Saobracaj (promet), policija i zamke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jefferson

#76 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by jefferson »

Better Man wrote:Iz tvojih postova Emko se vrlo lako moze zakljuciti da ti patis od kompleksa da je neko na cesti brzi od tebe. Tvoje dodavanje gasa kad te neko prestigne i sl., kao i omalozavanje auta koja smatras da ni pod razno ne mogu ici brze od tvog Audia nam govori da si jedan obicni neizivljeni balavac kojem fali kucnog odgoja. Za tvoje dobro i dobro drugih ucesnika u saobracaju, tebi ne treba dati da vozis jace auto od 75 KS i to auto koje mozes sam od svog novca kupiti, a ne da se ovde hvalis skupim Audiem kojeg ti je ipak kupio tata, jer bez njegove novcane pomoci samo bi ga mogao sanjati.
On je samo neshvacen boem :lol:
emko1234

#77 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by emko1234 »

Better Man wrote:Iz tvojih postova Emko se vrlo lako moze zakljuciti da ti patis od kompleksa da je neko na cesti brzi od tebe. Tvoje dodavanje gasa kad te neko prestigne i sl., kao i omalozavanje auta koja smatras da ni pod razno ne mogu ici brze od tvog Audia nam govori da si jedan obicni neizivljeni balavac kojem fali kucnog odgoja. Za tvoje dobro i dobro drugih ucesnika u saobracaju, tebi ne treba dati da vozis jace auto od 75 KS i to auto koje mozes sam od svog novca kupiti, a ne da se ovde hvalis skupim Audiem kojeg ti je ipak kupio tata, jer bez njegove novcane pomoci samo bi ga mogao sanjati.
hahahahahahhaah :D sta reci nego jebi ga :D mozda bi me vise cijenili da vozim golfa 2icu,fiata punta il neko drugo auto s kojim bi se mogao utopit u nas tuzni prosjek.jebeno je u ovakvoj zajednici i sredini imat malo godina i uspjet napravit nesto u zivotu.vi ste tipican primjer tuzne bosanske svakodnevnice.ako sam ja jadan,tuzan,nesposoban pa nek i svi oko mene budu.pa jebem mu mater evo i da mi je tata kupio auto kakve veze ima,a nije.sto tebi tata,babo,otac,odgajatelj nije kupio?sto je problem sto ja imam auto koje imam,sto odmah moram biti sin lopova,nesposobni kompleksas,da ne kazem nekulturni balavac i sta li si vec sve napisao.jbg morate shvatit da nece svi pusit kurac ljudima koji ih pokusavaju omalovazat na bilo koji nacin,da nece sjedit kuci i na forumu istresat svoj bijes jer je neko toliko mladji toliko uspjesniji od njih,da nece tog istog vrijedjat na svim mogucim osnovama jer je postigao mozda duplo vise za duplo manje vremena,i da nece o tom izmisljat stvari i govorit notorne neistine ovako javno.najlakse je zabit glavu i ne vidjet da medalja ima drugu stranu.meni je drago sto postoje ljudi u zivotu koji ce te pokusat degradirat i omalovazavat na sve moguce nacine,drago mi je jer ce me to natjerat samo jos vise da se trudim,da radim i da postizem puno vise nego sto sam sad postigao.a vi i dalje bacajte beef online i budite strogi kriticari drustva i daleko cete dogurat...odoh se provozat u autu koje mi je tata kupio :lol: :lol: :run:
jefferson

#78 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
hahahahahahhaah :D sta reci nego jebi ga :D mozda bi me vise cijenili da vozim golfa 2icu,fiata punta il neko drugo auto s kojim bi se mogao utopit u nas tuzni prosjek.jebeno je u ovakvoj zajednici i sredini imat malo godina i uspjet napravit nesto u zivotu.vi ste tipican primjer tuzne bosanske svakodnevnice.ako sam ja jadan,tuzan,nesposoban pa nek i svi oko mene budu.pa jebem mu mater evo i da mi je tata kupio auto kakve veze ima,a nije.sto tebi tata,babo,otac,odgajatelj nije kupio?sto je problem sto ja imam auto koje imam,sto odmah moram biti sin lopova,nesposobni kompleksas,da ne kazem nekulturni balavac i sta li si vec sve napisao.jbg morate shvatit da nece svi pusit kurac ljudima koji ih pokusavaju omalovazat na bilo koji nacin,da nece sjedit kuci i na forumu istresat svoj bijes jer je neko toliko mladji toliko uspjesniji od njih,da nece tog istog vrijedjat na svim mogucim osnovama jer je postigao mozda duplo vise za duplo manje vremena,i da nece o tom izmisljat stvari i govorit notorne neistine ovako javno.najlakse je zabit glavu i ne vidjet da medalja ima drugu stranu.meni je drago sto postoje ljudi u zivotu koji ce te pokusat degradirat i omalovazavat na sve moguce nacine,drago mi je jer ce me to natjerat samo jos vise da se trudim,da radim i da postizem puno vise nego sto sam sad postigao.a vi i dalje bacajte beef online i budite strogi kriticari drustva i daleko cete dogurat...odoh se provozat u autu koje mi je tata kupio :lol: :lol: :run:
Ti si napravio problem od toga a ne ostali forumasi!
Better Man

#79 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Better Man »

emko1234 wrote:
Prvo da znaš da se jedna osoba ne cijeni po tome kakav automobil vozi i koliko novca ima, već prvenstveno po svom ponašanju i po tome kakva je osoba. Nebrojeno puta si nam pisao ovdje kako su te razna auta preticala i kako si ti (vjerovatno zato što patiš od raznih kompleksa) da bi dokazao da su njihova auta naspram tvog Audia kante pritiskao gas do daske, a da ne govorim o omalovažavanju kad neko spomene neko drugo auto s kojim bi mogao poderati na cesti tebe i tvoj Audi, jer kako nečiji automobil može biti brži od tvog Audia. Time si sam rekao sve o sebi. Roditelji su me finasirali tokom mog obrazovanja koje sam završio svojim trudom i zalaganjem i istim tim svojim trudom i zalaganjem sam došao do dobrog posla, niko mi nije namjestio posao. Naravno ne možeš odmah imati dobar posao. Moraš nekad i u nekoj rupi odraditi dio staža da bi stekao iskustvo. Ništa mi ne fali u životu. Mogu da putujem gdje hoću bez ikavih viza, jer mi je to omogučio pasoš daleke zemlje u kojoj sam rođen, ali mi nikad nije palo napamet da se time hvališem i glumim da sam neko i nešto. Imam auto koje sam kupio novo od svojih para (nisu trebali roditelji ni pfeninga da mi pomognu) i to auto koje sam htio (mene tvoj Audi ne impresionira i to ne samo tvoj, već bilo čiji Audi i slična auta, jer to je čisto bacanje para i mislim da se za manje novca može kupiti daleko bolje i kvalitetnije auto i višak novca iskoristiti u pametnije stvari, ali o tom drugi put) i nikad mi nije bio problem ako me neko sa slabijim autom ili nekom harambatijom izdrdanom prestigne na cesti. Koje brži od mene nek me prestigne, a koje sporiji od mene prestignuću ja njega pod uslovom da neugrožavam druge i ne kršim saobraćajne propise. Meni auto služi isključivo za odlazak na posao, i putovanja što po BiH, što u zemlje ex YU (na dalje relacije putujem avionom), a za sve ostalo tu je bike s kojim volim da se vozim po prirodi, brdima itd. Evo primjer, stari bike koji sam vozio do nedavno koji je bio odličan i s kojim si mogao po bilo kojem terenu da se mantaš sam prodao i kupio novi koji je dosta skuplji u odnosu na stari, ali je i bolji ima bolju geometriju rama i šire ručke što meni više odgovara u odnosu na stari i zvijer je od bicikla, ali mi nikad nije palo napamet da se glumim facu zbog toga ili da nekog ko pored mene prođe s običnim biciklom, tj. prestigne me da se sad utrkujem sa njim i da mu dokazujem da je on niko i ništa, jer vozi neko obično biciklo. Imao sam želju da promjenim bike, da uzmem nešto bolje i to sam uradio svojim novcem i vozim ga za svoj čejf i uživanciju,a ne da se pokazujem pred nekim i glumim facu (što ti radiš sa autom), a tako isto i auto. Nemaš se ti šta raspravljati sa policajcem, graničarom itd. Tvoje je da budeš uljudan i kulturan prema njima, a ne da glumiš facu zbog skupog auta i smatraš ih osobama niže vrijednosti. 2007. godine kad sam se vračao s mora oko Čapljine me zaustavila policija zbog prekoračenja brzine od nekih 22-23 Km i kažu mi tako i tako. Ja njima lijepo kažem da mi nije bila namjera da prekoračim brzinu i ako postoji mogučnost da ja platim kaznu na licu mjesta i da mi oni izdaju priznanicu. I tako u jednom vrlo kulturnom razgovoru policajci su mi oprostili kaznu i rekli da ubuduće malo budem pažljiviji. Prošle godine su me zaustavili na Jadranskoj magistrali zbog manjeg prekoračenja brzine (u Hrvatskoj ako je ograničenje npr. 60 km i ako ti voziš 61 km to se smatra prekoračenjem brzine i mogu te kazniti, dakle nema tolerancije kao kod nas gdje imaš toleranciju od 10 km), ali mi nisu naplatili nikakvu kaznu, jer sam bio fin i kulturan prema njima.Dakle fino i kulturno ponašanje i ophođenje prema drugom ti otvara nebrojena vrata. Svi mi nekad pogrješimo u saobraćaju, jer ipak smo ljudi od krvi i mesa, ali nam to nedaje za pravo da se ponašamo bahato i da druge gledamo s visine.
emko1234

#80 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by emko1234 »

ovo mene podsjeca na skolu.jefferson je onaj nadrkani profesor sto daje samo one ironicne komentare a better man je fina stara uciteljica koja ce pokusat sve objasnit u tancine. :D haj ovako,da se manemo mene i moje kulture i odgoja i posla.drago mi je da imate zasnovano svoje misljenje al ne mislim vise ni sekund na ovom forumu provest objasnjavajuci nekome nesto sto ga u prncipu ne bi trebalo zanimat.
NoriDeNoir

#81 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by NoriDeNoir »

Ne namjeravam se upustati u svadju vasu oko auta, ali stvarno nas svjet mi je vise na vrh q.... sa tim "babo mu kupio auto". Pa jeb...m mu mater ako mu je babo zaradio neka mu je i kupio. Sta sad zato sto xy ne moze svom sinu kupiti nesto treba da svi ostali budu kao on.
Naravno kod naseg "stanovnika kladionice" kojeg je uvijek zeznuo jedan par za ogromne pare - takav cojek je lopov, ukrao je bas njegove pare itd... Ali dobro to je problem takvih a ne ovog koji moze sinu kupiti auto.

Da se odma razumijem, nemam niti bjesno auto niti mi ga je babo kupio ali takodjer nemam ni predrasude prema onima kojima je "babo kupio auto"

E sad sto se tice teme. Interesuje me gdje je propisano sve o radu saobracajne policije, ako gdje jeste? Pod tim mislim da li je gdje propisano npr. minimalni uslovi za zaustavljanje vozila (nista mi mrze nema kad me hoce da popne na trotoar od pola metra), "oprema" koju policajac mora imati (npr. kapa, prsluk, cunjevi kojima se ogradi prosirenje...), postoji li neki pravilnik o kalibraciji radara i njihovom periodicnom provjeravanju?? Treba li policajac imati potvrdu o takvoj kalibraciji sa sobom ili ne... Sve ovo su cake koje bih ja pitao gospodina prasinara kada me natjera da istovarim cijeli gepek da on vidi imam li uze za vucu ili kad mi na onom starom radaru pokaze kao da sam vozio brzinom koju je on namjestio da mu radar pisti na toj brzini a mene nije ni opuco vec zakljucio da idem toliko... Naravno ako me ufati da preticem na punoj nema sta ja budalasat i pravit se tu - kriv sam i gotovo.

Ovo gore u vezi pravilnika i stvari koje su regulisane njim lupam bez veze, ali mislim da razumijete sta pitam.
530i

#82 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by 530i »

Bilo bi ok kada bi tema bila "emko, njegovi passati i audiji, i odlasci na more sa djevojkom". Ali nije, iako emko želi da bude u centru pažnje, pa ubacuje kamaru nekih manje bitnih činjenica upitne istinitosti...

Back2topic
Nedavno me upeca "mobilni" radar. I to sam lijepo vidio policijski golf kako stoji pored ceste, ograničenje 50 (naseljeno mjesto), a pravac kao linijarom crtan, ja lagano petom 65km/h i dođe 40 markica čestitke. :roll:
Cijenim da postoje daleko ozbiljniji i veći problemi, ali izgleda da je našoj državici zatrebalo para, pa opleti gdje najviše možeš.
poznanik

#83 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by poznanik »

NoriDeNoir wrote:...E sad sto se tice teme. Interesuje me gdje je propisano sve o radu saobracajne policije, ako gdje jeste? Pod tim mislim da li je gdje propisano npr. minimalni uslovi za zaustavljanje vozila (nista mi mrze nema kad me hoce da popne na trotoar od pola metra), "oprema" koju policajac mora imati (npr. kapa, prsluk, cunjevi kojima se ogradi prosirenje...), postoji li neki pravilnik o kalibraciji radara i njihovom periodicnom provjeravanju?? Treba li policajac imati potvrdu o takvoj kalibraciji sa sobom ili ne... Sve ovo su cake koje bih ja pitao gospodina prasinara kada me natjera da istovarim cijeli gepek da on vidi imam li uze za vucu ili kad mi na onom starom radaru pokaze kao da sam vozio brzinom koju je on namjestio da mu radar pisti na toj brzini a mene nije ni opuco vec zakljucio da idem toliko... Naravno ako me ufati da preticem na punoj nema sta ja budalasat i pravit se tu - kriv sam i gotovo.

Ovo gore u vezi pravilnika i stvari koje su regulisane njim lupam bez veze, ali mislim da razumijete sta pitam.
Ako voziš po saobraćajnim propisima i naučenim pravilima iz "testova", ne vidim razlog za brigu oko pravila i propisa kojim policija obavlja svoju dužnost i poslove u obezbjeđenju saobraćaja :oops:

A inače, sve postoji, pravilnici i uputstva za upotrebu, a postoji i zakon o unutrašnjim poslovima i policiji, i td. Sve možeš provjeriti i zatražiti od MUP-a, dobićeš u kopiji svaki od traženih pravilnika.

A kad ih dobiješ - kako ćeš ih iskoristiti, možda policajca na radnom mjestu nastaviti nazivati pogrdnim imenom "gospodin prašinar" :-) ili svjesno zaključiti da je njihov rad u kontroli saobraćaja ipak usmjeren i koristan i tebi, kao i svim ostalim vozačima.
NoriDeNoir

#84 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by NoriDeNoir »

Kako cu ga iskoristiti je najmanji problem a i na kraju krajeva to mi je i struka...
Ako postoji negdje neki propis sigurno postoji i sankcija za krsenje pa tako da cu vrlo rado i ja potruditi se da taj policajac bude sankcionisan a sve u cilju njegovog dobra. Pa majka mu stara ako se ja moram pridrzavati svake sitnice e onda ces i ti. Ako si korektan prema meni onda cu biti i ja prema tebi.
A to da je u sluzbi moje sigurnosti jeste ali mozda u teoriji u praksi se mozda 1% prasinara moze nazvati policajcima. Sve drugo je cisti prasinar. Da je njemu stalo do moje sigurnosti ne bi me lovio na poznatim cakama i zamkama kao i ostalim nelogicnostima na nasim putevima.

E sad da ne palamudim djaba dalje svakako cu se potruditi da malo procuim to gradivo u skorijoj buducnosti
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#85 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by japin_mutapi »

nedavno prolazim pored drvene pošte u briješu ( malo prije OMV-ove pumpe kad se ide prema rajlovcu) i ispred dva golfa policijska
kontam nešto bilo uzbuna pljačka neka frka kad iz kafane preko puta idu dva drota sa velikim stomacima al baš velikim

lole naplatile pa zovnule kolege na ručak
jefferson

#86 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by jefferson »

emko1234 wrote:ovo mene podsjeca na skolu.jefferson je onaj nadrkani profesor sto daje samo one ironicne komentare a better man je fina stara uciteljica koja ce pokusat sve objasnit u tancine. :D haj ovako,da se manemo mene i moje kulture i odgoja i posla.drago mi je da imate zasnovano svoje misljenje al ne mislim vise ni sekund na ovom forumu provest objasnjavajuci nekome nesto sto ga u prncipu ne bi trebalo zanimat.
Nisam ja nadrkan, nego znam da se takvi ispadi u tim godinama vise ne mogu korigovati. Sta god da se desi ti ces uvijek mjeriti ljude po tome da li imaju zasnovano ovako ili onako misljenje o tebi na osnovu tvog materijalnog statusa.
Ja sam danas sreo 3 policijske patrole izmedju Doboja i maglaja, slovom i brojem tri (3) patrole na nekih 25km!!!!
Optimist

#87 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by Optimist »

NoriDeNoir wrote:Ne namjeravam se upustati u svadju vasu oko auta, ali stvarno nas svjet mi je vise na vrh q.... sa tim "babo mu kupio auto". Pa jeb...m mu mater ako mu je babo zaradio neka mu je i kupio. Sta sad zato sto xy ne moze svom sinu kupiti nesto treba da svi ostali budu kao on.
Naravno kod naseg "stanovnika kladionice" kojeg je uvijek zeznuo jedan par za ogromne pare - takav cojek je lopov, ukrao je bas njegove pare itd... Ali dobro to je problem takvih a ne ovog koji moze sinu kupiti auto.

Da se odma razumijem, nemam niti bjesno auto niti mi ga je babo kupio ali takodjer nemam ni predrasude prema onima kojima je "babo kupio auto"

E sad sto se tice teme. Interesuje me gdje je propisano sve o radu saobracajne policije, ako gdje jeste? Pod tim mislim da li je gdje propisano npr. minimalni uslovi za zaustavljanje vozila (nista mi mrze nema kad me hoce da popne na trotoar od pola metra), "oprema" koju policajac mora imati (npr. kapa, prsluk, cunjevi kojima se ogradi prosirenje...), postoji li neki pravilnik o kalibraciji radara i njihovom periodicnom provjeravanju?? Treba li policajac imati potvrdu o takvoj kalibraciji sa sobom ili ne... Sve ovo su cake koje bih ja pitao gospodina prasinara kada me natjera da istovarim cijeli gepek da on vidi imam li uze za vucu ili kad mi na onom starom radaru pokaze kao da sam vozio brzinom koju je on namjestio da mu radar pisti na toj brzini a mene nije ni opuco vec zakljucio da idem toliko... Naravno ako me ufati da preticem na punoj nema sta ja budalasat i pravit se tu - kriv sam i gotovo.

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... sluzb_.pdf

I ja sam tek pronasao ovaj link, narednih dana cu se pozabaviti da ga detaljno iscitam i vidim sta pise. Nadam se da ovdje ima ono sto pitas. :)
atko

#88 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by atko »

Bas u ponedjeljak vracajuci se iz Splita prije Bugojna snimio me civlini presretac ... kao ja vozio 88 u naseljenom mjestu gdje je 50 ... naravno vozim po znakovima ... zadnji znak je bio 80 ... to sto iza neke krivine "izlete 3 kuce" i oni se zalijepe iza tebe i onda tvrde kako je to naseljeno mjesto ... ok tako kaze zakon i oni rade PO ZAKONU ...

onda su me snimal korz bugojno pa prema rostovu .. pa me pretekli na punoj i poceli peglati peglati ... ne bi li ih preteko pa da snime preticanje na punoj ... al posto nisam ... na kraju su me zaustavili...

i klasicna spika ... gospodine sta cem osad... etoi nama je zao ... ima snima... ne moze se izbrisati ... bla bla ... izadjem da pogledam snimak ... u autu njih trojica ... jedan vozi, jedan snima, jedna pise kazne ... reko fali vam jos samo sudija za prekrsajni postupak i kafe kuharica ... :roll:

elem ... kazem ja momci imate dokaze postupite po zakonu morate i vi dnevnice nafatati ... ali ... pa nama je zao ... bla bla ... kao ovako ispade 100KM i kazneni bod ... daj premotaj ima na jednom mjestu znak 70 pa mozemo napisati da je vozio 92 pa samo 50 KM ... bla bla ... i tako mi uruce prekrsajni nalog od 50 KM koji sam isti dan platio sa osmjehom jer ja postujem zakon i ne pada mi na pamet da nekome dam cvaju mita...

ali znam dvije stvari

1. pola maja sam putovao po EU sa-bec-prag-budimpesta-sa prosao 5-6 drzava i hilajdekilometara i kunem se... vidio sma 2 patrole ... po povratku i ulasku u BiH u Samcu ... do SA sam ih nabrojao 8

2. JA psotujem ovaj zakon/drzavu ... ali mi se ne svidja a mjenjati se ocigledno ne moze ... i zato necu da se vise nerviram da habam tastaturu i cudim se sto nema logike ... jer gdje pocinje BiH prestaje logika -zato ja odoh odavde ... kazna koju sam platio su medju posljednjim novcima koje ja dajem ovoj crnoj rupi bez dna - a sad adioo ;)
emko1234

#89 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by emko1234 »

pa o ovome ja pricam i onda ispadnem nadrkani babin sin..frajer me zaustavi ascare da mi uzme cvaju i onda kad vidi da ne moze onda fol se vezite radi sebe i onda dodjem ovdje i onda me neko naruzi..ista stvar i s granicom,covjece ako sam napravio prekrsaj napisi mi kaznu i zavrseno..al ne,kod nas ako se usprotivis onda si bahati kreten,babin sin i slicno..ako platis,suti poklopi se usima i dobro si prosao..necu da sutim,ne berem ni ja pare na drvecu i nece me niko jebavat na pravdi boga..
atko

#90 Re: Saobracaj (promet), policija i zamke

Post by atko »

mene nervira taj javasluk u samom sistemu koji bi trebo da sluzi redu ... mogo sam ja sad analizirati snimak i traziti da li se vidi znak ogranicenja ili tabla naseljenog mjesta, pa jel po zakonu snimao 500 m to prekoracenje itd itd , pa zasto nije zaustavio i par vozila ispred i iza nas koji voze u koloni ujednacenom brzinom ...pa smo se mogli i popickarati ... i onda da mi slozi i kaznu za vrijedjanje sluzbenog lica itd itd ... a na sudu samo kazu nema razloga da ne vjereujemo sluzbenom licu ...

... ali ovo su doslovno drumski razbojnici kojima je cilj da namaknu love

Otprilike te doved u upoziciju kad mujo zatekne sulju kako na stolici spustenih hlaca veze kravi rep iznad
i pita ga
-sta to radis
-evo jebem kravu sta god drugo da ti kazem i onako mi neces vjerovati

:D
Post Reply