SAMOUSLUZNA PRAONICA-ZARADA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
h_muhamed

#1 SAMOUSLUZNA PRAONICA-ZARADA

Post by h_muhamed »

Pozdrav raja,
Posjedujem lokaciju sa svim potrebnim papirima za instaliranje samousluzne praonice, lokacija je izvrsna, zanima me da li je pametno uloziti novac u takvu vrstu posla. Neko govori da je tu dobra dobit a neko opet govori suprotno, za koliko se vrati novac koji bi ulozio u instaliranje masina, pustanje u rad itd.

Hvala na korisnim informacijama.
Galamdzija

#2 Re: SAMOUSLUZNA PRAONICA-ZARADA

Post by Galamdzija »

Kolega je u tom poslu nekih desetak godina, dobra lokacija, tri uposlena uz njega. Ima dobru zaradu a kako prolazi vrijeme radi sve bolje i bolje a bogami siri i ponudu. Od obicnog pranja auta dodao je redom pranje motora, pranje odozdo, zimsko pranje, pranje autobusa, unutrasnje detaljno pranje, saso mange... Preko vikenda mu radi i kolegica tako da je tada puno od jutra do mraka. Usput je otvorio i slasticarnu-kafic (nema alkohola), i trafiku. Koliko je ukupno uletio para ni on sam ne zna jer je ulagao po malo. :)
h_muhamed

#3 Re: SAMOUSLUZNA PRAONICA-ZARADA

Post by h_muhamed »

Galamdzija wrote:Kolega je u tom poslu nekih desetak godina, dobra lokacija, tri uposlena uz njega. Ima dobru zaradu a kako prolazi vrijeme radi sve bolje i bolje a bogami siri i ponudu. Od obicnog pranja auta dodao je redom pranje motora, pranje odozdo, zimsko pranje, pranje autobusa, unutrasnje detaljno pranje, saso mange... Preko vikenda mu radi i kolegica tako da je tada puno od jutra do mraka. Usput je otvorio i slasticarnu-kafic (nema alkohola), i trafiku. Koliko je ukupno uletio para ni on sam ne zna jer je ulagao po malo. :)
Je li to konkretno samousluzna praonica ili obicna praonica sto konkretno covijek koji tu radi pere..ja mislim na samousluznu!??
talić

#4 Re: SAMOUSLUZNA PRAONICA-ZARADA

Post by talić »

Po samom konceptu rada samouslužne praonice bi trebale biti profitabilne jer:
1. Imaju malo uposlenih, ( plate + doprinosi) što je osnovni trošak u bilo kojoj uslužnoj djelatnosti.
2. Poprilično niski troškovi kad posao ne ide.
Mislim da su lokacija, opremljenost, uređenje prostora i održavanje opreme presudni.
Naravno lokacija je najbinija i čini sigurno do 70 % uspjeha.
Mislim da na solidnoj lokaciji sa četiri boksa, dva usisivača nisi ispod 150.000 KM godišnje.
Investicija 200 do 300 hiljada maraka bez zemljišta.
Naravno sve je ovo ugrubo ali trebalo bi da se otplati za 5 do 7 godina.
Neformalno

#5 Re: SAMOUSLUZNA PRAONICA-ZARADA

Post by Neformalno »

racunica jednog od vlasnika te autopraonice

2min koristenja = 1KM, troškovi 0,20KM zarada 0,80KM

proracunaj vrijeme za koje ti se vraca kinta i znaces isplati li ti se ulagati

Ovo gore je 100% tacna racunica, covjek ima vec 3 praonice
Post Reply