Evo jedan zanimljiv stav Djainizma:
Етички дуализам ћаинистичке доктрине je такав да je самоубиство постом (Самлехана) препоручљиво.
Da,zapravo moja namjera je i bila da dodjemo do camus-a i mozda jukio mishima kao dvije snazne i slobodne individue dosle su do zakljuckaCompos_Sui wrote:hm stav religija ...nabrojanih a i nenabrojane vecine...je poznat
samoubistvo kao smrtni grijeh..nesto sto se ne smije..nesto sto nas izbacuje iz te vjere kojoj pripadamo..nesto sto je ulaznica (direktna) za pakao..
samoubistvo se moze posmatrati kao kukavicki cin...kada pojedinac u odsustvu hrabrosti da se suoci sa problemom pribjegava "laksem" rjesenju da prosto izbjegne dalje probleme...okonca sebe i muke u kojima se nalazi
samoubistvo se moze posmatrati i kao hrabar cin...okoncati svoje postojanje uprkos svim normama koje nam nalazu prezivljavanje..pa i onoj urodjenoj bioloskoj..
meni licno se svidja Camus-ev stav..
samoubistvo kao stvar izbora...kao neki zadnji cin kome ako zelimo i mozemo pribjeci..
nesto sto stoji i ceka...zivimo i borimo se ali uvijek znamo da postoji taj neki zadnji izlaz...stvar izbora mi je jako bitna...ne volim da "ne smijem"....
da apsurd zivota...glavni motiv Mita o Sizifu..[Matrix] wrote:
Da,zapravo moja namjera je i bila da dodjemo do camus-a i mozda jukio mishima kao dvije snazne i slobodne individue dosle su do zakljucka
da je zivot apsurdan i da to treba okonacati kroz slobodan izbor.Zapravo religija je sva usmjerena na samoubojstvo,ona je ne-dunjalucka jer
zivot neki pravi ,zapocinje na koncu zivota (dunjaluckog).To samoubojstvo je siroko postavljeno kao ideoloski lajtmotiv i to samoubojstvo
citavih kolektiva.Svi su motivi religija eshatoloski ,ispunjavaju se tek nakon svrsetka zivota .Zar Budizam ne uci i u mahajani i u hinajani
da je krajnji cilj ne vratiti se (kroz stapanje sa nirvanom) u vjecni krug umiranja i radjanja ?! Religija poziva na samoubojtsvo samo su pozivi
suptilni i promicu se kroz krajnje ciljeve a oni su po pravilu s onu stranu zivota ( u smrti).
ok ...naredni pasos mi daje jasniju sliku stava[Matrix] wrote: neke religije kao hinduizam naucavaju (bhagavad-gita) da nema zapravo umiranja i radjanja da je krajnja stvarnost dusa.nerazorna kako
kaze "vlazi susi nepodlozna ne umire kada tijelo umire".Visnu inkarnacija (Krisna) daje savjet Ardjuni u istom epu,da se bori jer kako rece
Bog :"ja sam njih sve odavno pobio,varas se ako mislis da ti ubijas...".Uticaj platonizma u abrahamskim religijama ocituje se u temi raja
i pakla pa se i samoubojstvo promatra na razini te teme.istocne religije su bez platonizma (bez raja i pakla) pa se i samoubojtsvo ne razmtra
kroz kaznu i nagradu zapravo japanci uvode samoubojstvo kao castan cin priznanja odgovornosti ili zrtvovanja za cara (koji je bozanstvo).
hocu reci odgovor nije za i protiv,vec je odgovor sta postojeca kultura vidi kao odgovor.
da,ali ti zapravo ne znas kuda sve to vodi bilo a je zivot u pitanju bilo smrt.ponudi neke argumente iz religijske tradicije koj pripadasGaia wrote:oni koji odluce da ne mogu vise upravljati svojim zivotom te krenu pazljivo i metodicno planirati svoju smrt, trebaju potraziti pomoc sto prije! neka znaju da samoubistvom nece zavrsiti ‘kod kuce”. gdje god misle da ce samoubistvom zavrsiti, neka znaju da se nece vratiti ‘kuci’.
ovaj zivot jeste vid iluzije, ali ako ga napustimo prije vremena, iz pogresnih razloga, naci cemo se u mracnijem dijelu iluzije. izazovi koji nas tu cekaju su daleko gori od zivotnih izazova. zato, ostavite se mracnih razmisljanja i pilula i pozovite prijatelja!
Neznam da postoje geni koji disponiraju za samoubojstvo,ali studija E.Durkheima koja"smatrate li da su judi koji se odluce na samoubojstvo mentalnoporemeceni?
da li su rodjeni bez gena za prezivljavanje ili..."
ne znam na osnovu cega si uzimas za pravo da sudis o tome koliko i sta ja ili neko drugi, koga apsolutno ne poznajes, znamo ili ne znamo.[Matrix] wrote:da,ali ti zapravo ne znas kuda sve to vodi bilo a je zivot u pitanju bilo smrt.ponudi neke argumente iz religijske tradicije koj pripadasGaia wrote:oni koji odluce da ne mogu vise upravljati svojim zivotom te krenu pazljivo i metodicno planirati svoju smrt, trebaju potraziti pomoc sto prije! neka znaju da samoubistvom nece zavrsiti ‘kod kuce”. gdje god misle da ce samoubistvom zavrsiti, neka znaju da se nece vratiti ‘kuci’.
ovaj zivot jeste vid iluzije, ali ako ga napustimo prije vremena, iz pogresnih razloga, naci cemo se u mracnijem dijelu iluzije. izazovi koji nas tu cekaju su daleko gori od zivotnih izazova. zato, ostavite se mracnih razmisljanja i pilula i pozovite prijatelja!
ako si ateista sigurno ih opet mozes iznaci.Dakle,ti smatras da je samoubojstvo nekakva vrsta mracnjastva i to sasvim neodredjena.
Kako to da zivot i pored golemih patnji koje nosi zapravo malo ko smatra mracnjastvom ?! Ja sam ponudio argumnete koji zorno govore
da abrahamske religije zbog "ugradjenog" platonistickog rezona o raju i paklu imaju sasvim negativno smtranje samoubojstva a da ga one
same zapravo poticu .Oblike samoubistava ,kao vrste politicke poruke i terora trenutno jedino imate u Islamu i Hinduizmu (tamili mislim)
.Medjutim pravo je pitanje kako ti pojedinci iznalaze objasnjenja koja moraju biti iznimno snazna da se prevlada barijera zivot-smrt ?!
nepotrebno dramis stvarno.Procitaj svoj post ponovo,nikavih ni svojih ni tujdih argumenata nema,samo magnovenje i metafore,bez uvrede.Gaia wrote:ne znam na osnovu cega si uzimas za pravo da sudis o tome koliko i sta ja ili neko drugi, koga apsolutno ne poznajes, znamo ili ne znamo.[Matrix] wrote:da,ali ti zapravo ne znas kuda sve to vodi bilo a je zivot u pitanju bilo smrt.ponudi neke argumente iz religijske tradicije koj pripadasGaia wrote:oni koji odluce da ne mogu vise upravljati svojim zivotom te krenu pazljivo i metodicno planirati svoju smrt, trebaju potraziti pomoc sto prije! neka znaju da samoubistvom nece zavrsiti ‘kod kuce”. gdje god misle da ce samoubistvom zavrsiti, neka znaju da se nece vratiti ‘kuci’.
ako si ateista sigurno ih opet mozes iznaci.Dakle,ti smatras da je samoubojstvo nekakva vrsta mracnjastva i to sasvim neodredjena.
Kako to da zivot i pored golemih patnji koje nosi zapravo malo ko smatra mracnjastvom ?! Ja sam ponudio argumnete koji zorno govore
da abrahamske religije zbog "ugradjenog" platonistickog rezona o raju i paklu imaju sasvim negativno smtranje samoubojstva a da ga one
same zapravo poticu .Oblike samoubistava ,kao vrste politicke poruke i terora trenutno jedino imate u Islamu i Hinduizmu (tamili mislim)
.Medjutim pravo je pitanje kako ti pojedinci iznalaze objasnjenja koja moraju biti iznimno snazna da se prevlada barijera zivot-smrt ?!![]()
'argumente' koje sam nudis su polovno znanje; hocu reci usvajas tudja misljenja. tako, sto se mene tice, nisi nam nista konkretno rekao. a i pogresno, uvidjam, interpretiras moj rijeci.
Koja to nuzda opravdava samoubojstvo?biolog wrote:Islam strogo zabranjuje ovu nakaradnu pojavu,(osim u nuždi) pa ova pojava nije prisutna u biljnom i životinjskom svijetu jer oni rade ono što im je naređeno!
Dobarsancica wrote:Sve religije i vjere zabranjuju samoubistvo, to je tezak harram /grijeh, jer je zivot Dar od Allaha dz.s.. Medjutim, danas je sve vise samoubistava...zasto...depresije,glad,neshvacenost,manjak svega i ljudi ako nisu iskreni vjernici se nemogu jednostavno nositi s tim bremenom. Ako je insan vjernik, sve lakse podnosi, jer zna da je sve od Allaha dz.s i da je sve ISKUSENJE, nas sabur je na ispitu svaki dan.
Jednom sam cula jednu izreku koja glasi: ako vidis covjeka da hoce da se ubije .....- pridji mu i pomozi mu..![]()
najbolje je da mi nikom ne pomazemo u tim stvarima