saobracajna policija i oduzimanje vozacke?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amrica

#1 saobracajna policija i oduzimanje vozacke?

Post by amrica »

Cula sam za slucaj sudara, bez velike materijalne stete, jedno vozilo izlazilo sa parkinga, udarilo ga drugo, i ovo drugo krivo sto mu je oduzelo prvenstvo???? A ono bilo na glavnoj cesti.
Nebitno, policajac odmah rekao: 300 KM kazne, 1 bod u vozacku i mjesec oduzimanja vozacke? To po novom zakonu.
Da li iko ista zna o ovome?
Nekad samo sudija mogao odrediti oduzimanje vozacke.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Takav je zakon i gotovo. Moj je jaran napuhao 2,4 promila i dobio 150 KM, 2 boda i vozačku mjesec dana, na licu mjesta ode vozačka :D
amrica

Post by amrica »

ako je bio pijan, shvatam, ali oduzimanje prvenstva nekome ko izlazi sa parkinga? Na osnovu kojeg clana zakona onaj ko izlazi sa parkinga ima prednost u odnosu na onog ko ide cestom?
Cula pricu od nekoga kome vjerujem, i razmisljam sta se meni sutra moze desiti? Ko sve ima prvenstvo? Ako parkiraliste ima prednost, cemu zakoni, testovi, saobracajni znakovi?
I oduzimanje prvenstva je za oduzimanje vozacke? MATERIJALNA STETA JEDAN FAR I KARAMBOLKA?
Pa more ljudi ne bi vozilo bar 6 mjeseci godisnje u ovom gradu kad bi se za oduzimanje (stvarne) prednosti oduzimala vozacka.
Nidje veze.
A oni sto voze 200 km/h, njima nista
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ne znam ja jel to bilo zbog prvenstva, ali po zakonu je uvijek kriv onaj koji udari, kaže mu drot "nisi pazio".
Isto tako, ako na izlazu s parkirališta nema znakova, važi pravilo desne strane. Fazon je što su sva naša raja uvela "pravilo šire ceste" tako da znam par ljudi koji voze nekoliko godina i uzimaju prednost ljudima koji im dolaze s desna i još govore da su u pravu, pošto su oni "na glavnoj cesti". :shock:
ins

Post by ins »

Zakon kaze:

Član 233.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 700,00 KM kaznit će se za prekršaj:

4) vozač koji u pogledu propuštanja vozila postupi protivno odredbama člana 48.;

i jos:

(3) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kojim je izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 800,00 KM do 1.600,00 KM, a vozaču će se uz kaznu izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.

a to jer clan 48 kaze:

(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.
(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(3) Izuzetno od odredbi st. (1) i (2) ovog člana, vozilo koje se kreće po šinama ima prvenstvo prolaza na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom, bez obzira na to s koje mu strane ono nailazi, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom prolaza dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tim putem.
(5) Vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću putem na koji ulazi i kad taj put nije saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom
prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog puta na put s kolovoznim zastorom, ili ako na put ulazi s površine na kojoj se ne odvija saobraćaj.
(6) Vozač koji pri skretanju vozila presijeca biciklističku stazu ili traku dužan je propustiti bicikl koji se kreće biciklističkom stazom ili trakom.

Dakle. Zvuci nevjerovatno, ali je drot u pravu. Ako oduzmes pravo prvenstva, i pri tome napravis sudar ocekuje te sve ovo....
ins

Post by ins »

Zakon kaze:

Član 233.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 700,00 KM kaznit će se za prekršaj:

4) vozač koji u pogledu propuštanja vozila postupi protivno odredbama člana 48.;

i jos:

(3) Za prekršaje iz stava (1) ovog člana kojim je izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nezgoda, učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 800,00 KM do 1.600,00 KM, a vozaču će se uz kaznu izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.

a to jer clan 48 kaze:

(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.
(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(3) Izuzetno od odredbi st. (1) i (2) ovog člana, vozilo koje se kreće po šinama ima prvenstvo prolaza na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom, bez obzira na to s koje mu strane ono nailazi, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(4) Vozač koji ulazi vozilom na put koji je saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom prolaza dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tim putem.
(5) Vozač je dužan propustiti sva vozila koja se kreću putem na koji ulazi i kad taj put nije saobraćajnim znakom označen kao put s prvenstvom
prolaza ako vozilom ulazi sa zemljanog puta na put s kolovoznim zastorom, ili ako na put ulazi s površine na kojoj se ne odvija saobraćaj.
(6) Vozač koji pri skretanju vozila presijeca biciklističku stazu ili traku dužan je propustiti bicikl koji se kreće biciklističkom stazom ili trakom.

Dakle. Zvuci nevjerovatno, ali je drot u pravu. Ako oduzmes pravo prvenstva, i pri tome napravis sudar ocekuje te sve ovo....
ins

Post by ins »

E sad, cisto sumnjam da postoji drot koji bi utvrdio da neko ko vozi cestom moze oduzeti prednost onome ko se ukljucuje sa parkinga.
Prema tome, ne vjeruj slijepo necijoj prici, pa da se radi o tebi najblizoj osobi jer ljudi cesto sebe predstavljaju kao zrtve intergalakticke zavjere :-)
stripiii

Post by stripiii »

ado-šampion wrote:Ne znam ja jel to bilo zbog prvenstva, ali po zakonu je uvijek kriv onaj koji udari, kaže mu drot "nisi pazio".
Isto tako, ako na izlazu s parkirališta nema znakova, važi pravilo desne strane. Fazon je što su sva naša raja uvela "pravilo šire ceste" tako da znam par ljudi koji voze nekoliko godina i uzimaju prednost ljudima koji im dolaze s desna i još govore da su u pravu, pošto su oni "na glavnoj cesti". :shock:
Tacno.Imao saob.nezgodu ali sreca po mene covjek bio nagodan za dogovor :D
stripiii

Post by stripiii »

ins wrote:Zakon kaze:

Član 233.

i jos:

a to jer clan 48 kaze:

Iz kojeg ti je ovo zakona :?
ins

Post by ins »

Novog :)
stripiii

Post by stripiii »

ins wrote:Novog :)
Jesi li siguran :wink:
ins

Post by ins »

Aha
stripiii

Post by stripiii »

stripiii wrote:
ins wrote:Aha
Imas li gdje u tom zakonu za prolazak kroz crveno?Ne znam koji je clan za to pa ako ti nije mrsko... :D :D
clana 51. st.1 :wink:
ins wrote:Moja greska, fulio sam zakon, ovaj citirani je prije izmjena, a iz ovog ne mogu da kopiram. :x

Sve je isto, jedino je Clan 49. ovaj o pravu prvenstva i novcane kazne su 100,00 do 300,00 odnosno 300,00 do 1000,00 KM u slucaju nezgode, uz oduzimanje vozacke na period od 1 do 6 mjeseci, po Clanu 235.
Upravo tako :thumbup:
Last edited by stripiii on 05/06/2007 16:31, edited 1 time in total.
ins

Post by ins »

Moja greska, fulio sam zakon, ovaj citirani je prije izmjena, a iz ovog ne mogu da kopiram. :x

Sve je isto, jedino je Clan 49. ovaj o pravu prvenstva i novcane kazne su 100,00 do 300,00 odnosno 300,00 do 1000,00 KM u slucaju nezgode, uz oduzimanje vozacke na period od 1 do 6 mjeseci, po Clanu 235.
ins

Post by ins »

Za crveno svjetlo isto vazi Clan 235, dakle kazna identicna!
amrica

Post by amrica »

lik silazio sa plocnika na kojem je dozvoljeno parkiranje
ado-šampion

Post by ado-šampion »

To nema šanse onda da je zbog prvenstva, ali ako ga je udario mogao mu je reći da "nije prilagodio brzinu uslovima na putu".
Ja bih svima preporučio da pročitaju ovaj novi Zakon jer ga drotovi maksimalno lažno tumače. Meni je tako nedavno rekao da je najmanja kazna 50 KM, pa poslije malo nagovaranja 40, a najmanja je 30. Neku noć mi je rutinska zaustavila jarana i peglali ga kako nema 23 godine ili 5 godina iskustva (on ima 22 i 4 iskustva), a vozi iza 23 sata, a navodno je u Zakonu tri godine iskustva.
Gray

Post by Gray »

Ma ne treba njima nista placati na licu mjesta. Ja sam rekao da vise nista ne placam, sve neka ide na sud, pa da vidimo sta ce biti.

I mene su zaustavili zbog te 23 godine. Pita on mene "znate li za odredbu novog zakona po kojoj ne smijete voziti iza 23 sata?" Lijepo mu odgovorim "Znam, slobodno pišite." Poslije 2 dana mi je došao prekršajni nalog, slijedeći dan ga odmah predao na sud da tražim sudsko odlučivanje.

To je bilo prije nekih 25 dana, još mi nije stigao poziv sa suda.

Naši policajci nemaju pojma, pri svakom zaustavljanju naprave neku grešku u proceduri, pa se isplati žaliti.
neki

Post by neki »

Stici ce ti ne brini se uskoro. a onda ces morati platiti i uvecanu kaznu i sudske troskove..
Naši policajci nemaju pojma, pri svakom zaustavljanju naprave neku grešku u proceduri, pa se isplati žaliti.
U tvom slucaju se nikako ne isplati jer je makar po tom pitanju zakon jasan
Mislilac

Post by Mislilac »

ins wrote:Zakon kaze:

clan 48 kaze:

E hajd sad nađi definiciju "površine na kojoj se odvija sobraćaj".

Parking na koji se ulazi naprijed a izlazi zguza baš i nije "površina na kojoj se odvija saobraćaj". Tu se odvija stajanje. :D :D :D
papa

Post by papa »

uhvate te pjanog, uzmu na licu mjesta vozacku i puste da vozis kuci :D :D
Gray

Post by Gray »

neki wrote:
Stici ce ti ne brini se uskoro. a onda ces morati platiti i uvecanu kaznu i sudske troskove..
U tvom slucaju se nikako ne isplati jer je makar po tom pitanju zakon jasan

Hoćeš li se kladiti? Kao prvo, ne mogu nikako plaćati uvećanu kaznu, kada je za to predviđena samo kazna od 50 km, a sud može izreći samo veću zakonom predviđenu kaznu. U zakonu nije predviđena veća kazna.

Sudski troškovi uredu.

Drugo, ko kaže da se ne isplati? Zakon jeste jasan, ali ne znači da policajac prilikom zaustavljanja nije napravio greške zbog kojih se ne može dokazati taj prekršaj, a prema Zakonu o prekršajima teret dokazivanja je na njemu.

A sve da i nije ništa pogriješio, pa nije ni zakon u kamenu uklesan.
neki

Post by neki »

Hoćeš li se kladiti? Kao prvo, ne mogu nikako plaćati uvećanu kaznu, kada je za to predviđena samo kazna od 50 km, a sud može izreći samo veću zakonom predviđenu kaznu. U zakonu nije predviđena veća kazna.
Na temelju člana 38 stav 1 zakona o prekršajima FBIH: Ukoliko okrivljenog sud proglasi prekršajno odgovornim, kazna izrečena od strane suda može biti veća od kazne izrečene ovim prekršajnim nalogom i okrivljeni će biti obavezan nadoknaditi sudske troškove.

Zakon jeste jasan, ali ne znači da policajac prilikom zaustavljanja nije napravio greške zbog kojih se ne može dokazati taj prekršaj, a prema Zakonu o prekršajima teret dokazivanja je na njemu.
Na prekrsajnom nalogu tacno pise sat i minuta kad si zaustavljen i zbog cega si kaznjen ovjereno od sluzbenog lica.U licnoj ti pise datum rodjenja...Ja ne vidim sta je tu problem dokazati da si vozio poslije 23h a imao manje godina od dozvoljenog
BihYankee

Post by BihYankee »

amrica wrote:ako je bio pijan, shvatam, ali oduzimanje prvenstva nekome ko izlazi sa parkinga? Na osnovu kojeg clana zakona onaj ko izlazi sa parkinga ima prednost u odnosu na onog ko ide cestom?
Cula pricu od nekoga kome vjerujem, i razmisljam sta se meni sutra moze desiti? Ko sve ima prvenstvo? Ako parkiraliste ima prednost, cemu zakoni, testovi, saobracajni znakovi?
I oduzimanje prvenstva je za oduzimanje vozacke? MATERIJALNA STETA JEDAN FAR I KARAMBOLKA?
Pa more ljudi ne bi vozilo bar 6 mjeseci godisnje u ovom gradu kad bi se za oduzimanje (stvarne) prednosti oduzimala vozacka.
Nidje veze.
A oni sto voze 200 km/h, njima nista
Eh amrice, ja sam onda dobro prošao, :-D odrali me samo 30 KM što na parkingu nisam upalio svjetla kada sam se premještao i još dodatnih 40 KM što sam se "kao pješak kretao kolovozom" dok sam išao platiti kaznu i još bolje imam nula bodova... (vidi link)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=38144
BihYankee

Post by BihYankee »

Eh, sad bih želio da izjavim: VRATITE NAM STARU POLICIJU! (koja je kažnjavala kriminalce, mogla se šarmirati izgledom, omekšati fer i korektnim nastupom, isfolirati službenim položajem pa i sa kojima se moglo nagoditi) . Smije li se ovdje psovati? E onda: J.b.o ovakav Zakon, koji dere isključivo one koji ga poštuju (ovdje izgleda kontraverzno ali sačekaj dok tebe zaustavi pa ga pitaj što nije kaznio onog u Blejzeru a on ti odgovori : "pa nisam lud ! on je registrovani kriminalac"). Dalje, j.e.o one koji su ga usvojili i na kraju j.e.o nas koji smo ih izabrali. (svejedno jesi li glasao/la za njih kao ja ili nisi izašao na izbore-isto smo pogriješili). Evo moju su podršku izgubili a vi koji čitate ovo : dobro se zamislite! Zašto? pa evo ko ne zna nek pročita ovdje :
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=38144
Neću ja više nikad glasti za one koji se busaju Bosnom već građanskim pravima!(dobrojutro Kolumbo! : malo samokritike- došlo mi iz g....e u g...u)
HAUG.
Post Reply