Samoubojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
[Matrix]

#1 Samoubojstvo

Post by [Matrix] »

Kakav je odgovor religija ,abrahamskih posebno (Judaizam,Krscanstvo i Islam) na pitanje samoubojstva ?
Evo jedan zanimljiv stav Djainizma:

Етички дуализам ћаинистичке доктрине je такав да je самоубиство постом (Самлехана) препоручљиво. :-)
sffovac

#2 Re: Samoubojstvo

Post by sffovac »

znam sta te 3 religije kazu

po meni ono je samo kukavicki cin, nista vise

niti ga osudjujem, niti sazalijevam, ipak to je tvoj zivot i radi s njim sto ti volja
x0z0y0

#3 Re: Samoubojstvo

Post by x0z0y0 »

hm stav religija ...nabrojanih a i nenabrojane vecine...je poznat
samoubistvo kao smrtni grijeh..nesto sto se ne smije..nesto sto nas izbacuje iz te vjere kojoj pripadamo..nesto sto je ulaznica (direktna) za pakao..

samoubistvo se moze posmatrati kao kukavicki cin...kada pojedinac u odsustvu hrabrosti da se suoci sa problemom pribjegava "laksem" rjesenju da prosto izbjegne dalje probleme...okonca sebe i muke u kojima se nalazi

samoubistvo se moze posmatrati i kao hrabar cin...okoncati svoje postojanje uprkos svim normama koje nam nalazu prezivljavanje..pa i onoj urodjenoj bioloskoj..

meni licno se svidja Camus-ev stav..
samoubistvo kao stvar izbora...kao neki zadnji cin kome ako zelimo i mozemo pribjeci..
nesto sto stoji i ceka...zivimo i borimo se ali uvijek znamo da postoji taj neki zadnji izlaz...stvar izbora mi je jako bitna...ne volim da "ne smijem"....
[Matrix]

#4 Re: Samoubojstvo

Post by [Matrix] »

Compos_Sui wrote:hm stav religija ...nabrojanih a i nenabrojane vecine...je poznat
samoubistvo kao smrtni grijeh..nesto sto se ne smije..nesto sto nas izbacuje iz te vjere kojoj pripadamo..nesto sto je ulaznica (direktna) za pakao..

samoubistvo se moze posmatrati kao kukavicki cin...kada pojedinac u odsustvu hrabrosti da se suoci sa problemom pribjegava "laksem" rjesenju da prosto izbjegne dalje probleme...okonca sebe i muke u kojima se nalazi

samoubistvo se moze posmatrati i kao hrabar cin...okoncati svoje postojanje uprkos svim normama koje nam nalazu prezivljavanje..pa i onoj urodjenoj bioloskoj..

meni licno se svidja Camus-ev stav..
samoubistvo kao stvar izbora...kao neki zadnji cin kome ako zelimo i mozemo pribjeci..
nesto sto stoji i ceka...zivimo i borimo se ali uvijek znamo da postoji taj neki zadnji izlaz...stvar izbora mi je jako bitna...ne volim da "ne smijem"....
Da,zapravo moja namjera je i bila da dodjemo do camus-a i mozda jukio mishima kao dvije snazne i slobodne individue dosle su do zakljucka
da je zivot apsurdan i da to treba okonacati kroz slobodan izbor.Zapravo religija je sva usmjerena na samoubojstvo,ona je ne-dunjalucka jer
zivot neki pravi ,zapocinje na koncu zivota (dunjaluckog).To samoubojstvo je siroko postavljeno kao ideoloski lajtmotiv i to samoubojstvo
citavih kolektiva.Svi su motivi religija eshatoloski ,ispunjavaju se tek nakon svrsetka zivota .Zar Budizam ne uci i u mahajani i u hinajani
da je krajnji cilj ne vratiti se (kroz stapanje sa nirvanom) u vjecni krug umiranja i radjanja ?! Religija poziva na samoubojtsvo samo su pozivi
suptilni i promicu se kroz krajnje ciljeve a oni su po pravilu s onu stranu zivota ( u smrti).

neke religije kao hinduizam naucavaju (bhagavad-gita) da nema zapravo umiranja i radjanja da je krajnja stvarnost dusa.nerazorna kako
kaze "vlazi susi nepodlozna ne umire kada tijelo umire".Visnu inkarnacija (Krisna) daje savjet Ardjuni u istom epu,da se bori jer kako rece
Bog :"ja sam njih sve odavno pobio,varas se ako mislis da ti ubijas...".Uticaj platonizma u abrahamskim religijama ocituje se u temi raja
i pakla pa se i samoubojstvo promatra na razini te teme.istocne religije su bez platonizma (bez raja i pakla) pa se i samoubojtsvo ne razmtra
kroz kaznu i nagradu zapravo japanci uvode samoubojstvo kao castan cin priznanja odgovornosti ili zrtvovanja za cara (koji je bozanstvo).
hocu reci odgovor nije za i protiv,vec je odgovor sta postojeca kultura vidi kao odgovor.
x0z0y0

#5 Re: Samoubojstvo

Post by x0z0y0 »

[Matrix] wrote:
Da,zapravo moja namjera je i bila da dodjemo do camus-a i mozda jukio mishima kao dvije snazne i slobodne individue dosle su do zakljucka
da je zivot apsurdan i da to treba okonacati kroz slobodan izbor.Zapravo religija je sva usmjerena na samoubojstvo,ona je ne-dunjalucka jer
zivot neki pravi ,zapocinje na koncu zivota (dunjaluckog).To samoubojstvo je siroko postavljeno kao ideoloski lajtmotiv i to samoubojstvo
citavih kolektiva.Svi su motivi religija eshatoloski ,ispunjavaju se tek nakon svrsetka zivota .Zar Budizam ne uci i u mahajani i u hinajani
da je krajnji cilj ne vratiti se (kroz stapanje sa nirvanom) u vjecni krug umiranja i radjanja ?! Religija poziva na samoubojtsvo samo su pozivi
suptilni i promicu se kroz krajnje ciljeve a oni su po pravilu s onu stranu zivota ( u smrti).
da apsurd zivota...glavni motiv Mita o Sizifu..

no :D...mislim da malo banaliziras kada kazes da je suptilna poruka vecine vjera samoubojstvo..
vecina svetih knjiga cak sadrzi i veoma jasne recenice gdje direktno osudjuje samoubojstvo...i vrlo jasne recenice gdje s druge strane podrzava stalnu borbu i prevazilazenje zivotnih teskoca - testove na koje nailazimo...
krcanstvo se bazira na motivu pacenika...koji izdrzava sve nevolje i nesrece koje mu se desavaju
da ne nabrajam druge primjere proroka koji su prosli i prezivjeli iskusenja..
x0z0y0

#6 Re: Samoubojstvo

Post by x0z0y0 »

[Matrix] wrote: neke religije kao hinduizam naucavaju (bhagavad-gita) da nema zapravo umiranja i radjanja da je krajnja stvarnost dusa.nerazorna kako
kaze "vlazi susi nepodlozna ne umire kada tijelo umire".Visnu inkarnacija (Krisna) daje savjet Ardjuni u istom epu,da se bori jer kako rece
Bog :"ja sam njih sve odavno pobio,varas se ako mislis da ti ubijas...".Uticaj platonizma u abrahamskim religijama ocituje se u temi raja
i pakla pa se i samoubojstvo promatra na razini te teme.istocne religije su bez platonizma (bez raja i pakla) pa se i samoubojtsvo ne razmtra
kroz kaznu i nagradu zapravo japanci uvode samoubojstvo kao castan cin priznanja odgovornosti ili zrtvovanja za cara (koji je bozanstvo).
hocu reci odgovor nije za i protiv,vec je odgovor sta postojeca kultura vidi kao odgovor.
ok ...naredni pasos mi daje jasniju sliku stava

slazem se

ne postoji za i protiv...

a opet s druge strane :D postoji taj bioloski urodjeni ...GEN..za prezivljavanje

smatrate li da su judi koji se odluce na samoubojstvo mentalnoporemeceni?
da li su rodjeni bez gena za prezivljavanje ili...?
biolog

#7 Re: Samoubojstvo

Post by biolog »

Islam strogo zabranjuje ovu nakaradnu pojavu,(osim u nuždi) pa ova pojava nije prisutna u biljnom i životinjskom svijetu jer oni rade ono što im je naređeno! :zzzz:
Gaia

#8 Re: Samoubojstvo

Post by Gaia »

oni koji odluce da ne mogu vise upravljati svojim zivotom te krenu pazljivo i metodicno planirati svoju smrt, trebaju potraziti pomoc sto prije! neka znaju da samoubistvom nece zavrsiti ‘kod kuce”. gdje god misle da ce samoubistvom zavrsiti, neka znaju da se nece vratiti ‘kuci’.

ovaj zivot jeste vid iluzije, ali ako ga napustimo prije vremena, iz pogresnih razloga, naci cemo se u mracnijem dijelu iluzije. izazovi koji nas tu cekaju su daleko gori od zivotnih izazova. zato, ostavite se mracnih razmisljanja i pilula i pozovite prijatelja!
Luce

#9 Re: Samoubojstvo

Post by Luce »

smatrate li da su judi koji se odluce na samoubojstvo mentalnoporemeceni?
da li su rodjeni bez gena za prezivljavanje ili...?[/quote]

Ne smatram da su svi ljudi koji se odluce na samoubistvo poremeceni. Svi smo mi iskusili momenat koji nam se ucini totalno crn i bezizlazan a koji zavisno od vlastite filozofije i vjerovanja svako od nas prebrodi na svoj nacin...mislim da je to samo momenat pomracenja uma a potencijalni samoubica nije svjestan da je taj crni momenat samo momenat i da ce da prodje...
Naravno ovdje ne iskljucujem samoubistvo kao posljedicu mentalne bolesti.
[Matrix]

#10 Re: Samoubojstvo

Post by [Matrix] »

Gaia wrote:oni koji odluce da ne mogu vise upravljati svojim zivotom te krenu pazljivo i metodicno planirati svoju smrt, trebaju potraziti pomoc sto prije! neka znaju da samoubistvom nece zavrsiti ‘kod kuce”. gdje god misle da ce samoubistvom zavrsiti, neka znaju da se nece vratiti ‘kuci’.

ovaj zivot jeste vid iluzije, ali ako ga napustimo prije vremena, iz pogresnih razloga, naci cemo se u mracnijem dijelu iluzije. izazovi koji nas tu cekaju su daleko gori od zivotnih izazova. zato, ostavite se mracnih razmisljanja i pilula i pozovite prijatelja!
da,ali ti zapravo ne znas kuda sve to vodi bilo a je zivot u pitanju bilo smrt.ponudi neke argumente iz religijske tradicije koj pripadas
ako si ateista sigurno ih opet mozes iznaci.Dakle,ti smatras da je samoubojstvo nekakva vrsta mracnjastva i to sasvim neodredjena.
Kako to da zivot i pored golemih patnji koje nosi zapravo malo ko smatra mracnjastvom ?! Ja sam ponudio argumnete koji zorno govore
da abrahamske religije zbog "ugradjenog" platonistickog rezona o raju i paklu imaju sasvim negativno smtranje samoubojstva a da ga one
same zapravo poticu .Oblike samoubistava ,kao vrste politicke poruke i terora trenutno jedino imate u Islamu i Hinduizmu (tamili mislim)
.Medjutim pravo je pitanje kako ti pojedinci iznalaze objasnjenja koja moraju biti iznimno snazna da se prevlada barijera zivot-smrt ?!
[Matrix]

#11 Re: Samoubojstvo

Post by [Matrix] »

"smatrate li da su judi koji se odluce na samoubojstvo mentalnoporemeceni?
da li su rodjeni bez gena za prezivljavanje ili..."
Neznam da postoje geni koji disponiraju za samoubojstvo,ali studija E.Durkheima koja
nosi naziv teme o kojoj govorimo da se u veoma velikom procentu drustvo a pojavljuje
kao uzrok samoubojstava i to na vrlo razlicite nacine.s jedne strane pojedinac moze
biti cvrsto integriran u neku grupu (vojska) i zarad dobra skupine on se zrvtuje na
bojnom polju ,kako se kaze "samoubilcka akcija".S druge strane u moderno drustvo
je "usamljena gomila" pa se u toj gomili nadju oni koji ne mogu otrpiti svoj polozaj
u grupi i odluce se pobjeci od tog problema kroz "samoubojstvo".
dakle civlizirani svijet se pojavljuje kao kataklizma za pojedine ljude ali njihova
bolest je socijalne prirode a ne organske i psihicke.Kolektivi su ti koji odredjuju
kako se zivi i umire a ne individua sa svojom psihologijom.

Studija koju sam pomenuo,E.Durkheim :"Samoubojstvo" postoji kod nas u prevodu
kao knjiga i vjerovatno je najveca i najobimnija te vrste ikad napravljena.
Gaia

#12 Re: Samoubojstvo

Post by Gaia »

[Matrix] wrote:
Gaia wrote:oni koji odluce da ne mogu vise upravljati svojim zivotom te krenu pazljivo i metodicno planirati svoju smrt, trebaju potraziti pomoc sto prije! neka znaju da samoubistvom nece zavrsiti ‘kod kuce”. gdje god misle da ce samoubistvom zavrsiti, neka znaju da se nece vratiti ‘kuci’.

da,ali ti zapravo ne znas kuda sve to vodi bilo a je zivot u pitanju bilo smrt.ponudi neke argumente iz religijske tradicije koj pripadas
ako si ateista sigurno ih opet mozes iznaci.Dakle,ti smatras da je samoubojstvo nekakva vrsta mracnjastva i to sasvim neodredjena.
Kako to da zivot i pored golemih patnji koje nosi zapravo malo ko smatra mracnjastvom ?! Ja sam ponudio argumnete koji zorno govore
da abrahamske religije zbog "ugradjenog" platonistickog rezona o raju i paklu imaju sasvim negativno smtranje samoubojstva a da ga one
same zapravo poticu .Oblike samoubistava ,kao vrste politicke poruke i terora trenutno jedino imate u Islamu i Hinduizmu (tamili mislim)
.Medjutim pravo je pitanje kako ti pojedinci iznalaze objasnjenja koja moraju biti iznimno snazna da se prevlada barijera zivot-smrt ?!
ne znam na osnovu cega si uzimas za pravo da sudis o tome koliko i sta ja ili neko drugi, koga apsolutno ne poznajes, znamo ili ne znamo. :?
'argumente' koje sam nudis su polovno znanje; hocu reci usvajas tudja misljenja. tako, sto se mene tice, nisi nam nista konkretno rekao. a i pogresno, uvidjam, interpretiras moj rijeci.
[Matrix]

#13 Re: Samoubojstvo

Post by [Matrix] »

Gaia wrote:
[Matrix] wrote:

ne znam na osnovu cega si uzimas za pravo da sudis o tome koliko i sta ja ili neko drugi, koga apsolutno ne poznajes, znamo ili ne znamo. :?
'argumente' koje sam nudis su polovno znanje; hocu reci usvajas tudja misljenja. tako, sto se mene tice, nisi nam nista konkretno rekao. a i pogresno, uvidjam, interpretiras moj rijeci.
nepotrebno dramis stvarno.Procitaj svoj post ponovo,nikavih ni svojih ni tujdih argumenata nema,samo magnovenje i metafore,bez uvrede.
tema i jeste vezna za misljenja koja su izvan nas,za stav religije,znanosti,ja ne mogu prozvoljno "iz sebe" navoditi vec se drrzim
cinjenica do kojih su drugi dosli.ovo je forum i svi navodi su povrsni jer ovo i nije znanstveni diskurs.Nema potrebe za
ljutnjom svaka kritika je dobro dosla.evo ako je potrebo,moje izvinjenje ali je suvisno jer kritike nisu uvrede bar ih ja
tako ne dozivljavam.
Gaia

#14 Re: Samoubojstvo

Post by Gaia »

[quote=Matrix]nepotrebno dramis stvarno.Procitaj svoj post ponovo,nikavih ni svojih ni tujdih argumenata nema,samo magnovenje i metafore,bez uvrede.
tema i jeste vezna za misljenja koja su izvan nas,za stav religije,znanosti,ja ne mogu prozvoljno "iz sebe" navoditi vec se drrzim
cinjenica do kojih su drugi dosli.
ovo je forum i svi navodi su povrsni jer ovo i nije znanstveni diskurs.Nema potrebe za
ljutnjom svaka kritika je dobro dosla.evo ako je potrebo,moje izvinjenje ali je suvisno jer kritike nisu uvrede bar ih ja
tako ne dozivljavam.[/quote]

ne volim dramu, nikako. mada, mozda sam prenaglila. :)
a kritika, ako je konstruktivna, je uvijek pozeljna.
...

zasto ne mozes iz sebe navoditi?
mozes li osjetiti svoju nutrinu, sta ti ona kaze, dok razmisljas o ovoj temi?
uzimas li sebe kao autoritet ili je to uvijek izvan tebe?
i kojih se cinjenica drzis?
ArTeMiDa

#15 Re: Samoubojstvo

Post by ArTeMiDa »

biolog wrote:Islam strogo zabranjuje ovu nakaradnu pojavu,(osim u nuždi) pa ova pojava nije prisutna u biljnom i životinjskom svijetu jer oni rade ono što im je naređeno! :zzzz:
Koja to nuzda opravdava samoubojstvo?
Po vjeri, sto je i moje licno misljenje nijedan
razlog nije dovoljan za suicid
sancica

#16 Re: Samoubojstvo

Post by sancica »

Sve religije i vjere zabranjuju samoubistvo, to je tezak harram /grijeh, jer je zivot Dar od Allaha dz.s.. Medjutim, danas je sve vise samoubistava...zasto...depresije,glad,neshvacenost,manjak svega i ljudi ako nisu iskreni vjernici se nemogu jednostavno nositi s tim bremenom. Ako je insan vjernik, sve lakse podnosi, jer zna da je sve od Allaha dz.s i da je sve ISKUSENJE, nas sabur je na ispitu svaki dan.
Jednom sam cula jednu izreku koja glasi: ako vidis covjeka da hoce da se ubije .....- pridji mu i pomozi mu.. :D
najbolje je da mi nikom ne pomazemo u tim stvarima :-)
travar

#17 Re: Samoubojstvo

Post by travar »

sancica wrote:Sve religije i vjere zabranjuju samoubistvo, to je tezak harram /grijeh, jer je zivot Dar od Allaha dz.s.. Medjutim, danas je sve vise samoubistava...zasto...depresije,glad,neshvacenost,manjak svega i ljudi ako nisu iskreni vjernici se nemogu jednostavno nositi s tim bremenom. Ako je insan vjernik, sve lakse podnosi, jer zna da je sve od Allaha dz.s i da je sve ISKUSENJE, nas sabur je na ispitu svaki dan.
Jednom sam cula jednu izreku koja glasi: ako vidis covjeka da hoce da se ubije .....- pridji mu i pomozi mu.. :D
najbolje je da mi nikom ne pomazemo u tim stvarima :-)
Dobar :D
Nego pade mi na pamet, neku veče na pinku slučajno prebacim, kad ZF!
Između ostalog nakav ublehaš (najblaži opis), govori, nešto o raznošenju explozivom i između ostalog kaže kao on ima pravo da se raznese on će se ranijeti...., jer to njegova vjera dozvoljava, i onda ide napomena da je on musliman!
Tada sam prebacio, jer fakat.... :-?
Eto ako je OT ne zamjerite!
Što se mene tiče, lično, islam zabranjuje samoubistvo pod bilo kakvim okolnostima, i to mi je sasvim dovoljno!
Negdje sam čitao, da je u vrijeme Muhammeda a.s. jedan od vojnika (mislim) bio teško ranjen da nije mogao da podnese bolove, tako je sam sebi skončao život mačem!
Kada je bila dženaza Muhammed a.s je rekao da je on jedan od stanovnika vatre!
Ne znam napamet hadis, pa halalite!
Shanti

#18 Re: Samoubojstvo

Post by Shanti »

Jedna od tema koja me, povremeno, intrigira u različitim periodima mog života, u manjoj ili većoj mjeri. Vidim gore postove o teatru apsurda i sl... Nedavno sam imala priliku čitati nešto iz indijske filosofije/religije... autora Paramahansa Yoganande... On piše kako je život na Zemlji 'dar' čovjeku, da se tako izrazim, i da u tom životu čovjek ima izvjesne 'zadatke'. Suicid se, da parafraziram, razmatra kao nevjerovanje u Božansko i ne spada u smrtni grijeh, no... šta biva nakon prolaska kroz ta vrata smrti s osobama koje se koknu... Uopšte, prema tim indijskim tradicijama, Hindi učenjima, reinkarnacijskim procesom osoba koja se koknula morala bi nekad u budućnosti opet doći u kakvu sličnu situaciju i već jednom je nadvladati. Za razliku od nekih koji gore navode kako je suicid kukavičluk, ne bih se složila s tim. Treva stisnut petlju i okačit se o omču. No, nije ni hrabrost kako je, zapravo, pokušaj definitivnog bijega iz sadašnjosti. Mislim da bi se ljudima koji imaju taj poriv trebalo pomoći da nadvladaju taj jad u sebi i da, ipak, preminu prirodnom smrću...
sancica

#19 Re: Samoubojstvo

Post by sancica »

Da li su samoubojice hrabri time sto ce rijesiti sve probleme ako se ubiju??? Da li na sekundu pomisle da ce tim cinom mozda napraviti i ostaviti vece probleme svojim najblizim?
Kako se osjeca npr. djete ako mu se otac ubije??' Da li je taj otac rijesio probleme ili je prouzrokovao jos vise problema??? Da li ce to dijete imati trajne traume i komplekse od tog ocevog "hrabrog" cina? Da li ce se porodica lakse prehraniti ako hrabra "glava porodice" digne ruku na sebe?
To su kukavice koji nisu u stanju da se bore protiv problema.
Nema insana na dunjaluku koji nema problema, sve su to iskusenja a valja nam iskusenja, probleme i nevolje rijesiti na najbolji nacin.
Tim ljudima treba pomoci, zato postoje psihijatri, razne ustanove, ali na zalost,takve osobe skoro nikad neposjecuju takve ustanove jer misle da im nije potrebna pomoc.
Nek nam se svima Uzviseni Gospodar smiluje i nestavlja na teska iskusenja,Amin
Shanti

#20 Re: Samoubojstvo

Post by Shanti »

Lijep komentar sancice, no vrlo je to nezgodno kad se udje u individualni zivot. To npr. oko hrabrosti i posljedica na djecu i familiju. Evo - protu - primjer: covjek imao karcinom orbite (ocna duplja) kojije strahovitom brzinom metastazirao i prijetio mu strahovitim patnjama, kao i porodici mu. Ubio se. Sin, doktor, razumio je sta si je prekratio i pomogao je i majci da to proguraju. Ne opravdavam, no niti ne osudjujem ocev cin. Jedino, da to nije pocinio uslijedile bi godine stravicne patnje za cijelu obitelj, neminovno. Ovo se u psihijatriji podvodi pod tzv. bilansno samoubistvo. Ma, gadna tema, vrlo licna za svakog samoubicu. A da ne dodju po strucnu pomoc nije bas istina... Samo kad bi se svakom moglo pomoci, no tako nije sudjeno...
Lp
Post Reply