Samouslužne praonice
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tony montana
#1 Samouslužne praonice
Perete li često na samouslužnim praonica,ja sam dugo vremena prao na raznim samouslužnim praonama,najviše na Anexu,i skonto sam da se stvarno finansijski ne isplati,plus što sam moram sušiti auto,izgubim više vremena i opet nije čisto kao kad mi ga radnici u svojoj praonici operu.
-
LeKo
#2 Re: Samouslužne praonice
Koriistim onu na Mojmilu, meni se isplati. Za 3 KM usisam i operem okolo. Završim sve za nekih pola sata (ako nema gužve).
- johntra
- testovi3
#4 Re: Samouslužne praonice
aneks izbjegavaj jer u tecnost dodaju so i ako dobro ne izaperes bice gore nego da si ga zimi vozio nakon sto pospu so
nekad prije dok nisam znao da stavljaju so u tecnost
susim auto a meni njihov sef prilazi i kaze auto naprskas ostavis pola min i onda saperes i nema potrebe da susis
znao sam da im je sef i kazem mu sefe lako je tebi ti dođes da peres okrenes kljuc i nemas limita peres 20 min
kazem mu da sam i radio u autopraonici i da mi je navika da auto posusim
i vise nikad mi nije reko nista a vidio sam da i dalje prilazi ljudima i govori da nema potrebe susit
cistu tecnost koliko sam primjetio koriste oni na marin dvoru i na zetri
osjeti se miris sampona
nekad prije dok nisam znao da stavljaju so u tecnost
susim auto a meni njihov sef prilazi i kaze auto naprskas ostavis pola min i onda saperes i nema potrebe da susis
znao sam da im je sef i kazem mu sefe lako je tebi ti dođes da peres okrenes kljuc i nemas limita peres 20 min
kazem mu da sam i radio u autopraonici i da mi je navika da auto posusim
i vise nikad mi nije reko nista a vidio sam da i dalje prilazi ljudima i govori da nema potrebe susit
cistu tecnost koliko sam primjetio koriste oni na marin dvoru i na zetri
osjeti se miris sampona
-
M@RKO
#5 Re: Samouslužne praonice
Otkud so stavljaju?
Zbog cega?
Ja tamo perem auto vec dugooo, doduse posilje uvijek dobro isperem, posusim i nije bilo problema
Ja tamo perem auto vec dugooo, doduse posilje uvijek dobro isperem, posusim i nije bilo problema
-
LeKo
#6 Re: Samouslužne praonice
So se stavlja da bi se neutralisao vodeni kamenac, normalna stvar za postupke ispiranja (od mašine za suđe pa nadalje).
- testovi3
#7 Re: Samouslužne praonice
ne znam ja zasto stavljaju ali to sigurno steti autu
znam da kad se kod njih na cesmi napijes vode jos vise ozednis
znam da kad obicnim palmolive sapunom nasapunjas jelensku krpu treba ti 20min da je izaperes
ko zna sta sves tavljaju u vodu
zato ne preporucujem praonicu na aneksu
znam da kad se kod njih na cesmi napijes vode jos vise ozednis
znam da kad obicnim palmolive sapunom nasapunjas jelensku krpu treba ti 20min da je izaperes
ko zna sta sves tavljaju u vodu
zato ne preporucujem praonicu na aneksu
-
goran16v
#8 Re: Samouslužne praonice
A sto ces sapunjati jelensku krpu, pogovo obicnim sapunom?
-
vs84sa
#9 Re: Samouslužne praonice
ovo sto se stavlja na auto da malo odstoji pa poslije sapiranje je aufeting, tako nesto
uglavnom rastvara svu prljavstinu na autu, odavno je vec u upotrebi u svim autopraonicama u svijetu, naravno kod nas 99% raje jos nije culo za to. koristi se u omjeru 1:10 sa vodom, mada se moze dozirati po potrebi. ne treba ga stavljati po staklima jer ostaju bijele muzge koje se teze malo uklanjaju.
pored toga dobro je imati i lak naftu, npr za asfalt oko tockova, sprej protiv insekata itd...
sto se tice sapiranja i susenja, po mom misljenju, to je uvijek dobro uraditi, ako nista, pragove, gepek, jer tu uvijek ostaje pjene i vode.
u svakom slucaju, jednom operes u autopraonici (jer nista dok spuzva ne prodje) i onda narednih 5 puta peres sam (jer je jeftinije)
pored toga dobro je imati i lak naftu, npr za asfalt oko tockova, sprej protiv insekata itd...
sto se tice sapiranja i susenja, po mom misljenju, to je uvijek dobro uraditi, ako nista, pragove, gepek, jer tu uvijek ostaje pjene i vode.
u svakom slucaju, jednom operes u autopraonici (jer nista dok spuzva ne prodje) i onda narednih 5 puta peres sam (jer je jeftinije)
- testovi3
#10 Re: Samouslužne praonice
krpa se sapunja da bi se oprala
ne znam kako vani ali kod nas se krpe peru sapunom
jer onako samo vodom ne mogu da se operu
i nema veze krpa poslije pranja auta sapunom hocu da operem ruke isti obicni sapun palmolive nasapunjam ruke i sapun je tesko izaprat kad se pomjesa sa njihovom vodom ko zna sta sve ubacuju u vodu
drugo je kad neka praonica koristi tecnost koja ce kao rastvorit prljavstinu a drugo je kad neko ubacuje so
mislim da so steti limu
a ne postoji ta tecnost kojom ces ga napraskat (a da nije stetna za auto )i da ce ona raskiselit auto poslije kise kad je isprskano
nista bez spuzve
ne znam kako vani ali kod nas se krpe peru sapunom
jer onako samo vodom ne mogu da se operu
i nema veze krpa poslije pranja auta sapunom hocu da operem ruke isti obicni sapun palmolive nasapunjam ruke i sapun je tesko izaprat kad se pomjesa sa njihovom vodom ko zna sta sve ubacuju u vodu
drugo je kad neka praonica koristi tecnost koja ce kao rastvorit prljavstinu a drugo je kad neko ubacuje so
mislim da so steti limu
a ne postoji ta tecnost kojom ces ga napraskat (a da nije stetna za auto )i da ce ona raskiselit auto poslije kise kad je isprskano
nista bez spuzve
-
M@RKO
#11 Re: Samouslužne praonice
Ja gore na anex idem vec dvije godine. I kod plavog oka u praonicu.
Vala to da steti limu nisam primjetio, s obzirom da vozim auto koje kod nas vazi za izrazito osjetljivo auto na hrdju
I evo ni tackice za ove dvije godine.. a visim tamo svake sedmice bar jednom.. Ali svaki put se detaljno ispere i posusi.. Tek prilikom brisanja skinem svu prljavstinju koja se nakupi i onda je to to.
Mada jos sam od nekog cuo da ova na anexu ne valja.. koju onda preporucujete od ovih samousluznih?
Vala to da steti limu nisam primjetio, s obzirom da vozim auto koje kod nas vazi za izrazito osjetljivo auto na hrdju
Mada jos sam od nekog cuo da ova na anexu ne valja.. koju onda preporucujete od ovih samousluznih?
- dingosp0
#12 Re: Samouslužne praonice
na mojmilu je dobra praona, mada su na par onih bokseva promjenili cetku.. sad ima nova cetka koja ne valja... jer je previse kratka.. i ne mozes fino oprati felge... dok su one duze cetke bile bolje... ali ipak najbolja je praona na anexu.. jer ne moras trljati auto cetkom... i najbolje ocisti auto.. pogotovo felge ... na mojmilu nikad ne mozes oprati kako treba, dok na anexu putem vrele vode i sampona u vodi budu glanc ... tako + za anex praonu 
-
tony montana
#13 Re: Samouslužne praonice
Jeste li vidili onu novu praonu na stupu,kad se ide od ilidže prema gradu ?? Pa ima sigurno 10 boksova za pranje i isto toliko za usisavanje.Ondje je uložen veliki novac,otvoreno prije možda mjesec dana,al kad god sam prošao skoro nikad nisam vidio nekog da tu pere auto... 
- banovan
#14 Re: Samouslužne praonice
Jucer sam prolazio tuda,i iz tramvaja izbrojao 19 boksova,ogromna je bas.Bas bih volio cuti iskustva vezana za nju.tony montana wrote:Jeste li vidili onu novu praonu na stupu,kad se ide od ilidže prema gradu ?? Pa ima sigurno 10 boksova za pranje i isto toliko za usisavanje.Ondje je uložen veliki novac,otvoreno prije možda mjesec dana,al kad god sam prošao skoro nikad nisam vidio nekog da tu pere auto...
-
motorola01
#15 Re: Samouslužne praonice
U Zenici je vanjsko pranje auta 3KM tako da se uopste ne isplati sam prati na tim samousluznim autopraonama. Neko spominje pranje auta sa onim "spricanjem" auta(sto se ceka da malo odstoji). Prije sigurno 7-8 mjeseci sam prao u Turbetu na taj nacin i dan danas se ne moze oprati, odnosno ostale su fleke na onom crnom dijelu izmedju prednjih i zadnjih vrata. Sve je dobro dok je auto mokro, ali cim se posusi izadju fleke. Znaci to je nesto hebeno zestoko i bolje je oprati na klasican nacin nego se sa tim zahebavati.
- testovi3
#16 Re: Samouslužne praonice
sigurno i na toj praonici dodaju so u tecnost
- Hemera
#17 Re: Samouslužne praonice
najvise me nervira na pojednim praonicama sto ne srede prokleti usisivac koji dobro ne vuce
ispade mi da kucni vuce bolje
ispade mi da kucni vuce bolje
- dottore
#18 Re: Samouslužne praonice
ne znam koliko si upoznat sa radom automatske praone/samoposluzne, ali oni su duzni kupovati bas poskupu hemiju (50l-1000KM), a to rijetko koja samoposluzna praona kupujetestovi3 wrote:sigurno i na toj praonici dodaju so u tecnost
kupiju samo ove automatske (tipa OMV topwash, i EP C vila), kupovali su i ovi na braci mujic na samoposluznoj, i onda odustali
- dingosp0
#19 Re: Samouslužne praonice
gdje bi mu bila racunica da to kupuje... nije niko budala...