Samsung galaxy S3

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Qler

#1726 Re: Samsung galaxy S3

Post by Qler »

Vala ako je WP i za koga, za punice je. Ja jednostavniji OS nisam vidio. Multitasking i WP ne idu u jednu recenicu :D ono sto oni zovu multitaskingom ja smatram historijom pokrenutih aplikacija... evo ja par mjeseci koristim lumia 800 uporedo sa 808 pv, i mogu ti reci da je telefon zmajcek ako ti nije stalo do toga kako sta i gdje radi. Samo pritisnes home dugme i miran si. Ne trebaju task killeri, ne treba drugi rom da nesto radi bolje... vidi, iskreno i realno, android je izmislio OS za WP, to je cinjenica. Ali opet napominjem, WP radi bez greske sta god da mu radis, a to dosta ljudi trazi, jednostavan do bola (i samim time ogranicen isto tako) OS koji radi sta treba u datom trenutku.
iSwagga

#1727 Re: Samsung galaxy S3

Post by iSwagga »

Qler wrote:Vala ako je WP i za koga, za punice je. Ja jednostavniji OS nisam vidio. Multitasking i WP ne idu u jednu recenicu :D ono sto oni zovu multitaskingom ja smatram historijom pokrenutih aplikacija... evo ja par mjeseci koristim lumia 800 uporedo sa 808 pv, i mogu ti reci da je telefon zmajcek ako ti nije stalo do toga kako sta i gdje radi. Samo pritisnes home dugme i miran si. Ne trebaju task killeri, ne treba drugi rom da nesto radi bolje... vidi, iskreno i realno, android je izmislio OS za WP, to je cinjenica. Ali opet napominjem, WP radi bez greske sta god da mu radis, a to dosta ljudi trazi, jednostavan do bola (i samim time ogranicen isto tako) OS koji radi sta treba u datom trenutku.
Ovdje kao da si opisao iOS :D
Qler

#1728 Re: Samsung galaxy S3

Post by Qler »

Ma WP se strasno fura na iOS. Bruku su stvari, pretezno losih, kopirali od njih. S time da su se malo opametili sa WP8, pa tako imamo file manager, funkcionalan BT, i jos neke sitnice. Ali 7 je ogranicenija od iOS-a. Valjda kontaju kad je Apple uspio sa time, i mi mozemo, a ne vide sta Android radi daleko ispred njih :D
Djubre_

#1729 Re: Samsung galaxy S3

Post by Djubre_ »

Treba li mjenjati rom na s3 ili je stock ok? I ako se mjenja, prijeti li kakva opasnost?

Sent from my GT-i9001 using Tapatalk 2
ifus

#1730 Re: Samsung galaxy S3

Post by ifus »

E, androidasi, trebam savjet?
Nedavno sam i ja kupio S3 i primjetio sam da je iskoristenost RAM-a prilicno visoka - 650MB-700MB i, hajde, ne bi to problem bio da mi s vremena na vrijeme ne zakuca po pola minute - minutu i onda se vrati u normalu. Ovo se desava nasumice - nekad u aplikacijama, nekad na netu, nekad dok slike u galeriji gledam itd. Osim ovog, sve glatko radi.
Sta mi je ciniti, mislio sam ga odnijeti na servis, ali je stvar da se ovo rijetko desava, dva-tri puta dnevno, i vjerovatno bi normalno radio kad bih ga pokazao serviserima i samo bi me ljudi cudno gledali. :)
jahh

#1731 Re: Samsung galaxy S3

Post by jahh »

ifus wrote:E, androidasi, trebam savjet?
Nedavno sam i ja kupio S3 i primjetio sam da je iskoristenost RAM-a prilicno visoka - 650MB-700MB i, hajde, ne bi to problem bio da mi s vremena na vrijeme ne zakuca po pola minute - minutu i onda se vrati u normalu. Ovo se desava nasumice - nekad u aplikacijama, nekad na netu, nekad dok slike u galeriji gledam itd. Osim ovog, sve glatko radi.
Sta mi je ciniti, mislio sam ga odnijeti na servis, ali je stvar da se ovo rijetko desava, dva-tri puta dnevno, i vjerovatno bi normalno radio kad bih ga pokazao serviserima i samo bi me ljudi cudno gledali. :)
Pa vidi šta ti troši ram.

Vjerovatno i ti kao 90% BiH stanovništva sa smartphone-om imaš instalirano 260 aplikacija, bez onih što dođu :D. Onda ih dosta uvijek se vrte, i ode RAM.
ifus

#1732 Re: Samsung galaxy S3

Post by ifus »

Evo sam upravo izbrojao broj aplikacija koje sam instalirao - 18, od tog dvije vece igre cisto da vidim kako one ferceraju, a ostale app. su klasika - viber, skype, whatsapp, android weather, smsko, lookout, angry birds, kindle, klix isl.
newphoenix

#1733 Re: Samsung galaxy S3

Post by newphoenix »

ifus wrote:E, androidasi, trebam savjet?
Instaliraj task Manager i ubi procese koji ti ne trebaju.
mrgreen

#1734 Re: Samsung galaxy S3

Post by mrgreen »

mogu li ovdje pitati, gdje se u Sarajevu može kupiti s3 mini ili s2 mini, i kolika bi otprilike bila cijena?
Cracked

#1735 Re: Samsung galaxy S3

Post by Cracked »

NE savjetujte ljudima task managere da ukidaju procese, to je najveca ubleha otkad android postoji. KAko ne kontate kad nesto task managerom ukines on to prvom prilikom opet vrati a ako stavis na auto kill sam taj proces ukidanja i vracanja em trosi bateriju em ti mobitel stalno radi. Jedino cemu ti task manager sluzi je da vidis sta ti to 700 mb trosi, jer ni 150 aplikacija nebi trebalo koristiti toliko rama. Otvori task manager ili skini neki od popularnijih sa play store i pogledaj sta zauzima toliko (vjerovatno neka aplikacija zeza opako) i izbrisi.

Jedino sto izgleda djeluje su aplikacije kao Greenify za koje treba root i drze od starta neki proces u hibernaciji. Bar se tako cini a mozda grijesim
Cracked

#1736 Re: Samsung galaxy S3

Post by Cracked »

mrgreen wrote:mogu li ovdje pitati, gdje se u Sarajevu može kupiti s3 mini ili s2 mini, i kolika bi otprilike bila cijena?
Univerzalno su najpovoljniji. Pogeldaj kod njih cijene
mrgreen

#1737 Re: Samsung galaxy S3

Post by mrgreen »

hvala :)
Quaresma

#1738 Re: Samsung galaxy S3

Post by Quaresma »

mrgreen wrote:mogu li ovdje pitati, gdje se u Sarajevu može kupiti s3 mini ili s2 mini, i kolika bi otprilike bila cijena?
S2 mini ne postoji, a bolje ti dje da uzmes s2 standardni jer je dosta bolji od s3 mini

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
marshall_bug

#1739 Re: Samsung galaxy S3

Post by marshall_bug »

Quaresma wrote:
S2 mini ne postoji, a bolje ti dje da uzmes s2 standardni jer je dosta bolji od s3 mini

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
Postoji s2 mini, zagooglaj :) I mene je nedavno neko pitao kakav je s2 mini, reko to ti ne postoji i covjek mi dokaza da postoji :) Zove se Galaxy mini 2 al to je to.

Sent from Tapatalk 2
KAMI666

#1740 Re: Samsung galaxy S3

Post by KAMI666 »

Maharadza wrote:
cove41 wrote:Gledam trenutno dva telefona pa me zanima ako je neko raspoložen da podijeli svoje mišljenje.

Samsung Galaxy S3 ili Nokia Lumia 920 ?

Unaprijed hvala !
S3 FTW

Pročitaj komentare, skontat' ćeš da je odluka 'no-brainer'. ;-)

Tapatalked from my SGS III
Definitivno Nokia.

Evo ja imam S3 od prvog dana kad je izasla, posjedujem je preko firme u kojoj radim. Da li sam zadovoljan sa njom? Istinu da kazem: onako... i jesam i nisam.
Jesam jer je to prije godinu dana bio zadnji krik tehnologije, bio "najbolji android" na marktu. Sta me nervira kod androida jeste sto je uprkos cinjenici da toliki mocan hardware u sebi ima, uvijek se desava da laguje, koci ponekad, sam se ugasi (recimo kod Viber aplikacije, tethering...). Zna mi se desiti da se sam restarta kad mu je cejf, izvadim ga iz dzepa i stoji tamo da ukucam pin code. Sta me jos nervira jeste da sa Samsungom dolazi mnosto nekakvih preinstaliranih aplikacija koje nemozes da deinstaliras. Manite me sada te price: mozes rootati ovo ono. Necu da rootam jer gubim garanciju!!! I ne zelim da mi dodje telefon gdje ja moram jos oko njega da cackam da bih imao ono sto zelim, to hocu kada kupim i hocu da izbrisem sve sto me ne zanima jer mi zauzima nepotrebno resurse. Jos ona preser**nja oko quad core procesora, ko da to telefonu treba. Ali to je trik za kupca. Postaju fakat kao Apple.

Ja definitivno prelazim na Windows phone. Koliko sam vidio po internetu, sistem im rijetko kada pada, nisu gladni resursa, fluidno prelistavanje bez da "stekce" ili da se zamrzne na par sekundi. Osim toga to je kvalitet Nokie, imaju najbolju na svijetu ugradjenu kameru na telefonu, ta PureView Technologija ako se dobro sjecam.
Meni kao korisniku treba tel da ima dobu video i foto kameru, i po noci kada slikam da dobijem dobar rezultat. To mi je nekako najinteresantnije i najbitnije kod phona (osim telefoniranja, porukice, net messenger itd). To mi Nokia upravo i daje, a OS system od Windowsa je perfektno stabilan. I market im se poboljsao (mislim da su sada dosegli do 100.000 apps na marketu) tako da imam sve aplikacije koje imam i na androidu.

Cekam jos da Lumia 928 izadje da se moze kupiti ovdje, nju definitivno uzimam, presladak telefon, kvalitetno izradjen i laksi od prethodnika. To je i razlog zasto sam oklijevao do sada da uzmem 920
Maharadza

#1741 Re: Samsung galaxy S3

Post by Maharadza »

KAMI666 wrote:
Maharadza wrote:
cove41 wrote:Gledam trenutno dva telefona pa me zanima ako je neko raspoložen da podijeli svoje mišljenje.

Samsung Galaxy S3 ili Nokia Lumia 920 ?

Unaprijed hvala !
S3 FTW

Pročitaj komentare, skontat' ćeš da je odluka 'no-brainer'. ;-)

Tapatalked from my SGS III
Definitivno Nokia.

Evo ja imam S3 od prvog dana kad je izasla, posjedujem je preko firme u kojoj radim. Da li sam zadovoljan sa njom? Istinu da kazem: onako... i jesam i nisam.
Jesam jer je to prije godinu dana bio zadnji krik tehnologije, bio "najbolji android" na marktu. Sta me nervira kod androida jeste sto je uprkos cinjenici da toliki mocan hardware u sebi ima, uvijek se desava da laguje, koci ponekad, sam se ugasi (recimo kod Viber aplikacije, tethering...). Zna mi se desiti da se sam restarta kad mu je cejf, izvadim ga iz dzepa i stoji tamo da ukucam pin code. Sta me jos nervira jeste da sa Samsungom dolazi mnosto nekakvih preinstaliranih aplikacija koje nemozes da deinstaliras. Manite me sada te price: mozes rootati ovo ono. Necu da rootam jer gubim garanciju!!! I ne zelim da mi dodje telefon gdje ja moram jos oko njega da cackam da bih imao ono sto zelim, to hocu kada kupim i hocu da izbrisem sve sto me ne zanima jer mi zauzima nepotrebno resurse. Jos ona preser**nja oko quad core procesora, ko da to telefonu treba. Ali to je trik za kupca. Postaju fakat kao Apple.

Ja definitivno prelazim na Windows phone. Koliko sam vidio po internetu, sistem im rijetko kada pada, nisu gladni resursa, fluidno prelistavanje bez da "stekce" ili da se zamrzne na par sekundi. Osim toga to je kvalitet Nokie, imaju najbolju na svijetu ugradjenu kameru na telefonu, ta PureView Technologija ako se dobro sjecam.
Meni kao korisniku treba tel da ima dobu video i foto kameru, i po noci kada slikam da dobijem dobar rezultat. To mi je nekako najinteresantnije i najbitnije kod phona (osim telefoniranja, porukice, net messenger itd). To mi Nokia upravo i daje, a OS system od Windowsa je perfektno stabilan. I market im se poboljsao (mislim da su sada dosegli do 100.000 apps na marketu) tako da imam sve aplikacije koje imam i na androidu.

Cekam jos da Lumia 928 izadje da se moze kupiti ovdje, nju definitivno uzimam, presladak telefon, kvalitetno izradjen i laksi od prethodnika. To je i razlog zasto sam oklijevao do sada da uzmem 920
Nuff' said! Nisi morao pisati roman nakon te izjave! Da bi iskoristio puni kapacitet spomenutog quad-a, root i custom rom su obavezni i to nije nikakva tajna niti je iko poriče! Ako nisi spreman da potrošiš 10-15min. na isto, tvoj izbor, izvoli iphone ili wp uređaj! I ja bi prvi nokiu uzeo da se isti prebace na Android ali jbg, hoće da budu "smartass" i da furaju ograničeni "balkon" od OS-a, zato sada propadaju:

Image
marshall_bug

#1742 Re: Samsung galaxy S3

Post by marshall_bug »

KAMI666 wrote:
Definitivno Nokia.

Imas malu kontradiktornost na pocetku. Prvo kazes kako se osjeti stekanje ili lag kod S3 i onda kazes sto ce im quad core u mobitelima. Uzmes Galaxy S4 sa quad core procesorom i vidis da nema stekanja ni milisekinde i sam doneses zakljucak zasto treba quad core.

Sa ostatkom posta se slazem. Sto se tice ovog stekanja koje spominjes tu je problem sam Android zato sto mora raditi na svim uredjajima sa svim mogucim specifikacijama i logicno je da nije optimizovan kao WP ili iOS.

Sent from Tapatalk 2
Qler

#1743 Re: Samsung galaxy S3

Post by Qler »

I ja se slazem sa KAMII. Mislim, meni je glupo izvaliti sad 1000KM za telefon, i onda da ja mijenjam OS, da bi radio kako treba. To je isto kupis ferraria i onda samo promijenis motor, da ide kako treba... to mene nervira, pogotovo kod samsunga sa touchwiz-om. Necu da rootam, modam, mijenjam, hocu da kad izvadim telefon iz kutije koji košta kao nečije auto, da radi perfektno.
Onaj grafik je iz 2011 kada su objavili da prelaze na WP i napustaju MeeGo i Symbian. Proguglaj Elop effect. Covjek usao u knjige kako je uspio tako brzo tako veliku kompaniju tako nisko srozati. Symbian, ma koliko los bio, imao je najveci procenat trzista. I danas ima ja mislim vise symbiana u upotrebi nego skoro svih ostalih zajedno. Jer su se prodavali kao halva :)
Fauja Singh

#1744 Re: Samsung galaxy S3

Post by Fauja Singh »

Pa dobro sta je covjek pogrijesio u boldiranom?
Ja sam se dvoumio isto da li da rootam Nexus 4, ok mogu uraditi unroot ali sta ako se pokvari tako da se skroz ugasi pa ne mogu uraditi unroot i zakljucati bootloader... Ja ne mogu ni bateriju izvaditi bez sarafanja, kad zakuca mogu samo drzati tipku 10 sekundi i nadati se da ce se upaliti te povezati sa kompjuterom.
Lahko je ako se s*ebe microfon, neka tipka pa eto i da ode displej...
Vjerovatnoca je mala ali opet desava se, pogotovo za S3 je jedno vrijeme bilo prica da serija mobitela "crkne" nakon odredjenog broja sati. Ako se ugasi, a u servisu ga upale i vide custom rom na njemu, popisaj garanciju.

Tako da razumijem raju koja nece da na taj nacin cacka po novom telefonu koji ima validnu garanciju.
I zasto bi zbog toga zaobilazili Android? Android i bez flasanja rom-ova ima svoje prednosti (a neki ce reci i mane) u odnosu na iOS ili WP.
Maharadza

#1745 Re: Samsung galaxy S3

Post by Maharadza »

Ja samo znam da NIKO (uključujući mene) od mojih havera i poznanika nije imao problema sa svojim android uređajem, a većina ih je odradila root i flešala custom rom-ove kao i ja, a u pitanju je širok "spektar" uređaja, od htc-ova (wildfire, desire hd) preko samsunga (sgs 1, 2, 3, čiji sam ja vlasnik bio, note 2 kod buraza) i LG-eva (kod jednoga starija optimus verzija, davno mu nabacio GB, radi savršeno evo par god.), pa i do tableta (neki tamo samsung od 7'' jedan poznanik koristi)! 8-)
marshall_bug

#1746 Re: Samsung galaxy S3

Post by marshall_bug »

Meni je besmisleno kupiti npr. S3 i raditi root i nabacivati neke custom ROM-ove i ostale gluposti. Ako vec neces koristiti Samsungov software u koji su ulozili toliko, zasto onda davati toliko para za S3. Kupis neki LG ili bilo koji drugi mobitel koji je jeftijiii 150-200KM od S3 i nabacis custom ROM i isto ti dodje.

Sent from Tapatalk 2
jahh

#1747 Re: Samsung galaxy S3

Post by jahh »

marshall_bug wrote:Meni je besmisleno kupiti npr. S3 i raditi root i nabacivati neke custom ROM-ove i ostale gluposti. Ako vec neces koristiti Samsungov software u koji su ulozili toliko, zasto onda davati toliko para za S3. Kupis neki LG ili bilo koji drugi mobitel koji je jeftijiii 150-200KM od S3 i nabacis custom ROM i isto ti dodje.

Sent from Tapatalk 2
Meni nije.
Fauja Singh

#1748 Re: Samsung galaxy S3

Post by Fauja Singh »

Maharadza wrote:Ja samo znam da NIKO (uključujući mene) od mojih havera i poznanika nije imao problema sa svojim android uređajem, a većina ih je odradila root i flešala custom rom-ove kao i ja, a u pitanju je širok "spektar" uređaja, od htc-ova (wildfire, desire hd) preko samsunga (sgs 1, 2, 3, čiji sam ja vlasnik bio, note 2 kod buraza) i LG-eva (kod jednoga starija optimus verzija, davno mu nabacio GB, radi savršeno evo par god.), pa i do tableta (neki tamo samsung od 7'' jedan poznanik koristi)! 8-)
Sve to stoji, ali opet ne znaci da se ne desava, to su tehnicke stvari. Nisam ni ja do sad imao problema, ali opet sam se dvoumio oko root-a pogotovo jer sam telefon uzeo u BH Telekomu :D
Kazem opet, razumijem raju sto nece da flesa romove i ne mislim da su zalutali na Android, clan porodice je uzeo S4 i ne pada mu na pamet da bilo sta cacka, nije cackao ni na S2, bio je zadovoljan.
Ja opet volim probati neki rom, kernel...
KAMI666

#1749 Re: Samsung galaxy S3

Post by KAMI666 »

Ljudi moji, ne kazem ja da Android ne valja. Naravno da valja, ima neke prednosti u poredjenju sa drugim OS, recimo widgets. Ali da je brzi od ostalih - nije. Ne interesuje mene sto se taj OS "kurva" po svim mogucim markama i razlicitim performancama odredjenih telefona ali kada vec dajes toliki novac onda ne ocekujem ni da mu stavljam novi rom ili bilo sta. Za S3 sam citao da oni imaju u sebi counter koji "broji" da li si stavlja custom rom ili ne i tako se gubi garancija. Da li su tu nasli nacin kako to da zaobidju nisam se dalje interesovao jer necu da se igram sa garancijom oko toga.

Ono sto rade i apple i microsoft(nokia) je sto koriste jedan uredjaj i sa njim "stapaju" software koji imaju (ako izuzmemo HTC, mislim da i kod njih ima modela sa Windows OS). Ne znam da li Nexus 4 radi sa istim rezultatima?

Ne znam sta mi to Android bolje nudi od recimo Windowsa, osim sto ovaj drugi bolje radi na uredjaju. I rekao sam da mi je kamera veoma bitna kod telefona, a upravo nokia je za to tata-mata sa carl zeiss optikom oduvijek bila.

Nisam ni jednoj firmi pristran kao ovdje pojedini, ja samo gledam kako je MENI licno bolje. Zato "no hate" :kiss:
Maharadza

#1750 Re: Samsung galaxy S3

Post by Maharadza »

marshall_bug wrote:Meni je besmisleno kupiti npr. S3 i raditi root i nabacivati neke custom ROM-ove i ostale gluposti. Ako vec neces koristiti Samsungov software u koji su ulozili toliko, zasto onda davati toliko para za S3. Kupis neki LG ili bilo koji drugi mobitel koji je jeftijiii 150-200KM od S3 i nabacis custom ROM i isto ti dodje.

Sent from Tapatalk 2
E pa meni je to tvoje mišljenje glupo, bez uvrede! ;-)

Ako taj LG ima Super Amoled HD (1280x720) display, gigu ram-a, quad CPU uz najbolji GPU, 8MP kameru, NFC, Gorilla Glass 2, proširivu memoriju do 64GB, TV-Out i (oficijelno najavljenu) podršku za najnoviji Android koji će izaći, i to sve za 150-200KM jeftinije (znači ~500-550KM nov)...reci koji je pa da ga odmah uzmem i da se riješim ovoga! :roll:

btw. Što bi ja koristio Samsung software ako ima dokazano bolji, noviji i brži software, kod kojeg je sav onaj "bloatware" kojeg nose ti samsung rom-ovi izbačen i ostavljen "pure" (čisti) android (u ovome slučaju posljednji Jelly Bean 4.2.2) i koji iskorištava hardware telefona daleko bolje od stock softvera i koji uz to radi bez sec. štopanja i ima dodatne opcije oko uštede baterije koje samo možeš sanjati na stock rom-u i non-rooted uređaju?! 8-)
Post Reply