SAMOUBISTVO

Rasprave o vjerskim temama.
Superbalija

#1 SAMOUBISTVO

Post by Superbalija »

samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
CiCiban

Post by CiCiban »

sta se sve smatra samoubistvom? ..?
Zadig

Post by Zadig »

CiCiban wrote:sta se sve smatra samoubistvom? ..?
gledanje Hayata, citanje avaza i fatmira, pustanje cetnickih pjesama na ferhadiji....
rumenko

Post by rumenko »

otici na koncert Cece....baciti kesu smeca kroz prozor...potpisati dejtonski sporazum...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

S obzirom na broj samoubistava na ovim nasim prostorima, mora da pod odredjenim okolnostima, ljudi nadju da im je to jedini izlaz. Pa jos ako se uzme u obzir siroko rasprostranjen PTSD... :roll:
CiCiban

Post by CiCiban »

da..ili nesto ovakvo mozda..
'Mozda bi mogao da mi dozvolis da razgovaram sa svojim klijentom'', odgovori Dirk.
''Tvojim klijentom, a? Pa dobro. Zasto ne razgovaras sa njim? Bas me interesuje sta imas da mu kazes.''
Dirk se malo sabrao i usao u sobu u stanju potpune prisebnosti koja je trajala samo par sekundi..

Veci dio njegovog klijenta jedio je zavaljen u udobnoj fotelji ispred muzickog stuba. Fotelja je bila postavljena u optimalnu poziciju za slusanje muzike- udaljena od zvucnika skoro duplo vise nego sto je bila razdaljina izmedju njih, sto je generalno smatrano idealnim za stereo ugodaj.
Izgledao je opusteno, sa prekrstenim nogama i polupraznom soljiom kafe koja je stajala pored, na stocicu. Pa ipak, njegova glava je zalosno stajala na sredini ploce koja se vrtila na gramofonu. Rucica gramofona bila je priljubljena uz vrat, zbog cega je igla bila prinudjena da se stalno vrti po istom zljebu na ploci. Kako se glava vrtila izgledalo je da na svakih otprilike 1,8 sekundi upucuje Dirku jedan pogled pun prekora koji kao da govori '' Je l' vidis sta se desava kad ne dodes na vrijeme?'' Onda bi se glava ponovo okrenula ka zidu i vrtila, vrtila, vrtila ..da bi se ponovo okrenula ka Dirku sa jos vise prezira.

''Nemoj ga podici, podici, podici.''
Soba je lagano pocela da se ljulja oko Dirka i on se naslonio rukom na zid da bi je zaustavio.
'' Je l' postojala neka odredjena koju je trebalo da ucinis za svog klijenta?'' upita Gilks tiho, stojeci iza njega.
'' Hm, pa samo neka sitnica'', zvucao je Dirk nekako iscrpljeno. '' Nista sto bi bilo povezano sa ovim. On... hm... nije pominjao nista slicno. Nego posto vidim da vi momci imate ovjde dosta posla, bolje bi bilo da ja fino uzmem svoj honorar i odem. Rekao si da je ostavio koverat za mene?''
Dirk se spustio na malu drvenu stolicu koja je cucala iza njega i slomioo je.
Gilks mu je pomogao da se uspravi i naslonio ga uza zid. Na trenutak je izasao iz sobe i vratio ase noseci posluzavnik sa malim bokalom vode i casom. Sipao mu je malo voode u casu, odnio je do Dirka i prosuo mu je u lice.
'' Je l' bolje, a?''
'' Nije'', promumla Dirk, '' mogao bi makar da iskljucis gramofon.''
'' To je posao sudskih vjestaka. Ne smijem nista dirati dok ne dodu ti pametnjakovici. Mozda su ovo oni. Izadi malo u dvoriste da udahnes vazduh. Pridrzavaj se za ogradu i malo se saberi. I pokusaj da budes manje zelen u licu. Ta boja ti ne stoji bas najbolje.''
Gilks se okrenuo, onako umoran i bijesan i posao ka stepenicama da doceka pridoslice ciji glasovi su se culi od gore.
Ali, tada je zastao i jos nekoliko sekundi posmatrao glavu koja se strpljivo vrtila na gramofonskoj ploci.
''Znas'', rece na kraju '' ova mudroserska, snobovska samoubistva me jako zamaraju. Oni to rade samo da bi nekog nervirali.''
''Samoubistvo?'' iznenadio se Dirk.
Gilks je gledao naokolo.
'' Prozori su osigurani celicnim sipkama debelim oko centimetar i po. Vrata zakljucana iznutra kljucem koji je jos uvijek u bravi. Gomila namjestaja naslonjena na vrata s unutrasnje strane. Vrata koja vode u dvoriste zakatancena. Ni traga od nekog tunela. Ako je ovo ubistvo, onda je ubica obavio vraski dobar posao-sve fino ponovo zazidao i zakitovao prilikom odlaska.
Samo,.... svi zidovi su davno okreceni i zakitovani, farba je stara.''
''Ne, ne, ne. Niko nije izasao iz ove sobe niti je iko provaljivao u nju, osim nas, a ja sam prilicno siuran da mi ovo nismo uradili.''
''Nemam ja vremena da se petljam oko ovoga. Vrlo je ocigledno da je u pitanju samoubistvo i nemam namjeru da tracim policijsko vrijeme na ovog preminulog ovdje...
r_faruk

Post by r_faruk »

odakle je ovaj text
Soul_Sista

#8 Re: SAMOUBISTVO

Post by Soul_Sista »

Superbalija wrote:samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
Jesi ti to razmisljao o :shock: :D
claybrain

Post by claybrain »

bombasi samoubojice nisu samoubojice, to su shehidi jer se bore za allaha protiv nevjernika koji napadaju muslimane zbog njihovih ispravnih vjerovanja.
CiCiban

Post by CiCiban »

sepuku je dobar primjer .. tehnicki lici na samoubistvo.. ali ne predstavlja bijeg od zivota zbog patnji..vec nedostatak straha od smrti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

u nekim zemljama je samoubojstvo kažnjivo po zakonu... ne znam kakav je slučaj kod nas
CiCiban

Post by CiCiban »

:skoljka: cudi me da nije obratno.. s obzirom .. :P
Toozla

Post by Toozla »

claybrain wrote:
bombasi samoubojice nisu samoubojice
...bromna voda nije radioaktivna....bromna voda je malo radioaktivna... :D :D :D
rajvosa

#14 Re: SAMOUBISTVO

Post by rajvosa »

Superbalija wrote:samoubistvo je kako sam razumio zabranjeno i u islamu i krscanstvu. Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!

Hajde oprobaj pa nam javi ...
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Medjutim postoje li okolnosti gdje je samoubistvo opravdano? Sta vi mislite o tome?!
nema opravdanja u islamu za to koliko je meni poznato , sam sebe bacas u vtaru dzehennemsku na taj nacin
Zadig

Post by Zadig »

bombasi samoubojice nisu samoubojice....
ovo je za sada kandidat za TOP 5.

:lol:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Zadig wrote:
bombasi samoubojice nisu samoubojice....
ovo je za sada kandidat za TOP 5.

:lol:
Definitivno. :D

Mislim da se Bog ne bi ljutio kad bi se Radovan ubio...

@Komi - i kod nas je, pomaganje samoubici je krivicno djelo, a ukoliko je rijec o maloljetnoj osobi, tretira se na slican nacin kao ubistvo.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

komi wrote:u nekim zemljama je samoubojstvo kažnjivo po zakonu... ne znam kakav je slučaj kod nas
zadig, ova je jaca :lol: :lol: :lol:

PS.bas me interesuje kako ces covjeka koji se ubije kaznit :roll: :-)

:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

DonDavudes wrote:
komi wrote:u nekim zemljama je samoubojstvo kažnjivo po zakonu... ne znam kakav je slučaj kod nas
zadig, ova je jaca :lol: :lol: :lol:

PS.bas me interesuje kako ces covjeka koji se ubije kaznit :roll: :-)

Procitaj KZ, pa ces skontat o cemu je rijec.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

hajd, alfonse, ne rise ;) :oops:

priznaj da je velika razlika u načinu na koji ces kazniti pomagaca samoubice i covjeka koji se prostrijelio krsumom :oops: 8)
zapadnjak

Post by zapadnjak »

...samoubistvo nije opravdano u islamu ni pod kojim uvjetima, medjutim sehidske akcije u nekim podrucjima, tipa palestina, jesu dozvoljene, jer su izdate fetve od muslimankse uleme kojima se te akcije dozvoljavaju, a takodje ima vise ajeta koji podsticu muslimane da se bore zivotima svojim, npr

"Krećite u boj, bili slabi ili snažni, i borite se na Allahovu putu zalažući imetke svoje i živote svoje! To vam je, da znate, bolje! " sura 9. - ajet 41.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

DonDavudes wrote:hajd, alfonse, ne rise ;) :oops:

priznaj da je velika razlika u načinu na koji ces kazniti pomagaca samoubice i covjeka koji se prostrijelio krsumom :oops: 8)
Ja ne serem, vec samo ukazujem na ono sto pise u KZ-u, ako ti nesto od toga nije po volji zali se Parlamentu, ako ti sta nije jasno, idi do Karkina, nek ti to lijepo objasni. Pomagaci i podstrekaci se teoretski mogu kazniti, i to kaznom u visini one propisane za izvrsitelja djela. Kako se zakon provodi, to je druga stvar.

Rado bih ti sta od tog prepisao, al dao sam taj Sluzbeni list nekom liku isto tako nije skonto neke stvari, pa je trenutno haman u pritvoru... :D
Zadig

Post by Zadig »

zapadnjak wrote:...samoubistvo nije opravdano u islamu ni pod kojim uvjetima, medjutim sehidske akcije u nekim podrucjima, tipa palestina, jesu dozvoljene, jer su izdate fetve od muslimankse uleme kojima se te akcije dozvoljavaju, a takodje ima vise ajeta koji podsticu muslimane da se bore zivotima svojim, npr

"Krećite u boj, bili slabi ili snažni, i borite se na Allahovu putu zalažući imetke svoje i živote svoje! To vam je, da znate, bolje! " sura 9. - ajet 41.
joj sto volim jednostavnu logiku religije, ma to je divno
aris_angelis

Post by aris_angelis »

A :roll: da li je moguce izvrsiti samoubistvo iz zasjede :oops:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

A wrote:
zapadnjak wrote:"Krećite u boj, bili slabi ili snažni, i borite se na Allahovu putu zalažući imetke svoje i živote svoje! To vam je, da znate, bolje! " sura 9. - ajet 41.
Lijepo pise - SVOJE. Nigdje ne kaze "neduznih ljudi, djece, slucajnih prolaznika, turista". To vam je, da znate, zlocin.
Pa dobro, al nisu uvijek turisti i neduzni zrtve, jesu u vecini slucajeva, ali ima i tu izuzetaka, kada su ciljevi vojni.

Uostalom zlocini u Palestini, Ceceniji, Iraku nemaju toliko veze s vjerom i Bogom, ni na jednoj ni na drugoj strani, vec sa brutalnoscu sukobljenih strana, prije svega nadmocnijeg okupatora, pa napadnuti taj vid otpora vide kao jedini efikasni nacin borbe.
Post Reply