Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Barcafan

#1 Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by Barcafan »

Ako ima pravnika na forumu ili bilo kog ko je imao iskustva sa pokretanjem obrta, volio bih da znam da li je moguće pokrenuti mali samostalni obrt bez poslovnog prostora, tj. bez specijalne papirologije u vezi registrovanja stana kao poslovnog prostora ili slično. Radi se o registrovanju obrta informatičke prirode i za njegov rad nije uopšte potrebno imati neki specijalni poslovni prostor.

Također me zanima da li ovaj poslovni prostor, ako je obavezno imati nešto tako registrovano za pokretanje obrta, može biti na ime trećeg lica, da li ima nekih kompanija u BiH koje se bave pokretanjem firmi-obrta i da li postoje takve koje mogu da na sebe preuzmu tu obavezu da obrtu obezbijede zvanično prebivalište tj. adresu na koju može primati poštu i slično i da li ovakve, naprimjer, može da radi knjigovođstvena firma?

Hvala :)
iMacak

#2 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by iMacak »

bilo kakav organizirani biznis mora se pravno definisati, mora imati svoje sjediste i adresu.
djulba

#3 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by djulba »

Napravi ugovor o zakupu sa samim sobom (znači između obrta i tebe). Taj će ti ugovor trebati da dobiješ ID broj. Ugovor trebaš ovjeriti u poreznoj upravi.
poznanik

#4 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by poznanik »

Barcafan wrote:Ako ima pravnika na forumu ili bilo kog ko je imao iskustva sa pokretanjem obrta, volio bih da znam da li je moguće pokrenuti mali samostalni obrt bez poslovnog prostora, tj. bez specijalne papirologije u vezi registrovanja stana kao poslovnog prostora ili slično. Radi se o registrovanju obrta informatičke prirode i za njegov rad nije uopšte potrebno imati neki specijalni poslovni prostor...Hvala :)
Mislim da se informatička djelatnost ne može smatrati obrtom, čini mi se da su propisane obrtničke djelatnosti, provjeriću kasnije...
Barcafan

#5 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by Barcafan »

poznanik wrote:
Barcafan wrote:Ako ima pravnika na forumu ili bilo kog ko je imao iskustva sa pokretanjem obrta, volio bih da znam da li je moguće pokrenuti mali samostalni obrt bez poslovnog prostora, tj. bez specijalne papirologije u vezi registrovanja stana kao poslovnog prostora ili slično. Radi se o registrovanju obrta informatičke prirode i za njegov rad nije uopšte potrebno imati neki specijalni poslovni prostor...Hvala :)
Mislim da se informatička djelatnost ne može smatrati obrtom, čini mi se da su propisane obrtničke djelatnosti, provjeriću kasnije...
Mislim da moze, radi se uglavnom o izradi web stranica i nekim pratecim uslugama. Znam da je postojalo par sličnih firmi koje su danas d.o.o. ali su pocele kao obrti. Nego ovo oko poslovnog prostora malo komplikuje stvari pa me zanima da li pstoji neka kompanija koja se bavi registrovanjem obrta koja jednostavno rijesi ovakve formalnosti i preuzme neke stvari na sebe i da li je to moguce kod nas uopste, mislim da u stranim zemljama ovo odavno postoji.
poznanik

#6 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by poznanik »

Barcafan wrote:
poznanik wrote:
Mislim da moze, radi se uglavnom o izradi web stranica i nekim pratecim uslugama. Znam da je postojalo par sličnih firmi koje su danas d.o.o. ali su pocele kao obrti. Nego ovo oko poslovnog prostora malo komplikuje stvari pa me zanima da li pstoji neka kompanija koja se bavi registrovanjem obrta koja jednostavno rijesi ovakve formalnosti i preuzme neke stvari na sebe i da li je to moguce kod nas uopste, mislim da u stranim zemljama ovo odavno postoji.

Po definiciji obrta iz zakona - može: Obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih i registriranih privrednih djelatnosti u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju od fizičkih lica sa ciljem postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu...

Minimalni uvjeti za poslovni prostor:
(1) Obrt se obavlja pod određenim uvjetima u pogledu uređenja i opreme poslovnog prostora kao i pod drugim uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donesenim na osnovu ovog Zakona (u daljnjem tekstu: minimalni uvjeti).
(2) Prostor i oprema za obavljanje obrta, osim uvjeta iz stava (1) ovog člana, moraju udovoljavati i propisima o tehničkoj opremljenosti, zaštiti na radu, zaštiti i unapređenju čovjekove okoline, zaštiti od buke, zdravstvenim i sanitarnim uvjetima, te drugim propisima koji se odnose na obavljanje određene privredne djelatnosti.
(3) Ispunjenost uvjeta iz st. (1) i (2) ovog člana pretpostavlja se podnošenjem ovjerene pisane izjave od obrtnika o ispunjavanju uvjeta (pretpostavka ispunjavanja uvjeta).
(4) Ispunjenost uvjeta iz st. (1) i (2) ovog člana, u skladu sa zakonom koji uređuje oblast inspekcijskih poslova, utvrđuju nadležne inspekcije redovnim inspekcijskim pregledom najkasnije 15 dana od dana upisa u Obrtni registar.
(5) Za štetu prouzrokovanu trećim licima izazvanu davanjem neistinite izjave iz stava (3) ovog člana obrtnik odgovara cjelokupnom svojom imovinom.

Ja sam zamijenio kućnu radinost za obrtom... :-) izvinjavam se :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by PipiDugaDevetka »

Ja sam imao prijavljen samostalni obrt bez poslovnog prostora, a kao dodatnu djelatnost turističkog vodiča. Samo sam morao priložiti adresu stanovanja zbog eventualne pošte i slično. Porezi i takse, paušalno.
talić

#8 Re: Samostalni obrt bez poslovnog prostora?

Post by talić »

može sve što poželiš, interes državnih organa je da ima što više žrtava kojima će popiti bar koju kap krvi. Raspitaj se za neki dobar knjigovodstveni servis i oni će ti pomoći. Naći ćete odgovarajuću šifru djelatnosti, naravno moraš prijaviti firmu na kućnu adresu, moraš imati računar, radni stol, .... iako ti to niko neće ni gledati nego ćeš napisati izjavu da ispunjavaš minimalne uslove. Ako bi išli tako strogo 90% firmi ne ispunjava minimalne uslove a radi godinama. Bitno je uplatiti koju markicu u budžet.
Post Reply