Saobracajna policija??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ramudavala

#1 Saobracajna policija??

Post by ramudavala »

Interesuje me da li obican policajac ima pravo, određeno nekim propisom ili zakonskim aktom da kontroliše saobraćaj..odnosno zaustavlja vozila.
Kakve oznake pri tome mora da ima, u zoobsu ne stoji nista konkretno a nikakav pravilnik o tome nisam uspio pronaci. Znači, konkretno, da li mora imati bijele oznake na sebi, na rukama i na kapi, reflektirajući prsluk, vozilo, dva čunja za prostor za zaustavljanje vozila koje kontroliše i naravno radnog kolegu, kao drugu ovlaštenu osobu...radni nalog, poznavanje zoobsa i sl. se podrzumjeva ali imali ikakav pravilnik ili zakonski akt koji to propisuje ili na bilo koji način određuje?
Razlog za navedeno, jer će biti i kontra pitanja, ako se traži od građana da poštuju zakon neka ga poštuje i policija.
ramudavala

#2 Re: Saobracajna policija??

Post by ramudavala »

bas niko... :roll: :?:
Asana

#3 Re: Saobracajna policija??

Post by Asana »

ramudavala wrote:Interesuje me da li obican policajac ima pravo, određeno nekim propisom ili zakonskim aktom da kontroliše saobraćaj..odnosno zaustavlja vozila.
Kakve oznake pri tome mora da ima, u zoobsu ne stoji nista konkretno a nikakav pravilnik o tome nisam uspio pronaci. Znači, konkretno, da li mora imati bijele oznake na sebi, na rukama i na kapi, reflektirajući prsluk, vozilo, dva čunja za prostor za zaustavljanje vozila koje kontroliše i naravno radnog kolegu, kao drugu ovlaštenu osobu...radni nalog, poznavanje zoobsa i sl. se podrzumjeva ali imali ikakav pravilnik ili zakonski akt koji to propisuje ili na bilo koji način određuje?
Razlog za navedeno, jer će biti i kontra pitanja, ako se traži od građana da poštuju zakon neka ga poštuje i policija.
Jah, bas bi bilo dobro da "obican policajac" nema pravo da zaustavlja vozila, pogotovo ukoliko nema bijele oznake na sebi, reflektirajuci prsluk, dva cunja za zaustavljanje vozila i bla bla ... kako bi prijestupnici imali sto vise razloga za izbjegavanje vlastite odgovornosti kontratuzbama prema policiji zbog nepropisnog zaustavljanja ... :zzzz:

:x
ramudavala

#4 Re: Saobracajna policija??

Post by ramudavala »

pa ako se traži odgovornost građana nek budu odgovorni i policajci...a ne da jedva ceka da izleti pred tebe s lizalom: "imas ovo? sto nemas ono? ko si? odakle si? ko ti je ovaj il gdje radis"...pa uz cenkija stavi lizalo pod ruku i ceka drugu žrtvu...odgovornost!! bass
karanana

#5 Re: Saobracajna policija??

Post by karanana »

sta je definicija obcnog policajca u usporedbi sa saobracajcem?
ima pravo, jer svi oni moraju proci kroz istu obuku vezanu i za saobracajnu tematiku.
ne bi bilo logike da svaki policajac ne moze vrstiti kontrolu vozila i saobracaja.
Como_Sarajevo

#6 Re: Saobracajna policija??

Post by Como_Sarajevo »

Image
:-)
ramudavala

#7 Re: Saobracajna policija??

Post by ramudavala »

karanana wrote:sta je definicija obcnog policajca u usporedbi sa saobracajcem?
ima pravo, jer svi oni moraju proci kroz istu obuku vezanu i za saobracajnu tematiku.
ne bi bilo logike da svaki policajac ne moze vrstiti kontrolu vozila i saobracaja.
tako je nakad bilo, nije mogao vrsit svaki pozornik kontrolu saobracaja...sta je sad??? ne znam.
Ali ako zakon traži od vozača kada stoji pored puta, zaustavio auto i izađe vani, da mora imati flourescentni prsluk...
jel to znači da drot ne mora...??? :?
metal_rules_cura

#8 Re: Saobracajna policija??

Post by metal_rules_cura »

Ja sam samo dobila info da moze svaki policajac zaustaviti vozilo. Ima pravo na to. Detalje ne znam :-)
cheguevara_k1

#9 Re: Saobracajna policija??

Post by cheguevara_k1 »

Pripadnici OBL-a ( obezbjedjenje licnosti i objekata ) koji su isto policajci, nemaju pravo vrsenja kontrole saobracaja, svi ostali imaju.
Šole

#10 Re: Saobracajna policija??

Post by Šole »

Svi policijski službenici, Federalni, RS, Distrikta Brčko, GP, SIPA, Sudski...svi imaju ista ovlaštenja, samo je razlika na kojem nivou nadležnosti rade i koja su im konkretna zaduženja. Konkretno moja formacija je je ovlaštenja za provođenje zakona na teritoriji cijele BiH. Konkretno za kontrolu saobračaja je usko specijalizovana jedinica za bezbijednost saobračaja, što ne znači da ne mogu biti angažovani i na poslovima osiguranja JRM-a. Pripadnici JOLiZ-a (F MUP), OBL-a (MUP RS-a, SIPA) prioritetno imaju u zadatku osiguranje ličnosti i zgrada i provođenje zakona u zoni odgovornosti svog radnog mjesta. Nadležnost GP-a je 10 KM od državne granice. Jedinice za podršku (Kantonalne) i (MUP RS) angažuju se na poslovima za koje "obična" policija nije u stanju staviti situaciju pod kontrolu jer imaju specijalizovanu opremu. Jedinice za specijalnu podršku se mogu angažovati jedino po odobrenju Komesara ili Direktora policije. Naravno da svi policajci za vrijeme obavljanja dužnosti moraju, MORAJU, imati radni nalog u pisanoj formi sa jasno definisanim naredbama šta treba uraditi za vrijeme dužnosti, naravno ne zanemarivajuči ono "Protect and serve", ma kako to kome zvučalo.
amrica

#11 Re: Saobracajna policija??

Post by amrica »

Svaki policajac koji te zaustavi (ne pricam o specijalcima sa crnim kapama) mora imati akreditaciju sa imenom i prezimenom, i ostalim podacima, moraju biti dvojica radi licne sigurnosti, nikad se ne zna koga ce zaustaviti, mozda lik izvuce kalash ispod sjedista.
Osobno, ne volim saobracajce, uzeli su mi previse para u zivotu, ali nikad bez razloga.... A bilo ih je i koji su me pustili.
Maraschino

#12 Re: Saobracajna policija??

Post by Maraschino »

Mozete pricati sto god hocete ali trebate da znate da su nasi policajci najtolerantniji ( ovo se odnosi u zadnjih 5-7 god.)
Ako napravis prekrsaj svjesno ili nesvjesno, moras biti spreman da platis i adekvatnu kaznu. Kod nas jos uvijek postoje policajci koji ce mozda i preci preko toga da si pogrijesio ( ako ljudski objasnis situaciju) a u drugimzemljama, nema sanse da ti oprosti nego ti sa smijeskom pise nalog za uplatu.
Sta mene interesuje koji me policajac zaustavio ako sam prosao kroz jednosmijernu, znaci on bi trebao da zove saobracajnu policiju zato sto sam napravio saobracajni prekrsaj.
shizim

#13 Re: Saobracajna policija??

Post by shizim »

Hollister wrote:Image
:-)

hahahah koji debili
Post Reply