saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
potpuni stranac

#1 saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by potpuni stranac »

naime, kaznjen sam za parkiranje na nedozvoljenom mjestu gdje je postojao znak zabrane. ali, isti je postavljen na lijevoj strani ceste, a sjecam se da mi je instruktor govorio da se znakovi postavljaju sa desne strane ili sa obje, nikako na lijevu. zna li iko ista o navedenom (radi eventualne zalbe).

ps. radi se o jednosmjernoj cesti sa dvije trake.
potpuni stranac

#2 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

nasao sam, a posto se pokazalo da slabo ko zna o ovome:

sl. glasnik BiH, broj 16 godina XI, 07. 03. 2007.

PRAVILNIK

O SAOBRAĆAJNIM ZNAKOVIMA I SIGNALIZACIJI NA CESTAMA, NAČINU OBILJEŽAVANJA RADOVA I PREPREKA NA CESTI I ZNAKOVIMA KOJE UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU DAJE OVLAŠĆENA OSOBA

Član 10.

(Mjesto za postavljanje saobraćajnih znakova)

(1) Saobraćajni znakovi postavljaju se sa desne strane ceste uz kolovoz u smjeru kretanja vozila.

(2) Ako na mjestu na kojem se postavlja saobraćajni znak postoji opasnost da ga učesnici u saobraćaju neće na vrijeme primjetiti zbog gustine saobraćaja ili zbog drugih razloga, saobraćajni se znak postavlja i na suprotnoj, lijevoj strani ceste ili iznad kolovoza.

(3) Saobraćajni znakovi postavljaju se tako da ne ometaju kretanje vozila i pješaka.
maxell_sarajevo

#3 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by maxell_sarajevo »

clan 10.2 zbog njega ce ti i naplatiti kaznu jer ce se murijaci vaditi na ovaj clan
potpuni stranac

#4 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

maxell_sarajevo wrote:clan 10.2 zbog njega ce ti i naplatiti kaznu jer ce se murijaci vaditi na ovaj clan
ne mogu jer piše da ce se postaviti "i" sa lijeve strane, što znači pored desne i sa lijeve, tj sa obje strane puta, a nikako samo sa lijeve.(kvaka je u ovo "i")
neki

#5 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by neki »

To ne vazi za znak zabrane parkiranja jer se on stavlja s one strane ceste na kojoj je parkiranje zabranjeno. Ako si parkirao s desne strane a znak se nalazio samo na lijevoj onda imas pravo da se zalis.
potpuni stranac

#6 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

neki wrote:To ne vazi za znak zabrane parkiranja jer se on stavlja s one strane ceste na kojoj je parkiranje zabranjeno. Ako si parkirao s desne strane a znak se nalazio samo na lijevoj onda imas pravo da se zalis.
znak se nalazio na lijevoj strani, a ispod njega dvije strelice, tj da se odnosi na obadvije kolovozne trake.
Karabaja

#7 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by Karabaja »

plati :)
Haris.ba

#8 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by Haris.ba »

Mozes na sudu tvrditi da je znak postavljen izvan zakonskog uredjenja, te tako ne bi trebalo da vazi. Jer bi trebalo da postoji isti znak na desnoj strani, koji zabranjuje parkiranje i na desnoj i lijevoj strani.

A sta ce sud odluciti, baci kasike :(.
potpuni stranac

#9 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Haris.ba wrote:Mozes na sudu tvrditi da je znak postavljen izvan zakonskog uredjenja, te tako ne bi trebalo da vazi. Jer bi trebalo da postoji isti znak na desnoj strani, koji zabranjuje parkiranje i na desnoj i lijevoj strani.

A sta ce sud odluciti, baci kasike :(.
a sudovi su objektivni, zar ne :roll: :roll: , no vidjet cemo....
VR6

#10 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by VR6 »

Kad smo kod blesavih znakova, maloprije uslikah jedan... :D

Image
Image

Od kad je biciklo motorno vozilo?!
chuchumbamayumbe

#11 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by chuchumbamayumbe »

potpuni stranac wrote:naime, kaznjen sam za parkiranje na nedozvoljenom mjestu gdje je postojao znak zabrane. ali, isti je postavljen na lijevoj strani ceste, a sjecam se da mi je instruktor govorio da se znakovi postavljaju sa desne strane ili sa obje, nikako na lijevu. zna li iko ista o navedenom (radi eventualne zalbe).

A sto se nisi parkirao tamo gdje je dozvoljeno, kao pravi gospodin, a ne da sada mislimo kako si papak zato sto se parkiras po zabranama, aaa? :)
potpuni stranac

#12 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

chuchumbamayumbe wrote:
potpuni stranac wrote:naime, kaznjen sam za parkiranje na nedozvoljenom mjestu gdje je postojao znak zabrane. ali, isti je postavljen na lijevoj strani ceste, a sjecam se da mi je instruktor govorio da se znakovi postavljaju sa desne strane ili sa obje, nikako na lijevu. zna li iko ista o navedenom (radi eventualne zalbe).

A sto se nisi parkirao tamo gdje je dozvoljeno, kao pravi gospodin, a ne da sada mislimo kako si papak zato sto se parkiras po zabranama, aaa? :)
ha jebga, ja sam mislio da su vece face oni koji se parkiraju po "nogostupima" i "šetnicama". :lol:
homo_sapiens

#13 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by homo_sapiens »

Dobih informaciju da ce novim tablicama na automobilima biti posebno obiljezeni taxi prijevoznici :? , odnosno da vise nece biti dozvoljeno organizacijama poput Sarajevo-taxi - (Udruzenje gradjana) da obavlja taxi ili slicnu djelatnost, vec samo kao d.o.o. ili d.d.
Zna li neko vise o ovom?
ja1977

#14 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by ja1977 »

To bi bilo skroz OK.
Nigdje nema da kupuis auto, a njim radis dopodne, popodne skines taxi oznaku i vozas ga kao privatno. Usput nisi platio nikakve poreze na to auto jer ti je to "sredstvo za rad".
Trebalo bi uvesti u standarde u pogledu starosti vozila, boje, opremljenosti itd, pa se ne bi desevalo da tip iz golfa II pita zasto raja preko reda sjedaju u najnovijeg pasata. Logicno je da svi vole da se konfornije vozaju za iste pare, koje vise nisu tako male.

doduse tema nije o taksisima. O njima je do sada pisano milion puta .....
potpuni stranac

#15 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

ja1977 wrote:To bi bilo skroz OK.
Nigdje nema da kupuis auto, a njim radis dopodne, popodne skines taxi oznaku i vozas ga kao privatno. Usput nisi platio nikakve poreze na to auto jer ti je to "sredstvo za rad".
Trebalo bi uvesti u standarde u pogledu starosti vozila, boje, opremljenosti itd, pa se ne bi desevalo da tip iz golfa II pita zasto raja preko reda sjedaju u najnovijeg pasata. Logicno je da svi vole da se konfornije vozaju za iste pare, koje vise nisu tako male.

doduse tema nije o taksisima. O njima je do sada pisano milion puta .....
upropastavate mi temu, otvorite si svoju o taksistima. :D
potpuni stranac

#16 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

VR6 wrote:Kad smo kod blesavih znakova, maloprije uslikah jedan... :D

Image
Image

Od kad je biciklo motorno vozilo?!
e bio sam u Direkciji cesta KS gdje sam izmedju ostalog spomenuo i ovaj znak. naime, radi se o tome da po novom ZOBS-u novi znakovi vrijede za sva vozila (ne samo motorna kao sto je do sada bio slucaj), pa tako i bicikle. samo sto je ovdje ostalo po starom ova napomena da vrijedi samo za motorna vozila, tj taj dio znaka je ranije postavljen po starom ZOBS-u. a za svaki slucaj da policajci nebi poceli bicikliste kaznjavati (cemu su skloni u zadnje vrijeme)pridodata je ova donja tabla.

i jos da napomenem da su me u Direkciji cesta izuzetno ljubazno primili i razgovarali. jedan svijetli primjer u nasem crnilu.
malizeleni

#17 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by malizeleni »

Biciklo na cesti se gleda kao vozilo, imao motor ili ne. Znaci cim istupis biciklom na cestu, podvrgavas se istim pravilima i zakonima kao i ostali vozaci.
botanicar

#18 Re: saobracajni znaci sa lijeve strane puta

Post by botanicar »

sta kazete na znakove sa cirilicom na M17 putu????
Post Reply