Samouki programeri?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

denisbar

#51 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

bull21 wrote:Ima li konkretno da se nešto nauči da se može reći da imaš "jake i dobre" osnove/korijene. Lako je ići dalje kada imaš osnove. Ja sam trenutno na html-u i css-u, relativno nov ali gledam sada da nekako ubrzam. Znam osnove no nekako se i ne usuđujem da idem dalje od tih osnova jer baš vidim da svi govore ili da dok ti naučiš jedno, dođe drugo ili da ti treba milion nekih jezika da naučiš da bi mogao imati neku osnovu. Sad, ko je u pravu?
Mene što se tiče, učenje web dizajna mi je interesantno a i želja mi je. Ne razumijem se u to, prošao sam par kurseva na netu, proveo dobar dio sati na w3 i čačkao nešto na codecademy (prošao prvi onaj "trening" sa html i css) ali mi je interesantno i hoću da naučim, jebeš ga ionako visim na računaru svaki dan hejbet sati, bar nešto korisno da izvučem - right?

Also, ima li naših elancera? Može li se? Isplati li se polagati nade da se u nekih 12-18 mjeseci može nešto i napraviti?

p.s. imam ispod 30 a iznad 20 znači mlad sam :D

ja imam 27g u slicnoj sam situaciji kao i ti, btw mozemo zajedno uciti 8-)
svakako sam hajmo reci usamljen u svom ovom kodiranju.
xamp

#52 Re: Samouki programeri?

Post by xamp »

denisbar wrote:
xamp wrote:
denisbar wrote:Ocigledno sam trebao naglasiti samouki web developeri
I dalje je 'web developer' daleko od samo HTML i CSS.

znam, al nije od html,css,php,javaascript mysql ?! tad si mozemo reci kompletan web developer?
S tim si neki fini mrtvi junior :)
jasarsoft

#53 Re: Samouki programeri?

Post by jasarsoft »

Slažem se sa @int21, samo bi još dodao da programiranje kao jedan dio IT struke najgrublje se može podjeliti u tri gurpe:
1 - razvoj web stranica;
2 - razvoj mobilnih aplkacija i
3 - razvoj softvera.
Eh sad koja te oblast više zanima kreneš sa učenjem aktuelnim programski jezika za tu oblast. Jedan programski jezik ovisno o oblasti bi ti trebao biti specialnost dok ostali opće poznate stvari koje naravno usavršavaš vremenom. Danas nije problem literatura, više je do tebe koliko stvarno želiš postići. Uvijek jedan dio tebe treba da bude gladan tog znanja i naravno rad kroz primjere je najbolji način učenja. Sretno! 8-)
PeeJay

#54 Re: Samouki programeri?

Post by PeeJay »

int21 wrote:Uglavnom svi su programeri samouki. Malo ko je to naucio na fakultetu pa otisao spreman na posao. Naucis na faxu nesto, ali vecinu uglavnom sam i to kroz projekte.

Ako mislite da je lako, da necete puno raditi i da ce te se obogatiti, odgovor je ne, ne i mozda.
Lako nije, treba znati veliku kolicinu stvari. Radi se jako puno iz tri razloga: ima puno posla, puno se para vrti i menageri misle da je lako.
Za pocetnike je jos teze.

Do sada ste svi nabrojali samo web tehnologije kao da je samo to programiranje. Nope. Programiraju se i backend servisi, i mobilni telefoni, i routeri i mrezna oprema. Systemski software. Frizideri. Sve sto ima mikrokontroler se programira.

Moje iskreno misljenje je da se programiranje mora voljeti. Bilo koji programski jezik, tehnologija...bilo sta....ako se radi samo zbog para, tesko je postati super placeni strucnjak.

Na kraju, programirajte u bilo cemu, javi, javascriptu, erlangu, c/c++/c#/Object c/ python, asembler.......programirajte sve zivo......poslije 15 godina.....naucite :)

Pozz,

P.S. Ako kome traba pomoc, savjet ili hint....PP

Bok
Ovo je već stara tema, ali mi se čini vrlo interesantna. Kolega je već dao poprilično dobar odgovor, ja ću ipak pokušati da ga malo nadgradim. Ja se isto svrstavam među samouke programere. Iako sam započeo sa ASP (brez ong .NET na kraju) i tamo negdje oko preloma milenijuma razvijo svoj prvi primitivan AJAX framework (koji bi u nekom primitivnom smislu mogao porediti sa ti, šta danas pruža jQuery) prateći mogućnost prenošenja Pascalskog koda na web, ipak sam već dve decenije povećini na Desktopu. Što ujedno znači, da već oko dve decenije živim od toga posla.

Kao što je kolega gore naglasio, nije ni toliko bitna tehnologija, koju odaberete za svoj rad. Ja sam počeo sa Visual Basic 6 (i ASP), paralelno koristio i tadašnji Borland Delphi 5 i ujedno za intranetne portale, koji su tada postajali tek popularni, koristio JavaScript. Ono što jeste bitno je, da odaberete područje, kojim želite, da se bavite. Da pronađete njišu, koja vam je toliko frustrirajuća, da osjetite suludu želju, da ćete dati sve od sebe, da to optimizujete, automatizirate, pojednostavite,... i ta unutrašnja motivacija će vas pratiti kroz sve alatke, kojima se budete koristili u vašoj karijeri.

Poznavanje programskog jezika vas ne čini developerom. Tvrditi nešto tako je pojednako suludo, kao što bi bilo tvrditi, da vas poznavanje Njemačkog čini kompetentnim pisanja poezije, novinskih izvještaja ili pak prevođenja na tom jeziku. Ono što vas čini developerom je silna želja promjeniti nešto na bolje, a to nešto mora koristiti nekoj grupi pojedinaca, nekoj organizaciji odnosno jim treba otklanjati frustracije u vezi nekih
pretežno rutinskih i periodično ponavljajućih se radnji. I kad se osjetite kompetentnim za nešto u toj mjeri, izbor tehnologije će se u velikoj većini slučajeva ponuditi sam od sebe.

I za kraj ono najvažnije: ja kad sastavljam ekipu za neki projekat, rijedko kad priupitam, kdje ste naučili, to što znate (to se desi povećini, kad sam imponiran nečijim znanjem), nego me više zanima, koliko ste u stanju to (bilogdje) stečeno znanje aplicirati na problemsko polje, sa kojim se suočavamo. Što znači, da ako osjećate ljubav prema tome poslu, samo hrabro i brez odlašanja. Jer i tu važi, kao i drugdje pravilo deset hiljada sati, koji početnika čekaju do nekog "majstorkog" statusa.
Post Reply