Samouki programeri?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

xamp

#26 Re: Samouki programeri?

Post by xamp »

modem33 wrote:
denisbar wrote:Ne znam je li bila ovakva tema ranije ali bas me interesuje ima li ovdje primjera samoukih developera? Ako ima medju forumasima ili ako nekoga vi poznajete da malo prodetaljisete/prodetaljisemo zajednicki.
Interesuje me prvenstveno da li se moze postati developer,nauciti programski jezici kao sto su,pho,javascript,mysql, ukljucujuci strukture naravno html i css?

Ja sam to naucio sam ....

npr. php & mysql , html i css al trebalo je vremena da se to slegne jer kad nemas pravog mentora onda to malo teze ide.

ali mogu ti dati ovu web stranicu koja je po meni najjednostavnija za nauciti kad si pocetnik ... http://www.w3schools.com/

ovo ti dobro dodje kad hoces nesto svoje isprogramirati .... recimo ja sam naucio php iskljucivo da bih mogao transferisati filmove sa servera na server preko dial-up veze :D konekcije nisu podrzavale "resume" transfer pa sam morao postati kreativan :D

al ako hoces web dizajn bolje je to prepustiti ljudima koji se time ozbiljnije bave jer tehnologija je uznapredovala i dosta se mijenjalo stvari. Npr. PHP nije isti kao prije nekoliko godina ... sad je izasla npr. PHP 5 verzija. ... 8-)
PHP 7 :) Ali et, zamalo blizu :)
modem33

#27 Re: Samouki programeri?

Post by modem33 »

xamp wrote:
modem33 wrote:
denisbar wrote:Ne znam je li bila ovakva tema ranije ali bas me interesuje ima li ovdje primjera samoukih developera? Ako ima medju forumasima ili ako nekoga vi poznajete da malo prodetaljisete/prodetaljisemo zajednicki.
Interesuje me prvenstveno da li se moze postati developer,nauciti programski jezici kao sto su,pho,javascript,mysql, ukljucujuci strukture naravno html i css?

npr. php & mysql , html i css al trebalo je vremena da se to slegne jer kad nemas pravog mentora onda to malo teze ide.

ali mogu ti dati ovu web stranicu koja je po meni najjednostavnija za nauciti kad si pocetnik ... http://www.w3schools.com/

ovo ti dobro dodje kad hoces nesto svoje isprogramirati .... recimo ja sam naucio php iskljucivo da bih mogao transferisati filmove sa servera na server preko dial-up veze :D konekcije nisu podrzavale "resume" transfer pa sam morao postati kreativan :D

al ako hoces web dizajn bolje je to prepustiti ljudima koji se time ozbiljnije bave jer tehnologija je uznapredovala i dosta se mijenjalo stvari. Npr. PHP nije isti kao prije nekoliko godina ... sad je izasla npr. PHP 5 verzija. ... 8-)
PHP 7 :) Ali et, zamalo blizu :)
uuhhhh ... vec izasle nove verzije :D
denisbar

#28 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

SmokingMan wrote:
denisbar wrote:da,da u pravu ste,nema sta...
znate sta je meni najveci smor, to sto npr kada gledam oglase za posao trazeni su developeri ali po svakom oglasu za posao se trazi od developera da vise programskih jezika zna pisati. Npr, evo jedna od firmi trazi web developera gdje su uslovi: poznavanje OOP PHP-a , HTML, CSS, Javascript, Mysql,
NodeJS,AngularJS, poa MVC design pattern.... pa mislim stvarno da je previse uslova to za jednog developera, to je posao za par ljudi.
Kod nas poslodava,zbog svoje pohlepe i škrtosti,traži od programera da radi više nego što on to može,da mu da radi posao dvojice-trojice,a plati ga kao jednog.Žalosno je što se novajlijama,kada dođu raditi za neke kompanije,nude kule i gradovi,sve do onoga trenutka dok ne shvate da su nedovoljno plaćeni za ono što rade.

Meni se to desilo u Tibri Pacific, radio sam tu kao graficki dizajner i tada sam te stvari shvatio i otisao.
denisbar

#29 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

apsidejzi wrote:
Ako hoces naucit programirat nadji sebi neki projekat. Probaj napraviti kopiju ovog foruma na primjer. Ne mora to biti neki napredni oblik foruma ali ono bazno: da imas teme, kategorije, da mozes napisati post (bez smajlija i ostalih zafrkancija a ako hoces mozes i to), da mozes editovat post i sl. Prvo sjedi i dobro razradi na papiru sta ti sve treba. Kreni od krajnjeg korisnika. Posmatraj sebe sta radis kada dodjes na forum i repliciraj to.

Najbolji nacin ucenja programiranje je kroz praksu. mozes ti procitati sve knjige na svijetu ali ako nisi u stanju neku slozenu operaciju razbiti u niz jednostavnih koraka onda nisi za ovog posla. Programiranje je veoma dosadan posao gdje iznova radis jedno te isto. Ako imas srece da sam kreiras arhitekturu projekta onda se mozes postediti nepotrebnih redizajnova projekta. Najgore je kad ti neko drugi odredi sta ces napraviti, ti napravis a onda on doda jos nesto sto se ne uklapa u ono sto je prije receno pa ti moras sve redizajnirati da bi i to ukljucio.

Zato ti kazem, najbolji nacin ucenja je kroz praksu gdje stices iskustvo. Sintaksu ces nauciti. Nema tu mnogo sta da se zna. Naucis u jednom programskom jeziku logiku i sve je isto u svim drugim programskim jezicima. Samo je pitanje jel if petlju pises na jedan ili drugi nacin, ali rezultat koji dobijes je isti.

BTW: developer i programer nije ista stvar. Programer je osoba koja pise kod i u velikim firmama ti si uglavnom programer. Developer razvija citav sistem. Od dizajna, preko strukture, do samog programskog koda.

Ako imas volju kreni praviti nesto pa cu ti pomoci sa detaljima.

savladao sam html,css, pomalo php-a, imam 3 svoja neuploadovana websajta, dakle nalaze mi se na PC-u.
Nekad se posluzim bootstrapom ali pokusavam ga izbjegavati
denisbar

#30 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

modem33 wrote:

da,upoznat sam sa w3schools, dosta mi je pomogao.
SmokingMan

#31 Re: Samouki programeri?

Post by SmokingMan »

Odustao sam od programiranja,i prebacio fokus na mreže i sigurnost,samo moram prije kraja godinedefintivno vidjeti koliko ću daleko ići sa ovim,nije toliko ni teško,samo što ima dosta da se čita.Pribavio sam svu potrebnu literaturu za početni nivo,idem laganim tempom,došao sam do house keeping komandi za koje sam pribavio i neki pristojan priručnik,shodno ovome polahko ću krenuti sa kabliranjem,za kojg sam našao idealan obiman priručnik.Za ovo baš treba strpljenja.Nema sumnje da bi pojačao sa učenjem da imam novac kojim bi platio polaganje certifikata,ili u najbolju ruku naletio na kakav finansirani projekat prerkvalifikacije.Može se i na ovaj self-study mnogo toga se može naučiti,mada će bez konačne stručne pomoći znanje nešto biti manjkavo,međutim nema odustajanja...
ferratilis

#32 Re: Samouki programeri?

Post by ferratilis »

SmokingMan wrote:Odustao sam od programiranja,i prebacio fokus na mreže i sigurnost,samo moram prije kraja godinedefintivno vidjeti koliko ću daleko ići sa ovim,nije toliko ni teško,samo što ima dosta da se čita.Pribavio sam svu potrebnu literaturu za početni nivo,idem laganim tempom,došao sam do house keeping komandi za koje sam pribavio i neki pristojan priručnik,shodno ovome polahko ću krenuti sa kabliranjem,za kojg sam našao idealan obiman priručnik.Za ovo baš treba strpljenja.Nema sumnje da bi pojačao sa učenjem da imam novac kojim bi platio polaganje certifikata,ili u najbolju ruku naletio na kakav finansirani projekat prerkvalifikacije.Može se i na ovaj self-study mnogo toga se može naučiti,mada će bez konačne stručne pomoći znanje nešto biti manjkavo,međutim nema odustajanja...
Koliko imaš godina?
hakazvaka

#33 Re: Samouki programeri?

Post by hakazvaka »

ferratilis wrote:
SmokingMan wrote:Odustao sam od programiranja,i prebacio fokus na mreže i sigurnost,samo moram prije kraja godinedefintivno vidjeti koliko ću daleko ići sa ovim,nije toliko ni teško,samo što ima dosta da se čita.Pribavio sam svu potrebnu literaturu za početni nivo,idem laganim tempom,došao sam do house keeping komandi za koje sam pribavio i neki pristojan priručnik,shodno ovome polahko ću krenuti sa kabliranjem,za kojg sam našao idealan obiman priručnik.Za ovo baš treba strpljenja.Nema sumnje da bi pojačao sa učenjem da imam novac kojim bi platio polaganje certifikata,ili u najbolju ruku naletio na kakav finansirani projekat prerkvalifikacije.Može se i na ovaj self-study mnogo toga se može naučiti,mada će bez konačne stručne pomoći znanje nešto biti manjkavo,međutim nema odustajanja...
Koliko imaš godina?
Haj se suzdrzite od ovakvih glupih pitanja. Kakve veze ima koliko ima godina? Hvala.
savsvoj

#34 Re: Samouki programeri?

Post by savsvoj »

denisbar wrote:
savladao sam html,css, pomalo php-a, imam 3 svoja neuploadovana websajta, dakle nalaze mi se na PC-u.
Nema potrebe da izbjegavas bootstrap. Kao prvo izmisljati strukture i cuda kada vec postoje frameworci koji rade po novim standardima i konstantno se updataju je bezpotrebno. Nekada nije najbolje uzeti sam pa od pocetka i voditi se logikom prvo da ja to shvatim pa cu onda koristi nije bas najkorisnije razmisljanje. Najbolje ces nauciti kada vidis kako se pise to po nekom standardu. Takodjer bootstrap ubrzava development dosta samo ga je potrebno znati ispravno koristiti.

Ako ti se bas ne svidja bootstrap iz bilo kakvog razlika probaj neke alternative tipa foundation, pure, skeleton. Kao pocetniku mozda ti je najbolji skeleton jer on osim osnovnih struktura nema puno toga. Dobar tool koji bi ti ja predlozio za pisanje html-a, css-a osim dobrog text editora je Emmet http://emmet.io/ . Definitivno se isplati nauciti ako pises dosta css/html-a. Probaj ubaciti malo jQuery u mix dosta je pogodan za pocetnike a licno mislim da malo znanja u jQuery-u ce ti puno bolje trenutno doci nego php jer ako nista sa jQuery-em uz poznavanje html-a, css-a si hajmo reci vec dosta sposoban u front end djelu.

Jos samo kratak prijedlog, pogledaj malo sta ljudi rade na http://codepen.io/ i slicnim sitovima, to je dosta dobar nacin za ucenje posebno ako posvetis malo vremena da pogledas kako to sve radi.
denisbar

#35 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

savsvoj wrote:
denisbar wrote:
Nema potrebe da izbjegavas bootstrap. Kao prvo izmisljati strukture i cuda kada vec postoje frameworci koji rade po novim standardima i konstantno se updataju je bezpotrebno. Nekada nije najbolje uzeti sam pa od pocetka i voditi se logikom prvo da ja to shvatim pa cu onda koristi nije bas najkorisnije razmisljanje. Najbolje ces nauciti kada vidis kako se pise to po nekom standardu. Takodjer bootstrap ubrzava development dosta samo ga je potrebno znati ispravno koristiti.

Ako ti se bas ne svidja bootstrap iz bilo kakvog razlika probaj neke alternative tipa foundation, pure, skeleton. Kao pocetniku mozda ti je najbolji skeleton jer on osim osnovnih struktura nema puno toga. Dobar tool koji bi ti ja predlozio za pisanje html-a, css-a osim dobrog text editora je Emmet http://emmet.io/ . Definitivno se isplati nauciti ako pises dosta css/html-a. Probaj ubaciti malo jQuery u mix dosta je pogodan za pocetnike a licno mislim da malo znanja u jQuery-u ce ti puno bolje trenutno doci nego php jer ako nista sa jQuery-em uz poznavanje html-a, css-a si hajmo reci vec dosta sposoban u front end djelu.

Jos samo kratak prijedlog, pogledaj malo sta ljudi rade na http://codepen.io/ i slicnim sitovima, to je dosta dobar nacin za ucenje posebno ako posvetis malo vremena da pogledas kako to sve radi.

koristim samo sublime text 3.
Hvala za ovaj sajt, Nalijetao sam na codepen ranije,sto se tice jquerya uz jedan tutorial sam skuzio da je to u biti javasript library? i da je danas dosta zastupljen..

hvala za pure, skeleton,foundation, nisam nikada cuo za ove frameworks, naletio sam na jos neke usput,sta kazes na ove :
http://purecss.io/
http://semantic-ui.com/
http://getuikit.com/

pa dobro, mislim da i dan danas developeri se posluze bootstrapom,mislim sto bi radio nesto iznova kad vec imas uradjeno,samo copy paste taj dio, ALI meni je najveci smor u bootstrapu sto je sve prilicno isto, i ako bih klomplet sajtove radio koristeci ga onda bi mi 99% sajtova izgledalo isto :sad:

btw cekiraj ovaj link :D

http://www.zingdesign.com/5-reasons-not ... bootstrap/
denisbar

#36 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

šta je kabliranje ?
ferratilis

#37 Re: Samouki programeri?

Post by ferratilis »

hakazvaka wrote:Haj se suzdrzite od ovakvih glupih pitanja. Kakve veze ima koliko ima godina? Hvala.
Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori, ovo je definitivno jedan. I nisam ga pitao je li pripadnik ISILa ili da li je kad nešto ukrao, potpuno je normlano pitati nekog koliko ima godina ;) take a chill pill
savsvoj

#38 Re: Samouki programeri?

Post by savsvoj »

denisbar wrote:
savsvoj wrote:
denisbar wrote:

koristim samo sublime text 3.
Hvala za ovaj sajt, Nalijetao sam na codepen ranije,sto se tice jquerya uz jedan tutorial sam skuzio da je to u biti javasript library? i da je danas dosta zastupljen..

hvala za pure, skeleton,foundation, nisam nikada cuo za ove frameworks, naletio sam na jos neke usput,sta kazes na ove :
http://purecss.io/
http://semantic-ui.com/
http://getuikit.com/

pa dobro, mislim da i dan danas developeri se posluze bootstrapom,mislim sto bi radio nesto iznova kad vec imas uradjeno,samo copy paste taj dio, ALI meni je najveci smor u bootstrapu sto je sve prilicno isto, i ako bih klomplet sajtove radio koristeci ga onda bi mi 99% sajtova izgledalo isto :sad:

btw cekiraj ovaj link :D

http://www.zingdesign.com/5-reasons-not ... bootstrap/
Od tih sam samo koristio pure css i slican je skeleton-u bare bones framework sa osnovama, ja licno kao vecinski backend programer vise volim te "bare-bones" frameworke. Sto se tice linka dosta je star 2 godine u ovom svjednu je stoljece normalnog vremena. Sve i da ima 100 razloga da se ne koristi bootstrap postoji jedan bitan koji je za koristenje a to je da je bootstrap rasprostranjen. Kao i u zivotu i u programiranju se cesto desi da najbolja stvar ne postane najpopularanije i ne postane neki standard.
int21

#39 Re: Samouki programeri?

Post by int21 »

Uglavnom svi su programeri samouki. Malo ko je to naucio na fakultetu pa otisao spreman na posao. Naucis na faxu nesto, ali vecinu uglavnom sam i to kroz projekte.

Ako mislite da je lako, da necete puno raditi i da ce te se obogatiti, odgovor je ne, ne i mozda.
Lako nije, treba znati veliku kolicinu stvari. Radi se jako puno iz tri razloga: ima puno posla, puno se para vrti i menageri misle da je lako.
Za pocetnike je jos teze.

Do sada ste svi nabrojali samo web tehnologije kao da je samo to programiranje. Nope. Programiraju se i backend servisi, i mobilni telefoni, i routeri i mrezna oprema. Systemski software. Frizideri. Sve sto ima mikrokontroler se programira.

Moje iskreno misljenje je da se programiranje mora voljeti. Bilo koji programski jezik, tehnologija...bilo sta....ako se radi samo zbog para, tesko je postati super placeni strucnjak.

Na kraju, programirajte u bilo cemu, javi, javascriptu, erlangu, c/c++/c#/Object c/ python, asembler.......programirajte sve zivo......poslije 15 godina.....naucite :)

Pozz,

P.S. Ako kome traba pomoc, savjet ili hint....PP

Bok
xamp

#40 Re: Samouki programeri?

Post by xamp »

int21 wrote:Uglavnom svi su programeri samouki. Malo ko je to naucio na fakultetu pa otisao spreman na posao. Naucis na faxu nesto, ali vecinu uglavnom sam i to kroz projekte.

Ako mislite da je lako, da necete puno raditi i da ce te se obogatiti, odgovor je ne, ne i mozda.
Lako nije, treba znati veliku kolicinu stvari. Radi se jako puno iz tri razloga: ima puno posla, puno se para vrti i menageri misle da je lako.

Do sada ste svi nabrojali samo web tehnologije kao da je samo to programiranje. Nope. Programiraju se i backend servisi, i mobilni telefoni, i routeri i mrezna oprema. Systemski software. Frizideri. Sve sto ima mikrokontroler se programira.

Moje iskreno misljenje je da se programiranje mora voljeti. Bilo koji programski jezik, tehnologija...bilo sta....ako se radi samo zbog para, tesko je postati super placeni strucnjak.

Na kraju, programirajte u bilo cemu, javi, javascriptu, erlangu, c/c++/c#/Object c/ python, asembler.......programirajte sve zivo......poslije 15 godina.....naucite :)

Pozz,

Bok
Po nicku mi licis na pascalera :D Svaka cast za savjet.
Nevjerovatno je da svi furaju HTML i CSS i nauce 'tagove' sto bi gore rekli i zovu se programerima... To je ko da slikovnicu obojis i nazivas se umjetnikom :)
denisbar

#41 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

Ocigledno sam trebao naglasiti samouki web developeri
xamp

#42 Re: Samouki programeri?

Post by xamp »

denisbar wrote:Ocigledno sam trebao naglasiti samouki web developeri
I dalje je 'web developer' daleko od samo HTML i CSS.
mirsek

#43 Re: Samouki programeri?

Post by mirsek »

xamp wrote:
Dodas Javascript, jQuery, eventualno Node.js ili malo PHP-a i eto ti solidnog front-end developera. :)
mahalas505

#44 Re: Samouki programeri?

Post by mahalas505 »

mirsek wrote:
xamp wrote:
Dodas Javascript, jQuery, eventualno Node.js ili malo PHP-a i eto ti solidnog front-end developera. :)
Dodaj na tu listu i AngularJS.
AmirBaa

#45 Re: Samouki programeri?

Post by AmirBaa »

Skockas kakvih para i uplatis pluralsight, neces se zeznuti vjeruj mi :) uz to jos koju knjigu pocnes citati (c#, java, php ili sta vec hoces, ima ih i na torrentima puno) i laganini :)
bull21

#46 Re: Samouki programeri?

Post by bull21 »

Ima li konkretno da se nešto nauči da se može reći da imaš "jake i dobre" osnove/korijene. Lako je ići dalje kada imaš osnove. Ja sam trenutno na html-u i css-u, relativno nov ali gledam sada da nekako ubrzam. Znam osnove no nekako se i ne usuđujem da idem dalje od tih osnova jer baš vidim da svi govore ili da dok ti naučiš jedno, dođe drugo ili da ti treba milion nekih jezika da naučiš da bi mogao imati neku osnovu. Sad, ko je u pravu?
Mene što se tiče, učenje web dizajna mi je interesantno a i želja mi je. Ne razumijem se u to, prošao sam par kurseva na netu, proveo dobar dio sati na w3 i čačkao nešto na codecademy (prošao prvi onaj "trening" sa html i css) ali mi je interesantno i hoću da naučim, jebeš ga ionako visim na računaru svaki dan hejbet sati, bar nešto korisno da izvučem - right?

Also, ima li naših elancera? Može li se? Isplati li se polagati nade da se u nekih 12-18 mjeseci može nešto i napraviti?

p.s. imam ispod 30 a iznad 20 znači mlad sam :D
savsvoj

#47 Re: Samouki programeri?

Post by savsvoj »

bull21 wrote:Ima li konkretno da se nešto nauči da se može reći da imaš "jake i dobre" osnove/korijene. Lako je ići dalje kada imaš osnove. Ja sam trenutno na html-u i css-u, relativno nov ali gledam sada da nekako ubrzam. Znam osnove no nekako se i ne usuđujem da idem dalje od tih osnova jer baš vidim da svi govore ili da dok ti naučiš jedno, dođe drugo ili da ti treba milion nekih jezika da naučiš da bi mogao imati neku osnovu. Sad, ko je u pravu?
Mene što se tiče, učenje web dizajna mi je interesantno a i želja mi je. Ne razumijem se u to, prošao sam par kurseva na netu, proveo dobar dio sati na w3 i čačkao nešto na codecademy (prošao prvi onaj "trening" sa html i css) ali mi je interesantno i hoću da naučim, jebeš ga ionako visim na računaru svaki dan hejbet sati, bar nešto korisno da izvučem - right?

Also, ima li naših elancera? Može li se? Isplati li se polagati nade da se u nekih 12-18 mjeseci može nešto i napraviti?

p.s. imam ispod 30 a iznad 20 znači mlad sam :D
Ja bi generalno u trenutnoj web development situaciji preporucio da ucis prvo javascript. Jedna od meni najboljih javascript knjiga je eloquent javascript koju mozes besplatno procitati i raditi primjere na http://eloquentjavascript.net/. Sto se tice predhodne preporuke za pluralsight iz mog iskustva pocetnicima vise odgovara treehouse ali njima fali naprednih stvari, usvakom slucaju imas 14 dana free trial pa probaj nista te ne kosta.
Android Knego

#48 Re: Samouki programeri?

Post by Android Knego »

.
int21

#49 Re: Samouki programeri?

Post by int21 »

xamp wrote:
int21 wrote:Uglavnom svi su programeri samouki. Malo ko je to naucio na fakultetu pa otisao spreman na posao. Naucis na faxu nesto, ali vecinu uglavnom sam i to kroz projekte.

Pozz,

Bok
Po nicku mi licis na pascalera :D Svaka cast za savjet.
Nevjerovatno je da svi furaju HTML i CSS i nauce 'tagove' sto bi gore rekli i zovu se programerima... To je ko da slikovnicu obojis i nazivas se umjetnikom :)
Pascal je bio jedan od jezika koji sam radio na faxu. Nevjerovatno je koliko se Delphi koristi danas. A u nick sam zaboravio staviti "h" na kraju.
Malo ko zna sta je int21h :)

Z
denisbar

#50 Re: Samouki programeri?

Post by denisbar »

xamp wrote:

znam, al nije od html,css,php,javaascript mysql ?! tad si mozemo reci kompletan web developer?
Post Reply