Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zlatiborka

#1 Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by zlatiborka »

Tragedija u Velikoj Kladuši zbog nemarnog odnosa vlasti

Piše: Asaf BEČIROVIĆ
21/05/08

Ubio se Zlatko Mahić, bivši logoraš

U subotu, 17. maja prijepodne, od prijatelja je uzeo šteku cigareta i sok. Rekao je: “Nikad ti ja ovo, jarane, neću platiti“ i otišao kući. Pretpostavlja se, najprije je zapalio cigaretu, potom aktivirao ručnu bombu i raznio se njome.

Zove se Zlatko Mahić. Bivši je logoraš i prijeratni policajac iz Todorova, općina Velika Kladuša. Proveo je pola godine u zloglasnim logorima Fikreta Abdića. Potom obolio od posttraumatskog stresnog sindroma (PTSP). Imao je 36 godina. Neoženjen. Nije ostavio oproštajno pismo. Jeste devedesetogodišnju majku.

Životinjarenje

“Živio je od 150 KM mjesečno, a ni njih nije primio već tri mjeseca. To je ona pomoć za nezaposlene demobilisane borce. Naprosto, nismo mu mogli pomoći“, jada se Alija Feriz, predsjednik Saveza logoraša općine Velika Kladuša.

I velikokladuški su logoraši, podsjetimo, u borbi za svoja prava 9. maja došli protestirati pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu. Vlada im je za doček spremila željeznu ogradu i specijalni odred policije.

“Dakle, naša organizacija ne može materijalno pomoći logoraša. Nedavno sam bio i kod Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, tražio da nam materijalno pomogne. Tražio sam i da pomogne da iskopamo masovnu grobnicu u Petrovoj Gori gdje, je pretpostavljamo, ukopano 30-36 naših ubijenih logoraša. Ništa! Nije u njegovoj nadležnosti“, priča Feriz.

Mahićevo samoubistvo jeste prvi suicid logoraša u Velikoj Kladuši, ali nastavi li se ovako, okrenu li logorašima baš svi leđa, neće, misli Feriz, Zlatkovo samoubistvo biti i posljednje.

“Ako se, ne dao Bog, i ja od­lučim raznijeti bombom, prije toga ću pobiti deset funkcionera“, siguran je Feriz.

Vlast

Smrt Zlatka Mahića, poručuje Feriz, trebalo bi da je opomena vlastima, jer “logorašima je dogorjelo do nokata“. No, nije samo logorašima do nokata dogorjelo. U posljednje tri godine, kaže statistika Saveza demobilisanih boraca FBiH (SDBFBiH), ubilo se preko 1.680 boraca.

Asim M. je jedan od njih. Danas je godišnjica njegova samoubistva. Najprije se pokušao raznijeti bombom. Nije uspio. Onda je dopuzao do šupe i stavio si štrik oko vrata.

Nisu se ti borci, objašnjavao je svojevremeno Mehmed Šišić, predsjednik SDB, “sami ubili, nego ih je ubila neimaština“.

Vlast se, dakako, boraca sjeti pred izbore. Obećaju im kule i gradove pa slažu. I tako do slijedećih izbora.

OSLOBODJENJE, 21.05.2008.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Strasno, nemam komentara.......
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by mIRCerka »

zlatiborka wrote:
“Ako se, ne dao Bog, i ja od­lučim raznijeti bombom, prije toga ću pobiti deset funkcionera“, siguran je Feriz.
Jos ce ga sad uhapsiti radi prijetnje...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by Truba »

mIRCerka wrote:
zlatiborka wrote:
Jos ce ga sad uhapsiti radi prijetnje...
policija je efikasna samo kod verbalnih prijetnji

a kad se nešto desi... mole građane... dok oni spavaju po uredima
popajic

#4 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by popajic »

U posljednje tri godine, kaže statistika Saveza demobilisanih boraca FBiH (SDBFBiH), ubilo se preko 1.680 boraca.
Kad ih je trebalo gurati u vatru bili su dobri.Da danas izvrse masovno samoubistvo ne bi vlast ni trepnula.Sad su im balast koji bi mogao i ruznu koju reci o ovim sto su nas uzjahali.Bas sramota!
mIRCerka

#5 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by mIRCerka »

popajic wrote:
U posljednje tri godine, kaže statistika Saveza demobilisanih boraca FBiH (SDBFBiH), ubilo se preko 1.680 boraca.
Kad ih je trebalo gurati u vatru bili su dobri.Da danas izvrse masovno samoubistvo ne bi vlast ni trepnula.Sad su im balast koji bi mogao i ruznu koju reci o ovim sto su nas uzjahali.Bas sramota!
Iskrena da budem, ja ne razumijem ove demobilisane borce, zasto sada sute i trpe, u najgorem slucaju bleje, a kad je trebalo ginuti, ginuli su...
zasto se ne dignu i nekome ne JM , pa da vidis onda ...
znam, uzaludno se nadam da ce BiH opet braniti ovi ljudi...
popajic

#6 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by popajic »

Postao/la mIRCerka dana 21/05/2008 11:12

popajic je napisao/la:

Iskrena da budem, ja ne razumijem ove demobilisane borce, zasto sada sute i trpe, u najgorem slucaju bleje, a kad je trebalo ginuti, ginuli su...
Pa,to ti je naravoucenje ovoj sada omladini kako se tretiraju rodoljubi.Nedaj boze da se ikad opet zakuha,ko bi s ponosom isao u prve redove? Da se,ako prezivi neprijatelja,mora od jada i bijede sam ubiti !
A i mi smo nekakvi beznadezni postali...valjda nas ovi "nasi" ljigavci ubijaju svakodnevno u pojam pa popustamo...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#7 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by Latina »

Stvarno ne znam sta bih rekla. Koliko je samo bijesa bilo u tom cinu, strasno.
U posljednje tri godine, kaže statistika Saveza demobilisanih boraca FBiH (SDBFBiH), ubilo se preko 1.680 boraca

Ovo je zbilja porazavajuci podatak i mediji se istim moraju pozabaviti. Toliko beznadja od tolikog broja ljudi je krajnje nedopustivo. Ovaj podatak govori vise nego tomovi predizbornih supljiranja. Drzava nije zakazala samo na ekonomskom, vec i na zdravstvenom i socijalnom planu.

Dobro otvorite oci i dobro razmislite kako dalje. Nasa sudbina je trenutno poprilicno siva, da li ce dobiti nijanse ruzicaste ovisi od sviju nas. Mi smo kao ljudi odgovorni jedni za druge i moramo naci put naprijed.

Alternativa je - da oguglamo na ovakve vijesti.
pitt

#8 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by pitt »

mIRCerka wrote:
popajic wrote:
nisu borci jedini sto sute i trpe....i koji bi se treebali dici. nije puno bolje ni studentima, penzionerama, neosiguranim i redovno ponizavanim radnicima......a svi trpe.
mIRCerka

#9 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by mIRCerka »

pitt wrote:
nisu borci jedini sto sute i trpe....i koji bi se treebali dici. nije puno bolje ni studentima, penzionerama, neosiguranim i redovno ponizavanim radnicima......a svi trpe.
s tim da ja boracku populaciju smatram populacijom koja je najvise izgubila a dobila shipak... pa je njima nekako prelivanje case blizu...

a sto se studenata tice...gdje su silna tijela kad se ljudi bore? NA KAFI...
anais_nin

#10 Re: Samoubojstva bivsih boraca i logorasa - sramota vlasti

Post by anais_nin »

Latinica wrote:Stvarno ne znam sta bih rekla. Koliko je samo bijesa bilo u tom cinu, strasno.
U posljednje tri godine, kaže statistika Saveza demobilisanih boraca FBiH (SDBFBiH), ubilo se preko 1.680 boraca

Ovo je zbilja porazavajuci podatak i mediji se istim moraju pozabaviti. Toliko beznadja od tolikog broja ljudi je krajnje nedopustivo. Ovaj podatak govori vise nego tomovi predizbornih supljiranja. Drzava nije zakazala samo na ekonomskom, vec i na zdravstvenom i socijalnom planu.

Dobro otvorite oci i dobro razmislite kako dalje. Nasa sudbina je trenutno poprilicno siva, da li ce dobiti nijanse ruzicaste ovisi od sviju nas. Mi smo kao ljudi odgovorni jedni za druge i moramo naci put naprijed.

Alternativa je - da oguglamo na ovakve vijesti.
tuzno je, jadno i zalosno sto 13 godina nakon zavrsetka rata mi jos uvijek nismo u stanju cak ni staviti na dnevni red problem posttraumatskog sindroma medju stanovnistvom BiH, a kamoli pricati o drasticnom porastu broja samoubistava generalno medju populacijom, a posebno medju borcima :( jer ako se prizna da imamo problem, onda ce se morati traziti solucija i to na drzavnom nivou, a to iziskuje i materijalne i ljudske (strucne) resurse, sto znaci samo jos jedna prilika da na vidjelo ispliva nedostatak kompetencije mnogih koji se trenutno nalaze na tim pozicijama :roll: tako da sve se svodi na onu dubiozinu SHUTI I TRPI :( :sad:
Post Reply