Sanitarni inženjering

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Micika.st

#1 Sanitarni inženjering

Post by Micika.st »

Zdravo raja, imam par pitanja za one koje, naravno, studiraju ovaj fakultet ili imaju namjeru da ga studiraju. Naime, završila sam sada srednju, pa želim da upišem ovaj fakultet u Mostaru na Sveučilištu, Fakultet zdravstvenih nauka, smjer sanitarni inženjering. Pa zanima me misljanja onih koji su ga studirali, koji ga studiraju (o tom fakultetu)? I zanima me da li ima neko pitanja koja su bila na prijašnjim prijemnim ispitima (bilo šta što bi dobro došlo pri pripremi za prijemni za ovaj fax)? Pozz... 8-)
BACAČ1

#2 Re: Sanitarni inženjering

Post by BACAČ1 »

Micika.st wrote:Zdravo raja, imam par pitanja za one koje, naravno, studiraju ovaj fakultet ili imaju namjeru da ga studiraju. Naime, završila sam sada srednju, pa želim da upišem ovaj fakultet u Mostaru na Sveučilištu, Fakultet zdravstvenih nauka, smjer sanitarni inženjering. Pa zanima me misljanja onih koji su ga studirali, koji ga studiraju (o tom fakultetu)? I zanima me da li ima neko pitanja koja su bila na prijašnjim prijemnim ispitima (bilo šta što bi dobro došlo pri pripremi za prijemni za ovaj fax)? Pozz... 8-)
Micika,
imam pitanja:
kako si skontala da to želiš upisati?
Jel to onako,da se studira?
Šta misliš raditi ,ako to završiš?
Imaš li roditelje,znaju li tvojenamjere?
Popričaj s nekim ozbiljnim o svojim namjerama!
Micika.st

#3 Re: Sanitarni inženjering

Post by Micika.st »

BACAČ1 wrote:
Micika.st wrote:Zdravo raja, imam par pitanja za one koje, naravno, studiraju ovaj fakultet ili imaju namjeru da ga studiraju. Naime, završila sam sada srednju, pa želim da upišem ovaj fakultet u Mostaru na Sveučilištu, Fakultet zdravstvenih nauka, smjer sanitarni inženjering. Pa zanima me misljanja onih koji su ga studirali, koji ga studiraju (o tom fakultetu)? I zanima me da li ima neko pitanja koja su bila na prijašnjim prijemnim ispitima (bilo šta što bi dobro došlo pri pripremi za prijemni za ovaj fax)? Pozz... 8-)
Micika,
imam pitanja:
kako si skontala da to želiš upisati?
Jel to onako,da se studira?
Šta misliš raditi ,ako to završiš?
Imaš li roditelje,znaju li tvojenamjere?
Popričaj s nekim ozbiljnim o svojim namjerama!
Pa prvo za taj fakultet je potrebno znanje iz biologije, kemije i fizike, sto meni ide i zanime me..Dalje to se podrazumijeva kao rad u laboratoriju (ne nužno), a poslovi koje kvalifikuje studente su: sanitarni inžinjering u zdravstvenim ustanovama, proizvodnim firmama, ugostiteljskim objektima, trgovini na veliko i malo, svim firmama koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambenih artikala, komunalnim organizacijama, institucijama za praćenje i kontrolu ekološke zaštite – ministarstva i instituti. A ono što bih ja željela da radim s tim fakultetom je rad u zdravstvenoj ustanovi, tetak mi drži laboratoriju...onda možda kao sanitarni inspektor na carini..Mada, kazem, nisam jos sigurna..Ne znam sta misle ovi sto studiraju koliko je to sigurna..i kakav je fax, to ne znam..A roditelji, kao podrzavaju sta god ja odlucim, nece da se mješaju u moju odluku.
abdic88

#4 Re: Sanitarni inženjering

Post by abdic88 »

Prvo treba razgraniciti sanitarni inz i inženjering zastite okoliša. Većina tih poslova koji su navedeni su za inzenjere zaštite okoliša koja se studira na tehnološkim fakultetima(nema u Sa, al ima u Tz, Bl, Bi...)
BACAČ1

#5 Re: Sanitarni inženjering

Post by BACAČ1 »

Vidim da si čitala,
.4 Smjer: SANITARNI INŽENJERING

Znanje koje završeni student dobija: poslovi sanitarne zaštite u zdravstvenim ustanovama i djelatnostima proizvodnje i prometa prehrambenim
artiklima, ekološka zaštita, praćenje ekoloških rizika, sanitarni inženjering u komunalnim djelatnostima (vodovod, kanalizacija, čistoća).

Kompetencije koje dobija student - poslovi koje završeni student može obavljati: sanitarni inženjering u zdravstvenim ustanovama, proizvodnim firmama, ugostiteljskim objektima,
trgovini na veliko i malo, svim firmama koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambenih artikala, komunalnim organizacijama, institucijama za
praćenje i kontrolu ekološke zaštite - ministarstva i instituti, organizirati, rukovoditi i kontrolirati rad veće grupe sanitarnih inžinjera.

ovo je dobra reklama,izlazi ih cca 50 godišnje.
Poljoprivredni inženjeri kontrolišu pola ovog posla.drugu polovinu inženjeri za zaštitu okoliša.a u laboratoriji mogu raditi i sa srednjom školom,a rukovodioc je hemičar ili biolog.
Na PMF SA-Biologija ,imaš smjer zaštita okoliša,možeš raditi različitije poslove
Razmisli,pa upiši pravi fakultet,a ne

Aperion BL,
Travnik-ZDRAVSTVENA NJEGA,
Post Reply