Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
LosĐak

#1 Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Pozdrav forumaši.
Imam jedno pitanje, lupilo mi od glavu pa se sad kajem.
Kakve sanse ima dobar đak da upise fax, trenutno pohađam srednju skolu za građevinskog tehničara.
Sad cu abd 4 srednje, do sada sam prosao u 1 srednjem vrlo dobrim, a 2 i 3 dobrim.
Volio bih upisat Geodeziju.

Prijatno Vece ( dan Kako kome )
Last edited by LosĐak on 11/08/2012 02:04, edited 1 time in total.
Fuzzy Dunlop

#2 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by Fuzzy Dunlop »

Pripremaj se za prijemni ispit/e. To moras uraditi bolje nego drugi i to je to. Ovo govorim jer sam ja ETF upisao sa 3.2 prosjekom. Malo srece i puno puno rada.

I zapamti, nikad nije kasno! Ali uvjek moras biti spreman da puno radis.

Lose ocjene nisu problem. Cak ni nizak nivo znanja koji nosis iz srednje. Ali lose ocjene najcesce znace da nisi ucio redovno i dovoljno. Bez toga... bolje i ne upisuj fax.

Sretno :)
Platformas

#3 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by Platformas »

Polozis prijemni i to je to :)
On je eliminatoran tako da "odnese" dosta onih koji su prolazili odlicnim a "unese" ljude koji su tako prolazili sa 3 - 4.
LosĐak

#4 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Hvala na brzim odgovorima.
Jel znate mozda sta se sve prilaze na upis i koji predmeti su na prijemnom.
Predpostavljam matematika.
bosnjo89

#5 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by bosnjo89 »

LosĐak wrote:Pozdrav forumaši.
Imam jedno pitanje, lupilo mi od glavu pa me se sad kajem.
Kakve sanse ima dobar đak da upise fax, trenutno pohađam srednju skolu za građevinskog tehničara.
Sad cu abd 4 srednje, do sada sam prosao u 1 srednjem vrlo dobrim, a 2 i 3 dobrim.
Volio bih upisat Geodeziju.

Prijatno Vece ( dan Kako kome )
svako moze upisati fax. ali tebi ce sudeci po ocjenama iz srednje najveci neprijatelj biti ljenost pri ucenju na faxu.

glupo je meni sto raja prica da od faxa skoro pa da nema haira. ima itekako za one koji su pravi studenti. nasa javnost je stvorila tu sliku da je tesko naci posao poslije zavrsenog fakulteta upravo na studentima koji na sve moguce nacine pokusavaju da ne nauce, a da dobiju prolaznu ocjenu

onaj ko uci i ko nauci ce itekako imati dobru perspektivu u BiH

sve najbolje!
maxfire

#6 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by maxfire »

LosĐak wrote:Hvala na brzim odgovorima.
Jel znate mozda sta se sve prilaze na upis i koji predmeti su na prijemnom.
Predpostavljam matematika.
Ako je u Tuzli mogu ti pjesmu otpjevat uvezi prijemnih.
LosĐak

#7 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

@bosnjo89
Hvala na zeljama.

@maxfire
Nisam jos odlucio u koji grad bih studirao. Ako imas PDF ili bilo kojeg formata ako ti nije problem poslat.
Hvala unaprijed
Fuzzy Dunlop

#8 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by Fuzzy Dunlop »

Mislim (nadam se) da danas svaki fax ima svoj web site. Ali najbolje ti je da odes na taj fax i raspitas se u studentskoj sluzbi. Tako ces imati friske info i sve.

Ne budi lijen :D
maxfire

#9 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by maxfire »

LosĐak wrote:@bosnjo89
Hvala na zeljama.

@maxfire
Nisam jos odlucio u koji grad bih studirao. Ako imas PDF ili bilo kojeg formata ako ti nije problem poslat.
Hvala unaprijed
Ovdje ti je vazno samo dio matematika:
http://gradina.untz.ba/uredi/nastava/te ... _ispit.pdf

Ovaj prijemni je na Gradjevinskom smijeru:
http://www.untz.ba/uploads/file/nastava ... ijemni.pdf

Za Bušotinska eksploatacija mineralnih sirovina, Geologija, Rudarstvo, Sigurnost
i pomoć izgleda drugacije i sastoji se od 10 zadataka koje nisam mogao naci na netu i kad sam ja isao. A moze se uraditi i sa basic znjanjom matematike, sto ne znaci da ne moras ucit. Znam da svake godine ima nesto oko foruma mladih sdp i besplatnih prirpema (tu nisam isao zbog politickih razloga).

Uglavnom uci sta nadjes, ne zna se hoce li biti kakvih izmjena i nemoj se samo oslanjat na moje izvore.
Kao vec receno, ako prijemni ne uradis dobro naj*bo si. Ja sam na gradjevini privi put fulao pa sam drugi put primljen kao samof na SiP i zbog toga mi se nije islo prosle godine. I eto nakon duze pauze sam primljen ove godine kao redovan na SiP i ne fali mutivacije za studiranje :D .

Pozdrav i puno srece.
Last edited by maxfire on 11/08/2012 20:50, edited 1 time in total.
LosĐak

#10 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Nisam dobio jos konkretan odgovor, upravo sam gledao na starinici Građ Fak. u Sarajevo piše samo da se matematika radi na prijemnom.
Da li jos koji predmet?

Zaboravio sam napomenut da moram da studiram vanredno kakve su mi sanse da me prime (zbog financijske situacije).
melac

#11 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by melac »

LosĐak wrote:Nisam dobio jos konkretan odgovor, upravo sam gledao na starinici Građ Fak. u Sarajevo piše samo da se matematika radi na prijemnom.
Da li jos koji predmet?

Zaboravio sam napomenut da moram da studiram vanredno kakve su mi sanse da me prime (zbog financijske situacije).
Ja koliko znam na građevini u Sarajevu ti nema vanrednog studiranja, barem ga nije bilo kada sam ja studirao. Sada je neki novi sistem pa ne znam za sigurno, ali ipak mislim da ni sada nema vanrednog studiranja.
Sunrise00

#12 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by Sunrise00 »

ne znam za odsjek za geodeziju ali znam da se ove godine na gradjevinu prijavilo samo oko 90 ljudi a primali su oko 120 redovnih...ne vjerujem da je na geodeziji drugacije, prijemni ti je matematika i koliko sam ja vidjela nije tesko. Uglavnom, ne sekiraj se i dobro se spremi za prijemni :wink:

p.s. nasla, primali 40 redovno i 10 samofinansirajucih a 30 polozilo prijemni :wink:
shiny

#13 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by shiny »

Koliko znam Bolonja je ostavila mogućnost i samofinansirajućeg studiranja, kojeg većina raje koja ne upadne u redovne zbog lošijeg prosjeka ili slabije urađenog prijemnog na kraju upiše. Po Bolonji su trebali potpuno ukinuti vanredni studij, jer takvo nešto u svijetu gdje bolonja preovladava ne postoji. E sad, znam da su skoro svi društveni fakulteti zadržali takav studij, ali mislim da su ostali ukinuli.
feningas

#14 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by feningas »

Nema vanrednog studiranja na masinskom, elektrotehnickom, gradjevinskom, tim tehnickim fakultetima, govorim o UNSA. Postoji samofinansirajuci koji je ustvari redovan student koji sam snosi troskove koje inace uplacuje vlada, a to je 1800 maraka za ETF za ove ostale jeftinije. Znaci ides redovno na fakultet, svaki dan, moras biti prisutan, ako nisi prisutan gubis neke bodove bez kojih realno i ne mozes poloziti predmet.
shiny

#15 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by shiny »

feningas wrote:Nema vanrednog studiranja na masinskom, elektrotehnickom, gradjevinskom, tim tehnickim fakultetima, govorim o UNSA. Postoji samofinansirajuci koji je ustvari redovan student koji sam snosi troskove koje inace uplacuje vlada, a to je 1800 maraka za ETF za ove ostale jeftinije. Znaci ides redovno na fakultet, svaki dan, moras biti prisutan, ako nisi prisutan gubis neke bodove bez kojih realno i ne mozes poloziti predmet.
Da, to sam zaboravila reći. Dakle, samofinansirajući je isto što i redovan studij, samo uz plaćanje. A upisuje ga većinom raja koja zbog manjka bodova ne upadne u redovne. Znam da po ovim društvenim bude 20 redovnih i po 300 samofinansirajućih, a uspiju se upisati SVI :D
A sad vjerujem da je na tehničkim drugačije, ali je opet ostavljena dodatna mogućnost za slabije đake.
LosĐak

#16 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Ali kako kod samofinancirajucih fakulteta, da Ja radim i studiram u isto vrijeme ?

I mozel mi neko objasnit, znam da su vanredno bili upisani oni koji nisu nisu imali dovoljno poena da se upisu redovno.
Jel sada ja trebam slabije uradit ? Ili mogu birat ?
shiny

#17 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by shiny »

LosĐak wrote:Ali kako kod samofinancirajucih fakulteta, da Ja radim i studiram u isto vrijeme ?

I mozel mi neko objasnit, znam da su vanredno bili upisani oni koji nisu nisu imali dovoljno poena da se upisu redovno.
Jel sada ja trebam slabije uradit ? Ili mogu birat ?
Ili raditi honorarno, pare primati preko studentskog servisa ili nešto tako... Ima načina. Ali stalno biti zaposlen i studirati redovno ili samofinansirajuće ne možeš zakonski. Građevinu ne možeš vanredno bez obzira na prosjek, jer evo kako napisasmo gore, vanrednog studija na Građevinskom faksu nema.
ja_cura_

#18 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by ja_cura_ »

koliko znam i kod vanrednog upisa trebas da polozis dobro prijemni. oni jedno naprave listu svih koji su polozili i odredjeni broj i redovnih i vanrednih bude upisan, tako je bilo na drustvenim kad sam ja upisivala. vanredno je samo znacilo da ne moras biti redovan na predavanjima.

sad uz ove samofinansirajuce - to je samo da uzmu pare. cuj nemaju mjesta za 100 redovnih, a imaju za 20 redovnih i 80 samofinansirajucih :lol: :lol: :lol: ma smijesna drzava i sistem :lol:
sabanss

#19 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by sabanss »

shiny wrote: Ili raditi honorarno, pare primati preko studentskog servisa ili nešto tako... Ima načina. Ali stalno biti zaposlen i studirati redovno ili samofinansirajuće ne možeš zakonski. Građevinu ne možeš vanredno bez obzira na prosjek, jer evo kako napisasmo gore, vanrednog studija na Građevinskom faksu nema.
Kako ne mozes? Ko ce i na koji nacin provjeriti da li ja imam index i radnu knjizicu u isto vrijeme?
LosĐak

#20 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Code: Select all

Ili raditi honorarno, pare primati preko studentskog servisa ili nešto tako... Ima načina. 
Mozes li mi malo detaljnije objasniti to.
shiny

#21 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by shiny »

LosĐak wrote:

Code: Select all

Ili raditi honorarno, pare primati preko studentskog servisa ili nešto tako... Ima načina. 
Mozes li mi malo detaljnije objasniti to.
Ne znam koliko je relevantno još uvijek ovo, možda ima neko pametniji da ti objasni.
Kada si redovan/redovno-samofinansirajući student, zdravstveno, osiguranje i tako te stvari su ti omogućene preko fakulteta. Dakle, ne može to isto poslodavac uplaćivati za tebe, niti ti možeš imati radnu knjižicu. Međutim, možeš raditi sa nekim ugovorom o djelu ili nešto tako, a da ti plata dolazi preko studentskog servisa ili sa poslodavcem da vidiš neki drugi način isplate, dakle, da nisi prijavljen kao stalno zaposlena osoba, već honorarac. Ako si stalno zaposlen, ne možeš biti redovan student, već moraš ići vanredno. Ako shvataš šta hoću da ti kažem.

A za upisati vanredno (na fakultetima na kojima se to još može) opet moraš imati dobar prosjek i dobro uraditi prijemni, samo kad apliciraš, u aplikaciji zaokružiš vanredno i budeš na rang listi sa vanrednima. Tu zna navala biti i veća nego za redovne, zbog starijih ljudi koji su se zaposlili bez faksa, pa su dobili rok da ga završe...
shiny

#22 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by shiny »

.
LosĐak

#23 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Hvala :)
Shvatio sam stas pokusao reci.
feningas

#24 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by feningas »

sabanss wrote:
shiny wrote: Ili raditi honorarno, pare primati preko studentskog servisa ili nešto tako... Ima načina. Ali stalno biti zaposlen i studirati redovno ili samofinansirajuće ne možeš zakonski. Građevinu ne možeš vanredno bez obzira na prosjek, jer evo kako napisasmo gore, vanrednog studija na Građevinskom faksu nema.
Kako ne mozes? Ko ce i na koji nacin provjeriti da li ja imam index i radnu knjizicu u isto vrijeme?
Pa kako ces izvaditi radnu knjizicu kad su ti papiri na fakultetu i ne mozes ih podici dok se ne ispises. Uostalom ne mozes raditi svakako ni na crno ako mislis polagati predmete jer moras biti prisutan na predavanjima i vjezbama i tutorijalima, a to imas svaki dan. Ako te nema 3 puta, gubis bodove na prisustvo bez kojih u sustini i ne mozes poloziti predmet.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
sabanss

#25 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by sabanss »

feningas wrote:
sabanss wrote:
Pa kako ces izvaditi radnu knjizicu kad su ti papiri na fakultetu i ne mozes ih podici dok se ne ispises. Uostalom ne mozes raditi svakako ni na crno ako mislis polagati predmete jer moras biti prisutan na predavanjima i vjezbama i tutorijalima, a to imas svaki dan. Ako te nema 3 puta, gubis bodove na prisustvo bez kojih u sustini i ne mozes poloziti predmet.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Das licnu, uzmes dokumenta na revers i izvadis radnu knjizicu.

Mozes otici u srednju skolu i izvaditi novo svjedocanstvo.

Sa Bolonjom jeste zeznuto ali ako ti je posao druga ili treca smjena nije nemoguca. Ja sam radio prije Bolonje i jedino sto sam se morao odreci studentskog zdravstvenog ali sam imao ovo radnicko....
Post Reply