Određeni dio nas je bar neki period boravio u zemljama EU i mogao da je zapravo da vidi šta je zapravo saobraćajna svijest prije svega pa tek onda kultura, posebno ako ste se vozili cestama Skandinavije. Eh, kako su oni došli do tog nivoa u saobraćaju, plaćanjem paprenih kazni ili su jednostavno mirniji narod od nas? Ja mislim da je ovo drugo, pa ako i pokoji ima naše "balkanske kabadahijske gene" onda ga ispravljaju sa ovim prvim.
Dok sam razmišljao o ovoj temi, pade mi na um, zašto mi nemamo tu naviku da snimamo našu vožnju? Skoro pa svi imamo smartphone tako da nam neke kamere za auto nisu potrebne, dovoljno je samo da kupimo neki držač za mobitel koji ne bi onemogućavao (prekrivao kameru) uređaj da snima u toku vožnje. Na početku vožnje uključiti snimanje, pri kraju vožnje izbrisati snimak ako smo "izvukli živu glavu" i sve tako u krug. Osim što, ukoliko mi normalno vozimo, možemo sebe zaštiti od raznih scena pri saobraćajnim nezgodama, isto tako možemo pomoći drugima ispred nas kojima budemo svjedoci nesreće. Ali meni je prvenstvni cilj da se sa ovim snimanjem zapravo uhvate na djelu oni koji čine "opasnije" prestupe u saobraćaju te da se nakon toga taj snimak preda policiji kao od strane anonimnog svjedoka.
Eh sad, da li bi video zapisi zapravo mogli pokrenuti postupak u policiji? Da li oni to smatraju validnim odnosno da li ovaj moj prijedlog "pije vode"? Da li je neko imao iskustva u ovakvim situacijama? Je li vrijeme da počnemo da "cinkamo" prestupnike u saobraćaju prilikom oduzimanje prvenstva prolaza, prilikom preticanja preko pune, prilikom preticanja kolone koja je u zastoju, prilikom situacija koje se "izbjegavaju za dlaku"?
Pišite rješenja, prijedloge koje bismo mogli primjeniti već kada naredni put sjednemo za volan.