Sarafi za felge

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sLLayer

#1 Sarafi za felge

Post by sLLayer »

Trebaju mi nove felge ali na moje auto pasu felge sa tri sarafa. Problem je u tome sto to malo ko proizvodi, a kamoli da mgu naci polovne u oglasima. Zanima me da li se moze nesto napraviti da idu felge standardne neke od 4 sarafa koje mogu svugdje kupiti i da li se to isplati prepravljati? auto je pug 106
MC_82

#2 Re: Sarafi za felge

Post by MC_82 »

može, napravi se prelaz, distancer sa dvostrukim šarafima. to mora biti min 2cm debljine. napravi se tako što se na distanceru izbuše 3 rupe i distancer se fiksira na postojeću nabu/glavčinu a onda se u distancer također izbuše nove rupe u koje se zašarafe felge. naravno ovo se pravi od posebne, tvrde legure. može i aluminij, ali u tom slučaju dio gdje su navoji mora biti od tvrđeg materijala, jer bi se aluminij brzo izlizao zbog velikih sila. preporučujem ti da napraviš raspon rupa 4x100 lakše i jeftinije ćeš naći felge. ja sam to nekad davno pravio, od željeza, mislim da je oko 200 - 250 KM bilo.
adnan_dbr

#3 Re: Sarafi za felge

Post by adnan_dbr »

MC_82 wrote:može, napravi se prelaz, distancer sa dvostrukim šarafima. to mora biti min 2cm debljine. napravi se tako što se na distanceru izbuše 3 rupe i distancer se fiksira na postojeću nabu/glavčinu a onda se u distancer također izbuše nove rupe u koje se zašarafe felge. naravno ovo se pravi od posebne, tvrde legure. može i aluminij, ali u tom slučaju dio gdje su navoji mora biti od tvrđeg materijala, jer bi se aluminij brzo izlizao zbog velikih sila. preporučujem ti da napraviš raspon rupa 4x100 lakše i jeftinije ćeš naći felge. ja sam to nekad davno pravio, od željeza, mislim da je oko 200 - 250 KM bilo.

samo sa tim ti nije bas najsigurnije voziti
530i

#4 Re: Sarafi za felge

Post by 530i »

Možeš naći, traži bolje, pitaj po pežo i citroen forumima.
Nemoj ništa prepravljati, može skupo da košta.
dottore

#5 Re: Sarafi za felge

Post by dottore »

jeftinije ti je trazit felge nego kupovat distance ;)
MC_82

#6 Re: Sarafi za felge

Post by MC_82 »

adnan_dbr wrote:
MC_82 wrote:može, napravi se prelaz, distancer sa dvostrukim šarafima. to mora biti min 2cm debljine. napravi se tako što se na distanceru izbuše 3 rupe i distancer se fiksira na postojeću nabu/glavčinu a onda se u distancer također izbuše nove rupe u koje se zašarafe felge. naravno ovo se pravi od posebne, tvrde legure. može i aluminij, ali u tom slučaju dio gdje su navoji mora biti od tvrđeg materijala, jer bi se aluminij brzo izlizao zbog velikih sila. preporučujem ti da napraviš raspon rupa 4x100 lakše i jeftinije ćeš naći felge. ja sam to nekad davno pravio, od željeza, mislim da je oko 200 - 250 KM bilo.

samo sa tim ti nije bas najsigurnije voziti
ti probao pretpostavljam, pa znaš je li sigurno ili nije!?
felge možeš tražiti, ali vrlo teško ćeš naći alu felge sa tri rupe kod nas. to je dolazilo samo na nekim modelima 106ice i citroena AX.
sLLayer

#7 Re: Sarafi za felge

Post by sLLayer »

kada sam vidio ovu cijenu, naravno da cu se potruditi opet da potrazim sa 3 rupe :razz:
Qler

#8 Re: Sarafi za felge

Post by Qler »

Meni trebaju one matice sto idu na brezone, za forda. Da skratim pricu, ostao sam bez svih 16 sarafa sto idu na celicne felge, i sad mi trebaju. Zna li neko gdje ima to da se uzme?
amortizer

#9 Re: Sarafi za felge

Post by amortizer »

Qler wrote:Meni trebaju one matice sto idu na brezone, za forda. Da skratim pricu, ostao sam bez svih 16 sarafa sto idu na celicne felge, i sad mi trebaju. Zna li neko gdje ima to da se uzme?
Da se UZME? Imas na Trgu kralja Abdula-Aziza, izmedju brojeva 16 i 30. Uvijek frajer parkira tamo. Vidjeces crveni ford, a na svakoj felgi ima po 4 sarafa. Ima jos jedan takav na C. Vili, samo dok ga upratimo .... :D

Sala mala :run:
Probaj kod vulkanizera. Meni je otisao navoj na sarafu i kod prvog vulkanizera sam nasao novi.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#10 Re: Sarafi za felge

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Prodajem felge sa 6 rupa :D Pašu i na 3 šarafa tako da uvijek imaš tri rupe viška, koje poklanjam uz felge :D
MC_82

#11 Re: Sarafi za felge

Post by MC_82 »

sLLayer wrote:kada sam vidio ovu cijenu, naravno da cu se potruditi opet da potrazim sa 3 rupe :razz:
da ne bude zabune ovo je cijena koju sam platio prije nekih 5-6 godina, kada mnogi nisu znali šta je distancer, odnosno adapter, cijena je bila za komplet od četiri distancera debljine po 2cm. sve je pravljeno od tvrdog materijala od kojeg se inače prave i šarafi. vjerujem da je sada to dosta jeftinije i siguran sam da ima i varijanti od alu sa ojačanjima za šarafe. sada je to ipak rasprostranjenije nego prije par godina. felge ćeš teško naći dimenzija 3x108, pogotovo alu felge. .ebiga sve što odudara od uobičajenog košta. meni se to isplatilo raditi jer sam felge dobio po dobroj cijeni.
adnan_dbr

#12 Re: Sarafi za felge

Post by adnan_dbr »

MC_82 wrote:ti probao pretpostavljam, pa znaš je li sigurno ili nije!?
felge možeš tražiti, ali vrlo teško ćeš naći alu felge sa tri rupe kod nas. to je dolazilo samo na nekim modelima 106ice i citroena AX.

bolje staviti bilo kakve felge nego se igrati sa zivotom
shlauf

#13 Re: Sarafi za felge

Post by shlauf »

Nazovi vehabiju na Kobiljači i pitaj da on nema slučajno: MUNIB 061/275-804 :idea:

Aleeee aleeeeeeeeee :dance:
sLLayer

#14 Re: Sarafi za felge

Post by sLLayer »

Sad sam cuo da se mogu mjenjati neke glavcine :cry: :?: :?:
MC_82

#15 Re: Sarafi za felge

Post by MC_82 »

naravno da se mogu mijenjati i glavčine ali samo ako se na tu glavčinu mogu montirati isti kočioni diskovi, ležaj točka, ako je isti broj zubaca na poluosovini. to može biti različito od modela do modela, ovisi o motoru. npr. mogao bi naći glavčinu za 4 rupe sa nekog drugog puga 106 ako je na tom pug isti ležaj točka, ista dimenzija diska (jedina razlika je u broju rupa), isti broj zubaca na glavčini koji će odgovarati tvojoj poluosovini. dakle sve mora biti isto kao na tvojoj glavčini osim broja rupa, tj. 4 umjesto 3. :) ali je ti je baš skuplja varijanta, jer su glavčine prilično skupe (ako hoćeš kvalitet) i moraš stavljati nove ležajeve jer se ne mogu vraćati stari.
Post Reply