Samokritika!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Toozla

Post by Toozla »

Produži dalje! wrote: Neću pisati kritiku moje "strane" jer ne zastupam ja nikakvu stranu nego zastupam sebe. Mogu kritikovati samo sebe ukoliko je to potrebno.
...da preformulisem....mogao si napisati tvoje vidjenje srpske politike u BIH sa akcentom na greske koje je ista napravila u prethodnih 20 godina...takav komentar na ovoj temi je ipak puno validniji nego da ga pisem ja ....Gavrilo, JFK i ostali ocigledno nemaju smisao za samokritiku...
Toozla

Post by Toozla »

danas wrote: lijepo je sve to sto stipe kaze, ali ipak to nije samokritika na nacin na koji ja shvatam samokritiku... ocigledeno je da se on ne poistovjecuje sa odredjenim "snagama u vrhu hrvatske drzave", tako da se meni cini da on ovdje malo vise "kritizira", a ne "samo-kritizira"... ili je dovoljno to sto jedan hrvat kritikuje neke druge hrvate, pa je to automatski samo-kritika?
...ja mislim da je ipak ova vrsta samokritike vise efikasna i djelotvorna u odnosu na kritiku koja lopticu prebacuje preko komsiske tarabe....
...da je ovo isto rekao Tihic, kod Hrvata bi napravio ili nikakav ili kontra efekat...Mesic sigurno nije dotakao sva hrvatska srca ali mislim da je izjava imala otreznjavajuci efekat na odredjeni krug ljudi.....ne desava se to cesto na ovim prostorima "hronicnih alkoholicara"...
danas

Post by danas »

Toozla wrote: ...ja mislim da je ipak ova vrsta samokritike vise efikasna i djelotvorna u odnosu na kritiku koja lopticu prebacuje preko komsiske tarabe....
...da je ovo isto rekao Tihic, kod Hrvata bi napravio ili nikakav ili kontra efekat...Mesic sigurno nije dotakao sva hrvatska srca ali mislim da je izjava imala otreznjavajuci efekat na odredjeni krug ljudi.....ne desava se to cesto na ovim prostorima "hronicnih alkoholicara"...
OK, shvatam sta mislis -- i tacno je, bolje je ista nego nista, pogotovo kada se sef drzave usudi da kaze ovakve stvari.
ali ipak: kada mesic kritikuje tudjmana, to mu ga dodje "samokriticno" otprilike kao kad lagumdzija kritikuje izetbegovica-- vidis li sta ja mislim?

istinska samo-kritika je kada bi mesic/lagumdzija/izetbegovic/tihic... ko bilo... pogledao dobro u ogledalo, u svoju partiju, u svoje odluke, u svoja vjerovanja... te izrekao nesto istinski samokriticno vezano za svoje sopstvene postupke ili se pokajao javno za svoje sopstvene greske... ali izgleda da niko to nije bio u stanju da uradi (osim tebe na prvom postu :wink: )
perke

Post by perke »

dosta toga je opisano ovdje

procitajte
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Toozla wrote:
Produži dalje! wrote: Neću pisati kritiku moje "strane" jer ne zastupam ja nikakvu stranu nego zastupam sebe. Mogu kritikovati samo sebe ukoliko je to potrebno.
...da preformulisem....mogao si napisati tvoje vidjenje srpske politike u BIH sa akcentom na greske koje je ista napravila u prethodnih 20 godina...takav komentar na ovoj temi je ipak puno validniji nego da ga pisem ja ....Gavrilo, JFK i ostali ocigledno nemaju smisao za samokritiku...
Ti si postavio topic a nisi baš odgovorio na temu. Reci mi šta hoćeš da čuješ od mene i reći ću ti. I prefer PM.

Moje mišljenje je da je mosor dao najbolji post.

Šta fali Gavrilovim postovima? Barem su njegovi na mjestu.
Toozla

Post by Toozla »

Produži dalje! wrote:
Ti si postavio topic a nisi baš odgovorio na temu. Reci mi šta hoćeš da čuješ od mene i reći ću ti.
...napisi kako ti vidis islamofobiju.....imal' je medzu ne Bosnjacima i kako se manifestuje....

Šta fali Gavrilovim postovima?
....fale postovi....nije se javio no ovoj temi.....
....ja sam htio pisati i o srbofobiji ali nikako prije srpske samokritike....
Produži dalje!

Post by Produži dalje! »

Što se mene lično tiče ne patim od islamofobije a za druge stvarno ne znam.

Jedina fobija koja je kod mene prisutna zove se "pad nataliteta" pojava koja me stvarno zabrinjava.
mosor1

Post by mosor1 »

danas wrote: lijepo je sve to sto stipe kaze, ali ipak to nije samokritika na nacin na koji ja shvatam samokritiku... ocigledeno je da se on ne poistovjecuje sa odredjenim "snagama u vrhu hrvatske drzave", tako da se meni cini da on ovdje malo vise "kritizira", a ne "samo-kritizira"... ili je dovoljno to sto jedan hrvat kritikuje neke druge hrvate, pa je to automatski samo-kritika?
Ispravno shvacena nijansa. Stipe Mesic nije clan foruma, pa se od njega i nije trazila samokritika. Naveden je ovdje samo zato sto je Toozla trazio kritiku hrvatske politike u BiH od strane nekog Hrvata. Toozla je zadovoljan, ne trazi ni ti dlaku u kajgani.
mosor1

#109 Re: Samokritika!!!

Post by mosor1 »

Toozla wrote:...kazu da je jedna od krupnih stvari koja razdvaja veliku osobu od obicnih ljudi sposobnost kritickog gledanja na sopstvene vrijednosti, ponasanje i interakciju sa drugim osobama....

...kao clan ovoga foruma primjetio sam da vecina ucesnika u debatama ima veliki problem kad je u pitanju suocavanje sa kritikom na racun vlastite licnosti ili grupnog interesa koji zastupaju...s obzirom da u debatama kritika uvijek dolazi od strane "onih drugih", pozivam Bosnjake, Bosance, Hrvate, Srbe i sve ostale (ako ih ima) da se na ovoj temi izjasne samokriticki o politicko-nacionalnoj strani koju zastupaju...
Ima neceg nedorecenog o ovakvom odredenju teme. Ocito, malo se forumasa moze u potpunosti identificirati s nacionalno - politickim programima, ponudenim na trzistu, pa imaju potrebu da teme radi zamisle grupu kojoj, kao, pripadaju - ne vjerujem da mnogo vas ima kruzok politickih istomisljenika s kojima se redovito susrece i bistri stavove; ja barem nemam.

Problem je sto je takve zamisljene skupine jos teze kritizirati nego sebe, jer su izgradene pomocu nacela koje smatramo "idealnim".

Toozla je tako izmislio, a jos neki prigrlili "Bosance", kao skupinu nenacionalno osvijestenih i demokratskih BiH patriota, nesto sto dobijes kad odstranis Hrvatine, Srbende, militantne Bosnjake, vjerske fanatike, ratne zlocince i sve s IQ manjim od 110. Shvacam i podrzavam, ali koliko takvih zaista poznajete? Koliko uopce ljudi ima izgradene i cvrste stavove, za koje ste sigurni da ih do sutra nece promijeniti?

Cak i kad smo pokusali samokritizirati "titonostalgiju" "Bosanaca" i drugih "anacionalaca", bili smo neuvjerljivi, jer odredena "titonostalgija" nije karakteristika samo te skupine ljudi - ona postoji u svima nama, medu lijevima i medu desnima - jedni Tita vise vole, drugi ga vise mrze, ali jednima i drugima imponira.

Izgleda da je toga postao svjestan i Toozla, kad je poslije zatrazio da se samokritiziramo s nacionalnog stajalista, sto je tek bezze - za vecinu forumasa su nacionalisticki programi nasih stranaka presirovi (pa njihova kritika nije stvarna samokritika), a oni drugi za samokritiku ionako ne znaju.

Pokusajmo zato iznijeti svoja videnja, politicke platforme u koje vjerujemo, diskutirajmo ih, ali nastojmo u komentarima biti tolerantni i izbjeci iskljucivosti.

Toozla, sto mislis o tome, ovo je ipak tvoja tema?

P.S. Evo ipak prilike za samokritiku, i mene, i "moje grupe", a to ste svi vi koji ste u nekom trenutku osjetili potrebu za grupom ljudi s kojom cete se moci identificirati, koja ce o stvarima misliti u glavnom sto i vi, dijeliti eticke, estetske, vjerske, politicke i druge stavove s vama, voljeti istu muziku, citati iste knjige, imati isti fond dragih filmova. Zaboravite. Toga nema ni u vezi. A i cemu?
fyshek

#110 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by fyshek »

Toozla wrote: ....zelim ti prijatan boravak na forumu.... :D

...slazem se da je izjava ovakvog tipa generalizacija ali ta generalizacija ne dolazi samo sa jedne strane....tokom ratnih godina, a i kasnije, svim Hrvatima koji se nisu slagali sa politikom HDZ-a(Franjo/Susak/Boban) je uskracivano pravo na hrvatstvo.....po principu ako si protiv nas nisi pravi Hrvat.....nadam se da si/bi na jednak nacin reagovao i na takve izjave...
"Koga su to izdali Hrvati?!" ....struja koja je podrzavala Tudjmanovu politiku(oni koji su sebe zvali pravi Hrvati) je izdala Bosnu i Hercegovinu....drzavu ciju su ne zavisnost izglasali na referendumu....

...na kraju krajeva, poenta ove teme je da ti, kao Hrvat, kroz kriticku prizmu, napises tvoje vidjenje hrvatske situacije u BIH....niko ne kaze da moramo imati iste poglede na situaciju ali bar mozemo porazgovarati o istima....

fyshek wrote:Ne znam, netko reče "nema nikoga tko će validno kritizirati Hrvate"?! Koja glupa egosublimarna izjava! A tko si ti da kažeš i sudiš tko može kritizirati?
...da si pazljivije citao, uocio bi da sam napisao "nema nikoga tko će validno (samo)kritizirati Hrvate" ....da bi bila samokritika potreban je Hrvat da je napise.....to je bila mjera validnosti...
fyshek wrote:Dajte ljudi prijedloge rješenja problema, a ne definirati probleme.
....meni je logicno da se na putu do rjesenja problema, problem prvo mora definisati i tek shodno tome razmisljati o solucijama za rjesenje...mozda grijesim...
TO sam čekao Toozla! Slabo mi ide ovo citiranje pa ne znam kako da uzmem frazu i citiram ovako kao ti. Nisam htio u prethodnim postovima "samokritizirati" jer u biti osim prvog, početnog, posta sve ostalo su bapska naklapanja kvazi intelektualaca koji kroz prizmu samokritike insistiraju na uvjeravanju u svoja razmišljanja dajući nam svima lekcije demagogije. Počet ću od kraja. Normalno da se problem mora prvo definirati, to ne dovodim u pitanje. Ono na što želim baciti akcent jeste da se svi zaustavljaju na definiranju problema, ne navještavajući naznake pokušavanja njihovih rješenja.
Onaj tip "Mosor", stvarno je našao Hrvata koji će se samokritizirati?! Nema većeg đubreta i mrcine od Stjepana Mesića. Ne želim suditi nikoga, tko sam ja da enkoga sudim, ali kladio bih se da sada kojim slučajem na Balkanu pobijedi neka ultra desna ili ultra lijeva opcija, Mesić bi se kao kameleon našao u vrhovima iste. Zar vi mislite uistinu da je 90' ih Tuđman pisao politiku Hrvatske?! Tuđman je bio samo izvršni paravan. Ne vjerujete? Pogledajte malo konstituirajuće sjednice Sabora u počecima stvaranja RH kao neovisne države.
Rekao sam da nema nitko pravo generalizirati postupke pojedinaca za narodom. No ne želim o prošlosti. Sadašnje strane hrvatske komponente BH zbilje je katastrofalno!!! Za to su zaslužni prvenstveno hrvatski političari koji, uostalom kao 99,9 % svih ostalih, idu u politiku radi osobnog bogaćenja i osobnih interesa. Dovoljno vam je samo vidjeti njihovo obrazovanje. Uzmite za primjer vrh HDZ-a što su bili prije rata: vozač viljuškara u SOKO-lu, bravar, tokar, općinski matičar, strojar,... Zbog njih se na mostarskom Sveučilištu otvorio studij novinarstva. Većina njih je počela studije, ali nisu u stanju bili završiti ih. Kako bi nekako stekli ono dipl. utemeljili su taj studij na kojeg se može upisati sa dvije godine bilo kojeg faxa, odslušati još dvije, "položiti" ispite (nedavno diplomiranje jednog HDZ dužnosnika dokazuje da se i ne moraju polagati ispiti kako bi se dobilo diplomu). Pogledajte onda koga su sve pozapošljavali po uredima državnih funkcija. "Od sestre mali, vjenčana kuma, nećak, nevjesta, zet, ..." Javite se na koji natječaj na posao u Mostaru, pa će te vidjeti. Mogao bih ovako unedogled. Njihova kriza identiteta, kakve se ne bi posramili ni bošnjački političari, koja se utjelovljuje propagiranjem ustavotvorne cjelovitosti BiH, dok oni i žene su prijavljeni i u RH, za svaki slučaj, na adresama vikendica i kuća na moru. Njihov tripolaritet između poštivanja politike Hrvata iz Hrvatske, osobnih interesa i očuvanja pozicija, negdje ne vidi interese građanina, Hrvata, državljanina BiH, koji je istjeran na socio-ekonomsku marginalizaciju i čije interese apsolutno nitko ne brani.
fyshek

#111 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by fyshek »

Toozla wrote: ....zelim ti prijatan boravak na forumu.... :D

...slazem se da je izjava ovakvog tipa generalizacija ali ta generalizacija ne dolazi samo sa jedne strane....tokom ratnih godina, a i kasnije, svim Hrvatima koji se nisu slagali sa politikom HDZ-a(Franjo/Susak/Boban) je uskracivano pravo na hrvatstvo.....po principu ako si protiv nas nisi pravi Hrvat.....nadam se da si/bi na jednak nacin reagovao i na takve izjave...
"Koga su to izdali Hrvati?!" ....struja koja je podrzavala Tudjmanovu politiku(oni koji su sebe zvali pravi Hrvati) je izdala Bosnu i Hercegovinu....drzavu ciju su ne zavisnost izglasali na referendumu....

...na kraju krajeva, poenta ove teme je da ti, kao Hrvat, kroz kriticku prizmu, napises tvoje vidjenje hrvatske situacije u BIH....niko ne kaze da moramo imati iste poglede na situaciju ali bar mozemo porazgovarati o istima....

fyshek wrote:Ne znam, netko reče "nema nikoga tko će validno kritizirati Hrvate"?! Koja glupa egosublimarna izjava! A tko si ti da kažeš i sudiš tko može kritizirati?
...da si pazljivije citao, uocio bi da sam napisao "nema nikoga tko će validno (samo)kritizirati Hrvate" ....da bi bila samokritika potreban je Hrvat da je napise.....to je bila mjera validnosti...
fyshek wrote:Dajte ljudi prijedloge rješenja problema, a ne definirati probleme.
....meni je logicno da se na putu do rjesenja problema, problem prvo mora definisati i tek shodno tome razmisljati o solucijama za rjesenje...mozda grijesim...
TO sam čekao Toozla! Slabo mi ide ovo citiranje pa ne znam kako da uzmem frazu i citiram ovako kao ti. Nisam htio u prethodnim postovima "samokritizirati" jer u biti osim prvog, početnog, posta sve ostalo su bapska naklapanja kvazi intelektualaca koji kroz prizmu samokritike insistiraju na uvjeravanju u svoja razmišljanja dajući nam svima lekcije demagogije. Počet ću od kraja. Normalno da se problem mora prvo definirati, to ne dovodim u pitanje. Ono na što želim baciti akcent jeste da se svi zaustavljaju na definiranju problema, ne navještavajući naznake pokušavanja njihovih rješenja.
Onaj tip "Mosor", stvarno je našao Hrvata koji će se samokritizirati?! Nema većeg đubreta i mrcine od Stjepana Mesića. Ne želim suditi nikoga, tko sam ja da nekoga sudim, ali kladio bih se da sada kojim slučajem na Balkanu pobijedi neka ultra desna ili ultra lijeva opcija, Mesić bi se kao kameleon našao u vrhovima iste. Zar vi mislite uistinu da je 90' ih Tuđman pisao politiku Hrvatske?! Tuđman je bio samo izvršni paravan. Ne vjerujete? Pogledajte malo konstituirajuće sjednice Sabora u počecima stvaranja RH kao neovisne države.
Rekao sam da nema nitko pravo generalizirati postupke pojedinaca za narodom. No ne želim o prošlosti. Sadašnje strane hrvatske komponente BH zbilje je katastrofalno!!! Za to su zaslužni prvenstveno hrvatski političari koji, uostalom kao 99,9 % svih ostalih, idu u politiku radi osobnog bogaćenja i osobnih interesa. Dovoljno vam je samo vidjeti njihovo obrazovanje. Uzmite za primjer vrh HDZ-a što su bili prije rata: vozač viljuškara u SOKO-lu, bravar, tokar, općinski matičar, strojar,... Zbog njih se na mostarskom Sveučilištu otvorio studij novinarstva. Većina njih je počela studije, ali nisu u stanju bili završiti ih. Kako bi nekako stekli ono dipl. utemeljili su taj studij na kojeg se može upisati sa dvije godine bilo kojeg faxa, odslušati još dvije, "položiti" ispite (nedavno diplomiranje jednog HDZ dužnosnika dokazuje da se i ne moraju polagati ispiti kako bi se dobilo diplomu). Pogledajte onda koga su sve pozapošljavali po uredima državnih funkcija. "Od sestre mali, vjenčana kuma, nećak, nevjesta, zet, ..." Javite se na koji natječaj na posao u Mostaru, pa će te vidjeti. Mogao bih ovako unedogled. Njihova kriza identiteta, kakve se ne bi posramili ni bošnjački političari, koja se utjelovljuje propagiranjem ustavotvorne cjelovitosti BiH, dok oni i žene su prijavljeni i u RH, za svaki slučaj, na adresama vikendica i kuća na moru. Njihov tripolaritet između poštivanja politike Hrvata iz Hrvatske, osobnih interesa i očuvanja pozicija, negdje ne vidi interese građanina, Hrvata, državljanina BiH, koji je istjeran na socio-ekonomsku marginalizaciju i čije interese apsolutno nitko ne brani.
digger

#112 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by digger »

fyshek wrote:...Onaj tip "Mosor", stvarno je našao Hrvata koji će se samokritizirati?! Nema većeg đubreta i mrcine od Stjepana Mesića. Ne želim suditi nikoga, tko sam ja da nekoga sudim, ali kladio bih se da sada kojim slučajem na Balkanu pobijedi neka ultra desna ili ultra lijeva opcija, Mesić bi se kao kameleon našao u vrhovima iste. Zar vi mislite uistinu da je 90' ih Tuđman pisao politiku Hrvatske?! Tuđman je bio samo izvršni paravan. Ne vjerujete? Pogledajte malo konstituirajuće sjednice Sabora u počecima stvaranja RH kao neovisne države.
Ako sada zamjenis imena drzave i pojedinaca pa u gornje umjesto "hrvatsko" stavis "BiH" ili "Tihic" dobices isti napis, ali ovaj put o situaciji u BiH. Pokusaj.
Toozla

#113 Re: Samokritika!!!

Post by Toozla »

mosor1 wrote: Pokusajmo zato iznijeti svoja videnja, politicke platforme u koje vjerujemo, diskutirajmo ih, ali nastojmo u komentarima biti tolerantni i izbjeci iskljucivosti.

...naravno da prihvatam tudje sugestije na "mojoj" temi....pa nisam Zlatko L. (opet malo samokritike).... :D :D :D
Toozla

Post by Toozla »

@fyshek
...hvala na komentaru....sustinski, slazem se sa tobom u svemu osim stavova o Mesicu.... al' nema veze.......ovo nije tema o istome...
mosor1

#115 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by mosor1 »

fyshek wrote: Nisam htio u prethodnim postovima "samokritizirati" jer u biti osim prvog, početnog, posta sve ostalo su bapska naklapanja kvazi intelektualaca koji kroz prizmu samokritike insistiraju na uvjeravanju u svoja razmišljanja dajući nam svima lekcije demagogije. Počet ću od kraja. Normalno da se problem mora prvo definirati, to ne dovodim u pitanje. Ono na što želim baciti akcent jeste da se svi zaustavljaju na definiranju problema, ne navještavajući naznake pokušavanja njihovih rješenja.
To ti je taj problem, intelektualac - ne zna iskopat sanac. A sta si ti od nas ocekivao, vidis da se ne slazemo ni oko definicije problema?
fyshek wrote:
Onaj tip "Mosor", stvarno je našao Hrvata koji će se samokritizirati?! Nema većeg đubreta i mrcine od Stjepana Mesića. Ne želim suditi nikoga, tko sam ja da enkoga sudim, ali kladio bih se da sada kojim slučajem na Balkanu pobijedi neka ultra desna ili ultra lijeva opcija, Mesić bi se kao kameleon našao u vrhovima iste.
Ispravak pogresnog navoda: moralnom liku Stipe Mesica svakako se moze prigovoriti, ali daleko manje nego nekim drugim, jos puno gorim konvertitima. On je ipak svojom voljom jos pocetkom 1994. istupio iz HDZ (a bio je tada predsjednik Sabora). I jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji su imali hrabrosti otvoreno zastupati antifasisticke stavove i kad je zaprijetio vojni udar, a mogao je lako ostati bez guzice kao i Zoran Dindic. Nesto mi se cini da postoje i udobnije i unosnije pozicije. Nisam veliki fan Stipe Mesica, da se razumijemo, ali nekoliko mi se njegovih poteza izuzetno svida, nekako mi se cini da cemo tu imati razlicite ukuse. Sto mislis o njegovom umirovljavanju pobunjenih generala, npr?

Jos samo za kraj, kako to da u komunikaciji s drugima samo moj nick stavljas u navodnike? Ja tvoj nisam.
danas

#116 Re: Samokritika!!!

Post by danas »

mosor1 wrote: Pokusajmo zato iznijeti svoja videnja, politicke platforme u koje vjerujemo, diskutirajmo ih, ali nastojmo u komentarima biti tolerantni i izbjeci iskljucivosti.
evo, ja cu pokusati ponovo... (naravno, tesko je, jer kao sto mosor rece, svi mi pripadamo nekim "idealiziranim" skupinama)...

ali reci cu sta mi smeta kod onih koje osjecam kao "svoje"; kod ljudi sa kojima se druzim i koje postujem i koji donekle dijele moje politicke stavove -- pa eto, mozda je to neka samokritika...

prvo (mislim da sam ovo vec spomenula): smeta mi "nasa" opsesija sa prosloscu, koja dovodi do totalne paralize po pitanju "sta sa buducnoscu". prije ili kasnije, skoro sve nase price se zavrse sa "kako nam je nekad dobro bilo" (sto je mozda i tacno, ali sama ta konstatacija ne vodi nicemu).

dalje, kod "mojih" nenacionalno osvjestenih sapatnika (kako ih mosor nazva, mada mislim da ni to nije bas potpuno tacno -- svi se duboko osjecaju kao bosanci) smeta mi tendencija da se olako lijepe etikete papka i seljaka drugima; da se one "sa kvocijentom inteligencije manjim od 110" snishodljivo nipodistava (zato su nam se bezocno osvetili valjda, u ovom ratu ruralnog protiv urbanog)... ukratko, smeta mi pocesto ta neka "nasa" urbana arogancija koju vidim i kojoj sam i sama nazalost donekle sklona kada sam isprovocirana sa... pa hajd' da kazem "tvrdoglavoscu" osoba sa IQ<110.

smeta mi sto "mi" cesto mislimo da sve znamo najbolje, i imamo neku umisljenu predstavu da smo bogom dani i da se svijet vrti oko nas, da sunce izlazi i zalazi sa nama. ocekujemo da svijet zna sam od sebe gdje je sarajevo i srebrenica i sta se tamo desavalo, a sami necemo da procitamo nista o rwandi i da skontamo ko je tamo koga klao i zbog cega.

smeta mi sto pokazujemo tendenciju da zauvijek ostanemo zarobljeni u mentalitetu zrtve, i sto lako prihvatamo floskule tipa "mora se tako"; "svijet ne da drugacije"; "sta ces, nema drugog izbora" i slicne gluposti, a sto istovremeno olako zaboravljamo nasa najgora iskustva, nase istinske heroje, i sto izgleda nista nismo sposobni da naucimo iz bliske nam istorije...

smeta mi sto svi politicari (cak i oni koje teoretski podrzavam) flertuju sa nacionalistima, fasistima, i tzv. medjunarodnom zajednicom kad im je to u licnom interesu (moram da se ispravim, znam samo da haliloviceva partija nikad nece uci u koaliciju sa SDA, pa samim tim ni sa SDS i HDZ).

i za kraj, najvise mi smeta kod "nas" sto smo svojom kombinacijom arogancije i bezvoljnosti dopustili da nam fastisti uniste zivote i domovinu i sto i dalje sjedimo i nijemo gledamo taj film.

eto.
fyshek

#117 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by fyshek »

mosor1 wrote:
fyshek wrote: Nisam htio u prethodnim postovima "samokritizirati" jer u biti osim prvog, početnog, posta sve ostalo su bapska naklapanja kvazi intelektualaca koji kroz prizmu samokritike insistiraju na uvjeravanju u svoja razmišljanja dajući nam svima lekcije demagogije. Počet ću od kraja. Normalno da se problem mora prvo definirati, to ne dovodim u pitanje. Ono na što želim baciti akcent jeste da se svi zaustavljaju na definiranju problema, ne navještavajući naznake pokušavanja njihovih rješenja.
To ti je taj problem, intelektualac - ne zna iskopat sanac. A sta si ti od nas ocekivao, vidis da se ne slazemo ni oko definicije problema?
fyshek wrote:
Onaj tip "Mosor", stvarno je našao Hrvata koji će se samokritizirati?! Nema većeg đubreta i mrcine od Stjepana Mesića. Ne želim suditi nikoga, tko sam ja da enkoga sudim, ali kladio bih se da sada kojim slučajem na Balkanu pobijedi neka ultra desna ili ultra lijeva opcija, Mesić bi se kao kameleon našao u vrhovima iste.
Ispravak pogresnog navoda: moralnom liku Stipe Mesica svakako se moze prigovoriti, ali daleko manje nego nekim drugim, jos puno gorim konvertitima. On je ipak svojom voljom jos pocetkom 1994. istupio iz HDZ (a bio je tada predsjednik Sabora). I jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji su imali hrabrosti otvoreno zastupati antifasisticke stavove i kad je zaprijetio vojni udar, a mogao je lako ostati bez guzice kao i Zoran Dindic. Nesto mi se cini da postoje i udobnije i unosnije pozicije. Nisam veliki fan Stipe Mesica, da se razumijemo, ali nekoliko mi se njegovih poteza izuzetno svida, nekako mi se cini da cemo tu imati razlicite ukuse. Sto mislis o njegovom umirovljavanju pobunjenih generala, npr?

Jos samo za kraj, kako to da u komunikaciji s drugima samo moj nick stavljas u navodnike? Ja tvoj nisam.
Ma stavio sam ga u navodnike jer sam znao da ima nešto iza Mosor (ona jedinica), a kako sam smotan (što potvrđuje moje dvaput stavljanje istog posta) kontao sam ako kliknem back da će mi se izgubiti do tada napisano.
što se tiče Mesića, dobri potezi koje je on napravio, ja bih nazvao "logična inercija". Vrijeme, događaji i osuvremenjivanje ljudske svijesti jednostavno po logičkom nizu tjeraju na donošenje nekih odluka, npr. smanjenje ovlasti predsjednika, osuvremenjivanje vojske,... No Mesić kao osoba je licemjer. Dovoljno je bilo slušati njegova stajališta na predizbornoj kampanji (gdje je pobijedio jednostavno jer je bio najmanje zlo od ostalih kandidata). Hrvate iz BiH je jednom nazvao "nuspojavom" (da se razumijemo, moje stajalište je da nama Hrvatima ne treba podrška Hrvatske jer mi svoju budućnost moramo graditi u BiH, ali isto tako nas ne trebaju tretirati kao građane trećeg reda... želim biti pozitivna nula što se njih tiče), a jedan predsjednik države bi morao znati prihvatiti negativnu kritiku, pa bila ona i vulgarna (kad su mu u Splitu vikali "cigane, cigane"), a ne da se spušta kao predsjednik na nivo primitivaca (i s mikrofona im odgovara nešto tipa "ciganka vam majka"). On jeste otišao iz HDZ-a, ali ne iz ideoloških neslaganja (ako me sjećanje ne vara, predsjednik Sabora je tada bio Žarko Domjan, nisam siguran, kako god, predsjednik sabora je tada bila najmanja karika u izvršnom lancu - budući da nije bio u drugim planovima, istupio je). No, ne bih želio dalje o njemu. Savtko ima svoje mišljenje.
Bio sam postavio pitanje svima, šta ste pojedinačno i konkretno vi učinili na popravljanju ove naše katastrofalne status quo situacije u zemlji?
Zadig

Post by Zadig »

Bio sam postavio pitanje svima, šta ste pojedinačno i konkretno vi učinili na popravljanju ove naše katastrofalne status quo situacije u zemlji?
simpaticno pitanje....
osim sho sam platio par puta neke administrativne taxe, i potrosio brdo para svaki put kad dodjem... slabo, nista vise
8)
Zadig

Post by Zadig »

mada aktivno podupirem burek industriju
:D
car-x

Post by car-x »

ekonomski sam slabo potkovan, pa ne mogu ponuditi neko "boljitak"-rjesenje..

a politicki ne treba biti expert da se skonta kako Bosni i Hercegovini ocajno treba opozicija.. mislim da smo mi jedina zemlja na svijetu gdje su i liberali u poziciji..

mirnes ajanovic je defitivno sofer.. narodski receno komad govedine.. ali da imamo i u par ostalih partija po jednog mirnesa, sigurno bi puno toga bilo drugacije..
mosor1

#121 Re: Trla baba lan da joj prođe dan!

Post by mosor1 »

fyshek wrote: Ma stavio sam ga u navodnike jer sam znao da ima nešto iza Mosor (ona jedinica), a kako sam smotan (što potvrđuje moje dvaput stavljanje istog posta) kontao sam ako kliknem back da će mi se izgubiti do tada napisano.
Sve pet, prijatelju. Ta je jedinica sto sam i ja na pocetku bio smotan, pa sam krivo lupio (samokritika!). :lol:

A za Mesica (pa necu ni ja vise), sto vele: u zemlji slijepih, coravi je kralj. :roll:
No_Comment

Post by No_Comment »

Ok dugo sam mislio napisati neshto na ovu temu ,ali nikako da se nakanim i nadjem vremena...tema je sama za sebe veoma zahtjevna...
Pa shto se tice samokritike ja bih pojedincima ovde ,a koji zastupaju Boshnjacke interese ,a koje i ja sam zastupam zamjerio par stvari...
prva je ta da ako osudjujemo krvavu politiku Slobodana Miloshevica(Balkanski kasapin) i podrzavamo Americko bombardiranje Beograda i Srbije...
zashto onda osudjujemo Americku intervenciju protiv istoga jednoga takvoga zlocinca i diktatora kao shto je Miloshevic,a u liku Sadama Huseina...
zar nije doticni Sadam cijelo vrijeme rata u BIH suradjivao sa Srbijom...
zar nije doticni odlikovao zlikovca Sheshelja i poklonio mu sablju kao uspomenu...uostalom Sadam nikada nije ni priznao BIH...
josh se iskopavaju po Iraku masovne grobnice...zar to ne asocira na istovjetne zlocine u Bosni...zar Sadamov Irak ne asocira sa svojim osvajackim ratovima protiv susjeda na Miloshevicevu krvavu Srbiju...
znaci trebamo imati dvostruke arshine i mjerila u osudi zlocina samo zato shto se neko zove Huso i musliman je kao i mi...
Shto se tice osude kriminala u Bih i tu je izgleda isto mjerilo brani se poshto poto neko ...(pa makar mu lopovluci bili i dokazani )samo zato shto nosi muslimansko ime...a takvi su bez obzira na nacionalnu pripadnost,mislim ovde na kriminalce naravno...danas najveci neprijatelji ove nashe BIH...
mosor1

Post by mosor1 »

Mozda nije razlika u tome koga se bombardira, nego tko bombardira. Pretpostavljam da je Bush vecini antipaticna, zadrta seljacina. A mozda i zbog nafte. Mnogima je laknulo kad su Milosevica bombardirali, cak i u Srbiji. Neam pojma, idem spaaaaat, preuzmite stafetu aaaaaaa.... ujutro. 'ku noc. :zzzz:
Post Reply