ova je dobraCiCiban wrote:sepuku je dobar primjer .. tehnicki lici na samoubistvo.. ali ne predstavlja bijeg od zivota zbog patnji..vec nedostatak straha od smrti
SAMOUBISTVO
-
Superbalija
-
Superbalija
#27 Re: SAMOUBISTVO
Soul_Sista wrote:ne bas ali nesto mi tema pade na pamet...Superbalija wrote:samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
Jesi ti to razmisljao o![]()
-
Superbalija
#28 Re: SAMOUBISTVO
neka jarane planiram da umrem od pretjeranog konzumiranja alkohola i opojnih drogarajvosa wrote:Superbalija wrote:samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
Hajde oprobaj pa nam javi ...
-
BigusDickus
Niko se ne ibreti ni kad se napise kako Tito i partizani nisu "dovrsili posao", tj. pobili i na Goli otok poslali sve koji drugacije razmisljaju, pa onda valjda nema razloga ni da ovakve izjave pobude previse paznje.
Eto, ja se (blago receno) ne slazem sa navedenom tvrdnjom... ali, s obzirom da ovaj nick vidim prvi put, a svakakvi "padobranci" znaju doci cisto da bi provocirali i tako se samozadovoljili... uredno sam ukljucio "ignore" i nastavio vrtiti tockic na misu...
Eto, ja se (blago receno) ne slazem sa navedenom tvrdnjom... ali, s obzirom da ovaj nick vidim prvi put, a svakakvi "padobranci" znaju doci cisto da bi provocirali i tako se samozadovoljili... uredno sam ukljucio "ignore" i nastavio vrtiti tockic na misu...
- pitt
Da se na to ibretim svaki dan....smederevo bi mi bilo na obje straneA wrote:Meni je nevjerovatno da se na ovo niko ne ibreti... Nije problem u gluposti "samoubojice nisu samoubojice", nego u smislu cijele recenice i te tvrdnje koja nikom nije zasmetala.claybrain wrote:bombasi samoubojice nisu samoubojice, to su shehidi jer se bore za allaha protiv nevjernika koji napadaju muslimane zbog njihovih ispravnih vjerovanja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
majstore partizani većinom nisu vjerovali u boga pa mi nije čudno što su ubijali ... ali me čudi da ubijaju oni koji vjeruju u bogaBigusDickus wrote:Niko se ne ibreti ni kad se napise kako Tito i partizani nisu "dovrsili posao", tj. pobili i na Goli otok poslali sve koji drugacije razmisljaju, pa onda valjda nema razloga ni da ovakve izjave pobude previse paznje.
a ne opravdavam ni prve ni druge...
-
Lojo_Hasanovic
Kao i gledanje onog Pinka, cirkuza od televizije!Zadig wrote:gledanje Hayata, citanje avaza i fatmira, pustanje cetnickih pjesama na ferhadiji....CiCiban wrote:sta se sve smatra samoubistvom? ..?
-
Bird
#35 Re: SAMOUBISTVO
U Katoličkoj Crkvi se jedno vrijeme nije mogao održati sahrana ononme tko izvrši samoubistvo, ali se posebno za njega molilo da ga Bog dovede u Kraljevstvo vječno na način koji je samo Njemu moguć.Superbalija wrote:samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
-
Bird
Iz Katekizma katoličke Crkve:
SAMOUBOJSTVO
2280 Svatko je za svoj zivot odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar zivota. Mi smo duzni prihvacati zivot sa zahvalnoscu i cuvati ga njemu na cast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici zivota koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolazemo.
2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom covjekovu nagnucu da cuva i trajno odrzi svoj zivot. Samoubojstvo se tesko protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijedja ljubav prema bliznjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi zivoga Boga.
2282 Ako je pocinjeno s namjerom da posluzi za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se takodjer opterecuje tezinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu.
Ozbiljni psihicki poremecaji, tjeskoba ili tezak strah od iskusenja, trpljenja ili mucenja mogu ublaziti samoubojicinu odgovornost.
2283 Ne treba ocajavati glede vjecnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im moze, putovima koji su samo njemu znani, pruziti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli zivot.
SAMOUBOJSTVO
2280 Svatko je za svoj zivot odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar zivota. Mi smo duzni prihvacati zivot sa zahvalnoscu i cuvati ga njemu na cast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici zivota koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolazemo.
2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom covjekovu nagnucu da cuva i trajno odrzi svoj zivot. Samoubojstvo se tesko protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijedja ljubav prema bliznjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi zivoga Boga.
2282 Ako je pocinjeno s namjerom da posluzi za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se takodjer opterecuje tezinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu.
Ozbiljni psihicki poremecaji, tjeskoba ili tezak strah od iskusenja, trpljenja ili mucenja mogu ublaziti samoubojicinu odgovornost.
2283 Ne treba ocajavati glede vjecnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im moze, putovima koji su samo njemu znani, pruziti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli zivot.
-
Tariq_rambo
Otići na Trg bana Jelačića, popet se na onog konja i dreknuti se tri puta SRBIJA,SRBIJA, SRBIJA.
Mislim da bi tad samoubistvo bilo dozvoljeno.

Mislim da bi tad samoubistvo bilo dozvoljeno.
-
ace ventura
imao sam slicno iskustvo, samo nije bilo na trgu bana jelacicaTariq_rambo wrote:Otići na Trg bana Jelačića, popet se na onog konja i dreknuti se tri puta SRBIJA,SRBIJA, SRBIJA.
Mislim da bi tad samoubistvo bilo dozvoljeno.![]()
![]()
moj jaran se stalno dernjao srbija, srbija, a sto je najbolje, frajer je hrvat
al eto, samoubistvo nije uspjelo
ili je mozda sesto culo snimljeno po mojoj zivotnoj prici
-
digger
Dobro si ime izabrao: Mozak od ilovace! Potpuno ti pristaje.claybrain wrote:bombasi samoubojice nisu samoubojice, to su shehidi jer se bore za allaha protiv nevjernika koji napadaju muslimane zbog njihovih ispravnih vjerovanja.
-
Zadig
Digger ba, nestalo struje u njegovom selu pa decko lupa po tastaturidigger wrote:Dobro si ime izabrao: Mozak od ilovace! Potpuno ti pristaje.claybrain wrote:bombasi samoubojice nisu samoubojice, to su shehidi jer se bore za allaha protiv nevjernika koji napadaju muslimane zbog njihovih ispravnih vjerovanja.
-
opetovanje:)
-
halo
Vi odoste na drugu temu Terorizam ,a takav nacin djelovanja tj samoubistva za neke druge ciljeve je prisutan neovisno o religiji svudaAlfons Kauders wrote:Pa dobro, al nisu uvijek turisti i neduzni zrtve, jesu u vecini slucajeva, ali ima i tu izuzetaka, kada su ciljevi vojni.A wrote:Lijepo pise - SVOJE. Nigdje ne kaze "neduznih ljudi, djece, slucajnih prolaznika, turista". To vam je, da znate, zlocin.zapadnjak wrote:"Krećite u boj, bili slabi ili snažni, i borite se na Allahovu putu zalažući imetke svoje i živote svoje! To vam je, da znate, bolje! " sura 9. - ajet 41.
Uostalom zlocini u Palestini, Ceceniji, Iraku nemaju toliko veze s vjerom i Bogom, ni na jednoj ni na drugoj strani, vec sa brutalnoscu sukobljenih strana, prije svega nadmocnijeg okupatora, pa napadnuti taj vid otpora vide kao jedini efikasni nacin borbe.
Kamikaze su nesto drugo u odnosu na samoubistvo clasic gdje se covjek ne cineci nikome drugom nikakvu patnju i bol rastaje od zivota klasicnim harakiri tj ubija sam sebe. Neko kaze da su to veoma hrabri ljudi a ja mislim da su to veoma labilne osobe dali bi vi izvrsili samoubistvo ako napr.vidite da cete pasti u ruke neprijatelju koji ako te uhvati ima da te muci i svirepo ubije ??????????
-
digger
#46 Re: SAMOUBISTVO
Ja ostro protestujem zbog ovakve protekcije!Bird wrote:U Katoličkoj Crkvi se jedno vrijeme nije mogao održati sahrana ononme tko izvrši samoubistvo, ali se posebno za njega molilo da ga Bog dovede u Kraljevstvo vječno na način koji je samo Njemu moguć.
-
Conjuror
#47 Re: SAMOUBISTVO
Ja mislim da ti trebas da se upucas.Superbalija wrote:samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
-
emir razanica
onaj ko izvrsi samoubistvo misli da je rjesio svoj problem,medjutim istina je upravo suprotna.on je upao u belaj odakle se mozda nikad nece izvuci,jer smrt nije kraj!!!!!!!!!!!!
-
mostarac
not the endemir razanica wrote:onaj ko izvrsi samoubistvo misli da je rjesio svoj problem,medjutim istina je upravo suprotna.on je upao u belaj odakle se mozda nikad nece izvuci,jer smrt nije kraj!!!!!!!!!!!!
not the end
oh my children
death is not the end
"Nick Cave"