saobracajni fakultet sarajevo
-
tanja94
#1 saobracajni fakultet sarajevo
Pozdrav, molim vas za pomoć
Planiram upisati saobracajni fakultet u sarajevu, a nisam bas upućena.. Pa ako ima netko tko studira ako je moguće na 1.godini,da mi dadne nekoliko informacija.. 
-
frutina
#2 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Mogu ti reći ono što važi za svaki fax: trebaš učiti. ne znam šta te konkretno interesuje. Prijemni nije težak, samo matematika se polaže. Prvi semestar na prvoj godini je dosta lakši od drugog. Trebaš biti redovno na predavanjima i vježbama. šta te tačno interesuje?
-
tanja94
#3 Re: saobracajni fakultet sarajevo
vidjela sam da ima 5 predmeta u oba semestra na prvoj godini,pa me zanima da li su svi predmeti racunanje..Nisam bas najbolja u matematici,ali mi se fakultet svidja
sta mislite o cestovnom smjeru ?
i vidim ide se na neka predavanja prije prijemnog, u iznosu od 200 km, i valjda se vjezbaju tu ti zadaci koji ce biti na prijemnom? da li si ti zadovoljan/a fakultetom?
i vidim ide se na neka predavanja prije prijemnog, u iznosu od 200 km, i valjda se vjezbaju tu ti zadaci koji ce biti na prijemnom? da li si ti zadovoljan/a fakultetom?
-
frutina
#4 Re: saobracajni fakultet sarajevo
u prvom semestru, samo je mat. računanje. drugi je dosta teži, imaš matematiku drugu, mehaniku.. što se tiče računanja. ja sam također cestovni smjer, to biraš odmah. ali, tek od druge godine drugog semestra, pratiš predavanja po smjerovima. do tad ste svi zajedno. prije prijemnog, imaš pripremnu nastavu iz matematike. mislim da košta 200km. na prijemnom uglavnom dođu isiti zadaci koje radiš na pripremnoj. sve u svemu, fax je dobar. treba učiti, ali kao i na svakom uostalom. većinom, te upute stariji kako šta trebaš učiti, i to je to. ako te još bilo šta zanima, pitaj. 
-
[Emma]
#5 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Moj savjet je da ne ideš na pripremnu nastavu, daš bukvalno 200 KM samo da ti neko 5 dana objašnjava zadatke koji će ti doći na prijemnom, a vrlo lako možeš uzeti svesku s tih priprema od nekog ko će ići na njih ili od prošlih godina, barem sam ja tako uzela svesku, preradila sama te zadatke, malo mi instruktor pomogao (al' mi nije ni prbližno uzeo 200 maraka) i bez problema sam položila. Prijemni u principu nije težak, što se smjerova tiče svi pričaju kako je cestovni najteži, ja nisam na njemu pa ne bih znala, ali sve se to pregura kad se uči.
Što se matematike tiče, niko na fakultetu ne traži da radiš neke svemirski teške zadatke i sve što ti se na ispitu traži prethodno bude obrađeno na vježbama, a ako na njima ne shvatiš, uvijek možeš na konsultacije.
Sve se može ako učiš, ko i svugdje.
Sretno!
Što se matematike tiče, niko na fakultetu ne traži da radiš neke svemirski teške zadatke i sve što ti se na ispitu traži prethodno bude obrađeno na vježbama, a ako na njima ne shvatiš, uvijek možeš na konsultacije.
Sretno!
-
frutina
#6 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Slažem se![Emma] wrote:Moj savjet je da ne ideš na pripremnu nastavu, daš bukvalno 200 KM samo da ti neko 5 dana objašnjava zadatke koji će ti doći na prijemnom, a vrlo lako možeš uzeti svesku s tih priprema od nekog ko će ići na njih ili od prošlih godina, barem sam ja tako uzela svesku, preradila sama te zadatke, malo mi instruktor pomogao (al' mi nije ni prbližno uzeo 200 maraka) i bez problema sam položila. Prijemni u principu nije težak, što se smjerova tiče svi pričaju kako je cestovni najteži, ja nisam na njemu pa ne bih znala, ali sve se to pregura kad se uči.
Sretno!
U svakom slučaju, prijemni nije težak.
Sretnooo!
-
visnja753
#7 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Čula sam da na ovaj fakultet upadaju samo oni koji imaju neku vezu,nekog iza leđa. Nisam ni ja dobra s matematikom al' ide mi se na ovaj fakultet. Zanima me samo kolike su šanse da uradim dobro prijemni ukoliko budem vježbala a pored toga što mi matematika nije išla i kolike su šanse da budem primljena ?
- Individualism18
#8 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Ako za saobraćajni fakultet treba štela, ja ću da se ubijem.
Pusti te mahalske priče da se nešto ne može položiti bez štele, naravno da može samo trebaš naučiti. Spremi prijemni dobro i bit ćeš primljena sigurno. Ako ne u redovne na budžet, onda u samofinansirajuće sigurno. Prijemni nije težak, budu najosnovniji zadaci tako da definitivno ne moraš imati pet iz matematike da bi položila prijemni.
Pusti te mahalske priče da se nešto ne može položiti bez štele, naravno da može samo trebaš naučiti. Spremi prijemni dobro i bit ćeš primljena sigurno. Ako ne u redovne na budžet, onda u samofinansirajuće sigurno. Prijemni nije težak, budu najosnovniji zadaci tako da definitivno ne moraš imati pet iz matematike da bi položila prijemni.
-
tanja94
#9 Re: saobracajni fakultet sarajevo
jao tek vidim ovo,nisam ulazila na forum..Hvala vam puno od srca, stvarno ste super..
evo sad se stvarno vise ne bojim,ohrabrili ste me
nadam se da cu upasti
malo sam se kolebala,ali uz vasu pomoc vise ne
stvarno vam puno hvala..ali eto budem otisla na te vjezbe ipak jer sad iz hercegovine,pa da se u tih 5 dana malo i naviknem na sarajevo
pusaaaaaa :*
-
tanja94
#11 Re: saobracajni fakultet sarajevo
hvala tifrutina wrote:Sretnooooo!
-
tanja94
#12 Re: saobracajni fakultet sarajevo
mozes li mi samo napisati koji si ti smjer? i ako si prometni koji predmeti su ti na prvom a koji na drugom semestru 1.godinetanja94 wrote:hvala tifrutina wrote:Sretnooooo!
-
tanja94
#13 Re: saobracajni fakultet sarajevo
hvala ti puno[Emma] wrote:Moj savjet je da ne ideš na pripremnu nastavu, daš bukvalno 200 KM samo da ti neko 5 dana objašnjava zadatke koji će ti doći na prijemnom, a vrlo lako možeš uzeti svesku s tih priprema od nekog ko će ići na njih ili od prošlih godina, barem sam ja tako uzela svesku, preradila sama te zadatke, malo mi instruktor pomogao (al' mi nije ni prbližno uzeo 200 maraka) i bez problema sam položila. Prijemni u principu nije težak, što se smjerova tiče svi pričaju kako je cestovni najteži, ja nisam na njemu pa ne bih znala, ali sve se to pregura kad se uči.
Sretno!
-
tanja94
#14 Re: saobracajni fakultet sarajevo
visnja753 wrote:Čula sam da na ovaj fakultet upadaju samo oni koji imaju neku vezu,nekog iza leđa. Nisam ni ja dobra s matematikom al' ide mi se na ovaj fakultet. Zanima me samo kolike su šanse da uradim dobro prijemni ukoliko budem vježbala a pored toga što mi matematika nije išla i kolike su šanse da budem primljena ?
hello buduca kolegicee
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#15 Re: saobracajni fakultet sarajevo
od druga stari je prof na to Saobracajnom faxu, on im je ko strah i trepet tamoIndividualism18 wrote:Ako za saobraćajni fakultet treba štela, ja ću da se ubijem.
ugl. dosta losi studenti, tako da, ako se imalo trudis, zavrsices normala
-
avijaticarka
#16 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Upravo završavam saobraćajni fakultet, i što se tiče prijemnog ako znaš osnove iz matematike, i dovoljno prevježbaš zadatke sa pripremne nastave, možeš položiti bez problema, i istina je da ima štele kao i svugdje u našoj državi, ali nije tačno da ne možeš biti primljena i bez štele ukoliko zadovoljiš prijemni, jedino ti se može desiti da recimo položiš, a ne budeš primljena na smjer koji si aplicirala, kao što se meni desilo, pa sam mogla da izaberem između željeznice i zrakoplova, jer je tu bilo slobodno mjesto, što ti u biti ništa ne predstavlja jer ti na trećoj, ustvari sad po novom sistemu (3+2) na drugoj godini, odnosno u 4 semestru možeš mjenjati smjer. U prva tri semestra su isti predmeti na svim smjerovima, znači smjer na početku je čista formalnost, i od 4-tog semestra se ubacuju stručni predmeti. Ako te nešto konkretnije zanima još, reci. Sretnotanja94 wrote:Pozdrav, molim vas za pomoćPlaniram upisati saobracajni fakultet u sarajevu, a nisam bas upućena.. Pa ako ima netko tko studira ako je moguće na 1.godini,da mi dadne nekoliko informacija..
-
tajeovo
#17 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Ja se vec duze vrijeme mucim sa pitanjem sta da upisem, i ovo je jedini fakultet koji sam do sad mogao "probrat" da bi ga eto, upisao.. Ali je problem sto ja bas nisam neki matematicki talenat (s matematikom sam se najvise mucio u srednjoj, barem prve tri godine. gimnazija, drustveni smjer
), a nit imam neku stelu. Da li mi preporucujete ovaj fakultet il da trazim dalje? Kakva je matematika? Jel nesto zeznuto pravo il nesto sto mogu i sam vjezbat i skontat itd.. Koji se odsjek najvise isplati upisat? Kakav je ovaj komunikacijske tehnologije? I eto, svaki drugo savjet bi mi dobro dosao..
takodjer, koja je razlika izmedju odsjeka "komunikacijske tehnologije" na saobracajnom fakultetu, i odsjeka "telekomunikacije" na etfu
takodjer, koja je razlika izmedju odsjeka "komunikacijske tehnologije" na saobracajnom fakultetu, i odsjeka "telekomunikacije" na etfu
- nOrMaLaC
#18 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Pozdrav druže!tajeovo wrote:Ja se vec duze vrijeme mucim sa pitanjem sta da upisem, i ovo je jedini fakultet koji sam do sad mogao "probrat" da bi ga eto, upisao.. Ali je problem sto ja bas nisam neki matematicki talenat (s matematikom sam se najvise mucio u srednjoj, barem prve tri godine. gimnazija, drustveni smjer), a nit imam neku stelu. Da li mi preporucujete ovaj fakultet il da trazim dalje? Kakva je matematika? Jel nesto zeznuto pravo il nesto sto mogu i sam vjezbat i skontat itd.. Koji se odsjek najvise isplati upisat? Kakav je ovaj komunikacijske tehnologije? I eto, svaki drugo savjet bi mi dobro dosao..
Ne bih ti preporučio da upišeš komunikacijske tehnologije na saobraćaju, jer taj smjer već imaš na elektrotehnici i naravno oni su u većoj prednosti pri zaposlenju, jer se oni više fokusiraju na "izračunavanje". Jedino ako imaš dobru štelu kasnije kada završiš komunikaciju na saobraćaju onda slobodno upiši. I ja imam namjeru upisati Saobraćaj ali željeznički saobraćaj. Tebi želim puno sreće i nadam se da ćeš se uspješno zaposliti poslije fakulteta!
- Individualism18
#19 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Slažem se da ti nije baš najpametnije upisivati komunikacijske tehnologije jer stvarno studenti s etf-a imaju prednost pri zapošljavanju, a i nije neka potražnja za tim zanimanjem...nOrMaLaC wrote:Pozdrav druže!tajeovo wrote:Ja se vec duze vrijeme mucim sa pitanjem sta da upisem, i ovo je jedini fakultet koji sam do sad mogao "probrat" da bi ga eto, upisao.. Ali je problem sto ja bas nisam neki matematicki talenat (s matematikom sam se najvise mucio u srednjoj, barem prve tri godine. gimnazija, drustveni smjer), a nit imam neku stelu. Da li mi preporucujete ovaj fakultet il da trazim dalje? Kakva je matematika? Jel nesto zeznuto pravo il nesto sto mogu i sam vjezbat i skontat itd.. Koji se odsjek najvise isplati upisat? Kakav je ovaj komunikacijske tehnologije? I eto, svaki drugo savjet bi mi dobro dosao..
Ne bih ti preporučio da upišeš komunikacijske tehnologije na saobraćaju, jer taj smjer već imaš na elektrotehnici i naravno oni su u većoj prednosti pri zaposlenju, jer se oni više fokusiraju na "izračunavanje". Jedino ako imaš dobru štelu kasnije kada završiš komunikaciju na saobraćaju onda slobodno upiši. I ja imam namjeru upisati Saobraćaj ali željeznički saobraćaj. Tebi želim puno sreće i nadam se da ćeš se uspješno zaposliti poslije fakulteta!ps: matematika nije toliko teška i ja sam bio društveni smjer i ne toliko jak sa matematikom, ali da se izvježbati!
-
tajeovo
#20 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Hvala vam oboje, i ja koliko sam istrazio skontao sam da taj smjer nije bas pogodan..
A ako ima neko ko je vec zavrsio, kakvo je stanje sa ostalim smjerovima sto se tice posla? Koji je smjer najbolji? Koji se najvise trazi na trzistu rada? I ja sam jos kontao taj zeljeznicki smjer, al kad uzmem u obzir stanje nasih zeljeznica to mi se i ne cini bas pogodnim. Kakvo je stanje sa cestovnim smjerom? Il ove postanske tehnologije?
A ako ima neko ko je vec zavrsio, kakvo je stanje sa ostalim smjerovima sto se tice posla? Koji je smjer najbolji? Koji se najvise trazi na trzistu rada? I ja sam jos kontao taj zeljeznicki smjer, al kad uzmem u obzir stanje nasih zeljeznica to mi se i ne cini bas pogodnim. Kakvo je stanje sa cestovnim smjerom? Il ove postanske tehnologije?
-
kerima1
#21 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Moj brat je zavrsio telekomunikacije,smjer posta.Posla ni za lijeka,kaze jarani koji su mu zavrsili isti fax cestovni smjer zaposlili su se.tajeovo wrote:Hvala vam oboje, i ja koliko sam istrazio skontao sam da taj smjer nije bas pogodan..
-
tajeovo
#22 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Hvala na odgovoru. Znaci cestovni treba ganjat 
- nOrMaLaC
#23 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Zanima me ako iko od forumaša zna kolika je mogućnosti zaposlenja kao željeznički inžinjer vani BiH, u zemljama EU? 
-
dijana_19
#24 Re: saobracajni fakultet sarajevo
Mislim da su ti sanse dobre. Npr u Njemackoj se saobracajno inzinjerstvo ugl studira na tzv. visokim skolama ( Fachhochschule FH) to nije jednako kao inzinjerski univerzitetski studij. Mislim da cinjenica da si to zavrsio na univerzitetu igra veliku ulogu! Eh sad ako ima ijedan Bugarin ili Rumun sa istim kvalifikacijama pisi propalo 
-
tajeovo
#25 Re: saobracajni fakultet sarajevo
opet ja
koji smjer je bolji za upisat, cestovni il zeljeznicki? mislio sam da taj zeljeznicki nema nikakve perspektive kod nas (barem za sad), al citam neke stare teme sa foruma i vidim neki ga spominju u pozitivnom smislu, pa eto da pitam ovdje za svjeze informacije..
koji smjer je bolji za upisat, cestovni il zeljeznicki? mislio sam da taj zeljeznicki nema nikakve perspektive kod nas (barem za sad), al citam neke stare teme sa foruma i vidim neki ga spominju u pozitivnom smislu, pa eto da pitam ovdje za svjeze informacije..