Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Frutek

#1 Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Raja, lomim se izmedju ova 2 telefona, pa ako može pomoć :) Posljednjih 7 god sam na Nokiama i taman kad sam definitivno mislio napravit tranziciju na Samsung, pojavi se ova Lumia (tek je izašla). Neki dan sam je držao u rukama i šta reći, osjećaj je odličan, stvarno se čini extra telefon.

Samsung S3 je priča za sebe, tu opet dobijam bolji OS, puno više aplikacija i podrške, ali na onom mi se svidja opcija Windows 8 gdje imam na raspolaganju čitav office paket za dokumente, itd.

Eto, pa ako može koji savjet, jer kako rekoh, moje iskustvo je više bazirano na Nokiama nego na drugim telefonima...Hvala :thumbup:
charrrmed

#2 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by charrrmed »

Zezas se?
Frutek

#3 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

charrrmed wrote:Zezas se?
Haha ne, ajde reci :)
Qler

#4 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Qler »

Android je otvoreniji, vise aplikacija, mozes ga prilagoditi sebi na 100001 nacin, wp8 je zatvoreniji, bolje radi, aplikacija ima manje, ali raste market svaki dan, kamera na 920 je neuporedivo bolja nego na s3, bolji display, generalno kvalitet izrade...

Ako volis da se zezas oko telefona, S3, ako hoces da ti sve radi i da te ne zanima kako, sta i gdje, WP. Office ako ti je bitna stavka, onda opet WP bez razmisljanja.
Frutek

#5 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Hvala prijatelju, to si baš lijepo objasnio. Zasad naginjem više ka Nokiji, jer mi je izrada takodje dosta bolja od S3, a office mi stvarno može dosta značit na telefonu. Ima sve što mi treba, nisam toliki freak da instaliram kojekakve aplikacije non-stop ;)
Quaresma

#6 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Quaresma »

damn, ja kad bih imao priliku uzeti lumiu 920 nebih ni sekunde pomisljao na ostale telefone

kuciste daleko bolje, ljepse i kvalitetnije izradjeno nego kod S3, o kameri ne treba bilo sta govoriti, to i ptice na grani znaju kakva je kamera, onda ima i nokia svojih aplikacija za lumiu i office paketi koji trebaju tebi, sta ti vise treba, aplikacija svaki dan je sve vise i vise na marketu, one glavne su tu i bit ce, tako da je Lumia 920 definitivno izbor
Frutek

#7 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Hvala puno raja, al ipak sam danas kupio Lumia 820!!! :-D
Evo telefon se puni, al ono što sam vidio u radnji, demonstracija itd. me oduševilo. Ima sve što ima i 920 s tim da je ekran je nešto manji, 820 je 4,35" a 920 je 4,5". Kamera je nešto bolja na 920 al što se aplikacija i ostalog tiče, tu su negdje. Takodje, 920 je išla na tzv.preorder, mora se čekat minimalno 2 sedmice po uplati depozita :-)
I naravno, jeftiniji je bio od 920 skoro 250 KM što opet nije malo.

Zasad sam prezadovoljan telefonom, nadam se da će i ostat tako :-D

Image
Vudu

#8 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Vudu »

Galaxy Note 2 :D

Image

Razbija svu konkurenciju. Lumia 920 je dobar telefon ako ti je najvaznije praviti slike (pravi jednostavno fantasticne slike) ali sam procitao u reviews da je izuzetno tezak telefon kada se uporedi sa konkurencijom. Windows 8 je isto privlacan OS. Windows 8 je beba koja se tek rodila, nema veliku zajednicu programera i malo apps. Android je vec zreo sistem i jedini se moze nositi protiv iOSa (kojeg MRZIM!:)

Note 2 je telefoncina. Ima sve sto S3 ima, ali S pen, ekran i jos mnogo ekstra funkcija. Jedino ako imas bas male ruke onda ti nebih Note 2 preporucio. Ali za osrednjeg bosancerosa to nebi trebao biti problem:)
itekako

#9 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by itekako »

Frutek wrote:Hvala puno raja, al ipak sam danas kupio Lumia 820!!! :-D
Evo telefon se puni, al ono što sam vidio u radnji, demonstracija itd. me oduševilo. Ima sve što ima i 920 s tim da je ekran je nešto manji, 820 je 4,35" a 920 je 4,5". Kamera je nešto bolja na 920 al što se aplikacija i ostalog tiče, tu su negdje. Takodje, 920 je išla na tzv.preorder, mora se čekat minimalno 2 sedmice po uplati depozita :-)
I naravno, jeftiniji je bio od 920 skoro 250 KM što opet nije malo.

Zasad sam prezadovoljan telefonom, nadam se da će i ostat tako :-D

Image

kad ti se napuni telefon prozovi me na Viber da se cujemo pa cu ti objasniti zasto mislim da si napravio los izbor :D
DreamOblivion

#10 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by DreamOblivion »

lol uzeo nokiu 920 naspram galaxy s3

grohotom se smijem :lol:
Frutek

#11 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Haha hvala, ali šta reći, zadovoljan sam, mislim da nije loš izbor. Ali opet, nisam baš tooooliko zahtjevan korisnik. A Galaxy Note sam gledao, ono nije telefon, ono je tablja, još malo pa ko LCD televizor, daj ba...
Phobius

#12 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Phobius »

Ekran na Lumia 820 telefonu je WVGA (800x480) dok je na 920 HD+ . Nije samo stvar u tome sto je manji. U principu, dobar je to telefon, i dobio si WP8, koji ce svoju snagu tek pokazati. Ipak, mislim da si mogao ici na 920.

LP
Frutek

#13 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Phobius wrote:Ekran na Lumia 820 telefonu je WVGA (800x480) dok je na 920 HD+ . Nije samo stvar u tome sto je manji. U principu, dobar je to telefon, i dobio si WP8, koji ce svoju snagu tek pokazati. Ipak, mislim da si mogao ici na 920.

LP
Hvala drugar, u pravu si za HD+, to sam zaboravio spomenut. Ma sljedeći će biti 920, ne treba se sikirat :-D
Quaresma

#14 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Quaresma »

nek je sa srecom, dabogda pokvario ovaj i ako Bog da zamjenio boljim :-D
bmxbmx

#15 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by bmxbmx »

Naravno galaxy nema tu price
Qler

#16 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Qler »

DreamOblivion wrote:lol uzeo nokiu 920 naspram galaxy s3

grohotom se smijem :lol:

Nije ni 920 nego 820, i sta je tu problem? Posataju dandoridasi gori od apple fanova. WP8 je sasvim solidan OS za nezahtjevne korisnike. Cak bi ga i preporucio ljudima koji ne vole da cackaju oko telefona...
Frutek

#17 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Qler wrote:Nije ni 920 nego 820, i sta je tu problem? Posataju dandoridasi gori od apple fanova. WP8 je sasvim solidan OS za nezahtjevne korisnike. Cak bi ga i preporucio ljudima koji ne vole da cackaju oko telefona...
Amen brother 8) Vala nije ni da je telefon za "nezathjevne korisnike", evo čačkam već 2h i nema šta nema. Pravo mi se svidja ova Windows 8 na telefonu i sve pogodnosti koje nosi. Ma uglavnom, ogroman skok sa Nokie N8 koji sam imao prije ovog ;)
Qler

#18 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Qler »

Sto se tice fluidnosti i lumia 710 je ogroman skok :)

meni i dalje fali par opcija, ali eto sada imas mass storage, znam da ce na wp7.8 doci bt file transfer, ne znam ima li ga wp8? Multitasking je i dalje smijesan, ako se moze nazvati multitasking, i ta ogranicenost da mimo marketa ne mozes nista, ali bas nista uraditi
Quaresma

#19 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Quaresma »

reci mi mozes li postaviti svoju neku mp3 pjesmu kad te neko zove?
Frutek

#20 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Frutek »

Quaresma wrote:reci mi mozes li postaviti svoju neku mp3 pjesmu kad te neko zove?
Ako je ovo pitanje meni upućeno, svaki kontakt ima komplet personalizaciju uključujući ring tone ;)
Maystor

#21 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Maystor »

Qler wrote:Android je otvoreniji, vise aplikacija, mozes ga prilagoditi sebi na 100001 nacin, wp8 je zatvoreniji, bolje radi, aplikacija ima manje, ali raste market svaki dan, kamera na 920 je neuporedivo bolja nego na s3, bolji display, generalno kvalitet izrade...

Ako volis da se zezas oko telefona, S3, ako hoces da ti sve radi i da te ne zanima kako, sta i gdje, WP. Office ako ti je bitna stavka, onda opet WP bez razmisljanja.
Ova tvoja "analiza" je zaista smiješna. Na osnovu čega si zaključio da WP8 bolje radi :!: od androida? Koliko god da windowsov market raste, googleov raste još brže. Dalje, kamera na 920 nije "neuporedivo bolja", a to da ima bolji display možeš okačiti mačku o rep. Radi se o običnom IPS TFT ekranu koji je inferioran u odnosu na AMOLED kod Samsunga. Pri tome je i osjetno manji.
O kvaliteti izrade bi se moglo raspravljati, a ja ću ti reći da mi je S3 danas gadno ispao na beton i da mu nije ništa, čak su i aplikacije koje su bile pokrenute nastavile normalno raditi (izuzev onih koje su na kartici, a kartica je kratkotrajno izletila iz slota). Porediti Lumie sa S3 je smiješno, jedini telefon koji je u istoj ligi kao i S3, a da nije na androidu, je iphone 5.

Frutek, sretno s telefonom, ovo nije upućeno tebi :thumbup:
SA 071

#22 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by SA 071 »

Maystor wrote:
Qler wrote:Android je otvoreniji, vise aplikacija, mozes ga prilagoditi sebi na 100001 nacin, wp8 je zatvoreniji, bolje radi, aplikacija ima manje, ali raste market svaki dan, kamera na 920 je neuporedivo bolja nego na s3, bolji display, generalno kvalitet izrade...

Ova tvoja "analiza" je zaista smiješna. Na osnovu čega si zaključio da WP8 bolje radi :!: od androida? Koliko god da windowsov market raste, googleov raste još brže. Dalje, kamera na 920 nije "neuporedivo bolja", a to da ima bolji display možeš okačiti mačku o rep. Radi se o običnom IPS TFT ekranu koji je inferioran u odnosu na AMOLED kod Samsunga. Pri tome je i osjetno manji.
O kvaliteti izrade bi se moglo raspravljati, a ja ću ti reći da mi je S3 danas gadno ispao na beton i da mu nije ništa, čak su i aplikacije koje su bile pokrenute nastavile normalno raditi (izuzev onih koje su na kartici, a kartica je kratkotrajno izletila iz slota). Porediti Lumie sa S3 je smiješno, jedini telefon koji je u istoj ligi kao i S3, a da nije na androidu, je iphone 5.

Frutek, sretno s telefonom, ovo nije upućeno tebi :thumbup:
Ja ne mislim da je smijesna njegova analiza, vec...

Citajuci recenzije ovog telefona L920 i uopste WP8 operativnog sistema po stranicama koje se bave mobilnom telefonijom i smartphone-ima (cak i na onim sklonim androidu ili apple-u) zajednicki zakljucak svih ovih recenzija je uglavnom da je rijec o vrlo "fluidnom" OS, fluidnijim cak i od iOS-a, koji je ispravio gotovo sve nedostatke svojih prethodnika i ubacio neke novine kojih nema ni na Androidu ni na iOS-u i predstavlja jedno osvjezenje i "nesto drugacije". Sto se telefona tice L920 je predstavljen kao jedan od najboljih telefona na trzistu koji po specifikacijama ide rame uz rame sa najboljim kao sto su S3 i iPhone 5. S tim da je na L920 uvedeno niz inovacija kakvih nema na drugim telefonima kao npr. kamera sa PureView tehnologijom (najbolja kamera na telefonima ikad), wireless punjenje baterije (samo kod Nokie), PureHD+ tehnologija kod displeja (trenutno jedan od najboljih displeja) itd. Kada se ovom doda poznata i ponovo istestirana i dokazana kvaliteta izrade telefona (gotovo da se ne moze izgrebati ili ostetiti telefon kod uobicajenih situacija pri kojima se drugi telefoni ostete), cvrstina (kako rekose u jednoj analizi "built like a tank"), besplatna navigacija bez potrebe za internetom (a Nokia ima Navteq mape na kojima je npr. i Garmin), ekskluzivitet na neke aplikacije (npr. Angry Birds...), te da na WP marketu sada vec imas 46 od 50 najtrazenijih aplikacija sa Androida i iOS-a) govori u prilog tome da je L920 sa WP8 zvijer. Gotovo sve ove analize zakljucuju da je glavni problem da li ce MS i proizvodjaci koji ga stavljaju na svoje telefone (na prvom mjestu Nokija) uspjeti da iniciraju dovoljno ljudi da proba WP8. Ako im to podje za rukom niko ne sumnja da ce u vrlo kratkom roku postati jedan od tri glavna "ekosistema".

Sto se tice aplikacija za Android, trenutno ih je preko 600 hiljada dostupnih, ali od tog broja 2/3 ne vrijede nicemu jer je OS otvoren pa svako bez kontrole svasta "trpa". Na WP8 marketu ih je gotovo 150 hiljada, ali su sve istestirane i provjerene. Doduse, ne kao za iOS (oni su potpuno zatvoreni), ali ni ovdje ne moze svako smece naci mjesta. Po broju kvalitetnih aplikacija tu je samo Apple store jos uvijek daleko ispred.

Inace S3 je odlican telefon, bez dileme. Uz sve prednosti i mane Androida, on je sigurno medju najboljim telefonima na trzistu. Ali kada govorimo i poredimo kvalitet telefona kao telefona, reci da se Lumia920 ne moze porediti sa S3 ili iPhone5 je nepromisljeno. Jer Lumia ima sve sto imaju i S3 i iPhone5, a oni nemaju bas sve sto ima Lumia. Uz to Nokia ide agresivno sa cijenama pa za manje para nudi vise kako bi vratila ugled koji ima i zastupljenost na trzistu. Sada je za Nokiu i WP najbitnije da sto vise ljudi dodje u dodir sa njihovim novim stvarima. A onda ce se stvari same od sebe odigrati... ;-)

Frutek, L820 je takodje odlican telefon. Naravno, to je nesto jeftinija (sto ne znaci losa) verzija i on nije u klasi S3 ili iPhone5, ali nije ni daleko iza njih, ali je zato znatno jeftiniji. I on ima odlicnu kameru sa CarlZeiss optikom, besplatnu navigaciju koja funkcionise isto kao i na L920 (sto znaci puno bolje nego na S3 ili iPhone5 a potpuno besplatna), ima i mogucnost wireless punjenja (kupi se poseban poklopac), ekskluzivne aplikacije, itd.

Kao sto se Nokia za godinu i po strmoglavila gotovo slobodnim padom, tako isto moze i skociti. Treba biti strpljiv pa vidjeti sta ce vrijeme donijeti. Iduce godine u ovo doba mozda budemo pricali kako je Samsung ili Apple izgubio znatan dio trzista... :)
SA 071

#23 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by SA 071 »

inSighT
Vozim: na guranje

#24 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by inSighT »

Najgluplji i najnekorisniji test na planeti! :-)

Žali Bože novog telefona! :sad:

Najjači mi komentar sa ovoga klipa:

"One day i'l find all of these "testers". And i'm gonna rub them with keys, stab and hammer them, and of course drop them to death from the chest level." :evil:
Sarayman

#25 Re: Samsung S3 ili Nokia Lumia 920

Post by Sarayman »

I pored toga što je ova Lumia izašla 6 mjeseci nakon S3, ima koliko-toliko slabiji i manji ekran, procesor, potencijalan ali nedokazan OS. U startu, automatski mu ne može parirati. Nažalost, nekadašnji broj 1 Nokia, malo je prdnula u šišu i dobro zakasnila sa ovim uređajem.
Post Reply