Prije aluminijskih stanica (koje su svjetski, ili barem zapadnoevropski standard), stajalo se čekat' tramvaj na goloj ledini. A te predratne željezne ograde koje hvališ, većinu su ih samljeli udari istih ovakvih idiota kakvi danas melju aluminij.
Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jimmy_The_Saint
#26 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Zavjera instruktora i aluminijske industrije?
Prije aluminijskih stanica (koje su svjetski, ili barem zapadnoevropski standard), stajalo se čekat' tramvaj na goloj ledini. A te predratne željezne ograde koje hvališ, većinu su ih samljeli udari istih ovakvih idiota kakvi danas melju aluminij.
- madner
#27 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Kad naleti Wartburg limuzina, zadnji krik Njemacke tehnologije. Doduse prije WW2 ali jel, kvalitet je to.
Last edited by madner on 26/05/2010 13:18, edited 1 time in total.
-
pshhh
#28 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Nije zavjera instruktora i ispitivaca vec obicno seosko varanje ljudi ... na nacin koji sam vec opisao ali to su pojedinci kojima ce se stati u kraj dok ih dosta ima regularnih.Jimmy_The_Saint wrote:Zavjera instruktora i aluminijske industrije?![]()
Dalje, predratne ograde su zaista stitile ljude na tramvajskoj stanici kada se auto zabije u takvu ogradu jer je bila sa teskim i debelim zeljeznim cijevima sirine preko dvadeset centimetara.
Takva ograda kod udara autom bi se samo malo ulupila i zgulila farba sa iste, nista vise a i nije bilo uopce stakla.
Zar nije ludost staviti ljude na sred ulice u staklenik od aluminijuma i izloziti ih opasnosti od ovakvog saobracaja, kakav danas vidjamo na ulicama grada Sarajeva?

Zar svakom gradjaninu Sarajeva nije zivot u opasnosti koji ceka tramvaj na sred ulice u ovakvom aluminijskom stakleniku? Pogledajte samo koliko je tu stakla i od kakvog je materijala sve to napravljeno.
Uopce se nije mislilo na sigurnost ljudi. Koja se je samo pamet ovoga sjetila?
- atko
#29 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Pa sta treba ... bunkere napraviti sa puskarnicama da se moze provirit ide li trajvan ...
... ok, slazem se treba staviti jace ograde jer indijanci su ocigledno uzeli maha ... ali trebalo je davno poceti i planirati da se malo ta strktura glavne dzade promjeni ... ovo ko auto put a izmedu dvije trake masa ljudi ... a vozila sve vise, sve brza, sve jaca, krkana sve vise, zakona sve manje ... ne znam dokle cemo dogurat ako se budem samo branili bunkerima, celicnim vratima, zederima itd itd ...
- holowey
#30 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
ako je vec rijec o zastiti putnika koji cekaju na prevoz tramvajem, mozda bi rjesenje bilo postavljanje stubova oko same "kucice" tramvajske stanice poput stubova koje su postavili na lokaciji buduce americke ambasade...
ipak, sva moguca rjesenja zastite putnika se svode na to da je ludiranje po cesti sasvim normalna stvar i da se mi trebamo prilagoditi tome gradeci bunkere od stanica a oni neka nastave ludovati po cesti...
ipak, sva moguca rjesenja zastite putnika se svode na to da je ludiranje po cesti sasvim normalna stvar i da se mi trebamo prilagoditi tome gradeci bunkere od stanica a oni neka nastave ludovati po cesti...
-
pshhh
#31 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Pitanje je samo kako su ovi sto luduju dobili vozacku dozvolu, kod koga su bili na obuci i ko je ih pustio u saobracaj?holowey wrote: sva moguca rjesenja zastite putnika se svode na to da je ludiranje po cesti sasvim normalna stvar
- sinus
#32 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Dobili su je tako što su prilikom polaganja bili male mace i svega su se pridržavali tako da bi im i ti lično dao vozačku, a onda poslije kada završe sa tobom, čim im okreneš leđa kažu ti ko te jebe i onda voze po svojim pravilima.pshhh wrote:Pitanje je samo kako su ovi sto luduju dobili vozacku dozvolu, kod koga su bili na obuci i ko je ih pustio u saobracaj?holowey wrote: sva moguca rjesenja zastite putnika se svode na to da je ludiranje po cesti sasvim normalna stvar
Nema to veze sa instruktorima...
P.S.
Koliko je pušača prestalo da puši zbog toga što mogu dobiti rak ili zbog toga što svojim pušenjem ugrožavaju zdravlje drugih ?
Tako ti je isto i sa vozačima...
-
pshhh
#33 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Naravno da ima veze sa instruktorima.sinus wrote: Dobili su je tako što su prilikom polaganja bili male mace i svega su se pridržavali tako da bi im i ti lično dao vozačku, a onda poslije kada završe sa tobom, čim im okreneš leđa kažu ti ko te jebe i onda voze po svojim pravilima.
To se zna i to je javna tajna ali neko ce i ovim pojedincima stati u kraj ...
Procitaj malo komentare na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=30491
ili ovaj ...cecimy. wrote:Ne mogu a da ne dodam za dotičnog instruktora ______,(___________),da je to jedan krkan i seljak, koji je puko na živcima i koji se iživljava na kandidatima ( ženskim, jer vi muškarci već otprilike znate odlično da vozite, pa ima malo više strpljenja), jer čovjek pati da ga ne izblamirate pred ostalima. Samo žalim što sam pretrpila cijelu obuku njegove histerije i galamu, što ga nisam poslala u p... materinu i otišla. Ali dobro šta je tu je, samo instruktor je fujjjjjjjjj.
Izbrisao sam imena ....lotdog wrote: ____________ iz autoškole ________ je takav seljak da je to ne za povjerovati. Na prvi pogled čini se kao smiren, običan kao što bi mi rekli "raja" instruktor medjutim kada krenete na voznju smucit ce vam se zivot. Tako je ljigav,odvratan , dere se bez ikakvog razloga , na sitne greske počne nabrajati kojekakve gluposti od kojih me je glava bolila dva mjeseca. Prvi puta cim sam sjeo u auto rekao sam da prije nisam vozio i da neznam , medjutim boli njega kurac. On se tako kretenski dere da bi covjek pomislio da kandidat pogazi 50 pjesaka tokom jednog casa.
Iskreno , sama auto škola ______ je ok , ako budete izabrali ovu autoškolu tražite drugog instruktora samo ne _______.
Toliko od mene
Pa ko voli nek izvoli
Ima instruktora koji sve radi da ne naučite voziti automobil, da bi vas doveo u situaciju da date mito za polaganje vozačkoga ispita koje ce on podjeliti sa ispitivacem a usput ćete ovakvim varalicama platiti i dopunske časove.
- holowey
#34 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
da se pridruzim zalopojkama, i moj instruktor (necu da ga imenujem jer jos uvijek radi) je bio kreten deluxe, tersanje, galama, siktanje, i generalno utjerivanje straha u kostipshhh wrote:Naravno da ima veze sa instruktorima.sinus wrote: Dobili su je tako što su prilikom polaganja bili male mace i svega su se pridržavali tako da bi im i ti lično dao vozačku, a onda poslije kada završe sa tobom, čim im okreneš leđa kažu ti ko te jebe i onda voze po svojim pravilima.
Procitaj malo komentare na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =4&t=30491
ili ovaj ...cecimy. wrote:Ne mogu a da ne dodam za dotičnog instruktora ______,(___________),da je to jedan krkan i seljak, koji je puko na živcima i koji se iživljava na kandidatima ( ženskim, jer vi muškarci već otprilike znate odlično da vozite, pa ima malo više strpljenja), jer čovjek pati da ga ne izblamirate pred ostalima. Samo žalim što sam pretrpila cijelu obuku njegove histerije i galamu, što ga nisam poslala u p... materinu i otišla. Ali dobro šta je tu je, samo instruktor je fujjjjjjjjj.
Izbrisao sam imena ....lotdog wrote: ____________ iz autoškole ________ je takav seljak da je to ne za povjerovati. Na prvi pogled čini se kao smiren, običan kao što bi mi rekli "raja" instruktor medjutim kada krenete na voznju smucit ce vam se zivot. Tako je ljigav,odvratan , dere se bez ikakvog razloga , na sitne greske počne nabrajati kojekakve gluposti od kojih me je glava bolila dva mjeseca. Prvi puta cim sam sjeo u auto rekao sam da prije nisam vozio i da neznam , medjutim boli njega kurac. On se tako kretenski dere da bi covjek pomislio da kandidat pogazi 50 pjesaka tokom jednog casa.
Iskreno , sama auto škola ______ je ok , ako budete izabrali ovu autoškolu tražite drugog instruktora samo ne _______.
Toliko od mene
Pa ko voli nek izvoli
Ima instruktora koji sve radi da ne naučite voziti automobil, da bi vas doveo u situaciju da date mito za polaganje vozačkoga ispita koje ce on podjeliti sa ispitivacem a usput ćete ovakvim varalicama platiti i dopunske časove.
nakon sto mi je "doslo iz dupeta u glavu" i jace od pola miliona predjenih km, zahvalan sam mu na pristupu, jer nakon njegovog nacina pojasnjavanja odredjenih teoretskih situacija i potencijalnih opasnosti, nije mi palo na pamet da izigravam mutanta schumachera i colina mcrea, jurcam po gradu i ugrozavam sigurnost drugih ucesnika u saobracaju
-
pshhh
#35 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Slicno kao i ti sam imao jednog postenog instruktora ali stvarno je isto kao i ovaj tvoj bio mahnit.holowey wrote: da se pridruzim zalopojkama, i moj instruktor (necu da ga imenujem jer jos uvijek radi) je bio kreten deluxe, tersanje, galama, siktanje, i generalno utjerivanje straha u kostistvarno ne znam kako sam kao zelen tinejdzer uspio da izdrzim njegovu torturu
srecom izdrzao sam...
![]()
nakon sto mi je "doslo iz dupeta u glavu" i jace od pola miliona predjenih km, zahvalan sam mu na pristupu, jer nakon njegovog nacina pojasnjavanja odredjenih teoretskih situacija i potencijalnih opasnosti, nije mi palo na pamet da izigravam mutanta schumachera i colina mcrea, jurcam po gradu i ugrozavam sigurnost drugih ucesnika u saobracaju![]()
Medjutim, naucio me je pravo dobro voziti ali danas kao što sam vec rekao ima pojedinaca koji to smisljeno rade.
Treba napraviti razliku izmedju postenih a mahnitih i pokvarenih koji zele da vas prisile da im date mito.
- holowey
#36 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
sve je stvar perspektive, sve koji kukaju na instruktore treba za par godina pitati sta misle o svojim instruktorima...pshhh wrote:Slicno kao i ti sam imao jednog postenog instruktora ali stvarno je isto kao i ovaj tvoj bio mahnit.holowey wrote: da se pridruzim zalopojkama, i moj instruktor (necu da ga imenujem jer jos uvijek radi) je bio kreten deluxe, tersanje, galama, siktanje, i generalno utjerivanje straha u kostistvarno ne znam kako sam kao zelen tinejdzer uspio da izdrzim njegovu torturu
srecom izdrzao sam...
![]()
nakon sto mi je "doslo iz dupeta u glavu" i jace od pola miliona predjenih km, zahvalan sam mu na pristupu, jer nakon njegovog nacina pojasnjavanja odredjenih teoretskih situacija i potencijalnih opasnosti, nije mi palo na pamet da izigravam mutanta schumachera i colina mcrea, jurcam po gradu i ugrozavam sigurnost drugih ucesnika u saobracaju![]()
Medjutim, naucio me je pravo dobro voziti ali danas kao što sam vec rekao ima pojedinaca koji to smisljeno rade.
Treba napraviti razliku izmedju postenih a mahnitih i pokvarenih koji zele da vas prisile da im date mito.
naravno, ima medju instruktorima mutljarosa koji tokom obuke kandidata ne nauce mnogo cemu, mozda mu cak i stvore averziju prema voznji, ali vecina nije takva...
jos se sjecam rijeci svog instruktora kada smo se tek sreli...kaze "ja te u 36 sati ne mogu nauciti da vozis. mogu te nauciti da polozis ali ucenje voznje je proces koji nikada ne zavrsava. svaki vozac, cak i profesionalac se moze naci u situaciji u kakvoj niko nikad prije nije bio, zato kada dobijes vozacku pamet u glavu i cetvore oci na cestu"...
- Jimmy_The_Saint
#37 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Ama instruktor je bitan kol'ko i onaj što ti je prod'o auto. Sve što ti instruktor NAUKE pokaže, može ti pokazati i komšija Mujo. "To ti je mjenjač, prva-druga-treća-rikverc, to ti je kvačilo, gas, kočnica", upališ i omma u vrtnju na poligon. A na poligonu vrtiš dok ne izvrtiš, pa na otvorenu cestu, pa na ispit. E sad, ko išta o tome razumi, razumi da su u pravu oni koji kažu da bez 5.000 - 10.000 pređenih kilometara jednostavno nisi vozač. A u tih 5-10 milja nema više ni instruktora, ni dreke, ni duplih komandi.
Druga je stvar što vozačku hoće (i kad-tad dobiju) i ljudi koji, jebo te, nisu u stanju položiti TESTOVE ni nakon 18 puta!!!!!! (Znači, kad ni situaciju na papiru nije u stanju skontati, možeš misliti kako će "pravilno" riješiti raskrsnicu kog Higijenskog ili kružni na Ilidži). I onda još sjede za makinu od 200 konja.
Druga je stvar što vozačku hoće (i kad-tad dobiju) i ljudi koji, jebo te, nisu u stanju položiti TESTOVE ni nakon 18 puta!!!!!! (Znači, kad ni situaciju na papiru nije u stanju skontati, možeš misliti kako će "pravilno" riješiti raskrsnicu kog Higijenskog ili kružni na Ilidži). I onda još sjede za makinu od 200 konja.
-
Dendrlix
#38 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Meni samo nije jasno kako neko moze sebi dozvoliti da mu neko fursati, tersa i galami, i to sve za svoje pare.holowey wrote:da se pridruzim zalopojkama, i moj instruktor (necu da ga imenujem jer jos uvijek radi) je bio kreten deluxe, tersanje, galama, siktanje, i generalno utjerivanje straha u kostipshhh wrote:Naravno da ima veze sa instruktorima.sinus wrote: Dobili su je tako što su prilikom polaganja bili male mace i svega su se pridržavali tako da bi im i ti lično dao vozačku, a onda poslije kada završe sa tobom, čim im okreneš leđa kažu ti ko te jebe i onda voze po svojim pravilima.
Toliko od mene
Pa ko voli nek izvoli
Ima instruktora koji sve radi da ne naučite voziti automobil, da bi vas doveo u situaciju da date mito za polaganje vozačkoga ispita koje ce on podjeliti sa ispitivacem a usput ćete ovakvim varalicama platiti i dopunske časove.stvarno ne znam kako sam kao zelen tinejdzer uspio da izdrzim njegovu torturu
srecom izdrzao sam...
![]()
nakon sto mi je "doslo iz dupeta u glavu" i jace od pola miliona predjenih km, zahvalan sam mu na pristupu, jer nakon njegovog nacina pojasnjavanja odredjenih teoretskih situacija i potencijalnih opasnosti, nije mi palo na pamet da izigravam mutanta schumachera i colina mcrea, jurcam po gradu i ugrozavam sigurnost drugih ucesnika u saobracaju
Meni bi se obracao sa gospodine i ne bi podizao glas vise od 35 db.
Jbt, pa pogledaj samo koliko kosta ta obuka! Za te pare ima da mi vrata otvori, izmasira me nakon voznje i jos ako treba da mi brise znoj sa cela dok vozim.
- holowey
#39 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
pretpostavljam da bi onda, nakon sto uz mazni glasic dobijes vozacku, ocekivao i da ti bace ruzu na mezar?Dendrlix wrote: Meni samo nije jasno kako neko moze sebi dozvoliti da mu neko fursati, tersa i galami, i to sve za svoje pare.![]()
Meni bi se obracao sa gospodine i ne bi podizao glas vise od 35 db.
Jbt, pa pogledaj samo koliko kosta ta obuka! Za te pare ima da mi vrata otvori, izmasira me nakon voznje i jos ako treba da mi brise znoj sa cela dok vozim.
preventivni degenek prije voznje i korektivni nakon voznje pa da vidis saobracajne kulture
-
Dendrlix
#40 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Ne bih ocekivao da mi bace ista na mezar ako bih sam bio krivac svoje ili nedoBog tudje smrti. Mene su roditelji naucili da ne budem kreten ni u jednom segmentu zivota, pa samim tim nisam kreten ni u voznji. Jednostavno, ne dozvoljavam da se prema meni iko odnosi na taj nacin.
Ja sam obuku imao u MaxLine-u i instruktor kojeg su mi dali je bio miran i stalozen, sve mi je fino objasnio i nijednom nije povisio ton na mene. Da sam kojim slucajem dobio nekog kretena, kakvih vidim ima, iste sekunde bih napustio vozilo, otisao podnijeti prijavu direktoru skole i zahtjevati drugog instruktora. Jbg, jednostavno sam takav.
Ja sam obuku imao u MaxLine-u i instruktor kojeg su mi dali je bio miran i stalozen, sve mi je fino objasnio i nijednom nije povisio ton na mene. Da sam kojim slucajem dobio nekog kretena, kakvih vidim ima, iste sekunde bih napustio vozilo, otisao podnijeti prijavu direktoru skole i zahtjevati drugog instruktora. Jbg, jednostavno sam takav.
- holowey
#41 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
svaka cast i tebi i tvojim roditeljima, ali cini se da si ti izuzetak u svemu... puna crna hronika,a dosta toga je moglo biti sprijeceno adekvatnim odgojem...Dendrlix wrote:Ne bih ocekivao da mi bace ista na mezar ako bih sam bio krivac svoje ili nedoBog tudje smrti. Mene su roditelji naucili da ne budem kreten ni u jednom segmentu zivota, pa samim tim nisam kreten ni u voznji. Jednostavno, ne dozvoljavam da se prema meni iko odnosi na taj nacin.
slazem se, musterija odlucuje kome placa, musterija odlucuje da li je zadovoljna uslugom ili ne, tako da instruktorima koji su navedeni u negativnim komentarima, prihodi ocito ne zavise od broja kandidata... ali opet kazem, nisu svi instruktori kreteni, niti ima smisla vjerovati svakom kandidatu da je instruktor kreten...
btw, dosta komentara je preuvelicano, iznesene su samo cinjenice koje idu u prilog tvrdnji, a i dalje kandidati idu kod tih istih instruktora... nesto tu ne stima
- ima´l_zime_Marinko
#42 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
ja prvi put sa vama,mislim tek registrovan
,a citani ste jako
,od nekih bi volio i dres imati
! pa et ak nekome treba instruktor ja sam jedan od njih
!
- Jimmy_The_Saint
#43 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Imal kake štele u tebe....

-
Dendrlix
- Azamo
#45 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Dendrlix wrote:Deres li se?
Pa to se pita na PM
- ima´l_zime_Marinko
#46 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Ma jok ne deremDendrlix wrote:Deres li se?
- ima´l_zime_Marinko
#47 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
ma ne treba štela,cuj štelaJimmy_The_Saint wrote:Imal kake štele u tebe....![]()
![]()
![]()
- JThomas
#48 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
ma brate, većina instruktora nije takva. ni moj nije bio, a ni većina raje koju ja znam nema tako dramatično negativna iskustva.
a realno kad sagledaš, kultura van saobraćaja nije na išta većem nivou. sve to dolazi prvo od kuće, pa onda svi ostali faktori. može se instruktor i na glavu nasaditi kad je neko hojrat, poslije punoljetstva je kasno za preodgoj. a normalno da će pred instruktorom i pred komisijom svako biti fin dok ne položi.
a realno kad sagledaš, kultura van saobraćaja nije na išta većem nivou. sve to dolazi prvo od kuće, pa onda svi ostali faktori. može se instruktor i na glavu nasaditi kad je neko hojrat, poslije punoljetstva je kasno za preodgoj. a normalno da će pred instruktorom i pred komisijom svako biti fin dok ne položi.
-
pshhh
#49 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Problem je sto ogromna vecina raje u ovoj drzavi smatra da je davanje mita nesto normalno i da se to samo po sebi podrazumjeva, pa tako i za polaganje vozackoga ispita.JThomas wrote:većina instruktora nije takva. ni moj nije bio, a ni većina raje koju ja znam nema tako dramatično negativna iskustva.
Tako kada dizu kratkorocni kredit za vozacku dozvolu racunaju i na troskove koje ce dati za mito.
Zbog ovog normalnog odnosa prema korupciji imamo "razne profile strucnjaka" pa tako i vozaca.
Sead Numanović
Korupcija
Najtragičnije od svega je da se do sada nije dokazao niti jedan od ozbiljnijih slučajeva u kojima se ljudi optužuju za korupciju
Prošla, pa i dobar dio ove godine, ostat će upamćena po strašnim skandalima u visokoobrazovnim institucijama Bosne i Hercegovine.
Nekoliko profesora Pravnog fakulteta optuženo je za primanje mita, te korištenje usluga prostitutki za koje se prije može reći da su nesretne studentice koje nisu imale drugog načina da polože neki od ispita.
Niz profesora, nadalje, na nekim drugim fakultetima širom BiH optuženo je za plagijate i nepotizam.
Ako je suditi po novinskim naslovima, korupcija je najdublje korijene pustila tamo gdje bi je najmanje trebalo i smjelo biti!
To ima stravične i dalekosežne posljedice.
Već je javna tajna cijena koju pojedini profesori imaju za polaganje nekog ispita.
Rezultat je da se, po "difoltu", masa studenata koji diplomiraju pravo, proizvode s felerom.
Učeći od svojih profesora, oni umjesto kriterija znanja (ili kasnije prava) u glavi mogu imati cjenovnik za svoje usluge.
Praktično, oni koji imaju para, dobit će i "pravdu", a oni koji nemaju da plate mogu očekivati samo da će dalje biti poniženi na sudu.
Obzirom da je jako malo onih koji imaju ozbiljne pare, počet će se dešavati da i mladi sudije ili tužioci sve više sude po debljini novčanika, a ne po slovu zakona, što će voditi u sve dublje razočarenje masa u pravni sistem države. To opet vodi k mržnji prema državi, što je kraj postojanja jedne države.
Cijele imperije, mnogo veće i mnogo jače od BiH propadale su i završavale na smetlištu historije uslijed korupcije.
BiH je ne tako davno platila ogromnu cijenu odbrane svog postojanja da bi se mirno moglo gledati sveopće rastakanje njenih državnih institucija i temelja, duboko nagriženih korupcijom.
Ona je postala sastavni dio našeg života, nešto što se podrazumijeva!
Radno mjesto, koje vam pripada, ne možete dobiti ako ne platite nekih 10.000 maraka. Taj cjenovnik posebno važi za radna mjesta u državnoj službi.
Iako se od naših plaća za poreze izdvaja čak do 70 posto od bruto iznosa, vi ne možete dobiti zasluženu ljekarsku njegu, ako za to ne platite "kome treba".
Ako ste prekršili neki saobračajni propis, ne brinite - podmitite policajca i mirni se!
Ako...
Ne postoji stvar u BiH da se može uraditi regularno. Smatra se da ste "nenormalni" ako nećete mito i nešto u vama smrdi ako ste protiv toga.
Stanje postaje više nego zabrinjavajuće.
Po zakonu imate pravo na svašta, ali su vaša prava na čekanju dok ne platite za ono što vam sasvim regularno pripada!
Najtragičnije od svega je da se do sada nije dokazao niti jedan od ozbiljnijih slučajeva u kojima se ljudi optužuju za korupciju.
Što optužbe idu k višim nivoima, to su oslobađjajuće presude očekivanije.
Da se razumijemo - ne smatram da su svi visoki političari koji su optuženi - krivi. Ne malo njih žrtve su podmetanja njihovih neistomišljenika.
Jer, kako ispit na Pravnom fakultetu ima cijenu, tako i tužilački spis ima (malo veću) cijenu!
No, apsolutno sam siguran da nisu svi političari ili poznate ličnosti generalno, koji su pred našim sudovima oslobođeni - nevini!
Stvari idu na gore!
Nemamo zabilježenog slučaja u novijoj historiji da je neko uhvaćen kako prima mito. U zemlji u kojoj je korupcija već postala običaj, odustvo takvih operacija pokazuje realno stanje i u policijskim strukturama.
Svojevremeno su neki mediji flagrantno dokazali korupciju u Sudu u Sarajevu.
I? Ništa! Pojeo vuk magarca. Sud se u lice nasmijao novinarki koja je dokumentirala slučaj korupcije pri izdavanju zemljišno-knjiškog izvadka.
...
Stvari u su BiH otišle predaleko. Ovu zemlju neće niti može nikada uništiti Dodikov separatizam. Ali je u konačnici i može i hoće sveprisutna korupcija na koju ama baš niko ne obraća pažnju niti se praktično bori protiv nje.
-
fenolftalein
#50 Re: Saobraćajna kultura, auto škole, obuka i ispit ...
Ja ne znam od koga si to čuo, imam nekoliko prijatelja koji su polagali u maxline-u i svi položili i zadovoljni. Doduse, nisu svi iz prve polozili,al hajd...Azamo wrote:To za mito većinom nije do instruktora nego do komisije,ja sam 3 puta polago' i svaki put sam moro jednostavno moro da platim komisiju da bi položio,i tu je glavni problem,ako platiš i položit ćeš odmah,nije bitno da li znaš voziti samo je bitno da imaš pare i da dok polažeš ne napraviš udes i ne ubiješ nekoga ostalo ne gledaju.A to za instruktora vjerujem da ih ima svakakvih,ja sam čuo da ova auto škola maslane(maxline) je pravi haos i da su im instruktori 0 bodova
Što se instruktora tiče, nisu svi kod istog instruktora, ali sam zapamtio da je Samir pravo dobar.