Samsung smartphones

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
skafiskafsnjak

#451 Re: Samsung smartphones

Post by skafiskafsnjak »

gidra wrote: 11/04/2020 08:16
suad-sarajevo wrote: 10/04/2020 21:33 Imam A50 kupljen prije 4 mjeseca u BHTelecomu. Dakle nov uredjaj. Prosjecan sam korisnik. Viber, mail, FB, Instagram veoma malo, skoro nikako. Gledajući suprugu koja ima Huawei P30 ds i koristi telefon bar 50% više nego ja, ne mogu se oteti utisku da je baterija daleko bolja nego u mene iako ona koristi više od mene i FB, viber, Instagram, msssenger itd.
P30 je Huaweijev premium telefon sa 7nm chipsetom Kirin 980, koji je u svemu bolji od A50 i ne mogu se bas ni u jednoj stvari porediti, pogotovo Kirin 980 i Exynos 9610.
To ti je kao da porediš Mercedes i Daciu.
upravu si :)
Al svakako je Samsung kurcina sa baterijama .... tj samsung sa exynosom
Safete Dilbere

#452 Re: Samsung smartphones

Post by Safete Dilbere »

skafiskafsnjak wrote: 11/04/2020 08:00
Safete Dilbere wrote: 11/04/2020 00:12 Nemoj se ljutiti ti ni skafiskafnjak reci cu nesto sto vam se mozda nece dopasti ali jednostavno vasa izlaganja o samsungu ispada kao da vas je neko tjerao da kupite te modele pa ste sad bjesni.Ljudi jel vi gledate recenzije prije kupovine telefona ili uzimate na sljepo?Eto brzopletost vas je kostala trenutnim nezadovoljstvom u buduce malo vise paznje posvetite citanju i gledanju modela prije kupovine.

Sto se tice recenzija...nemoj se ti ljutiti ali pojma nemas ako mislis da su objektivni ti sto rade recenzije :D
Ne mislim da su objektivni i da se drzis toga sto kazu nego cisto radi sebe da vidis sta uzimas i kako se telefon ponasa u nekim situacijama testiranja.
r_faruk

#453 Re: Samsung smartphones

Post by r_faruk »

fortaleza wrote: 11/04/2020 00:56
r_faruk wrote: 11/04/2020 00:39 Ovaj telefon je kostao 700KM
Ne želim ti sjedati na muku, al ako pogledaš dva posta iznad još jedan forumaš se žali na taj model, al na bateriju i da Huawei P30 puno bolje drži. E taj P30 je dosta puta jeftiniji od tog Samsunga.
A imao je propusta i sa skenerom otiska prsta.

Samsung je precijenjen, kompanija koja i dalje ne optimizira trajanje baterije kako treba pogotovo sa svojim Exynos čipovima, kamere dosta puta daju presaturirane nerealne fotografije (S20 serija tek treba dobiti nadogradnje kamere jer je Xiaomi dere, a to im je flagship), i sad izdaju telefone sa bluetooth 4.2, a većina modela ima relativno slabe zvučnike (mono) itd. A i softver im nije blizu čistog androida.

U telekomu 700, u slobodnoj prodaji 450-500, a takav hardver u Xiaomija 350 (mada Xiaomi ima svojih boljki).
Pa da, slazem se. Sam pao sam se ubio... inace nisam nikada davao vise od 250-300KM za telefon i bio sam zadovoljan sa tim telefonima koje sam kupovao. Onda kontam, hajde da uzmem nesto bolje i vidim sta ima u tim skupljim telefonima i gle vraga, platim telefon vise nego duplo, a dobijem isti kao i prije... samo me to nervira. da ovaj A50 kosta 300-400KM koliko bi i trebao, sve bi mi bilo jasno (telefone kupujem iskljucivo u ovlastenim prodavnicama). Ako moze forumas koji ima A50 provjeriti da li kod njega postoji slider za osvjetljenje na AOD display-u... mada vidim na netu da svi imaju problema sa tim...
skafiskafsnjak

#454 Re: Samsung smartphones

Post by skafiskafsnjak »

Safete Dilbere wrote: 11/04/2020 09:09
Safete Dilbere wrote: 11/04/2020 00:12 Nemoj se ljutiti ti ni skafiskafnjak reci cu nesto sto vam se mozda nece dopasti ali jednostavno vasa izlaganja o samsungu ispada kao da vas je neko tjerao da kupite te modele pa ste sad bjesni.Ljudi jel vi gledate recenzije prije kupovine telefona ili uzimate na sljepo?Eto brzopletost vas je kostala trenutnim nezadovoljstvom u buduce malo vise paznje posvetite citanju i gledanju modela prije kupovine.

Sto se tice recenzija...nemoj se ti ljutiti ali pojma nemas ako mislis da su objektivni ti sto rade recenzije :D
Ne mislim da su objektivni i da se drzis toga sto kazu nego cisto radi sebe da vidis sta uzimas i kako se telefon ponasa u nekim situacijama testiranja.
Ne kontam al haj... ne treba meni recenzija za to. Odem u prodavnicu i "procackam".
I nisam se ja zaebo. Telefon radi ekstra i dan danas. Ali nije fer sto Amerikanac za isti mob i iste pare ima SD koji je u svemu bolji, od baterije, kamere do performansi u radu.

Zato je naredni OnePlus. Za manju cijenu daju puno vise
adsubzero

#455 Re: Samsung smartphones

Post by adsubzero »

r_faruk wrote: 11/04/2020 09:10
fortaleza wrote: 11/04/2020 00:56
r_faruk wrote: 11/04/2020 00:39 Ovaj telefon je kostao 700KM
Ne želim ti sjedati na muku, al ako pogledaš dva posta iznad još jedan forumaš se žali na taj model, al na bateriju i da Huawei P30 puno bolje drži. E taj P30 je dosta puta jeftiniji od tog Samsunga.
A imao je propusta i sa skenerom otiska prsta.

Samsung je precijenjen, kompanija koja i dalje ne optimizira trajanje baterije kako treba pogotovo sa svojim Exynos čipovima, kamere dosta puta daju presaturirane nerealne fotografije (S20 serija tek treba dobiti nadogradnje kamere jer je Xiaomi dere, a to im je flagship), i sad izdaju telefone sa bluetooth 4.2, a većina modela ima relativno slabe zvučnike (mono) itd. A i softver im nije blizu čistog androida.

U telekomu 700, u slobodnoj prodaji 450-500, a takav hardver u Xiaomija 350 (mada Xiaomi ima svojih boljki).
Pa da, slazem se. Sam pao sam se ubio... inace nisam nikada davao vise od 250-300KM za telefon i bio sam zadovoljan sa tim telefonima koje sam kupovao. Onda kontam, hajde da uzmem nesto bolje i vidim sta ima u tim skupljim telefonima i gle vraga, platim telefon vise nego duplo, a dobijem isti kao i prije... samo me to nervira. da ovaj A50 kosta 300-400KM koliko bi i trebao, sve bi mi bilo jasno (telefone kupujem iskljucivo u ovlastenim prodavnicama). Ako moze forumas koji ima A50 provjeriti da li kod njega postoji slider za osvjetljenje na AOD display-u... mada vidim na netu da svi imaju problema sa tim...
Da se nisi zaletio na samsung ne bi bilo tako :lol:
skafiskafsnjak

#456 Re: Samsung smartphones

Post by skafiskafsnjak »

Sad Samsung smece ispade :-)

Ja sam npr taj a50 mami kupio prosle godine, 270e bio.
Kupio sam ga jer Samsung rijetko ima neke softverske probleme i kvarove. Imala je prije toga Huawei neki. Pa jbt svako malo, ili ne dolaze obavijesti od vibera,pa nesto drugo.
U a50 joj sve savrseno radi.

Mozda hardverski ne nude kao xiaomi ... Al jbg sve ima svoje. Sestri sam davno uzeo xiaomi mi5s. Isto kao huawei, vazda neki klinac, zove me, da namjestim. Plus,sto xiaomi ne mozes kupiti legalno, da imas oficijelnu garanciju. A meni je to vrlo bitna stavka.

Ja 2 godine imam s9+. Jeste, baterija sranje...vazda sam govorio. Ali generalno, 2 godine telefon savrseno radi. Nikada nisam imao problem da mi ne dolaze obavijesti ili da neka apo crashuje ili slicno...
fortaleza

#457 Re: Samsung smartphones

Post by fortaleza »

Kod mene ASUS radi savršeno, plaćen 230KM na aliju, ne mora ništa značiti.

Nije kvaka da Samsung ne valja u odnosu na druge brendove već da za ono što se predstavlja ne nudi toliko, pogotovo za tu cijenu. Znači možeš uzeti Galaxy S20 seriju koja je 2+k maraka, a dobit ćeš dvije velike nadogradnje androida baš kao i kod bilo kojeg drugog jeftinijeg proizvođača. Apple kojeg vjerojatno nikad neću kupiti za tolike pare nudi čitav ekosustav sa svojom trgovinom, aplikacijama, jačim hardverom i podrškom kroz 5-6 godina minimalno. I savršenom optimizacijom.

I Xiaomi kroz svoj MIUI daje dosta dugu podršku, ako ne i dužu od Samsunga.
skafiskafsnjak

#458 Re: Samsung smartphones

Post by skafiskafsnjak »

Ja iz vlastitog iskustva govorim. To ne znaci da je svakome tako ali eto .
Sestrin xiaomi i Huawei od mame, vazda neki klinac jbt .... kako sam joj a50 kupio , nikakav problem nema, nijedan . Vjerovatno huawei flagship nema te probleme, ali kosta kao i Samsung jbg .
Ovaj iznad uporedio P30 sa a50 ... Jbg p30 je bolji telefon, nije za poredjenja .

A to sto nude za te pare....jebiga, niko te ne tjera da kupujes, nisu te zaebali . Meni je s9+ ekstra, izuzmem li bateriju .

Sad sam u Deu , pa mogu sve sa pravom garancijom kupiti ...tako da , vjerovatno cu OnePlus sacekati .
fortaleza

#459 Re: Samsung smartphones

Post by fortaleza »

Upravo to, svaki brend ima svojih boljki, razlike između brendova kod androida su minimalne, sad više manje postaju standard dvije velike nadogradnje i tri sigurnosnih bez obzira na android one. Svi dijelovi dolaze od skoro istih proizvođača, liče kao jaje jajetu.
arnes_king

#460 Re: Samsung smartphones

Post by arnes_king »

Kao prvo, volim samsun tj dizajn telefona. Zadnji 5 telefona mi je Samsung. Trenutno imam s9+ vec gotov 2 godine. Baterija jeste kurcina , ali sam se pomirio s tim, imam powerbank i cao.
Ali je stvar u tome da je isti taj s9+ sa SD bolji... I to me zivcira ,nepravedno je. Amerikanac dobija bolji telefon za iste pare. I zbog.togs svega, iduci telefon nije Samaung sigurno.

Kod mene zena ima S8+, naravno bio exynos. Crkla ploca bila i u servisu nisu imali drugu osim snapdragon pa su nju ubacili. Osim sto nema nasih jezika za telefon, sve ostalo je vrh. Baterija joj sad osjetno bolje traje s ovom plocom nego dok je bio exynos :D

Ja sam sa svojim S9+ i dalje jako zadovoljan i nemam zamjerke, ali jeste ruzno kad vidis u vecini testova da snapdragon bolje prolazi. Meni to na kraju ne znaci jer u mom svakodnevnom koristenju razlike i nema, ali ko uzme telefon da igra igrice ili zeli ipak jos malo bolju bateriju tom ce smetati. Baterija mi je 1-2 puna dana u zavisnosti od koristenja i to mi je super. Evo ovaj telefon je izasao 2018 godine a i danas je vrhunski uredjaj koji ni u cemu ne zaostaje znatno za bilo kojim novijim modelima.
skafiskafsnjak

#461 Re: Samsung smartphones

Post by skafiskafsnjak »

fortaleza wrote: 11/04/2020 11:19 Upravo to, svaki brend ima svojih boljki, razlike između brendova kod androida su minimalne, sad više manje postaju standard dvije velike nadogradnje i tri sigurnosnih bez obzira na android one. Svi dijelovi dolaze od skoro istih proizvođača, liče kao jaje jajetu.
Dvije najbitnije stvari su kamera i baterija. Fluidnost se podrazumjeva. E te 2 stvari samsung nema vise tj nisu top.
r_faruk

#462 Re: Samsung smartphones

Post by r_faruk »

Meni je kamera na mobitelu potpuno nevazna, nemam profil ni na facebooku ni na twiteru, instagramu itd, ni na jednoj mrezi. Izuzev par foruma koji me zanimaju, nema me nigdje. Meni treba fluidan telefon koji ce u svakom trenutku biti dovoljno ispravan da mogu provjeriti mail, nesto procitati, javiti se i poslati poruku, koristiti whatsaap i viber (njih vrlo rijetko koristim svakako, u glavnom nazovem ako trebam da se cujem s nekim) i meni ovaj samsung to ne pruza. E to je ono sto mene nervira. Moje koristenje mobitela mi omogucava trajanje baterije od min. 2 dana. Dakle s baterijom nemam problema. Stvar koja me najvise nervira je osvjetljenje, kako mobitela (kad ga otkljucam ekran mi je nekada jako taman i ako je sve na max i kontrole su manuelne) ili aod display-a koji je u tamnoj prostoriji taman da ne mozes ni vidjeti koliko je sati.... nekada se desavalo i da postavim osvjetljenje ekrana na max. onda mi aod bude taman, a kada osvjetljenje postavim na min. aod bude svjetao... kao sto se vidi, najvise mi smeta osvjetljenje, ostalo bih pregurao nekako... sve u svemu, hvala na diskusiji :thumbup:
fortaleza

#463 Re: Samsung smartphones

Post by fortaleza »

skafiskafsnjak wrote: 11/04/2020 11:36 Dvije najbitnije stvari su kamera i baterija. Fluidnost se podrazumjeva. E te 2 stvari samsung nema vise tj nisu top.
Meni je također kamera potpuno nebitna, a s ovom baterijom 3300mah izdrži cijeli dan. Bitno mi je osvjetljenje ekrana i audio (zbog ta dva razloga izbjegavam Xiaomi).

Da ovaj ASUS sad crkne uzeo bih Motorolu G8 plus, stereo zvučnici, odličan zvuk na 3.5mm, plastika pozadi (čitaj nema pucanja stakla i ne moram koristiti masku), čisti android, navigacija gestama, ekran dovoljno kvalitetan i svijetao.

Društvene mreže izbjegavam mada koristim, a dosta čitam i surfam pa je kvaliteta zaslona bitna i da nema PWM, da refresh ekrana ne smeta očima i da nema puno plavog svjetla.

Zenfone 4 IPS ekran je bolji od svakog Xiaomija kojeg sam mogao isprobati, a audio bolji od gotovo svakog Samsunga.
exampLe.

#464 Re: Samsung smartphones

Post by exampLe. »

r_faruk wrote: 11/04/2020 11:57 Meni je kamera na mobitelu potpuno nevazna, nemam profil ni na facebooku ni na twiteru, instagramu itd, ni na jednoj mrezi. Izuzev par foruma koji me zanimaju, nema me nigdje. Meni treba fluidan telefon koji ce u svakom trenutku biti dovoljno ispravan da mogu provjeriti mail, nesto procitati, javiti se i poslati poruku, koristiti whatsaap i viber (njih vrlo rijetko koristim svakako, u glavnom nazovem ako trebam da se cujem s nekim) i meni ovaj samsung to ne pruza. E to je ono sto mene nervira. Moje koristenje mobitela mi omogucava trajanje baterije od min. 2 dana. Dakle s baterijom nemam problema. Stvar koja me najvise nervira je osvjetljenje, kako mobitela (kad ga otkljucam ekran mi je nekada jako taman i ako je sve na max i kontrole su manuelne) ili aod display-a koji je u tamnoj prostoriji taman da ne mozes ni vidjeti koliko je sati.... nekada se desavalo i da postavim osvjetljenje ekrana na max. onda mi aod bude taman, a kada osvjetljenje postavim na min. aod bude svjetao... kao sto se vidi, najvise mi smeta osvjetljenje, ostalo bih pregurao nekako... sve u svemu, hvala na diskusiji :thumbup:
Ekran ti mijenja sam osvjetljenje mozda bas zato sto je "sve na max".
Ako ga dugo drzis na maksimalnom osvjetljenju pregrije se i sam spusti brightness.

Sto se AOD-a tice imas u postavkama da mu ugasis auto brightness.

Image
diablobih

#465 Re: Samsung smartphones

Post by diablobih »

@r_faruk pa uzmi neki oneplus, mozes i stariji, pruzit ce ti to sto trazis.
shape of despair

#466 Re: Samsung smartphones

Post by shape of despair »

Preko adb toolsa sam disejblirao brat bratu 15 samsungovih preinstaliranih aplikacija koje nije bilo moguce disejblirati standardnim postupkom.
Tek kad sam krenuo redom vidio sam kolko ima sranja nabacenih.
Ukinuo sam i bixby, to je za mene nepotrebno potpuno. Na prosječan telefon (Bogami cjenom nije bio nimalo prosječan - 600KM) nabacaju sve isti software, isto i na S i na A seriju, a A serija duplo sporija, naravno da će štucati, još nisu optimizirali ništa.

Sljedeći telefon mi je sa android ONE sistemom, ne da se meni zajebavati sa ovim, fakat mi nije više 15 godina da imam vremena
r_faruk

#467 Re: Samsung smartphones

Post by r_faruk »

@exampLe.

Ekran ti mijenja sam osvjetljenje mozda bas zato sto je "sve na max".
Ako ga dugo drzis na maksimalnom osvjetljenju pregrije se i sam spusti brightness.

Sto se AOD-a tice imas u postavkama da mu ugasis auto brightness.

Ma drug sve je to uradjeno, zato sam i u prvom postu napomenuo da su svi ti "microsoft savjeti" uradjeni... u postavkama nema ta mogucnost za aod na ovom telefonu
Safete Dilbere

#468 Re: Samsung smartphones

Post by Safete Dilbere »

Samsung a70 neke drzave nakon update-a dobile brick,povucen za download dok se ne sredi.
denimb

#469 Re: Samsung smartphones

Post by denimb »

r_faruk wrote: 11/04/2020 11:57 Meni je kamera na mobitelu potpuno nevazna, nemam profil ni na facebooku ni na twiteru, instagramu itd, ni na jednoj mrezi. Izuzev par foruma koji me zanimaju, nema me nigdje. Meni treba fluidan telefon koji ce u svakom trenutku biti dovoljno ispravan da mogu provjeriti mail, nesto procitati, javiti se i poslati poruku, koristiti whatsaap i viber (njih vrlo rijetko koristim svakako, u glavnom nazovem ako trebam da se cujem s nekim) i meni ovaj samsung to ne pruza. E to je ono sto mene nervira. Moje koristenje mobitela mi omogucava trajanje baterije od min. 2 dana. Dakle s baterijom nemam problema. Stvar koja me najvise nervira je osvjetljenje, kako mobitela (kad ga otkljucam ekran mi je nekada jako taman i ako je sve na max i kontrole su manuelne) ili aod display-a koji je u tamnoj prostoriji taman da ne mozes ni vidjeti koliko je sati.... nekada se desavalo i da postavim osvjetljenje ekrana na max. onda mi aod bude taman, a kada osvjetljenje postavim na min. aod bude svjetao... kao sto se vidi, najvise mi smeta osvjetljenje, ostalo bih pregurao nekako... sve u svemu, hvala na diskusiji :thumbup:
Za tebe je druze Oneplus, neces se pokajati. Recimo sesticu da uzmes biti ces prezadovoljan, a cijena mu je sada opala znatno.
Ono sto mu fali je AOD, ali imas always on display tapnes ga i pokaze ti sve, a imas i ledicu na njemu.

Samsung ne bih uzeo nikada bas zbog ovog sto Skafiskafnjak prica...
pustopoljina

#470 Re: Samsung smartphones

Post by pustopoljina »

Moj note nema problema sa baterijom. Nemam drustvenih mreza, ali imam tri miliona aktivnih apps. ali njegov prethodnik me sluzio 5 godina bez ikakvih problema, ovaj gazi trecu godinu...baterija: navece punim, danju trosim. Moze trajati 2 dana, ali simultano koristim vise stvari i ne volim biti van kuce sa 15% baterije, iako realno moze izdrzati).
Kad crkne (prehodnik je samo crknuo nakon 5 godina i 2 mjeseca i moglo se mozda i popravljati, ali bilo je vrijeme za novi mob) opet cu nadam se, nabaviti note, koji god tad bude u prodaji.
Ekran je namjesten da se prilagodjava svjetlosti i radi bez pogovora, na suncu max, u mraku u sobi minimalno. Bukvalno nikakvih problema. Da kucnem.
Grom2017

#471 Re: Samsung smartphones

Post by Grom2017 »

Ako Apple sisa svoje ovce, onda Samsung stvara ne vadi iz khm khm svojih korisnika. S9+ kupio nov, govorio da je dobar kao i ova dvojica sto ga hvale dan danas, mana naravno baterija. Radi promjene, kupim Xiaomi Mi 9T Pro sa SD 855, progledao sam, progledao. Koliko je samsung spor iako sam animacije smanjio sve na 0,5x, to steka jarane da vjerovat ne mozes. Xiaomi ga dere u svim poljima sto se brzine tice, a meni to znaci. Onda imao viska para, kupim iPhone XS dok je na akciji bio i ne vjerujem vise ikad u zivotu da cu šljamsung uzet u obzir.
r_faruk

#472 Re: Samsung smartphones

Post by r_faruk »

@denimb

Pogledacu, hvala na prijedlogu
arnes_king

#473 Re: Samsung smartphones

Post by arnes_king »

Grom2017 wrote: 13/04/2020 07:49 Ako Apple sisa svoje ovce, onda Samsung stvara ne vadi iz khm khm svojih korisnika. S9+ kupio nov, govorio da je dobar kao i ova dvojica sto ga hvale dan danas, mana naravno baterija. Radi promjene, kupim Xiaomi Mi 9T Pro sa SD 855, progledao sam, progledao. Koliko je samsung spor iako sam animacije smanjio sve na 0,5x, to steka jarane da vjerovat ne mozes. Xiaomi ga dere u svim poljima sto se brzine tice, a meni to znaci. Onda imao viska para, kupim iPhone XS dok je na akciji bio i ne vjerujem vise ikad u zivotu da cu šljamsung uzet u obzir.
A sam si u ovom postu naveo do cega je. Ono sto trenutno koristis to i hvalis, cim nabavis nesto drugo odmah ono prvo ne valja i valja samo to novo, nista neobicno kod ljudi.
Last edited by arnes_king on 13/04/2020 11:01, edited 1 time in total.
dudlov

#474 Re: Samsung smartphones

Post by dudlov »

suad-sarajevo wrote: 10/04/2020 21:33 Imam A50 kupljen prije 4 mjeseca u BHTelecomu. Dakle nov uredjaj. Prosjecan sam korisnik. Viber, mail, FB, Instagram veoma malo, skoro nikako. Gledajući suprugu koja ima Huawei P30 ds i koristi telefon bar 50% više nego ja, ne mogu se oteti utisku da je baterija daleko bolja nego u mene iako ona koristi više od mene i FB, viber, Instagram, msssenger itd.
mislio sam danas kupiti a50 samsung, ali kad ovo pročitah, dvoumim se. ima li ko još kakva iskustva sa ovim telefonom
fortaleza

#475 Re: Samsung smartphones

Post by fortaleza »

dudlov wrote: 13/04/2020 10:55
mislio sam danas kupiti a50 samsung, ali kad ovo pročitah, dvoumim se. ima li ko još kakva iskustva sa ovim telefonom
Ima, pogledaj par postova iznad, drugi user se žali na AOD i svjetlinu zaslona. :D
Post Reply