Samostalno uplacivanje doprinosa

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
wendy

#1 Samostalno uplacivanje doprinosa

Post by wendy »

Trenutno sam angazovana na poslu po ugovoru o djelu, a htjela bih sama sebi uplacivati doprinose za penziono i zdravstveno. Ima li ko iskustva sa ovim? Koliko to iznosi, gdje se uplacuje, je li se uplacuju samo minimalni doprinosi ili po volji?
Cula sam da postoji i mogucnost uplacivanja u neke privatne penzione fondove (pa vam u zavisnosnosti od uplate penzija bude valjda nesto veca). U kakvoj su korelaciji ovakvi fondovi sa PIO-om?
djulba

#2 Re: Samostalno uplacivanje doprinosa

Post by djulba »

Moraš otići u PIO i zdravsteno i veoma brzo ćeš to riješiti mislim da će te ukupno koštati oko 200 KM po mjesecu.
Incub

#3 Re: Samostalno uplacivanje doprinosa

Post by Incub »

Minimalna uplata je oko 200KM. Sad koliko ces ti uplacivati to je do tebe.
Od dokumenata ti treba ljekarsko uvjerenje i potvrda o drzavljanstvu.Tako je barem nekad bilo ali mozes nazvati PIO poslovnicu.
banjaluka078

#4 Re: Samostalno uplacivanje doprinosa

Post by banjaluka078 »

Odgovori koje sam ja dobila:
Državljani Bosne i Hercegovine koji nisu obuhvaćeni obveznim mirovinskim osiguranjem sukladno članku 17. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mogu sebi i članovima svoje obitelji dragovoljnim osiguranjem osigurati prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, te moraju ispunjavati slijedeće uvjete:
- da je osiguranik državljanin BIH, sa prebivalištem na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine
- da nije obuhvaćen obveznim mirovinskim i invalidskim osiguranjem
- da ima opću zdravstvenu sposobnost
- da se ne nalazi na redovnom školovanju
Osnovica za obračun doprinosa za dragovoljno osiguranje za 2010.godinu utvrđena je odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje BR: ur - 101/09 te iznosi:
-bruto osnovica iznosi 1.201.00 KM, i doprinosi se obračunavaju po stopi od 17%, te mjesečna uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje iznosi 204.17 KM.
- neto osnovica iznosi 829.00 KM, za koju se obračunavaju doprinosi po stopi od 24.64%, mjesečna uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje iznosi 204.26 KM.
Zahtjev za dragovoljno osiguranje možete podnijeti u Vašem mjestu prebivališta najbližoj poslovnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.
prijava na zdravstveno osiguranje se još uvijek vrši u kantonalnim zavodima.Pretpostavlam da ste iz Sarajeva, onda se javite bilo kojoj poslovnici zavoda Kantona Sarajevo dobićete instrukcije.
Treba li za RS?
Alfons Kauders

#5 Re: Samostalno uplacivanje doprinosa

Post by Alfons Kauders »

banjaluka078 wrote: -bruto osnovica iznosi 1.201.00 KM, i doprinosi se obračunavaju po stopi od 17%, te mjesečna uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje iznosi 204.17 KM.
Tuzna istina je da se za 200km mjesecno moze srediti i zivotno i zdravstveno osiguranje, i to cak da ostane love za privatne posjete ljekaru... Zao mi je, imam 12g staza, ali 200km mjesecno nije vrijedno toga, barem ne u mom slucaju. Nazalost primoran sam da odvajam dio svojih prihoda na obavezno osiguranje, penziono i zdravstveno, ali mislim da je svrsishodnije (prvi put da koristim ovu debilnu rijec) uplatititi zivotno i ganjati ljekare po privatnoj liniji....
Post Reply