Imam pitanje na koje bih voljela da mi odgovori neko ko poznaje zakone ili radi u policiji:
07:10 jutros, glavna cesta u Neđarićima - prema Ilidži, preko puta zgrade UN - crveno svjetlo semafora zaustavlja vozila na cesti, za pješake je još crveno, ali za 3 sekunde će da pozeleni. Momak zakorači na pješački i pređe ulicu, dok je stigao na drugu stranu, već se upalilo zeleno za pješake.
Minutu prije toga na trotoar se popelo policijsko auto, nisu se još kako treba ni zaustavili, otvara se prozor na službenom vozilu i policajac se obraća mladiću. Ne čujem šta mu je rekao, jer sam tek zakoračila na pješački, ali pretpostavka je da je u pitanju prelazak na crveno (policajac je mene na istom mjestu opomenuo za istu stvar prije nekog vremena).
U momentu kada nailazim pored policijskog auta, policajac je izvan vozila, otvara gepek i drskim tonom naređuje mladiću da izvadi sve iz džepova i stavi na onu policu iznad gepeka (nisam vozač, pa ne znam kako se tačno zove),a da ga prije toga nije legitimisao, niti mu napisao kaznu. Momak je uredan, fino obučen, nosi u ruci poslovnu torbu, ne djeluje kao klošar/narkoman (svako jutro na istom mjestu čekamo prevoz), ne djeluje opasno, niti se svađa sa "predstavnikom zakona". Drugi policajac za to vrijeme stoji odmaknut 5-6 koraka, kao da ga je sramota onoga što mu kolega radi (ili skenira sljedeću žrtvu).
Moje pitanje glasi: Da li policajac ima pravo da nekome naredi da isprazni džepove, zato što je prešao ulicu na crveno, pri tome ga ne legitimiše, a nakon što mu je pregledao sadržaj džepova - pusti ga bez napisane kazne za učinjeni prekršaj?!
Mene huja uhvatila, kao da je mene zaustavio - ne zaustavljaju manijake koji voze 200km/h, a maltretiraju nekoga ko je prešao na crveno (napiši mi kaznu, kriv sam i popusti me), i to nije pretrčavao ispred jurećih auta, nego nigdje nikoga na cesti. Pri tome policijski auto ima prednju registarsku tablicu sa totalno oguljenim brojevima, tako da se ne mogu prepoznati, mogli bi sami sebi napisati kaznu!
Da se razumije, imam umemorisan broj policije u mobitelu, zovem ih kada god mislim da bi trebalo, vjerujem da bi trebalo da budu u službi građana,ali ovo mi je nekako baš izgledalo kao nepravda i kao pojedinac-policajac zbog kojeg zvono visi na kompletnoj policiji.
Hvala i sorry što sam bila "ženski" opširna!