Samostalno ucenje programiranja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Biene

#1 Samostalno ucenje programiranja

Post by Biene »

Ima li neko ovdje da je sam naucio programiranje?
Ja sam nekad prosle godine pocela i prestala pa bih opet sad...

Zanima me ima li neko da je poceo i uspio u tome? :D
john smith

#2 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by john smith »

Moj prvi kontakt sa programskim jezicima je bio na fakultetu. Na ETF-u sam naucio Fortran, Pascal i C.

Nakon fakulteta sam kupio knjigu "Programming Windows" by Charles Petzold. Kakva je to knjiga? Pa na samom pocetku knjige, autor se malo nasalio i napisao slijedece: "Kada vidite prvi program napisan u ovoj knjizi, pomislicete da vam nedostaje neki vitalni dio mozga da biste postali programer. Ali neka vas to ne obeshrabri; samo nastavite da citate i sve ce vam se u nekom trenutku posloziti." A ovo je jedna od recenzija te knjige: "Ovo nije jedna od pet najboljih knjiga o programiranju - ovo je najbolja knjiga o programiranju.". Autor tvrdi (opravdano) da ce vam trebati 9 mjeseci da usvojite sve sto je napisano u knjizi i nimalo ne pretjeruje. Doduse, u knjizi je opisan nacin kako su se pravili programi u pocetcima Windowsa, kada nije bilo tako dobrih i jednostavnih alata i programskih jezika za razvoj aplikativnog softvera. Zato se u knjizi koristi iskljucivo programski jezik c (a ne c++) uz koristenje Windows API funkcija.
Sada je puno bolje uzeti neku knjigu u kojoj se koriste moderniji jezici, na primjer c# ili java. Samo da znas da proces ucenja programiranja nikada ne prestaje i traje dokle god se bavis tim poslom ali osnove se mogu nauciti za nekoliko mjeseci.
travar

#3 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by travar »

Da i da :mrgreen:
Naučio VB u vrijeme kada nisam imao interneta već "samo" MSDN dokumentaciju.
Helem, treba ti volja, smisao za logiku, razmišljanje i eksperimentisanje (can't stress enough koliko je korisno uzeti manji dio gotovog koda i sam mijenjati neke stvari i gledati kako se to reflektuje na pokrenutu aplikaciju).

I kao što @john reče, osnove možeš brzo naučiti čime ti se otvara put da za jako malo vremena naučiš konkretno neki jezik (sintaksa and stuff).
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by mk ultra »

Mislim da ti objektno orjentisano programiranje mora neko objasniti
Ovo ostalo može
Sintaksa nije problem, problem je logika programiranja (i=i+1 :mrgreen: )
red evil

#5 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by red evil »

Ili i++ :D

I ja sam počeo samostalno učit programirat, čitam neku knjigu o Javi (Java5 kompletan priručnik, neki Martin Schild nešto tako, ogromna knjiga) Jedino ona ima u pdfu na našem jeziku, nisam baš dobar sa engl a to je veliki minus za programiranje. jest da je starije izdanje, starija verzija Jave ali mislim da je suština tu. Što bi jedan profesor rekao za programiranje, samo vježbaj, nekad mora kliknut i da počinješ kontat kako ide. :D
Biene

#6 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by Biene »

red evil wrote:Ili i++ :D

I ja sam počeo samostalno učit programirat, čitam neku knjigu o Javi (Java5 kompletan priručnik, neki Martin Schild nešto tako, ogromna knjiga) Jedino ona ima u pdfu na našem jeziku, nisam baš dobar sa engl a to je veliki minus za programiranje. jest da je starije izdanje, starija verzija Jave ali mislim da je suština tu. Što bi jedan profesor rekao za programiranje, samo vježbaj, nekad mora kliknut i da počinješ kontat kako ide. :D
ovo je super za pocetnike!
https://www.bento.io/

a engleski definitivno moras popraviti ako ti ne ide bas najbolje :D
Kruler

#7 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by Kruler »

Biene wrote:Ima li neko ovdje da je sam naucio programiranje?
Ja sam nekad prosle godine pocela i prestala pa bih opet sad...

Zanima me ima li neko da je poceo i uspio u tome? :D
Da. Radim godinama kao profesionalni programer. Zapravo, mislim da je većina programera koje poznajem samostalno naučila progamirati.
Android Knego

#8 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by Android Knego »

Biene wrote: ovo je super za pocetnike!
koji jezici?
Biene

#9 Re: Samostalno ucenje programiranja

Post by Biene »

Android Knego wrote:
Biene wrote: ovo je super za pocetnike!
koji jezici?
Otvori link i pogledaj, imas dole listu jezika i svega ostalog sto se moze tu naucit : )
Post Reply