ti i onaj haver fakat smarate sa ovim slozenicama. kao da pokusavate hrvatizirati bosanski jezik da ga svi moraju uciti ponovo.... jer bi se na kraju moralo uciti i ko su Ukrajincirusi, Amerikancialbanci, Bosnjacihrvati, Bosnjacisrbi... daj ne silujte jezik jebemu zelje.Nacionalniid_BOSANCI wrote:...Bosnjacimabosancima...
Samokritični Bošnjo
-
belfy
#401 Re: Samokritični Bošnjo
-
Vipsilon
#402 Re: Samokritični Bošnjo
Ma Bošnjak i završena priča. Ako neko ima potrebu može i naglasiti Bošnjak - Sandžaklija, Bošnjak - Bosanac, Bošnjak - Amerikanac, Bošnjak - Kinez. Bošnjo je Bošnjo. A što se vjeroispovjesti tiče: Bošnjak - musliman, Bošnjak - pravoslavac, Bošnjak - katolik, Bošnjak - ateista, Bošnjak - budista. Za nekoga su Bosanac i Bošnjak sinonimi pa za sebe uzima varijantu da je Bosanac - o tom fenomenu je pisao hazander.
- Zox
#403 Re: Samokritični Bošnjo
Pravoslavci i katolici pokusavaju ubijediti muslimane da su u stvari porijeklom krscani, bosnjaci ubjedjuju srbe i hrvate da su U STVARI bosnjaci... Da nam je samo da nam se komsija vrati svom izvoru, pa da nas sunce sviju obasja.
-
belfy
#404 Re: Samokritični Bošnjo
nakon ovog posta ti ces imati veliki problem (ne)sporazumijevanja sa Carlin na onoj temi sto je otvorila. elem, i ti pises gluposti. iako mi nije draga kao troll sad cu je quotati samo da ovo vidi.Vipsilon wrote:Ma Bošnjak i završena priča. Ako neko ima potrebu može i naglasiti Bošnjak - Sandžaklija, Bošnjak - Bosanac, Bošnjak - Amerikanac, Bošnjak - Kinez. Bošnjo je Bošnjo. A što se vjeroispovjesti tiče: Bošnjak - musliman, Bošnjak - pravoslavac, Bošnjak - katolik, Bošnjak - ateista, Bošnjak - budista. Za nekoga su Bosanac i Bošnjak sinonimi pa za sebe uzima varijantu da je Bosanac - o tom fenomenu je pisao hazander.
eto, pa se njoj pravdaj. veca kazna ti ne treba.Connaisseur Karlin wrote:...
-
hAZNADAR
#405 Re: Samokritični Bošnjo
Pa Bosnjaci jesu porijeklom krscani - to se i ne trebaju truditi da ubijede. Zakljucke a'la Engele Menglele koje iz toga izvlace su nesto drugo.Zox wrote:Pravoslavci i katolici pokusavaju ubijediti muslimane da su u stvari porijeklom krscani, bosnjaci ubjedjuju srbe i hrvate da su U STVARI bosnjaci... Da nam je samo da nam se komsija vrati svom izvoru, pa da nas sunce sviju obasja.
- JedanOdBraceMorica
#406 Re: Samokritični Bošnjo
Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.JedanOdBraceMorica wrote:
Rijec "bosnjak" i dan danas u turskom jeziku znaci fukara, bijednik, sto naravno ne znaci da su Bosnjaci kao narod takvi, nego pokazuje veliku ljubav okupatora prema okupiranom
Isto kao sto mi koristimo rijec firaun za rome a nema nikakve veze sa romima
-
hAZNADAR
#407 Re: Samokritični Bošnjo
A ha, reko ti neki coek tako.JedanOdBraceMorica wrote:Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.JedanOdBraceMorica wrote:
Rijec "bosnjak" i dan danas u turskom jeziku znaci fukara, bijednik, sto naravno ne znaci da su Bosnjaci kao narod takvi, nego pokazuje veliku ljubav okupatora prema okupiranom
- It_is_a_Leclerc
#408 Re: Samokritični Bošnjo
Ne lupetaj, života tiJedanOdBraceMorica wrote:Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.JedanOdBraceMorica wrote:
Kaže - "Bošnjak na turskom jeziku znači fukara" Svako ko zna išta od turskog jezika uviđa kakvu si glupost napisao.
-
TheMule
#409 Re: Samokritični Bošnjo
Brini se ti za ono "Servi" jer tu ima dosta "istorije" i nije rekla-kazala.JedanOdBraceMorica wrote:Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.JedanOdBraceMorica wrote:
- JedanOdBraceMorica
#410 Re: Samokritični Bošnjo
"Ko god ne misli kao ja taj je cetnik", cuvena maksima SDA pilecih mozgova
Takvi se bas i uklapaju u definiciju fukare, materijalne jer prodaju glas za 20 maraka a u isto vrijeme i duhovne jer ni sami ne znaju ko su i sta su
- KB9
#411 Re: Samokritični Bošnjo
kakav cetnik, valjda komunjara?JedanOdBraceMorica wrote:"Ko god ne misli kao ja taj je cetnik", cuvena maksima SDA pilecih mozgovaTakvi se bas i uklapaju u definiciju fukare, materijalne jer prodaju glas za 20 maraka a u isto vrijeme i duhovne jer ni sami ne znaju ko su i sta su
- JedanOdBraceMorica
#412 Re: Samokritični Bošnjo
Pilecim mozgovima je to sve jedno te isto, krive Tita i Jugoslaviju za genocid u SrebreniciKB9 wrote:kakav cetnik, valjda komunjara?JedanOdBraceMorica wrote:"Ko god ne misli kao ja taj je cetnik", cuvena maksima SDA pilecih mozgovaTakvi se bas i uklapaju u definiciju fukare, materijalne jer prodaju glas za 20 maraka a u isto vrijeme i duhovne jer ni sami ne znaju ko su i sta su
- ¤ jelena ¤
#413 Re: Samokritični Bošnjo
Grohotom se smijem ovoj gluposti.JedanOdBraceMorica wrote:Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.JedanOdBraceMorica wrote:
Bos je riječ slovenskog porijekla...praslovenskog, staroslovenskog.
-
hAZNADAR
#414 Re: Samokritični Bošnjo
Cetnici i komunjare cesto imaju identicne stavove po pitanju bosnjacke nacije, historije, kulture,... i kada takve stavove ima neko domaci - to znaci da nedostaje adekvatan termin za to.KB9 wrote:kakav cetnik, valjda komunjara?JedanOdBraceMorica wrote:"Ko god ne misli kao ja taj je cetnik", cuvena maksima SDA pilecih mozgovaTakvi se bas i uklapaju u definiciju fukare, materijalne jer prodaju glas za 20 maraka a u isto vrijeme i duhovne jer ni sami ne znaju ko su i sta su
A SDA i kicenje neistomisljenika epitetom komunjare, izdajnika, islamofoba,.. je posebna prica i tu naravno da je u vecini slucajeva u pitanju zloupotreba i greska.
Medjutim - kada se eksplicitno radi o Bosnjacima, konto historije, nacije, kulture,.. i tu cujem identicne stereotipe koje plasiraju i susjedni fasisti - koji termin da upotrijebimo za to? Imate li neki prijedlog? Da izbjegnemo cetnike jer nisu naravno sve cetnici koji tako pricaju. Neki zbirni naziv za takve stavove o Bosnjacima?
-
hAZNADAR
#416 Re: Samokritični Bošnjo
Ne mere, ima negatora bosnjastva koji nisu Bosanci.uglavnomja wrote:bosanci
Kako zbirno nazvati sve koji ili negiraju bosnjastvo ili minoriziraju i svrstavaju na nizi rang, ili tumace kao ideju alije na minderu ili politicku podobnost sa nekim ciljem, ili odraz bosnjackog hegemonizma, ili nacionalisticki sovinizam, ili da nije nikada postojalo, ili da je izraz primitivizma ili turkofilije, ili da je znak zaguljenih, SDA, primitivnih, neobrazovanih, skart.
A to su srpski nacionalisti, hrvatski nacionalisti, jugonostalgicari, jugoljevicari, bosnjacki carsijaneri i muslimanski radikali.
Moramo smisliti naziv
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#417 Re: Samokritični Bošnjo
nemojte da vam glava pukne od tolikog razmišljanja 
-
Novak20
#418 Re: Samokritični Bošnjo
hAZNADAR wrote:Ne mere, ima negatora bosnjastva koji nisu Bosanci.uglavnomja wrote:bosanci
Kako zbirno nazvati sve koji ili negiraju bosnjastvo ili minoriziraju i svrstavaju na nizi rang, ili tumace kao ideju alije na minderu ili politicku podobnost sa nekim ciljem, ili odraz bosnjackog hegemonizma, ili nacionalisticki sovinizam, ili da nije nikada postojalo, ili da je izraz primitivizma ili turkofilije, ili da je znak zaguljenih, SDA, primitivnih, neobrazovanih, skart.
A to su srpski nacionalisti, hrvatski nacionalisti, jugonostalgicari, jugoljevicari, bosnjacki carsijaneri i muslimanski radikali.
Moramo smisliti naziv
Nemaš se šta zahmetiti. Naziv postoji samo ne znam da li je kompatibilan sa standardom evropske socijaldemokratije.
Ćafiri, a u nekim slučajevima i Vlasi.
-
hAZNADAR
#419 Re: Samokritični Bošnjo
Ne moze - islamski radikali nisu Cafiri a Vlasi su etnicka skupina koja nema veze sa ovim.Novak20 wrote:hAZNADAR wrote:
Ne mere, ima negatora bosnjastva koji nisu Bosanci.
Moramo smisliti naziv![]()
Nemaš se šta zahmetiti. Naziv postoji samo ne znam da li je kompatibilan sa standardom evropske socijaldemokratije.
Buduci da si se sam prepoznao i javio konto grupe koja negira bosnjastvo ili deklasira - vjerovatno imas u svojoj raji sa slicnim stavovima neki zajednicki naziv.
-
Novak20
#420 Re: Samokritični Bošnjo
hAZNADAR wrote:Ne moze - islamski radikali nisu Cafiri a Vlasi su etnicka skupina koja nema veze sa ovim.Novak20 wrote:hAZNADAR wrote:
Ne mere, ima negatora bosnjastva koji nisu Bosanci.
Moramo smisliti naziv![]()
Buduci da si se sam prepoznao i javio konto grupe koja negira bosnjastvo ili deklasira - vjerovatno imas u svojoj raji sa slicnim stavovima neki zajednicki naziv.
Iskreno, dodijalo mi gledati kako izigravaš forumskog lovca na vještice. Pomiri se sa činjenicom da je ovde u BiH, kao i tamo gdje živiš, dopuštena sloboda govora/izražavanja. To što je ti koristiš za ljepljenje besmislenih etiketa i izmišljanje imena za "neprijatelje" bošnjaštva među forumašima tvoja je stvar ali meni govori da si ti otišao sa Balkana, a Balkan nije iz tebe.
Ja se javljam samo u svoje ime a ti si tu, izgleda, da razvrstavaš ko je ko i kojoj grupi pripada. Bez dokaza, naravno.
Samo mi navedi rečenicu kojom negiram ili deklasiram bošnjaštvo ili zastupam nečiji nacionalizam pa da prekinemo sa ovom besmislenom diskusijom i temom.
- bingov buraz
#421 Re: Samokritični Bošnjo
Rijeka Bosna-Fukara RiverIt_is_a_Leclerc wrote:Ne lupetaj, života tiJedanOdBraceMorica wrote:Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:
I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.
Isto kao sto mi koristimo rijec firaun za rome a nema nikakve veze sa romima![]()
Kaže - "Bošnjak na turskom jeziku znači fukara" Svako ko zna išta od turskog jezika uviđa kakvu si glupost napisao.
- Gojeni H
#422 Re: Samokritični Bošnjo
Ovo vrijedi uvecati i ponoviti. Nadam se da ce uci u anale ovog foruma.JedanOdBraceMorica wrote:Da, jer sam to saznao iz prve ruke od prijatelja iz Turske, ali ne nekih vjerskih fanatika koji kod vas turkofila uzrokuju megasvrs, nego intelektualaca i sekularista. Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu, nisam strucnjak za lingvistiku niti govorim turski jezik, ali prica 100% postoji)hAZNADAR wrote:I u to si ubjedjen 100% i ne moze te niko u to razuvjeriti.JedanOdBraceMorica wrote:
Spomenik ljudskoj gluposti i nosiocu iste, kojem je omogucen pristup internetu.
Ljudski rodu, ne daj se!
- JedanOdBraceMorica
#423 Re: Samokritični Bošnjo
Mogu ja i uvecati i ponoviti koliko god puta zelis, nije nikakav problem,Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu) Samo prenosim ono sto sam cuo, ne tvrdim ni da je istina ni da je laz niti me zanima da li je istina... Zao mi je sto se svaki komentar ne uklapa u vase mokre turkofilske snove o nekakvom muslimanskom bratstvu i jedinstvu, ali morate nauciti zivjeti sa tim da neko moze razmisljati drugacije od vas
-
hAZNADAR
#424 Re: Samokritični Bošnjo
Sta djeca znaju o zavicaju.JedanOdBraceMorica wrote:Mogu ja i uvecati i ponoviti koliko god puta zelis, nije nikakav problem,Cak postoji i prica kako je u davna vremena neko sa ovih prostora otisao bos na hadz, pa kad su ga tamo vidjeli ovi iz Turske prozvali su ga Bos+nyak (ili nesto u tom kontekstu) Samo prenosim ono sto sam cuo, ne tvrdim ni da je istina ni da je laz niti me zanima da li je istina... Zao mi je sto se svaki komentar ne uklapa u vase mokre turkofilske snove o nekakvom muslimanskom bratstvu i jedinstvu, ali morate nauciti zivjeti sa tim da neko moze razmisljati drugacije od vas
Ti samo reci jesi li uvjeren ono 100% u to sto pricas i ne treba dalje.
Inace za info - nije postojala prevelika ljubav izmedju Turaka i Bosnjaka za Osmanskog vakta.
Bosnjaci su zamjerili Turcima da sami brane svoje granice, a jos moraju slati vojnike za udaljena ratista, pa porezi,.. - zauvrat nije bilo mnogo pomoci od strane Porte. Turci nisu nikada mirisali hetoregonu vjersku praksu u Bosnjaka i tako je i nastao izraz Potur koji oznacava muslimana koji pije i ponasa se kako mu je volja. Tako da je u tvom tumacenju fukare barem u prva dva vijeka uprave upravo rijec Potur to oznacavala. Bila je i pjesma zapisana Otur Potur - Sjed seljace ne deri opanaka.
Bosnjak nije nikada nista drugo znacilo no Bosnjak - oznaka za narod
U rjecniku su postojale rugalice:
Turkuse za Turke u bosanskom govoru.
Bošnjak Boš - Bosnjak - nula.
- JedanOdBraceMorica
#425 Re: Samokritični Bošnjo
Ne govorim ja o Bosnjacima iz doba Osmanskog carstva nego o Bosnjacima iz 2017te godine koji onanisu na Idi Amin Erdogana i kace turske zastave na FB cover, samo zato da bi parirali Srbima i Rusima odnosno Hrvatima i EU, po principu vidjela zaba gdje se konji kuju pa i ona podigla nogu... Prestanite vise kao primjere Bosnjaka navoditi Kulin Bana i Huseina kpt Gradascevica, svaka njima cast ali ovi koji danas bitisu nemaju ama bas nikakve veze sa njima, danasnja slika Bosnjaka su primjerci tipa Izetbegovici mladji i stariji, Dino Konakovic od Ugljesica, Dinar-efendija Merlin, Senada Nurkic- maca diskrecija, Fatmir sizofrenija Alispahic, Esad Radeljas, Fahrudin likovno Radoncic, Munira Range Rover Subasic itd. plus onih 200-300 hiljada ovnova koji 20 godina glasaju za jedne te iste lopove. To su Bosnjaci iz 2017te godine koji snose znacajan dio krivice za to sto je Bosna od onog Kulinovog carstva spala na najsiromasniju drzavu u Evropi