Saobraćajne nesreće i druge pogibije
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#1 Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Svake godine u Sarajevu pogine najmanje jedan motociklista, najmanje jedno lice koje je tek polozilo vozacki, a nebrojeno pjesaka strada. Takodjer, najmanje jedan maloljetnik nastrada u obracunu sto vatrenim sto hladnim oruzjem, da ne pricamo o starijim licima.
E sad, mahalci po prirodi, volimo o svemu pricati. Mene licno interesuje da li postoji mogucnost da se o nekom slucaju diskutuje bez onog "nemoj srat ja sam s njim u skolu iso, bili ko nokat i meso"? Da li je moguce da se o slucaju hladnokrvnog masakra diskutuje o cinjenicnom stanju, bez onog "mora da se kurvala, mora da se on drogiro, titam, djecem, nanem, izlazili smo na ista mjesta sta ti znas pojma ti nemas"?
Ovo pitam cisto zato sto je vecina krvavih slucajeva koja je pomenuta na saXu locirana u Sarajevu, sto su to ljudi koji nas okruzuju, sto se vrlo lako moze desiti da radimo sa jednom takvom osobom koja je vrlo blizu da pukne i pobije nas sve... Neke se stvari mogu sprijeciti, ali od silnog ko koga bolje poznaje i nekakvog prepucavanja ko ima a ko nema pravo diskutovati o tome, niko od onih koji "najbolje poznaju doticnog" da postavi recimo listu simptoma koje je prepoznao kod doticnog.
Dakle, moja pitanja nisu vezana samo za par svjezih krvavih slucajeva, vec generalno...
E sad, mahalci po prirodi, volimo o svemu pricati. Mene licno interesuje da li postoji mogucnost da se o nekom slucaju diskutuje bez onog "nemoj srat ja sam s njim u skolu iso, bili ko nokat i meso"? Da li je moguce da se o slucaju hladnokrvnog masakra diskutuje o cinjenicnom stanju, bez onog "mora da se kurvala, mora da se on drogiro, titam, djecem, nanem, izlazili smo na ista mjesta sta ti znas pojma ti nemas"?
Ovo pitam cisto zato sto je vecina krvavih slucajeva koja je pomenuta na saXu locirana u Sarajevu, sto su to ljudi koji nas okruzuju, sto se vrlo lako moze desiti da radimo sa jednom takvom osobom koja je vrlo blizu da pukne i pobije nas sve... Neke se stvari mogu sprijeciti, ali od silnog ko koga bolje poznaje i nekakvog prepucavanja ko ima a ko nema pravo diskutovati o tome, niko od onih koji "najbolje poznaju doticnog" da postavi recimo listu simptoma koje je prepoznao kod doticnog.
Dakle, moja pitanja nisu vezana samo za par svjezih krvavih slucajeva, vec generalno...
-
Como_Sarajevo
#2 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Nije ni tebi lako
Đeje ba slika 
-
mIRCerka
#3 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Ne govorim ovo zbog moderiranja, vec cisto zbog zdravlja diskusije. Vecina takvih tema nakon prepucavanja ode u smece, a onda osvane novi clanak u crnoj hronici.Hollister wrote:Nije ni tebi lakoĐeje ba slika
Ne skreci s teme, nisam in DA mood, sve sto nije vezano za temu pitaj na PP
-
Como_Sarajevo
#4 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Joj tebe
Djeca se raspričala
a ti ko kakva nana
Odma za šipku
Ide PP 
- Citizen-X
#5 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Kupit' automaCku - pa ako te zakaci samo "isuknes" ispod sjedista i svima yebes majku sto ih je rodila i kad tako budu ljudi pravdu istjerali - bice pravde - tako je i Amerika nastalamIRCerka wrote:Svake godine u Sarajevu pogine najmanje jedan motociklista, najmanje jedno lice koje je tek polozilo vozacki, a nebrojeno pjesaka strada. Takodjer, najmanje jedan maloljetnik nastrada u obracunu sto vatrenim sto hladnim oruzjem, da ne pricamo o starijim licima.
Mislim - ugledat' se na danasnje sisteme kako su postajali i nastajali - i mi samo trebamo kopipejst
- uvjek dobar gost
#6 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Mirci možda sam ja jedna od tih osoba, možda si ti.. možda je neko iz mase... mi smo nešto kao tempirane bombe, nešto kao hodajuće mine... svako od nas je u svom životu doživio nešto što potiskuje u sebi, vidio je nešto strašno što negdje duboko u sebi krije... Oko nas nema istine, nema pravde, nema sistema, nema nikakvog reda, sistem vrijednosti je na glavačke izvrnut.. sistem ne stimuliše pojedinca da izbaci stresove iz sebe... mi sve negativnosti taložimo u sebi... i jeste pitanje je samo dana.. sata.. kada će neko od nas eksplodirati...
A onim što ostanu iza.... je lakše posmatrati stvari banalno... lakše je palamuditi o stvarima koje i nisu baš relevantne... spominjati džine, sihre, drugu.... jer tako je jednostavnije... nama koji o tome pričamo.. jer ako bi se zadubili... skontali bi da možemo baš mi biti sljedeći...
Možemo čak upasti u zamku generalizacije... i za sve okriviti kapitalizam, demokratiju, zapadni svijet... i reći da sve to donosi novi način i tempo života... gdje se neki prilagode , a neki pak NE..... ja lično mislim da to je šuplja i čisto pranje savijesti...
Šta je rješenje.... sistem mora obratiti pažnju na pojedinca, mora pored straha, mržnje i apatije ponuditi nadu, ponuditi adekvatno trošenje vremena.... (primjer br. 1 : šta je koštalo vlast da recimo demobilisanim borcima i invalidima da džaba korištenje termi i drugih banjskih kapaciteta... pa vjerovatno se u tim uslovima ne bi ubilo toliko tih ljudi).... ovakvih primjera je mnogo... ali avaj.... vlast ne čini ništa.... a mi samo pasivno promatramo kako ljudi oko nas ginu, dižu ruku na sebe... dižu ruku na druge....
I jeste možda sam baš ja sljedeći na redu... jer linija je sve manja,,......
A onim što ostanu iza.... je lakše posmatrati stvari banalno... lakše je palamuditi o stvarima koje i nisu baš relevantne... spominjati džine, sihre, drugu.... jer tako je jednostavnije... nama koji o tome pričamo.. jer ako bi se zadubili... skontali bi da možemo baš mi biti sljedeći...
Možemo čak upasti u zamku generalizacije... i za sve okriviti kapitalizam, demokratiju, zapadni svijet... i reći da sve to donosi novi način i tempo života... gdje se neki prilagode , a neki pak NE..... ja lično mislim da to je šuplja i čisto pranje savijesti...
Šta je rješenje.... sistem mora obratiti pažnju na pojedinca, mora pored straha, mržnje i apatije ponuditi nadu, ponuditi adekvatno trošenje vremena.... (primjer br. 1 : šta je koštalo vlast da recimo demobilisanim borcima i invalidima da džaba korištenje termi i drugih banjskih kapaciteta... pa vjerovatno se u tim uslovima ne bi ubilo toliko tih ljudi).... ovakvih primjera je mnogo... ali avaj.... vlast ne čini ništa.... a mi samo pasivno promatramo kako ljudi oko nas ginu, dižu ruku na sebe... dižu ruku na druge....
I jeste možda sam baš ja sljedeći na redu... jer linija je sve manja,,......
-
mIRCerka
#7 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Ja znam da niko ne moze garantovati da ja necu sutra puci i pobiti sve oko sebe, ali trenutno brinem oko toga sam mozda ja sljedeca na redu za odstrijel neke budale kojoj je eto prahnulo da kalashom zareda po Vilsonovom...uvjek dobar gost wrote:I jeste možda sam baš ja sljedeći na redu... jer linija je sve manja,,......
- uvjek dobar gost
#8 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
.....Mogu sada ja elaborirati svoje viđenje situacije ili navoditi moguća rješenja....
Što prije skontamo ko nas, gdje i na koji način vodi... ostati će nas više živih i koliko toliko zdravih....
Sa njima u Europu sa nama u Svemir.....
Što prije skontamo ko nas, gdje i na koji način vodi... ostati će nas više živih i koliko toliko zdravih....
Sa njima u Europu sa nama u Svemir.....
- Mikado
#9 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Posljedica svega je nedostatak radikalnih sankcija, pocev od drasticnih novacnih kazni, zatvorskih kazni, oduzimanja vozila itd... To je po meni jedini pravi lijek, pa kad prekoracis brzinu za 20 km a dobijes kaznu od 1000 KM, slijedeci put ces maksimalno pazit. Za prolazak kroz crveno, kaznu od 2000 KM i oduzimanje vozacke na 2 godine. Za izazivanje saobracajnih nesreca sa smrtnim posljedicama, 10.000 KM kazne + dozivotna zabrana upravljanja motornim vozilom.
Samo ovakve drasticne kazne mogu nabolje promjenit situaciju.
-
zandar
#10 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
mene samo zanima zasto se kamere ne postave u alipasinoj ulici (ex đure đakovica)
tu se ne moze opstati od trkaca, motorista, skuterista,...
mozda zato jer tu uglavnom defiluju djeca guzonja sa ciglana... ili mozda grijesim 
tu se ne moze opstati od trkaca, motorista, skuterista,...
-
mIRCerka
#11 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
asli se zezash, da ne opsujem sta...zandar wrote:mene samo zanima zasto se kamere ne postave u alipasinoj ulici (ex đure đakovica)![]()
tu se ne moze opstati od trkaca, motorista, skuterista,...mozda zato jer tu uglavnom defiluju djeca guzonja sa ciglana... ili mozda grijesim
A Zmaja od Bosne? Tu svi role voze, hau jes nou.
-
zandar
#12 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
mIRCerka wrote:asli se zezash, da ne opsujem sta...zandar wrote:mene samo zanima zasto se kamere ne postave u alipasinoj ulici (ex đure đakovica)![]()
tu se ne moze opstati od trkaca, motorista, skuterista,...mozda zato jer tu uglavnom defiluju djeca guzonja sa ciglana... ili mozda grijesim
A Zmaja od Bosne? Tu svi role voze, hau jes nou.
pa u zmaja ima kamera u pofalicima, pa dalje gore RTV, stup
-
mIRCerka
#13 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
I kakav je rezultat postojanja kamera?
-
felichi
-
mIRCerka
#15 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
POENTA TEME
mIRCerka wrote:Svake godine u Sarajevu pogine najmanje jedan motociklista, najmanje jedno lice koje je tek polozilo vozacki, a nebrojeno pjesaka strada. Takodjer, najmanje jedan maloljetnik nastrada u obracunu sto vatrenim sto hladnim oruzjem, da ne pricamo o starijim licima.
-
zandar
#16 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
mIRCerka wrote:I kakav je rezultat postojanja kamera?
pa izgleda samo punjenje budzeta kantona sarajevo
- metal_rules_cura
#17 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Slazem se... U onom "vanzakonskom" segmentu. Ali, buduci da iskljucivo moralnim vrijednostima ne mozemo promijeniti svijet niti okolinu, a ponajmanje sprijeciti da nevini stradamo onda je jedino rjesenje da drzava nastupi i zakonskim mjerama sprijeci, opali po dzepu ili povisi kazne, pa bi svako itekako vise postovao sve. Moje glediste.uvjek dobar gost wrote:Mirci možda sam ja jedna od tih osoba, možda si ti.. možda je neko iz mase... mi smo nešto kao tempirane bombe, nešto kao hodajuće mine... svako od nas je u svom životu doživio nešto što potiskuje u sebi, vidio je nešto strašno što negdje duboko u sebi krije... Oko nas nema istine, nema pravde, nema sistema, nema nikakvog reda, sistem vrijednosti je na glavačke izvrnut.. sistem ne stimuliše pojedinca da izbaci stresove iz sebe... mi sve negativnosti taložimo u sebi... i jeste pitanje je samo dana.. sata.. kada će neko od nas eksplodirati...
-
boucheron
#18 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
U potpunosti se slazem sa tvojim postom ali postoji catch 22. Tko ce sprovesti zakon? Svi mi dobro znamo da za sve postoji cijena i poznanstvo.Prvi oni koji su na funkcijama, znaju da im niko ne moze nista.Imaju snagu i moc i zakon(kojega uopce nema) ne prestavlja nikakvu prepreku za njih.Sto se tice nas, ista stvar.Krene se sa poznanstvom a zavrsi se sa kovertom ili necim drugim. Ja bih volio da vidim tu osobu koja ce uspjeti da donese zakon gdje svi, ama bas svi ce biti isti ispred suda.Mikado wrote:Posljedica svega je nedostatak radikalnih sankcija, pocev od drasticnih novacnih kazni, zatvorskih kazni, oduzimanja vozila itd... To je po meni jedini pravi lijek, pa kad prekoracis brzinu za 20 km a dobijes kaznu od 1000 KM, slijedeci put ces maksimalno pazit. Za prolazak kroz crveno, kaznu od 2000 KM i oduzimanje vozacke na 2 godine. Za izazivanje saobracajnih nesreca sa smrtnim posljedicama, 10.000 KM kazne + dozivotna zabrana upravljanja motornim vozilom.
-
zandar
#19 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
boucheron wrote:U potpunosti se slazem sa tvojim postom ali postoji catch 22. Tko ce sprovesti zakon? Svi mi dobro znamo da za sve postoji cijena i poznanstvo.Prvi oni koji su na funkcijama, znaju da im niko ne moze nista.Imaju snagu i moc i zakon(kojega uopce nema) ne prestavlja nikakvu prepreku za njih.Sto se tice nas, ista stvar.Krene se sa poznanstvom a zavrsi se sa kovertom ili necim drugim. Ja bih volio da vidim tu osobu koja ce uspjeti da donese zakon gdje svi, ama bas svi ce biti isti ispred suda.Mikado wrote:Posljedica svega je nedostatak radikalnih sankcija, pocev od drasticnih novacnih kazni, zatvorskih kazni, oduzimanja vozila itd... To je po meni jedini pravi lijek, pa kad prekoracis brzinu za 20 km a dobijes kaznu od 1000 KM, slijedeci put ces maksimalno pazit. Za prolazak kroz crveno, kaznu od 2000 KM i oduzimanje vozacke na 2 godine. Za izazivanje saobracajnih nesreca sa smrtnim posljedicama, 10.000 KM kazne + dozivotna zabrana upravljanja motornim vozilom.
potpis
- DaysleepeR
#20 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Hrvatska a posebno Slovenija imaju rigorozne zakone o saobracaju koji se sprovode pa imaju vise pogibija i motociklista i vozaca
mi smo jednostavno mala zemlja sa mikro (jednonacionalnim?) informativnim prostorima te svaka nesreca izadje na naslovnoj stranici neke od novina ili u udarnom terminu jednog od medija
nista vise
mi smo jednostavno mala zemlja sa mikro (jednonacionalnim?) informativnim prostorima te svaka nesreca izadje na naslovnoj stranici neke od novina ili u udarnom terminu jednog od medija
nista vise
-
Chairman
#21 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
zandar wrote:mene samo zanima zasto se kamere ne postave u alipasinoj ulici (ex đure đakovica)![]()
Prvi dio postujem.Zaista tu treba postaviti kamere.
A sto se tice drugog dijela...jebale te guzonje,mozete li se igdje suzdrzati jebenih kompleksa!
Ono sto sam ja primjetio je da se guzonje najmanje trkaju,rijetko kad vidim novog Bmw-a,Audija da se trka i dokazuje.No zato vidim dosta Kadeta,Golfova 1,2 i nekakvih Fiata!Valjda zato sto oni ne mogu biti upadljivi autom,ali zato mogu brzinom.
-
zandar
#22 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Chairman wrote:zandar wrote:mene samo zanima zasto se kamere ne postave u alipasinoj ulici (ex đure đakovica)![]()
Prvi dio postujem.Zaista tu treba postaviti kamere.
A sto se tice drugog dijela...jebale te guzonje,mozete li se igdje suzdrzati jebenih kompleksa!
Ono sto sam ja primjetio je da se guzonje najmanje trkaju,rijetko kad vidim novog Bmw-a,Audija da se trka i dokazuje.No zato vidim dosta Kadeta,Golfova 1,2 i nekakvih Fiata!Valjda zato sto oni ne mogu biti upadljivi autom,ali zato mogu brzinom.
kao prvo nemoj da psujes i ponasaj se pristojno, nisi na autopijaci
a kao drugo, ja sam samo iznio pretpostavku, jer mi je neshvatljivo da tamo nema kamera ni saobracajaca
- kofi anan
#23 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
A ti si to bio, i saobracajac, nisi samo tjero navijace

- rajvosa^
#24 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Pusti se Zandara, imas sta o temi reci?kofi anan wrote:A ti si to bio, i saobracajac, nisi samo tjero navijace![]()
![]()
To ako neko pukne il kad ce da pukne jednostavno ne mozes reci. Tvoje pitanje Mirci bar ovdje nece sigurno biti odgovoreno. Sve i jedan slucaj sto sam ja cuo, ispalo je: "jao ko bi reko da ce to on urdaiti", "joj pa ona je bila fina djevojka, a vidi sta uradi". Jednostavno mi cemo se uvijek zacuditi ako/kad se nesto ovako desi, jer jednostavno nemamo nikakav nadzor da se to predvidi. Ja se samo nadam da ce ljudi pridati malo vise paznje osobama koje pokazu simptome, i da ce nasi doktori to uzeti za ozbiljno. Inace odosmo u mp3.
- VR6
#25 Re: Saobraćajne nesreće i druge pogibije
Saobracajnih nesreca ce biti, dok god ljudi upravljaju vozilima, jer ljudi i grijese.
Sad kod nas imas i problem, jer svi oni koji zele brze voziti ponekad (a takvih je 50-ak %), moraju to raditi na cesti. A na cesti se greske skupo placaju. Kod nas nigdje nema staze gdje mozes otici i voziti brzo u sigurnim uslovima i boli koga klinac i za izgradnju neceg slicnog. Eno sad se BiHAMK-ov poligon ne koristi (gdje se prije polagala vozacka), tamo bi se moglo nesto preraditi i prilagoditi tome, pa ko hoce da dodje, plati i voza se. Tamo bi vecina mladje raje mogla ponesto i nauciti, da ne "gasa" toliko po cestama.
Mislim da bi se i pametnim video spotovima moglo nesto postici, bar da se ova mladja raja "smiri" koja je i najkriticnija. Kazne tu ne pomazu previse, jer ako ja zelim brzo voziti, ja cu to i uraditi. Ako nemam gdje drugo, onda i na cesti. Svi ove kamere spominju, imaju one efekta, ali ne prevelikog. Kombinacijom vise stvari moglo bi se nesto i stvarno postici, ali ne samo kaznama.
Sad kod nas imas i problem, jer svi oni koji zele brze voziti ponekad (a takvih je 50-ak %), moraju to raditi na cesti. A na cesti se greske skupo placaju. Kod nas nigdje nema staze gdje mozes otici i voziti brzo u sigurnim uslovima i boli koga klinac i za izgradnju neceg slicnog. Eno sad se BiHAMK-ov poligon ne koristi (gdje se prije polagala vozacka), tamo bi se moglo nesto preraditi i prilagoditi tome, pa ko hoce da dodje, plati i voza se. Tamo bi vecina mladje raje mogla ponesto i nauciti, da ne "gasa" toliko po cestama.
Mislim da bi se i pametnim video spotovima moglo nesto postici, bar da se ova mladja raja "smiri" koja je i najkriticnija. Kazne tu ne pomazu previse, jer ako ja zelim brzo voziti, ja cu to i uraditi. Ako nemam gdje drugo, onda i na cesti. Svi ove kamere spominju, imaju one efekta, ali ne prevelikog. Kombinacijom vise stvari moglo bi se nesto i stvarno postici, ali ne samo kaznama.