Sanse za ukidanje tzv. RS?

Sta mislite dali ce se tzv. RS ukinuti za vrijeme mandata aktuelnog predsjednistva?

Da
7
9%
Ne
69
91%

Total votes: 76

idiotcide

Post by idiotcide »

Prvo ću si stavit patriotske gramatičke greške cevapXXLa sebi u "pakšu", kao što čovjek pristojno zamoli, jer nisam mogao, a da ih ne zamijetim.

Profesionalna deformacija, valjda. Šta da vam kažem? :lol:

Nego: mislim da je nerealno maštati o ukidanju Republike Srpske za vrijeme ovog mandata. Srpska komponenta je sada u državnom parlamentu prejaka da bi se moglo nešto takvo i zamišljati, a kamoli činiti.

No, do kraja mandata bi ekonomska i politička moć RS-a mogli oslabiti, pogotovo nakon, po meni, priželjkivanog reustrojstva Federacije.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

idiotcide wrote:Prvo ću si stavit patriotske gramatičke greške cevapXXLa sebi u "pakšu", kao što čovjek pristojno zamoli, jer nisam mogao, a da ih ne zamijetim.

Profesionalna deformacija, valjda. Šta da vam kažem? :lol:

Nego: mislim da je nerealno maštati o ukidanju Republike Srpske za vrijeme ovog mandata. Srpska komponenta je sada u državnom parlamentu prejaka da bi se moglo nešto takvo i zamišljati, a kamoli činiti.

No, do kraja mandata bi ekonomska i politička moć RS-a mogli oslabiti, pogotovo nakon, po meni, priželjkivanog reustrojstva Federacije.

Mnogi prave gresku kada govore o ukidanju entiteta. Entiteti se ukidaju brisanjem i ponistavanjem nacionalnog identiteta istih.Te parole treba unistiti rs-u se lako protumace srpskom narodu u BIH kao unistenje srpskog naroda,sto vjesto koriste oni koji su za zadrzavanje entitetske tj,nacionalisticke podjele BIH. Niko nemoze uzeti pusku i natjerati milion Bosanaca i Hercegovaca da se vrate u BIH i poniste demografsku sliku stvorenu etnickim ciscenjem.ali se moze kapitalizirati odluka Ustavnog suda o konstutivnosti naroda,sto je u prevodu unistenje entiteta.Promjenom iritirajucih elemenata u entitetima,stvara se osnov za razvitak Bosanstva na svakom dijelu BIH,nemoze recimo jedan obicni srbin u Han Pijesku osjecat se Bosancem,kad na svakom koraku su obiljezja i znakovi samo jednog naroda i jedne ideologije,onda kada taj obicni srbin ,u Han Pijesku ili negdje drugdje bude vidio zastavu entiteta na kojoj su i obiljzja drugih naroda,ostavit ce na njega spoznaju da je ovo drzava i drugih.Tako isto i za federaciju i ostale narode.Da ne govoim o himni,policiji,OSBIH i slicnim stvarima.

Bas velika pobjeda SNSD i skupstinska vecina u rs-u je sansa da se naprave pomaci ka ukidanju entiteta jer se niko vise nemoze kriti iza nedostatka skupstinske vecine....vrijeme je jasnog opredjeljenja za BIH ili protiv BIH treceg nema....potpuna pobjeda neke ideologije u BIH je mac sa dvije ostrice...dali ce taj mac biti iskoristen za dobro ili zlo vidjet cemo(EU i Amerika ce odluciti)
Dezze

Post by Dezze »

cevapXXL wrote:
Dezze wrote:
mandy wrote: a i takvi kao ti sto su u BiH idete mi pravo na zivce.Mi smo iz rs protjerani covjece,shvati protjerani.Nisam ja imala sanse da se sakrijem u podrum ili neznam gdje.Svi gradovi u rs su bili veliki logori.Mogao ti je u kucu uci bilo koji srbin ubiti ti dijete pred tobom,silovati ma sve je mogao da radi,nema sse gdje sakriti.A onda su nas ko stoku strpali u kamione i mars balijeeee.Pream tome ja nisam imala izbora nego ici ili biti ubijena,sto mi se moglo desiti i na putu pakla,a i desavalo se.Ovdje ja nisam svojom voljom,a da ti pravo kazem volim ovdje biti izbjeglica nego izbjeglica u Sarajevu.Zasto? Zbog takvih kao ti.Lakse je biti izbjeglica u tudjoj zemlji nego u svojoj upravo zbog takvih kao ti.Sutra bi se ja vratila u svoj grad,ali da imam osnovna ljudska prava,DA NEGLEDAM ONE KOJI SU UBIJALI KAKO SLOBODNO HODAJU .Ti to u Sarajevu nemoras gledati ..Briga vas za narodom bosnjackim u RS,ma ti bi sutra(tako cujem ovdje od sarajlija) da se RS vise napokon odvoji i da taj problem se vise jednom rijesi i da BiH udje u Europu.Tako je bilo i za vrijeme rata,Sarajevo,Zenica,Tuzla ma jebes krajinu to je daleko,premda su se mnogi krajisnici borili i za to Sarajevo.Znas kad gledam ove nase TV ovdje,sva se BiH svela na Sarajevo,Tuzlu i Zenicu.Nedaj boze da sam izbjeglicau Sarajevu,znam da bi vise bila stranac nego sto sam ovdje.
Pa legendo onda ostani gdje jesi. Ne znam samo sto momka iznapadaste, a nista ruzno nije rekao. Niti da treba dati Srbima da se osamostale niti da ga se ne tice to sto se sa tim dijelom zemlje desava...logicno da mu je njegov problem najveci!

Medjutim, razlog sto se uplicem u ovu diskusiju je zapravo ovaj post koji mi je malo zivac izvukao. Sarajevo je jako nastradalo u ratu, kao mnogi drugi dijelovi ove zemlje i ovdje, bas kao ni u drugim dijelovima zemlje, nije tekao med i mlijeko (kako neki pricaju da smo "derali humanitarnu"). Prema tome, svoj gnjev zbog postojanja RS-a (koji je i vise nego opravdan!) nemoj istresati na ljudima koji ocigledno realno razmisljaju i koji nisu krivi zbog postojanja istog. Eno ti SDA&Co. pa njima jebi mater.

RS nije moguce odmah ukinuti i tacka. DA, bilo bi lijepo! NE, nije realno! Ne znam koji dio ovoga ne razumiju oni koji su za radikalne poteze. A ti lutko, nemoj brate u Sarajevo ni dolaziti ako ti je ljepse gdje jesi. Kazes "Ne daj boze da si izbjeglica u Sarajevu!" Pa, eto onda ostani gdje jesi. Zanima me samo koliko puta si vec bila ovdje.... Ja znam jako puno njih koji su dosli i u vrijeme rata i nakon rata evo konstanto dolaze (sad ih ne tjeraju cetnici nego nezaposlenost) i ovdje im je sasvim OK. Nemam nista protiv njih, dobrodosao je svako ko se zna ponasati (ali ima i onih koji to ne znaj, pa je logicno da su ljudi na njih alergicni). Ali imam itekako puno protiv prica u kojima je Sarajevo glavni krivac za sve. Ono jeste glavni grad te je zbog toga i dozivjelo najveci uspon i razvoj nakon rata. Ljudi samo dolaze, uzimaju od ovog grada sto vise mogu. Ne moraju reci "Hvala", ali bi bilo jako lijepo kada ne bi barem krivili ovaj grad za sve ruzno sto se desilo. Nije Sarajevo potpisalo Dejton, vec SDA i Izetbegovic.
Ma zaboli vas k*rac za nas iz one genocidne tvorevine i kao sto gore mandy navede, radije biti izbjeglica u albaniji nego u svojoj zemlji. Jest sarajevo je nastradalo al nastradala je i citava bosna a niko nije toliko nastrado kao istocna bosna zato nekukaj.

Sto se tice Izetbegovica i SDA ja sam uvjeren da covjek uradio sto je u njegovoj moci bilo kako bi zaustavio rat i u prvoj liiji dao bosnjacima priliku da se bolje organizuju i pripreme. Zato je glupost uopste spominjati rahmetli Aliju i SDA u tome tvome kontekstu!

Sta nas "ostale" bosance nervira je vasa pasivnost prema "nasem"dijelu BiH. Popisam ti se na tu vasu fildzan drzavu kao sto fenky rece od bas carsije do cengic vile. Za to se niko od nas nije borio.
Al nema veze vazno je da si ti urbano dijete, tata i mama ti sigurno perumozak da smo mi sami "sa ove druge strane" sebe klali, stavali na mine, masovno se ubijali i zsatrpavali se u masovne grobnice.

Ako je to ta mladost BiH koju ti zelis ovdje da predstavis, otvorena, modera i nenacionalan onda su nas trebali cetnici i ustase sve pobit.
Kad kad cujes "ja sam imo 11 godia kad je bio rat" onda dijete suti i nejavljaj se u temama gdje ti nije mjesto.

Pokusaj Cetnika da pokolju muslimane na ovom podrucju nije bio ni prvi ni zadnji. Pitam se samo dali bi iko od vas sto ste za to jebeno bratstvio i jedinstvo sa cetnicima izaso pred njih u ona doba pa im poceo filozofirati o tim sranjima sto to ovdje pokusajete. Siguran sam da nebi.
Ja se iskreno nadam da su vecina na ovom forumu balavci koji sjede po citav dan ispred kompa negdje u americi i za BiH su culi samo preko TV.a jer ako je ovo omladina sto je dozivila i prezivila period od 1992 - 1995 onda bi svima o imalo voli BiH trebao poceti ozbiljkno razmisljati o sansama opstanak BiH kao drzave a ja u tom slucaju ju je nevidim i ko nade gramaticke greske prije nego sto pocne srat nek ih sebi stavi u paksu!
I uz najbolju namjeru, ja ovolike gramaticke greske ne mogu staviti gdje zelis da ih vidis. Dupe bi mi trebalo biti k'o sleper. (bolan ne bio, grmis protiv cetnika a pises ih velikim slovom...daj makar to promijeni!)

Vidim da si jako frustriran, sto razumijem. Svoj bijes istresas na nevinim ljudima, sto ne razumijem. Ne zelim vise ovu diskusiju voditi jer si ocigledno toliko uvjeren u svoje stavove da ti do mozga uopce ne dopire ovo sto pisem.

Btw, sto se tice bratstva i jedinstva, vrlo dobro znas kako su tada cetnici i ustase zavrsavali. U ratu, a posebno nakon njega, Alija je s njima vlast drzao. No, to nije bitno. Bitno je da imas nesto protiv mog odgoja. Mislim da je jasno ciji roditelji su svoj posao odradili kako treba. ;-)
bice_bice

Post by bice_bice »

po tvojim postovima cisto ne vjerujem da su tvoji..
Goran_35

Post by Goran_35 »

Dezze wrote:Btw, sto se tice bratstva i jedinstva, vrlo dobro znas kako su tada cetnici i ustase zavrsavali. U ratu, a posebno nakon njega, Alija je s njima vlast drzao. No, to nije bitno. Bitno je da imas nesto protiv mog odgoja. Mislim da je jasno ciji roditelji su svoj posao odradili kako treba. ;-)
Alija je pravio velike greske!Ali da li sada treba da se pomirimo sa sudbinom i pustimo Mileta da dovrsi posao koji su zapoceli Milosevic i Karadzic?

Budi iskren i reci da vam se cisto hebe za pola drzave i za nama koji poticemo odatle?

Najlakse je svaljivati sve na Aliju.I ja ga krivim,ali to nije razlog da se ostane na tome.Ako mi budemo sutili,sutice i medjunarodna zajednica a Miletu vec mozemo cestitati uspjesnu politiku.
Vama i vasim politicarima je samo fotelja bitna a nas ko hebe ,pojesce nas zaborav,a i raseljeni smo.Sto duze vrijeme prolazi to su sanse za povratak sve manje...

ali neka,doci ce i vase vrijeme...
dashing

Post by dashing »

mislim da RS nece biti moguce ukinuti u dogledno vrijeme - medjutim, ako se odrede neki drugi ciljevi, mislim da to nije ni potrebno.

pitanja postajanja entiteta u kojem ce srpski narod moci ispoljavati svoje vjerske i nacionalne osjecaje, te njegovat svoje kulturne posebnosti - nije problem. iako mislim da takvo nesto moze i bez entiteta - ako ga zele, neka ga (mada mislim da ime RS treba podhitno ukinuti).

ali svi znamo da problem nije postojanje takvog entiteta - nego njegove nadleznosti i slabost centralnih institucija koje nas u trenutrnom obliku ne mogu odvest pred vrata EU.

A ono sto se trenutno moze odradit - jeste povratak nesrpskog stanovnistva u taj entitet. Ukoliko SBiH i ostali zaista zele raditi na slabljenju tog entiteta i integraciji zemlje - trebaju usvojiti stavku u novom budzetu federacije - koji bi izdvajao minimalno 100m KM godisnje za izgradnju infrastruktura povratnicima (hrvatima u posavinu, a bosnjacima u podrinje i krajinu). uz to poreske povlastice firmama iz fbih koje bi otvarale proizvodne pogone tamo i zaposljavale te povratnike (tu bi i hrvatska mogla pomoci) - vratili bi znacajan broj tih ljudi tamo i rs - onakva kakvu je znamo - bila bi prevazidjena i stvar proslosti. tek onda bi se i eu zauzela za njeno pravno preuredjenje.

ukoliko federalne stranke (bez obzira ko bude ne vlasti) se ne pozabave ovom tematikom - vidjecemo "more of the same" bezvezno supljiranje kojeg ne prate konkretna djela.
cevapXXL

Post by cevapXXL »

Dezze wrote: Vidim da si jako frustriran, sto razumijem. Svoj bijes istresas na nevinim ljudima, sto ne razumijem. Ne zelim vise ovu diskusiju voditi jer si ocigledno toliko uvjeren u svoje stavove da ti do mozga uopce ne dopire ovo sto pisem.
O kojim tito nevinim ljudima pricas? Cetnicima? Onom cetnickome podmladku iz tzv. RS. Otidi na http://www.rcp-brcko.com/ i malo im prosaraj po galeriji i reci mi jel to ta omladina sto je ti zalis?
Za mene su to cetnici s kojima se mogu samo gledati preko nisana a ti sto sa njima hoces zivjeti to je tvoja stvar.
Btw, sto se tice bratstva i jedinstva, vrlo dobro znas kako su tada cetnici i ustase zavrsavali. U ratu, a posebno nakon njega, Alija je s njima vlast drzao. No, to nije bitno. Bitno je da imas nesto protiv mog odgoja. Mislim da je jasno ciji roditelji su svoj posao odradili kako treba. ;-)
Mene su moji dobro odgojili barem u smislui kako da volim svoju domovinu. Jarane neznam dali je moja poruka doprla do tebe (mislim da nije).
Ja mrzim cetnike i ustase i sve ostale neprijatelje BiH iz dna duse a volim svoje Bosance i Hercegovce koji su muslimani, katolici, pravoslavci, zidovi, romi, ateisti ista ti ja znam cega jos nema u nasoj nam jedinoj BiH!

Eh ako je ovo pogresno onda neznam sta da ti kazem i nek bude jasno i tebi i svima ostalima da ce BiH opstati dokle je god ponosni bosanaca i hercegovaca u njoj i da ce doci vakat da cemo tzv RS rusiti milom ili silom al na krvlju moje familije i familija drugih bosanaca ta genocidna tvorevina nece cvati. Vama je svejedno ali nama NIJE!
Dezze

Post by Dezze »

Goran_35 wrote: Vama i vasim politicarima je samo fotelja bitna a nas ko hebe ,pojesce nas zaborav,a i raseljeni smo.Sto duze vrijeme prolazi to su sanse za povratak sve manje...

ali neka,doci ce i vase vrijeme...
Nisam siguran da razumijem ko smo "mi" i ko su "nasi politicari"?? I kakvo "nase vrijeme"?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Otkako je Silajdzic izabran u Predsjednistvo sanse za ukidanje RS-a su naglo porasle.

Mislim da su trenutno podjednake sansama da se ukinu Sjedinjene Americke Drzave...
spongebob

#85 Re: Sanse za ukidanje tzv. RS?

Post by spongebob »

cevapXXL wrote:Kada pogledam clanove nasega predsjednistva poslije nedavnih izbora siguran sam da cemo puno vise uciniti nego ikada dosada jer Komsic i Haris imaju zajednicki interes a to je ocuvanje drzavnosti BiH. Zanima me sta misle drugi, dali postoji mogucnost da se tzv. RS koja je nastala onako kako je nastala a to svi znamo kako: na krvlju nesrpskoga stanovnista na tom podrucju, moci uspijeti ukinutin mirnim putem i da BiH konacno zaplovi prema boljem sutra za sve narode koji zive u njoj i osjecaju je svojom jednom i jedinom domovinom?
Mozemo biti sretni ako se Kosovo ne trampi za RS.
DANI - Broj 486 - 06.10.2006.

Christian Schwarz-Schilling

Sad se vidi, sad se zna: Christian Schwarz-Schilling na mala vrata uvodi diskurs regionalnih uzrocno-posljedicnih novih teritorijalnih raspodjela i kao narucen naliježe na pricu neonacionaliste Milorada Dodika i njegovih beogradskih mentora. "Odluka o ukidanju funkcije Visokog predstavnika medunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini zavisit ce od daljeg razvoja u regionu", rekao je vremešni i potpuno nezainteresirani njemacki diplomata, naglasivši da ce "konacna odluka, izmedu ostalog, zavisiti od razvoja stanja na Kosovu". Tako Christian Schwarz-Schilling u austrijskom Kleine Zeitungu. Nerealna trampa "Kosovo za Republiku Srpsku" sada je dakle u Schwarz-Schillingovim ocima sasvim izvjesna i realna
opcija, baš onakva kakva odgovara "intelektualcima" poput srbende Nenada Kecmanovica iz Srbije ili albanologa Harisa Silajdžica iz Bosne i Hercegovine. Schwarz-Schillinga bi trebalo opomenuti, ako je uslijed senilnosti zaboravio, da je on Visoki predstavnik za Bosnu i
Hercegovinu, a nikako medunarodni medijator koji ce davati paušalne ocjene o teritorijalnom prekrajanju država jugoistocne Evrope. Koja je to odluka tako važna za Schillinga a da je vezana za (sve izvjesniju) nezavisnost Kosova? Zna se, jakako. Samo se još ne zna kako ce
teritorijalni preustroj jedne države imati uticaja na drugu, potpuno nezavisnu i medunarodno priznatu državu. Ovakvi neozbiljni istupi jesu svojstveni raznim luzerima, poput Mirnesa Ajanovica i oni, po pravilu, služe za zabavu narodnih masa i citalaca Dnevnog avaza. No, Schwarz-Schilling bi, s obzirom na odgovornost koju nosi, definitivno morao paziti šta prica.

Meni ove otvorene spekulacije ne mirisu na dobro, pogotovu nakon po buducnost BIH ocajnih komentara u stranoj stampi koja je skoro pa jednoglasna u ocjeni da se radi o zemlji na izdisaju.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Dok je Haris na vlasti sa Dodikom, RS ce ne samo opstati nego jacati.

RS ce se ukinuti za otprilike nekih 10-20 godina, kad na vlast dodju normalne, umjerno konzervativne, anti-komunjarske, pro-bosanske i partije koje odrzavaju obecanja izbornoj bazi.

U tim buducim vremenima, ukidanje RS ce biti jednoglasno zajedno sa Federacijom i Kantonima. I ljudi ce se smijati kakve su se gluposti izvodile tamo davne 2006. godine :)

2028. godine, BiH ce biti jedinstvena drzava svih svojih opcina, par Gradova i distrikta Brcko.
spongebob

Post by spongebob »

Bosnian_spring wrote:
RS ce se ukinuti za otprilike nekih 10-20 godina, kad na vlast dodju normalne, umjerno konzervativne, anti-komunjarske, pro-bosanske i partije koje odrzavaju obecanja izbornoj bazi.

U tim buducim vremenima, ukidanje RS ce biti jednoglasno zajedno sa Federacijom i Kantonima. I ljudi ce se smijati kakve su se gluposti izvodile tamo davne 2006. godine :)

2028. godine, BiH ce biti jedinstvena drzava svih svojih opcina, par Gradova i distrikta Brcko.
a 2029 godine ce Tinky, Winky, Lala i Po biti izabrani za clanove predsjednistva :zzzz:
Mr_M

Post by Mr_M »

spongebob wrote:
Bosnian_spring wrote:

a 2029 godine ce Tinky, Winky, Lala i Po biti izabrani za clanove predsjednistva :zzzz:
:D
Dezze

Post by Dezze »

kub lajkan wrote:Otkako je Silajdzic izabran u Predsjednistvo sanse za ukidanje RS-a su naglo porasle.

Mislim da su trenutno podjednake sansama da se ukinu Sjedinjene Americke Drzave...
Ne budi bezobrazan. Covjek ce ukinuti RS, samo jos da udje u UN kao generalni sekretar.... :roll:
Post Reply