kineze u drugi, meksikance u treći, sirotinju na jednu stranu, bogate na drugu. Sarajevo će početi propadati kad i ono postane takvo. Sreća je naša pa smo stiješnjeni u dolini, bogati sa siromašnima, seljaci sa građanima, papci sa kultura rajom, religija sa religijom, naviknuti na suživot. Biće ovdje dobro, samo da je raji malo više para. Nostalgičara je uvjek bilo i biće, a ovim iz dijaspore što kukaju mogu samo poručiti da se vrate, da nam pomognu malo u borbi.
Znam samo da volim ovaj grad, srce mi je puno kad se u njega vraćam, patim kad on pati i radujem se svakom njegovom uspjehu.
Znam samo da volim ovaj grad, srce mi je puno kad se u njega vraćam, patim kad on pati i radujem se svakom njegovom uspjehu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25 Re: Sarajevo 10 godina u buducnost?
neam niš protiv crnca u rimu
ali imam protiv crnca u općini u rimu i ne zna držat olovku
ali imam protiv crnca u općini u rimu i ne zna držat olovku