muha_sa wrote:on kriv 1000%
nije se dobro prestrojio prije kruznog cime je pocinio prekrsaj.
jako je bitno da se pogledaju strelice prije kruznog. ako se one slijede, nema gresaka.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
muha_sa wrote:on kriv 1000%
Ako cemo mak na konac prema dobrinji je drugi izlazchannel10 wrote:Imate gore pravila na ona dva linka koja kazu da onaj koji zeli iz kruznog toka izaci po uglom od 90 stepeni (u odnosu na ulaz u kruzni) , odnosno na treci izlaz, nema sta traziti u vanjskoj traci, nego se mora prije ulaska u kruzni prestrojiti u traku koja vodi u unutrasnji dio kruznog toka.
Sve to imate iscrtano na kolovozu u svakoj traci prije ulaska u kruzni tok. Samo treba malo pratiti.
Kad se ulazi u Zenicu sa M17 na prvom kruznom toku, ispred kruznog toka imaju dvije saobracajne trake koje vode u kruzni tok. U tim trakama imaju ocrtane strelice pravca obaveznog kretanja prije samog ulaska u kruzni tok, tako da je u ljevoj traci oznaceno kretanje pravo a u desnoj traci za skretanje desno odnosno izlaz iz kruznog toka. To znaci da ko udje u desnu traku odnosno spoljasnju u kruznom toku mora izaci iz kruznog toka na prvom izlazu i da ne moze u toj traci kruziti kruznim tokom. U vecini slucajeva takva signalizacija se postuje od vozaca.Seawolf wrote:Ne postoje propisani pogrešni i ispravni načini uključivanja u kružni tok, a s obzirom na to na koji se izlaz po redu izlazi.Dado34 wrote:... Ipak mislim da ako se pogrešno uključio, on je mene trebao pustiti da izađem jer ne smije kružiti vanjskom trakom. Nema veze, još ću ja to do detalja istražiti. Nemoguće da nema pravila i da smo obojica u krivu ili u pravu.
Obojica ste ispravno ušli u kružni tok. Ti iz lijeve trake u unutrašnju, on iz desne trake u vanjsku. Nakon što ste ušli u kružni tok, vrijede ista pravila kao van kružnog toka. Ti si napustio traku kojom si se kretao u kružnom toku i time si mu oduzeo prednost prolaza. Ti si kriv.
Onaj ko se kreće vanjskom trakom kružnog toka, ne mora se isključiti na prvom izlazu. To može biti samo preporučeno ponašanje kretanja u kružnom toku, ali nikako nije obaveza koja proističe iz bilo kojeg saobraćajnog propisa.Danguba wrote:Ko je u desnoj traci mora se iskljuciti na prvom izlazu(ako nije drugacije odredjeno strelicama). Onaj ko je u unutrasnjoj i zeli izaci na drugi izlaz, gleda samo auta sa prvog prvog prikljucka(a ima vremena da vidi da li se jos neko prikljucuje).
Onaj koji vozi vanjskom trakom vise od jednog izlaza cini prekrsaj(opet, ako nije drugacije regulisano.
Zbog takvih treba raditi prepreke u kruznom pa ako si pogrijesio ona te izbacuje gdje ti ne zelis pa se poslije vadi.
Kao sto sam rekao i prije kad je @Seawolf ukazao na pravilnu voznju u kruznom toku, posebno sa ovim dodatnim obrazlozenjem, svaka castSeawolf wrote:Onaj ko se kreće vanjskom trakom kružnog toka, ne mora se isključiti na prvom izlazu. To može biti samo preporučeno ponašanje kretanja u kružnom toku, ali nikako nije obaveza koja proističe iz bilo kojeg saobraćajnog propisa.
@Danguba, @condy, @channel10, @Dado34:
- U saobraćajnim trakama kojima se dolazi iz smjera Lukavice i koje završavaju pri ulasku u kružni tok, nisu ucrtane nikakve strelice koje ukazuju na obavezan smjer kretanja. Jedino pravilo koje važi pri izlasku iz te dvije saobraćajne trake i pri ulasku u kružni tok je da se iz desne trake mora ući u vanjsku traku kružnog toka, a iz lijeve trake u unutrašnju traku kružnog toka. Ovo su ispoštovali i @Dado34 i vozač drugog vozila.
- Kružni tok nije raskrsnica i ni jedna saobraćajnica ne prolazi kroz kružni tok. Kružni tok je saobraćajnica za sebe, a sve ostale saobraćajnice koje su povezane sa kružnim tokom, završavaju ulaskom na kružni tok, ili započinju izlaskom sa kružnog toka.
- U videima BIHAMK-a na koje je postavljen link, date su preporuke za kretanje po kružnom toku. Te preporuke bi trebale da olakšaju vozačima kretanje prilikom korištenja kružnog toka, ali nisu zasnovane ni na kakvim obavezujućim propisima.
- Ako ćemo pravo, drugi vozač se nije kretao u skladu sa tim preporukama, ali nije niti @Dado34. Isto kao što se, u skladu sa tim preporukama, drugi vozač trebao kretati unutrašnjom trakom kružnog toka jer izlazi na drugom izlazu, tako je i @Dado 34 trebao trebao ući u vanjsku traku i kretati se vanjskom trakom kružnog toka, jer izlazi na prvom po redu izlazu u odnosu na onaj na koji je ušao. Nije u redu sve vrijeme se pozivati na BIHAMK-ove animirane preporuke, a pri tome ih sam ne ispoštovati.
- U saobraćajnim trakama kojima se kreće kroz kružni tok, u većini slučajeva nisu ucrtane nikakve strelice za obavezne smjerove pri prestrojavanju, a to vrijedi i za dobrinjski kružni tok. Prilikom kretanja vozila kroz kružni tok, vozač koji mijenja traku, mora propustiti vozilo koje se kreće bez promijene trake, kao i pri paralelnom kretanju po bilo kojoj saobraćajnici sa dvije ili više saobraćajnih traka za kretanje u jednom smjeru.

Ovo gore objasnjenje sto je dao @Seawolf je generalno kako bi se trebao odvijati saobracaj u kruznom, i samo sam ja dodao kao primjer ovaj na Dobrinji. Cak je primjenjivo i na ovaj kruzni tok sto si ti postavio, s jednom razlikom sto je na pojedinim dionicama tog kruznog toka puna linija. Ove strelice na ulazu u kruzni tok su informativnog karaktera, jer ako je isprekidana unutar kruznog toku uopste nemaju obavezujuce dejstvo. U svijetu je sada trend da se ide na koncept rotora.Danguba wrote:Slazem se sa @Seawolf(jer nisam poznavao ovaj kruzni tok). Ne izgleda nije lose uradjen samo sto ce uvijek biti problem onome u unutrasnjoj traci i onda ce je sve rjedje koristiti. Posto ionako ima samo tri ulaza-izlaza mislim da im je unutrasnja traka viska.
Funkcionisat ce sve dotle dok ljudi ne pocnu maksimalno forsirani vanjsku traku bez obzira gdje ce izaci. Tada ce se morati rijesiti ili preprekama unutar kruznog ili strelicama prije istog.
Ti sa preprekama ili sa punim linijama, se i zovu rotori. Prednost rotora sto dodatno smanjuje broj konfliktnih tacki, tj. poboljsava sigurnost u kruznom toku. Mana sto se favoriziraju pojedini ulazi/izlazi, tj. na tim ulazima se dobija bolji protok, a na drugim se smanjuje.Danguba wrote:Ostario sam u zemlji koja je zacetnik tih kruznih tokova(mislim da ih ima najvise) tako da mi to nije neki problem.
kada ulazim u neki kruzni tok prvo razgledam kako se prestrojiti posto znam gdje trebam izaci(posto je to i najbitnije). Pogledam ima li semafora i to je to ali sve vise idu na fizicke prepreke u vecim kruznim tokovima upravo da bi se izbjegli problemi.
jel govoriš gore za dobrinjski?Danguba wrote:Slazem se sa @Seawolf(jer nisam poznavao ovaj kruzni tok). Ne izgleda nije lose uradjen samo sto ce uvijek biti problem onome u unutrasnjoj traci i onda ce je sve rjedje koristiti. Posto ionako ima samo tri ulaza-izlaza mislim da im je unutrasnja traka viska.
Funkcionisat ce sve dotle dok ljudi ne pocnu maksimalno forsirani vanjsku traku bez obzira gdje ce izaci. Tada ce se morati rijesiti ili preprekama unutar kruznog ili strelicama prije istog.
problem ilidžanskog je što imaju unutra dvije trake koje se slijevaju u jedan šupak tj. jednu trakuHardCore wrote:Ko ima prednost na kruznom na ilidzi na iskljucenju prema butmiru dje imaju 2 izlazne trake, dali ovi iz vanjske moraju propustiti ove iz unutrasnje ?
Kružni tok iz slobodarske Nizozemske, čiju fotografiju je postavio @Danguba, projektovan je po ovom principu:vješalica wrote:jel govoriš gore za dobrinjski?Danguba wrote:Slazem se sa @Seawolf(jer nisam poznavao ovaj kruzni tok). Ne izgleda nije lose uradjen samo sto ce uvijek biti problem onome u unutrasnjoj traci i onda ce je sve rjedje koristiti. Posto ionako ima samo tri ulaza-izlaza mislim da im je unutrasnja traka viska.
meni papak nedavno trubi jer sam iz pravca mojmila ušla iz lijeve u unutrašnju traku i tako produžila u lijevu prema lukavičkoj cesti
valjda sam mu smetala jer je hadžija navikao da vozi po sredini obije trake![]()
ovaj donji što si stavio sliku je dobro riješio stvar i uputio one iz lijeve da se ne nađu u situaciji da se moraju prestrojvati unutar i smetati onima desno
znači unaprijed mu odredio pravac kretanja na određeni izlaz
kod nas to ne bi imalo svrhe