Ja ih imam nekoliko u komšiluku, žive u dvorištima, i kako je već napisano, to teško da im je dovoljno. Jako su razigrani i nemoj ga radije uzeti, kao i bilo kojeg drugog psa, na kraju krajeva, ako će biti sputan. Neko reče da ih ne vidi da lutaju na ulici, a ja ih baš vidim kako tumaraju, jer su šmugnuli kroz otvorena vrata i odjurili čisto da isprazne tu svoju energiju...pa se vrate, uglavnoom.
Mene interesuje tih 800 kuna ili 200 KM...provjeri zašto koštaju tako (relativno) malo. Da li ćeš dobiti štene koje je uredno očišćeno od glista i vakcinisano? Ima li papire? Ja sam tu želju za papirima prije smatrala snobizmom, kao "šta će mi papir, kad neću na izložbe s njim, on je samo kućni ljubimac". Vjeruj, ima ljudi koji kuje upare u svakom tjeranju, za njih je to kao štancanje na fabričkoj traci. 2 okota godišnje, x KM štene, a rijetko imaju samo jednu kuju...čist biznis. Međutim, takav uzgoj, ili onaj bez ikakvih papira (taj pogotovo) može za posljedicu imati psa s greškom u uzgoju, s manom i što je najgore (a što je i mene, nažalost, opametilo) sa ozbiljnim zdravstvenim problemom. Alergije, displazije, probavne smetnje...vjerujem da nisi osoba koja bi takvog psa napustila, a liječenje ili poseban režim ishrane i života takvih pasa zna biti jako skup i jako iscrpljujući i traje dok traje pas. Nemoj misliti da te odgovaram, ja čak i podstičem na uzimanje pasa (rasnih ili ne), ali samo budi oprezna i dobro provjeri prije nego što ti postaneš osoba odgovorna za to štene, ti ćeš biti sve što ono ima na svijetu.