Saobracajna policija?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Chischo

#26 Re: Saobracajna policija?

Post by Chischo »

Qler :thumbup: :D :lol:
AfterEight

#27 Re: Saobracajna policija?

Post by AfterEight »

polovka wrote:U vezi alkotestiranja :-)
Jel se može zahtijevati odgađanje alkotestiranja na pola sata?
Negdje sam nekada čuo postoji ta varijanta :roll:
Imas pravo odbiti sve nacine alkotestiranja, time u biti priznas krivicu em se teretis za jos jedan prekrsaj.
kakavdanakneiskustvu

#28 Re: Saobracajna policija?

Post by kakavdanakneiskustvu »

AfterEight wrote:
Imas pravo odbiti sve nacine alkotestiranja, time u biti priznas krivicu em se teretis za jos jedan prekrsaj.

mislim da može tražiti vađenje krvi,možda se i varam
vukojebina

#29 Re: Saobracajna policija?

Post by vukojebina »

hahahahahaa, cuj puste te da malo odspavas prije nego te alkotestiraju...a najjaci su mi ovi sto primjer navode u "nekim drzavama".. u kojim jarane? u juznom timoru, somaliji???
polovka

#30 Re: Saobracajna policija?

Post by polovka »

Jebo majku jel neko čita ovdje šta se piše :-) , najbitnije je prosut neki šatro komičan komentar :-)

Ne pitam za recept tople vode, naravno da znam da se mora pristupiti alkotestu tj.ne mora ali znamo svi sankciju u tom slučaju.
Pozitivan alko-test je ništa drugo nego dokazno sredstvo uzeto od strane policije, koje Sud cijeni na određen način.Kao i bilo koje drugo dokazno sredstvo može biti uzeto na nepropisan način i to se uvijek može pred sudom osporavati.Kad kažem neke zemlje ne mislim na Somaliju, već, eto na susjednu Hrvatsku gdje je sudska praksa izgleda takva, da Sud uzima alkotest uzet bez odložnog roka od 15 minuta kao nezakonit, i odbacuje prijavu kao nezakonitu.Rezultat Dreger testa nije sveto slovo o kojem se ne može raspravljati, to je dokaz koji sadrži presumpciju istinitosti, što znači da se smatra istinitim dok se ne dokaže suprotno.Može se čak uzeti i serijski broj aparata, i provjeravati da li je baždaren u roku u kojem je to neophodno itd itd.

Naravno nećeš poderat litar vinjaka i tražiti odgodu alkotestiranja na 15 min, u pitanju su slučajevi na samoj granici dozvoljenih vrijednosti, i to je ono što me je interesovalo tj.sudska praksa u tim slučajevima.
HaHaHa2

#31 Re: Saobracajna policija?

Post by HaHaHa2 »

kakavdanakneiskustvu wrote: mislim da može tražiti vađenje krvi,možda se i varam
pa moze :D samo sto se tu mnogi zeznu :D :D
bebeSa

#32 Re: Saobracajna policija?

Post by bebeSa »

Kad izvade lizalicu imas pravo da se ne zaustavis a onda kad krenu za tobom pa te presretnu i naravno zaustave, mozes da se vadis da ih nisi vidio!!! Naravno, nece te ganjati ako nisi napravio nesto bas z.....!
Lolobrigida

#33 Re: Saobracajna policija?

Post by Lolobrigida »

Kad cugneš ne sjedaj za volan i onda nećeš morati razbijat o glavu o tome moraš li odmah puhat ili ne. Riješen problem.
goran16v

#34 Re: Saobracajna policija?

Post by goran16v »

bebeSa wrote:Kad izvade lizalicu imas pravo da se ne zaustavis
Kako da ne! A to da ih nisi vidio moze da prodje u gluho doba i po magli i to ako imaju bas dobar dan.
bebeSa

#35 Re: Saobracajna policija?

Post by bebeSa »

Pa, neko i po danu ne vidi bas dobro :-D
goran16v

#36 Re: Saobracajna policija?

Post by goran16v »

bebeSa wrote:Pa, neko i po danu ne vidi bas dobro :-D
I za te ima lijeka...
topcam
Vozim: uzbrdo

#37 Re: Saobracajna policija?

Post by topcam »

Janjicar wrote:Da li smo duzni stati Saobracajno policiji ukoliko njihovo mjesto nije obiljezeno tj. nema onih čunjeva ?
Zadnjih dana sam vidio par kontrola koje stoje s radarom ali nemaju te cunjeve pa me interesuje da li smo duzni im stati i da li u zakonu stoji da moraju obiljeziti to mjesto.

Hvala unaprijed
Ja poznajem samo YU pravila, pa cu okvirno, ne moras mu stati ako ti negdje u krivini pokaze
lizalo, stanes 100 m dalje gdje je sigurno. Sto zbog kretena da rizikujes svoj i zivot drugih.
Cunjeve zaboravi, nije parking auto skole.

polovka wrote:Jebo majku jel neko čita ovdje šta se piše :-) , najbitnije je prosut neki šatro komičan komentar :-)

Ne pitam za recept tople vode, naravno da znam da se mora pristupiti alkotestu tj.ne mora ali znamo svi sankciju u tom slučaju.
Pozitivan alko-test je ništa drugo nego dokazno sredstvo uzeto od strane policije, koje Sud cijeni na određen način.Kao i bilo koje drugo dokazno sredstvo može biti uzeto na nepropisan način i to se uvijek može pred sudom osporavati.Kad kažem neke zemlje ne mislim na Somaliju, već, eto na susjednu Hrvatsku gdje je sudska praksa izgleda takva, da Sud uzima alkotest uzet bez odložnog roka od 15 minuta kao nezakonit, i odbacuje prijavu kao nezakonitu.Rezultat Dreger testa nije sveto slovo o kojem se ne može raspravljati, to je dokaz koji sadrži presumpciju istinitosti, što znači da se smatra istinitim dok se ne dokaže suprotno.Može se čak uzeti i serijski broj aparata, i provjeravati da li je baždaren u roku u kojem je to neophodno itd itd.

Naravno nećeš poderat litar vinjaka i tražiti odgodu alkotestiranja na 15 min, u pitanju su slučajevi na samoj granici dozvoljenih vrijednosti, i to je ono što me je interesovalo tj.sudska praksa u tim slučajevima.

Sto nisi odmah sve u paketu napisao?

Poznato je da susjedi kopiraju prvenstveno Njemacku i cinjenica je da u njemackoj
vozac moze odbiti "puhanje" (koje pred sudom svakako ne vrijedi) ali se vadenje krvi ne moze
odbiti!.

Odgadanje testa je u njemackom zakonodavstvu takoder prisutno, mozes 15 min trcati oko
automobila ako imas kondicije, inace setaj.

Zao mi je kuleri ali @polovka je dobro cula.
Nabucco

#38 Re: Saobracajna policija?

Post by Nabucco »

Prije par dana na dionici Rogatica-Sarajevo u mjestu Stjenice.

Vozio sam iz rogatice prema sarajevu, ispred mene bilo neko auto kretalo se vrlo sporo, i ja ga ufatim preticati kad nisam ni zavrsio preticanje policajac iskoci. Naravno zaustavio sam se ja, ali me policajac "parkirao uz samu cestu skoro pa u kanal..
Njegovo objašnjenje nezakonito preticanje u krivini ( jako blaga i pregledna krivina), ali zbog cega je isprekidana linija postavljena u toj krivini kad je zabranjeno preticanje :-) . Iiiii onda pregovori skoro pola sata rasprave sta je kako je. Prvo kaže za ovo se mora uzeti vozacka, kazna 200-300KM, kasnje pa najmanje 120KM, i onda kad su vidjeli da nemogu dokazati sta sam uradio jer je tu isprekidana linija samo kazna od 40KM :) .

Mene zanima zbog cega ispekidana linija, a onda te zaustavi jer tu nije dozvoljeno preticanje :? ?
bebeSa

#39 Re: Saobracajna policija?

Post by bebeSa »

A zasto i 40 maraka ako nisi ucinio nista protuzakonito?
Nabucco

#40 Re: Saobracajna policija?

Post by Nabucco »

bebeSa wrote:A zasto i 40 maraka ako nisi ucinio nista protuzakonito?
Ma ne znam ni ja, krivina jeste ali je blaga i pregledna a uz to je isprekidana linija.Niti sam koga ugrozio, ništa bukvlano iz cista mira. Ma trebalo je njima za rucka, hoće oni mito.... :lol:

Više sam ugrozio saobracaj zbog toga sto je auto pola sata stajalo gotovo na cesti :)
covjekizsjene

#41 Re: Saobracajna policija?

Post by covjekizsjene »

Alkotestiranje se moze odgoditi na 10 ili 15 minuta nisam siguran
Post Reply