Saniranje "pukotina" na plafonu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
travar

#1 Saniranje "pukotina" na plafonu

Post by travar »

Uglavnom, imam pukotinu duž cijelog plafona oko 10cm od zida za koje sam mislio da je obična pukotina u naslagama kreča nakon 10ak godina krečenja.
Dok nisam danas uzeo da ostružem, horor :D

Uglavnom dijelovi maltera su počeli ispadati tako da se vidi pukotina koja ide duboko u plafon. Neko mi je govorio da koristim mrežicu ali mi se čini da je to samo privremeno i površno rješenje, jer je očito da to treba nečim popuniti.

Ima li neko savjet kako i šta :D

Slike:

danny_boy

#2 Re: Saniranje "pukotina" na plafonu

Post by danny_boy »

travar wrote:Uglavnom, imam pukotinu duž cijelog plafona oko 10cm od zida za koje sam mislio da je obična pukotina u naslagama kreča nakon 10ak godina krečenja.
Dok nisam danas uzeo da ostružem, horor :D

Uglavnom dijelovi maltera su počeli ispadati tako da se vidi pukotina koja ide duboko u plafon. Neko mi je govorio da koristim mrežicu ali mi se čini da je to samo privremeno i površno rješenje, jer je očito da to treba nečim popuniti.

Ima li neko savjet kako i šta :D

Slike:

Bitno je da pojasniš malo o kojoj vrsti plafona (medjuspratne konstrukcije) se tu radi, jel' AB ploča,
drveni strop, neki polumontažni sistem?

Od tipa stropa zavisi procjena šta bi moglo biti, te da li je problem ozbiljan!
Norm

#3 Re: Saniranje "pukotina" na plafonu

Post by Norm »

Iz iskustva...
Ukoliko se radi o malti, na plafonu, znaci imas onu bambus mrezu (ne znam kako se zove tacno) pa na nju nabacena malta (sa slike nije bas vidljivo), uradi sa boljim keramickim ljepilom i mrezicom, koji naravno prepustas malo vise od ivica pukotine (do 50 cm), sacekas da se dobro osusi i sve zagletas ili navuces rofix, zavisi sta hoces (gladak ili hrapav plafon)...provjereno radi...
Ako je gore ploca i ako su te pukotine na ploci, e tada moras potraziti pomoc strucnjaka...to zahtijeva malo ozbiljnije intervencije...
Sretno kako god...
Post Reply