Saobraćaj u kružnom toku
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Dado34
#1 Saobraćaj u kružnom toku
Imao sam udes u kružnom toku na Dobrinji prošle godine.
Iz pravca Lukavice smo oba vozili - Ja lijevom - unutrašnjom, on desnom - vanjskom . Htjeo sam izaći iz turbo trake (unutrašnje) na slijedećem izlazu (prema Nedžarićima), naravno u svojoj traci, on je nastavio voziti vanjskom trakom vjerovatno da izađe na drugom (prema Dobrinji 5) - slijedećem izlazu. Tu je došlo do kontakta. Sa obzirom da je pobjegao, otišao sam u MUP Novi Grad gdje su mi policajci objasnili da u kružnom toku smiješ voziti kako hoćeš. Odnosno da obojica snosimo odgovornost i da osim podjele troškova i troškova "istrage" ne bih imao ništa od prijave (zapisao sam broj tablica).
Nedavno pročitam članak upravo vezano za kružni tok, gdje sam uočio da sam u pravu. Dakle pitanje. Da li je ovo validno ili naši policajci iz Novog Grada nemaju pojma šta je kružni tok sa turbo trakom?
Evo link koji Bihamk podržava.
http://radiosarajevo.ba/novost/214841
Iz pravca Lukavice smo oba vozili - Ja lijevom - unutrašnjom, on desnom - vanjskom . Htjeo sam izaći iz turbo trake (unutrašnje) na slijedećem izlazu (prema Nedžarićima), naravno u svojoj traci, on je nastavio voziti vanjskom trakom vjerovatno da izađe na drugom (prema Dobrinji 5) - slijedećem izlazu. Tu je došlo do kontakta. Sa obzirom da je pobjegao, otišao sam u MUP Novi Grad gdje su mi policajci objasnili da u kružnom toku smiješ voziti kako hoćeš. Odnosno da obojica snosimo odgovornost i da osim podjele troškova i troškova "istrage" ne bih imao ništa od prijave (zapisao sam broj tablica).
Nedavno pročitam članak upravo vezano za kružni tok, gdje sam uočio da sam u pravu. Dakle pitanje. Da li je ovo validno ili naši policajci iz Novog Grada nemaju pojma šta je kružni tok sa turbo trakom?
Evo link koji Bihamk podržava.
http://radiosarajevo.ba/novost/214841
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Ti si isao pravo fakticki i imao si na iskljucenju 2 trake za nastavak? U principu ti si OK,isao si unutrasnjom trakom,izasao u lijevu i nastavio pravo.. Vanjska traka je po pravilu za izlazak na prvi i drugi izlaz,unutrasnja za 3 i 4(kojeg ovdje nema ne?) medjutim to "turbo traka" prvi put cujem i kod nas u ZE strucnjaci ne kruze nego presjeku obe trake i idu pravolinijski. Ti si po pravilu trebao pogledati u desni retrovizor i nastaviti kruziti kad si ga skontao, a s druge strane i on je trebao ici u unutrasnju traku pa se kasnije izbacivati.. Tako da, rekao bi da ste obojica krivi i da je policija u pravu 
-
Dado34
#3 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Gledajući video odnosno objašnjenje, on ne smije kružiti vanjskom trakom jer služi isključivo za prvi mogući izlaz. Unutrašnja odnosno turbo traka naravno ako je ima služi upravo za brzi izlazak na bilo kojem mjestu ako izlaziš u svojoj traci. Obzirom da moja traka ima 2 izlaza (lijevo i desno) mislim da sam u pravu.gentoo wrote:Ti si isao pravo fakticki i imao si na iskljucenju 2 trake za nastavak? U principu ti si OK,isao si unutrasnjom trakom,izasao u lijevu i nastavio pravo.. Vanjska traka je po pravilu za izlazak na prvi i drugi izlaz,unutrasnja za 3 i 4(kojeg ovdje nema ne?) medjutim to "turbo traka" prvi put cujem i kod nas u ZE strucnjaci ne kruze nego presjeku obe trake i idu pravolinijski. Ti si po pravilu trebao pogledati u desni retrovizor i nastaviti kruziti kad si ga skontao, a s druge strane i on je trebao ici u unutrasnju traku pa se kasnije izbacivati.. Tako da, rekao bi da ste obojica krivi i da je policija u pravu
- supercali
#4 Re: Saobraćaj u kružnom toku
u biti i ti i on ste u pravi jer je takav kruzni tok
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#5 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Jesi u pravu,tako sam i napisao, medjutim udario si covjeka koji se mozda jeste pogresno ukljucio ali se ti nisi smio iskljuciti dok njega ne propustis. I ja sam imao takvih situacija jer je kod nas skoro vecina kruznih sa 2 izlaza pa onda koci (rizikuj da te neko odpozada napenali), ili idi jos jedan krug i nagazi na sirenu i sjeti mu se familije 
-
Dado34
#6 Re: Saobraćaj u kružnom toku
OK, dakle ti tvrdiš da ovaj video uopšte ne pije vode i ako ga Bihamk podržava. Ipak mislim da ako se pogrešno uključio, on je mene trebao pustiti da izađem jer ne smije kružiti vanjskom trakom. Nema veze, još ću ja to do detalja istražiti. Nemoguće da nema pravila i da smo obojica u krivu ili u pravu.gentoo wrote:Jesi u pravu,tako sam i napisao, medjutim udario si covjeka koji se mozda jeste pogresno ukljucio ali se ti nisi smio iskljuciti dok njega ne propustis. I ja sam imao takvih situacija jer je kod nas skoro vecina kruznih sa 2 izlaza pa onda koci (rizikuj da te neko odpozada napenali), ili idi jos jedan krug i nagazi na sirenu i sjeti mu se familije
-
channel10
#7 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Ja sam danas mogao udariti jednog degena koji je kruzio u vanjskoj traci da bi izasao pod uglom od 90 stepeni od ulaza u kruzni.
Ako neko zna u Zenici kruzni tok na sarajevskoj kod lovackog, prema strosmajerovoj. Idem od Manojlo Popic skole prema Carini u lijevoj traci, a on u desnoj. Znaci ulazi u vanjsku traku i kruzi degen do izlaza prema strosmajerovoj, dok ja ulazim u unutrasnju i kontam prema carini takodjer unutrasnjom i hadzo kulturno prepreci put. Sreca nije bilo nikog iza mene i skoro pa stanem. Prestrojio bih se ja ranije u desnu prije kruznog, ali nisam imao prostora i kontam da ako je u vanjskoj, da ce i on pravo, ali eto debil izbaci i lijevi zmigavac i nastavi kako je zamislio
Ako neko zna u Zenici kruzni tok na sarajevskoj kod lovackog, prema strosmajerovoj. Idem od Manojlo Popic skole prema Carini u lijevoj traci, a on u desnoj. Znaci ulazi u vanjsku traku i kruzi degen do izlaza prema strosmajerovoj, dok ja ulazim u unutrasnju i kontam prema carini takodjer unutrasnjom i hadzo kulturno prepreci put. Sreca nije bilo nikog iza mene i skoro pa stanem. Prestrojio bih se ja ranije u desnu prije kruznog, ali nisam imao prostora i kontam da ako je u vanjskoj, da ce i on pravo, ali eto debil izbaci i lijevi zmigavac i nastavi kako je zamislio
-
Dado34
#8 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Upravo o tome pričam. Pogledaj video odnosno link. Da si ga udario po "Bihamku" odnosno pravilima kružnog toka svugdje u svijetu on je kriv.channel10 wrote:Ja sam danas mogao udariti jednog degena koji je kruzio u vanjskoj traci da bi izasao pod uglom od 90 stepeni od ulaza u kruzni.
-
channel10
#9 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Ma na kraju krajeva, na svakom ulazu u kruzni tok je na kolovozu oslikan pravac u kojem mozes ici iz svake trake i nema daljnje price. Drot glupi neka sere koliko hoce. Samo neka napise pravilno zapisnik sta je i kako je bilo i na sud.
- muha_sa
#10 Re: Saobraćaj u kružnom toku
on kriv 1000%
-
faraon_sa
-
Seawolf
#12 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Ne postoje propisani pogrešni i ispravni načini uključivanja u kružni tok, a s obzirom na to na koji se izlaz po redu izlazi.Dado34 wrote:... Ipak mislim da ako se pogrešno uključio, on je mene trebao pustiti da izađem jer ne smije kružiti vanjskom trakom. Nema veze, još ću ja to do detalja istražiti. Nemoguće da nema pravila i da smo obojica u krivu ili u pravu.
Obojica ste ispravno ušli u kružni tok. Ti iz lijeve trake u unutrašnju, on iz desne trake u vanjsku. Nakon što ste ušli u kružni tok, vrijede ista pravila kao van kružnog toka. Ti si napustio traku kojom si se kretao u kružnom toku i time si mu oduzeo prednost prolaza. Ti si kriv.
- amar1994
#13 Re: Saobraćaj u kružnom toku
samo se u velesicima cuvajte,ovi sto idu uzbrdo prema tunelu,ne smiju da stanu,jer ce potrosit 2-3 sec i ko ce saltat u drugu a kamoli trecu brzinu

- supercali
#14 Re: Saobraćaj u kružnom toku
nije on tebe trebao pustati jer je on tebi sa desne straneDado34 wrote:OK, dakle ti tvrdiš da ovaj video uopšte ne pije vode i ako ga Bihamk podržava. Ipak mislim da ako se pogrešno uključio, on je mene trebao pustiti da izađem jer ne smije kružiti vanjskom trakom. Nema veze, još ću ja to do detalja istražiti. Nemoguće da nema pravila i da smo obojica u krivu ili u pravu.gentoo wrote:Jesi u pravu,tako sam i napisao, medjutim udario si covjeka koji se mozda jeste pogresno ukljucio ali se ti nisi smio iskljuciti dok njega ne propustis. I ja sam imao takvih situacija jer je kod nas skoro vecina kruznih sa 2 izlaza pa onda koci (rizikuj da te neko odpozada napenali), ili idi jos jedan krug i nagazi na sirenu i sjeti mu se familije
-
mahalas505
#15 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Ovo je jedino ispravno ponasanje u kruznom tokuSeawolf wrote:Obojica ste ispravno ušli u kružni tok. Ti iz lijeve trake u unutrašnju, on iz desne trake u vanjsku. Nakon što ste ušli u kružni tok, vrijede ista pravila kao van kružnog toka. Ti si napustio traku kojom si se kretao u kružnom toku i time si mu oduzeo prednost prolaza. Ti si kriv.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#16 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Eto onda sva sreća za njega pa je pobjegaomahalas505 wrote:Ovo je jedino ispravno ponasanje u kruznom tokuSeawolf wrote:Obojica ste ispravno ušli u kružni tok. Ti iz lijeve trake u unutrašnju, on iz desne trake u vanjsku. Nakon što ste ušli u kružni tok, vrijede ista pravila kao van kružnog toka. Ti si napustio traku kojom si se kretao u kružnom toku i time si mu oduzeo prednost prolaza. Ti si kriv.. Desna strana nema veze u ovom slucaju. Isto vazi kad se iz vanjske prelazi u unutrasnju.
-
mahalas505
#17 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Leon16v wrote:Eto onda sva sreća za njega pa je pobjegao
-
530i
#18 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Pa to i jeste neka vrsta desne strane, propuštaš auto sa desna...mahalas505 wrote:Ovo je jedino ispravno ponasanje u kruznom tokuSeawolf wrote:Obojica ste ispravno ušli u kružni tok. Ti iz lijeve trake u unutrašnju, on iz desne trake u vanjsku. Nakon što ste ušli u kružni tok, vrijede ista pravila kao van kružnog toka. Ti si napustio traku kojom si se kretao u kružnom toku i time si mu oduzeo prednost prolaza. Ti si kriv.. Desna strana nema veze u ovom slucaju. Isto vazi kad se iz vanjske prelazi u unutrasnju.
-
mahalas505
#19 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Koja je strana dok se nalazis u kruznom toku i hoces da se prestrojis iz vanjske trake u unutrasnju?530i wrote:Pa to i jeste neka vrsta desne strane, propuštaš auto sa desna...
-
530i
#20 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Mislio sam na ovaj slučaj sudara, a unutrašnju ulaziš odmah, tj. prestrojiš se prije k.toka (ako ima više traka). Nije logično da se u krugu prestrojavaš u lijevu, bez prijeke potrebe.
-
mahalas505
#21 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Ja sam govorio u generalnom slucaju kako vaze pravila u kruznom toku i da ne vazi pravilo desne strane, vec pravila koja vaze kao kod normalnog saobracaja, kod prestrojavanja, u jednom smjeru sa vise traka. Prestrojavanje iz vanjske u unutrsanju nije zabranjeno, zar ne?530i wrote:Mislio sam na ovaj slučaj sudara, a unutrašnju ulaziš odmah, tj. prestrojiš se prije k.toka (ako ima više traka). Nije logično da se u krugu prestrojavaš u lijevu, bez prijeke potrebe.
-
Dado34
#22 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Očigledno je većina pročitala šta sam napisao ali ne i pogledala link odnosno video Bihamka.
- supercali
#23 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Desna strana itekako ima veze jer su obojica u kruznommahalas505 wrote:Ovo je jedino ispravno ponasanje u kruznom tokuSeawolf wrote:Obojica ste ispravno ušli u kružni tok. Ti iz lijeve trake u unutrašnju, on iz desne trake u vanjsku. Nakon što ste ušli u kružni tok, vrijede ista pravila kao van kružnog toka. Ti si napustio traku kojom si se kretao u kružnom toku i time si mu oduzeo prednost prolaza. Ti si kriv.. Desna strana nema veze u ovom slucaju. Isto vazi kad se iz vanjske prelazi u unutrasnju.
- supercali
#24 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Al ako vec uzimas normalni saobracaj uzmi u obzir i sporednu ulicu u koju ovaj iz dalje trake zeli skrenutimahalas505 wrote:Ja sam govorio u generalnom slucaju kako vaze pravila u kruznom toku i da ne vazi pravilo desne strane, vec pravila koja vaze kao kod normalnog saobracaja, kod prestrojavanja, u jednom smjeru sa vise traka. Prestrojavanje iz vanjske u unutrsanju nije zabranjeno, zar ne?530i wrote:Mislio sam na ovaj slučaj sudara, a unutrašnju ulaziš odmah, tj. prestrojiš se prije k.toka (ako ima više traka). Nije logično da se u krugu prestrojavaš u lijevu, bez prijeke potrebe.
To ti dodje kao da ja na autoputu iz brze trake hocu na iskljucenje
-
channel10
#25 Re: Saobraćaj u kružnom toku
Imate gore pravila na ona dva linka koja kazu da onaj koji zeli iz kruznog toka izaci po uglom od 90 stepeni (u odnosu na ulaz u kruzni) , odnosno na treci izlaz, nema sta traziti u vanjskoj traci, nego se mora prije ulaska u kruzni prestrojiti u traku koja vodi u unutrasnji dio kruznog toka.
Sve to imate iscrtano na kolovozu u svakoj traci prije ulaska u kruzni tok. Samo treba malo pratiti.
Sve to imate iscrtano na kolovozu u svakoj traci prije ulaska u kruzni tok. Samo treba malo pratiti.